NBT Magazine nr.4 2014 - page 40

NBT
magazine
40
Bakkerij van Bentum - Lobith
“Liefde voor het vak is het geheim”
Terugblikkend op het verleden mogen
we stellen dat Bakkerij van Bentum een
bijzondere geschiedenis heeft. Zo werd
vroeger vanuit een oude varkensschuur
het brood geproduceerd. “Mijn opa bakte
vroeger brood voor het derde kanaal, ter-
wijl er ook een kruidenierszaakje binnen
de familie was tussen Lobith en Tolkamer.
Mijn vader bakte zijn brood – dat vanaf
een tafel in huis verkocht werd – in een
klein oventje in een oude varkensschuur.
Het brood werd vooral verkocht aan de
schippers die destijds moesten aanmeren
om Nederland of Duitsland in te komen.
Nadat ik mijn mavo-diploma had behaald
heb ik ervoor gekozen om het bakkersvak
van mijn vader te leren en dus ben ik bak-
ker geworden”, aldus Rob.
Woonwijk als locatie
Het vak leerde Rob dan ook vooral in de
praktijk. Tijd om een opleiding te volgen
was er niet, want in de bakkerij was zijn
hulp meer dan welkom. “Toen ik samen
met mijn vader het brood ging bakken,
was er nog helemaal geen winkel. We heb-
ben na twee jaar echter besloten om toch
zelf een bakkerij te openen en de keuze
viel op Lobith. Tolkamer was voor ons geen
optie, ook omdat het aantal schippers dat
daadwerkelijk aan land kwam terugliep.
In Lobith zagen we veel meer potentie.
Helaas konden we niet in het centrum
terecht, waardoor we een nieuwe bakkerij
hebben gebouwd in een woonwijk. Dat
is inderdaad een aparte locatie, maar wij
zagen hierin de beste optie om te starten.”
Op 24 oktober 1981 werd de eerste echte
bakkerij van Van Bentum geopend. “We
begonnen klein, maar door de jaren heen
hebben we altijd veel geld geïnvesteerd
in de bakkerij. We wilden en willen altijd
voorop lopen, ook met ons machinepark,
dus dan moet je lef tonen. We hebben
altijd veel geloof in eigen kunnen gehad
en dat zorgt ervoor dat we ook veel
durven investeren. Het is misschien risico
nemen, maar dat moet in jezelf zitten. We
hebben echt van niets, iets opgebouwd
en dat maakt je wel trots. Als je ziet waar
we vandaan komen, dan hebben we het
gewoon heel goed gedaan.”
Personeelsbeleid
Bakkerij van Bentum is altijd een echt fami-
liebedrijf geweest. “Door de jaren heen
hebben mijn vader en ik alles zelf gedaan,
terwijl mijn moeder en mijn zus de winkel
runden. Maar naarmate mijn vader onver-
mijdelijk ouder werd, hebben we toch
personeel moeten aannemen. Dat was
een grote verandering voor ons, ook qua
mentaliteit. Opeens ben je afhankelijk van
anderen om je werk goed te kunnen doen,
moet je delegeren en heb je te maken met
vaste werktijden. Zelf keken we nooit op
RETRO
RETRO
RETRO
Lobith is bekend als de plaats waar de Rijn
ons land binnentreedt, maar binnen de
bakkersbranche is het toch vooral bekend
als de plek waar Bakkerij van Bentum
gevestigd is. De kampioenbakker heeft
een goedgevulde prijzenkast waar onder
meer Wereldkampioen Koekbakken van
2001 in terug te vinden is. Rob van Bentum
is verantwoordelijk voor deze prijsverga-
ring. De redactie van NBT Magazine trad in
gesprek met de bevlogen bakker om zijn
geheim te achterhalen.
De specialiteit van Bakkerij van Bentum, de
ontbijtkoek
1...,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39 41,42,43,44
Powered by FlippingBook