NBT
magazine
22
Anticimex: onderschei-
dend door innovatie
“Onze doelstelling is dé nummer één specialist
worden op het gebied van plaagdierbeheersing,
voedselveiligheid en hygiëne”
Dat de bestrijding en liever nog preventie
van bijvoorbeeld muizen, ratten, maar
ook insecten van cruciaal belang is voor
een bakkerij mag bekend zijn, maar nog
steeds zijn er bedrijven die zich nog niet
volledig bewust zijn van de importantie
van wering van plaagdieren. Daar moet
snel verandering in komen vinden ze bij
Anticimex. “Het is een utopie om een
bedrijf plaagdiervrij te krijgen, maar het
risico is absoluut te minimaliseren. Daar
staan wij voor”, zo start Martin van Eerd,
Manager Sales & Marketing bij Anticimex.
Wij treden in gesprek met Martin en Anna
Möller (Voedselveiligheid- en Quality
Manager bij Anticimex) over de voordelen
van samenwerken met Anticimex.
Bij Anticimex draait alles om Integrated
Pest Management (IPM). Dat wil zeggen
het voorkomen van overlast door plaag-
dieren. Martin: “Plaagdieren worden pas
plaagdieren als ze binnenkomen. We moe-
ten ze dus buiten houden. Welke maat-
regelen kunnen we treffen om binnen-
treding van dieren te voorkomen? Dat is
waar wij ons op richten. Wij maken risico-
analyses van een bedrijf en geven op basis
daarvan advies. Wij adviseren onze klanten
wat ze bijvoorbeeld moeten plaatsen aan
weringsmaterialen om binnentreden te
voorkomen. Vooropgesteld: alles valt of
staat met hygiëne en dat begint bij het
gedrag van mensen zelf. Schoonhouden
van de productieruimte is dus een vereiste.
Wij maken mensen vooral bekend met
de gevaren en geven trainingen op het
gebied van plaagdierbeheersing. Wat kan
er allemaal gebeuren? Datzelfde doen
we op het gebied van hygiëne binnen de
bedrijfsvoering. Het gaat om bewustwor-
ding en dat is een hele belangrijke stap bij
de preventie van plaagdieren.”
Prevent and Protect
Zoals gezegd; voorkomen is beter dan
genezen. Niet voor niets is de slogan van
Anticimex ‘to prevent and protect’. “Geen
enkele klant wil iets met plaagdieren te
maken hebben. Wij hebben daarom een
garantieconcept ontwikkeld: het zoge-
naamde ‘Prevent and Protect Contract’.
Wij maken een risicoanalyse bij een klant.
Mocht alles in orde zijn, dus bouwkun-
dig en op het gebied van hygiëne, dan
plaatsen wij monitoringssystemen op de
plekken waar het risico ligt dat plaagdie-
ren het pand zouden binnendringen. We
spreken een bezoekfrequentie af met de
klant welke is afgestemd op zijn persoon-
lijke situatie en risico’s. Deze kan liggen
tussen zes tot 52 keer per jaar, dat doen
wij tegen een vast overeengekomen jaar-
bedrag. Maar mocht de klant onverhoopt
toch last krijgen van plaagdieren, dan zijn
de kosten voor ons. Wij nemen dus – mits
men voldoet aan onze adviezen – alle
risico’s op ons.”
“Degenen die voldaan hebben aan de
adviezen op het gebied van bouwkundige
zaken en hygiëne krijgen de kleurstatus
COVERSTORY: ANT I C IMEX
Niemand zit er op te wachten: plaagdieren
in een omgeving waar voedsel geprodu-
ceerd wordt. Binnen de bakkersbranche
is plaagdierenbestrijding een heikel punt,
want onherstelbare imagoschade ligt op
de loer. In het geval van plaagdieren is
voorkomen altijd beter dan genezen. Op
dat gebied heeft Anticimex de laatste
jaren grote stappen gemaakt. Anticimex
heeft het hoofdkantoor in Zweden, waar
het oorspronkelijk (1934) begonnen is
met een garantieconcept in de preventie
en bestrijding van bedwantsen. Daarnaast
weet Anticimex ook heel goed raad met
de aanpak van allerlei andere plaagdieren.
Anna Möller en
Martin van Eerd
Het PRM systeem