Een opvallende wijziging in de organisatie van
Bakker met Ster 2015-2016 is het feit dat de wed-
strijd geen voorronde en geen finaleronde meer
heeft. Dat betekent dat iedereen die zich heeft
ingeschreven voor één bedrag het gehele traject
tot aan de finale op 21 mei 2016 doorloopt. “Na
uitvoerige evaluatie met voormalige deelnemers
hebben wij besloten de nominatiegrens in Bakker
met Ster te laten vervallen”, aldus projectmanager
Jasper Kuitems. “Dat betekent dat er geen afvallers
meer zijn. Wij willen iedere bakker of patissier die
zich heeft ingeschreven de kans bieden om elk
aspect van de wedstrijd mee te maken. Als je niet
voldoende punten scoort voor de beoordelingen
in het najaar, weet je al in januari dat je in mei
niet in aanmerking komt voor sterren. Toch raden
wij deelnemers van harte aan dan tóch het gehele
traject te doorlopen. Dat is leerzaam voor jezelf,
je steekt er altijd iets vanop. Bovendien blijft een
aantal deelbeoordelingen drie jaar geldig. Heb je
daarvoor een voldoende behaald, dan hoef je die
aspecten in een volgende editie van Bakker met
Ster niet opnieuw te presenteren. Je kunt zo je
aandacht volledig op de eventuele verbeterpunten
richten.”
Ondernemersjury
Ook de inzet van een ondernemersjury is komen te
vervallen. Kuitems: “Het kijkje achter de schermen
bij de bedrijven van collega’s was een zeer gewaar-
deerd onderdeel in Bakker met Ster. Het was ech-
ter ook tijdrovend. Je moet een aantal dagdelen
vrijmaken om collega’s te bezoeken en je moet
daarnaast je eigen bedrijf presenteren. Wij hebben
ervoor gekozen deze tijdsdruk te verminderen,
zodat deelnemers zich tijdens het traject optimaal
op hun eigen bedrijf kunnen richten.”
Ambacht & Business
Nieuw is bovendien de samenwerking met het tra-
ject ‘Ambacht & Business’. Een vijftal partijen uit
de bakkerijbranche (FrieslandCampina, Stichting
Ambachtelijke Bakkerij, NBA, Bakkerswereld en
Bakkersvak) heeft de handen ineen geslagen
om de ambachtelijke bakkerij naar een hoger
niveau te tillen. Dit gebeurt vanaf aankomend
najaar door middel van workshops, trainingen en
inspiratiesessies voor ondernemers, hun partners
én hun medewerkers. Deelnemers aan Bakker
met Ster kunnen met voorrang deelnemen aan
dit gratis traject, waarmee zij hun bedrijfsvoering
kunnen aanscherpen en de kans op sterren nog in
hetzelfde seizoen kunnen vergroten.
360 graden-analyse
De wedstrijd Bakker met Ster biedt iedere deel-
nemer als vanouds een uitvoerige 360 graden-
analyse van het bedrijf. Alle aspecten van de
onderneming worden onder de loep genomen:
van product en proces tot personeel en van
boekhouding en hygiëne tot beleving en uitstra-
ling. Iedere deelnemer ontvangt zowel tijdens
de wedstrijd als na afloop een uitgebreide rap-
portage, waarin concrete handreikingen worden
gegeven voor verbetering van het bedrijf en het
rendement. (Banket)bakkers of patissiers die uit-
zonderlijk presteren op het gebied van kwaliteit,
organisatie, service en klantgerichtheid kunnen
één, twee of drie sterren winnen. “Bakker met
Ster is dé manier om je onderneming van onder
tot boven te laten doorlichten”, aldus Kuitems. “Je
krijgt optimaal inzicht in je sterke en zwakkere
punten. En je beslist zelf of je dat helemaal voor
jezelf doet of juist graag met klanten en collega’s
wilt delen.”
De zevende editie van Bakker met Ster is van
start gegaan. Als vanouds wil de organisatie
met deze verkiezing het imago en de kwaliteit
van de ambachtelijke bakkerijbranche naar een
hoger niveau tillen. Hiervoor kent de wedstrijd
in het seizoen 2015-2016 een vernieuwde opzet,
zodat deelnemers nog meer rendement uit de
wedstrijd kunnen halen.
Nieuwe opzet voor
Bakker met Ster
:
nominatiegrens en ondernemersjury geschrapt
B
A K K E R
M E T
S
T E R
NB T M
A G A Z I N E
N R
4 2 0 1 5
46