NBT Magazine nr.4 2014 - page 41

NBT
magazine
N
41
een uur meer werken. We moesten dus
anders gaan werken, maar dat heeft mij
persoonlijk wel goed gedaan, ook omdat
ik nooit ergens anders in de keuken heb
kunnen kijken. Ik heb alles zelf moeten
leren of van mijn vader meegekregen. Ik
heb niks gemist, maar had misschien toch
wel verder moeten kijken, maar de moge-
lijkheid was er gewoon niet voor”, zo is
Rob eerlijk.
Wereldkampioen
Rob is er zelf zeker geen slechtere bakker
van geworden. Zoals eerder gememoreerd
is hij enorm vaak in de prijzen gevallen bij
verschillende wedstrijden binnen de bran-
che. Wat is zijn geheim? “Liefde voor het
vak is het geheim. Vakmanschap, ambach-
telijkheid, betrokkenheid van de mede-
werkers: dat is het echte geheim achter ons
succes. Als je kijkt naar de wedstrijden; ik
wil gewoon altijd de beste zijn als ik ergens
aan deelneem. Je moet altijd streven naar
de hoogst mogelijke kwaliteit, dat is mij
altijd bijgebracht. We hebben echt veel
prijzen in de wacht gesleept; van brood-
bakker en bakker van het jaar, tot twee
sterren in de Bakker met Ster-wedstrijd van
2010. Ook ben ik in 2001 Wereldkampioen
Koekbakken geworden. Dat is een hele
mooie prijs om te winnen. Ik heb eigenlijk
wel alles gewonnen wat er te winnen valt
en nu geef ik mijn kennis graag over op
mijn leerlingen.”
Afzetgebied
Het streven naar de hoogst haalbare kwa-
liteit is ook makkelijk te verklaren. “Met
kwaliteit onderscheiden wij ons van con-
currenten zoals de supermarkt. Door de
kwaliteit hoog te houden zorgen we er
daarnaast voor dat mensen ons gericht
bezoeken, want we moeten het niet heb-
ben van de spontane bezoekers midden in
een woonwijk. Gelukkig weten de mensen
ons ook goed te vinden. Het aantal klan-
ten blijft ook constant, maar we merken
wel dat het derde kanaal minder wordt.
Ze laten ons een beetje in de steek. We
zitten op een eiland en dat is voor veel
mensen een belemmering om te komen.
Het afzetgebied is dus niet groot, ook
al zitten we dicht tegen de Duitse grens
aan. De Duitsers die hier komen zijn halve
Nederlanders. Ze hebben daar een eigen
visie en die is anders dan mijn visie op
brood.”
Kwaliteit
Gevraagd naar zijn eigen specialiteiten is
Rob stellig. “Mijn ontbijtkoek! Die produ-
ceren we in allerlei varianten. We maken
in principe alles zelf en dat draagt bij aan
de kwaliteit. Ik denk in ieder geval zelf dat
ik een lekkere koek maak, maar dat hoor
ik ook van collega’s als ik mee doe aan
wedstrijden en van de klanten natuurlijk.
Maar ook ons brood wordt hoog aange-
slagen, bijvoorbeeld bij de beoordeling
van het NBC. Ik denk dat we tot de top vijf
van Nederland behoren als je kijkt naar
de kwaliteit van ons brood. Ons banket is
ook gewoon van een hele goede kwaliteit.
We maken hele mooie stukken die je niet
verwacht in een dorp als Lobith, maar de
mensen vinden het lekker en het oog wil
ook wat. Daar betalen mensen graag wat
meer voor. Toch is de hardloper in ons
assortiment gewoon de appeltaart. Hier is
het al snel ‘doe maar gewoon, dan doen
je gek genoeg’. Maar kwaliteit is echt ons
uithangbord en dat wordt gewaardeerd.”
De passie van Rob ligt duidelijk in de bak-
kerij zelf. “Ik zoek dan ook niet zozeer
uitbreiding in het aantal filialen in de
toekomst. De trend lijkt te worden dat je
heel groot moet denken met veel filialen,
of je moet specialiseren. Wij gaan voor het
laatste. Mijn passie ligt in de bakkerij en
ik word niet gelukkig van het aansturen
van veel meer personeel en het beheren
van een aantal filialen. Ik heb de kansen
wel gehad, maar mijn ambitie ligt daar
niet. Ik ben tevreden met wat ik heb”, zo
besluit Rob.
RETRO
RETRO
RETRO
De oven uit 1928 in de oude bakkerij
1...,31,32,33,34,35,36,37,38,39,40 42,43,44
Powered by FlippingBook