NBT Magazine nr.4 2014 - page 36

Het bakkershart van Bas & Joep Gommans
en Marc Derix gaat harder kloppen zodra
zij de trappen beklimmen van de molen in
Meterik. “Zodra je hier binnenstapt voel je
de ambacht, nostalgie en puurheid op je af
komen. Eind 2013 kwamen we in contact
met Thijs van Rens, één van de molenaars
van Eendracht Maakt Macht. Er was direct
sprake van een klik en we merkten dat
door bundeling van krachten we in de toe-
komst mooie dingen zouden kunnen doen
samen”, aldus Bas.
Molen Eendracht
Maakt Macht
De molen ‘Eendracht Maakt Macht’ staat
sinds 1899 in Meterik, Horst aan de Maas.
In januari 1900 werd er voor het eerst
gemalen. Vanaf 1994 is het beheer van
de molen in handen van de stichting
Molen Eendracht Maakt Macht die met
behulp van vrijwilligers Thijs van Rens, Sef
Coppers en Michiel Baltussen de molen
elke zaterdag tussen 13.30 en 17.00 uur
laten draaien en openstellen voor publiek.
Van grond tot mond
Toen de bakkers in 2013 in gesprek raak-
ten met molenaar Van Rens werd snel
duidelijk dat de wens bij beiden par-
tijen bestond om een brood creëren met
graan uit de directe regio dat gemalen
kon worden in Meterik. Op die manier
kon de gedachte van ‘grond naar mond’
daadwerkelijk gestalte krijgen. In Joep
Hermans uit Swolgen werd een partner
gevonden voor het graan waardoor op 1
augustus het eerste graan geoogst kon
worden.
Haver
Het eerste graan dat gemalen wordt is
haver. Hiervan wordt Havermik gebakken.
Haver is een beetje een vergeten gewas,
maar haver is heel erg gezond, zeker als
ontbijt. Het lijkt op tarwe, rogge en gerst
maar heeft een hoger eiwit en vetgehalte.
Over het algemeen mijden mensen voe-
dingsmiddelen die veel vetten bevatten,
maar in dit geval gaat het over wezenlijke
vetzuren die in precies de juiste verhou-
ding staan en dus onmisbaar zijn, oerge-
zond dus. De haver uit Broekhuizenvorst
is een bijzondere haversoort, namelijk
naakte haver. Bij naakte haver blijven bij
de rijpe korrels de kafjes niet om de kor-
rel zitten wat bij gewone haver wel het
geval is.
Duurzame samenwerking
Molen Eendracht Maakt Macht en
Gommans hebben een duurzame samen-
werking voor ogen. “We vinden het leuk
dat er meer aandacht is voor de molen
op deze manier. Op zaterdag 4 en zondag
5 oktober zijn de jaarlijks terugkerende
Limburgse molendagen waarop de molen
in Meterik ook is geopend. De bakkers
Gommans en Derix gaan op deze dag alle
bezoekers trakteren op een heerlijke lek-
kernij uit eigen streek”, aldus molenaar
Van Rens.
Passie voor streek
De bakkers Gommans en Derix heb-
ben zich ten doel gesteld om zoveel
mogelijk grondstoffen direct uit eigen
regio te betrekken. Dit leidde onder
andere al tot samenwerking met Blue
Berrie Hill Broekhuizen, Hermans-Walter
Oranje Paprika, Het Aardbeienland Horst,
De Veldweide Sevenum, Passie voor Vis
Sevenum, Boerderij ‘t Platteland Veulen
en Appelboerderij de Donck Sevenum.
“Gewoon zoals onze overgrootvader
Handrie het in 1914 al deed”, aldus Joep.
NBT
magazine
36
VAN GROND TOT MOND
Bakkers en molenaar
intensiveren samenwerking
‘Van grond tot mond’
In 2013 werd het startsein gegeven voor
het project Van Grond tot Mond. Met dit
educatieve project bij de molen Eendracht
Maakt Macht in Meterik wordt aandacht
besteed aan de voedselketen van granen:
van boer naar molenaar naar bakker. Ruim
een jaar verder leidt dit tot een nieuwe
samenwerking tussen de molen en de
bakkers Gommans en Derix die beiden een
bakkerij hebben in Horst aan de Maas.
1...,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35 37,38,39,40,41,42,43,44
Powered by FlippingBook