NB T M
A G A Z I N E
N R
5 2 0 1 5 9
gebieden in respectievelijk 87,7%, 86,6% en
81,7% van de gevallen de hoogste waardering.
Ook de twee oriëntatie-tools ‘HandwerksGuide’
en SnackGuide’ werden positief beoordeeld.
UIBC-CUP
De deelnemers van de UIBC-CUP lieten bak-
kunsten van het hoogste niveau zien. Voor
Nederland namen de talentvolle bakkers Tim
Boers en Kris Huysman (beiden werkzaam
bij Bakkerij Vreugdenhil in Maasdijk) namens
het BoulangerieTeam deel aan de IBA Cup in
München. Zowel voor Tim als Kris was hun eerste
wedstrijd was seniorenniveau. Vorig jaar wisten
zij beiden al een prijs te veroveren tijdens het EK
Boulangerie voor junioren in Brussel. Het deel-
nemersveld in München was sterk. Nederland
nam het op tegen Peru, Frankrijk, Amerika,
China, Denemarken, Spanje, Kroatië, Rusland,
Hongarije, Japan en gastland Duitsland. Het lukte
deze jonge talentvolle bakkers om tijdens de IBA
Cup in München de tweede plaats te behalen en
eerste te worden in de productcategorie getoerd
gerezen.
Industrie
Beurzen worden vaak gezien als graadmeter van
de economische trend in de betreffende sector.
Als dit ook opgaat voor de IBA, heeft de bak-
kerssector de komende tijd weinig te vrezen. De
grote meerderheid van de aanwezigen (82,6%)
schatten in dat de economische situatie van de
sector waarin zij opereren goed tot uitstekend is.
Hiermee is men in 2015 een stuk positiever dan
drie jaar geleden. Toen geloofde slechts 75,7%
dan hun sector er economisch goed voorstond.
Reacties
Er waren veel positieve reacties van mensen
die dit jaar de IBA bezochten. Dieter Dohr,
CEO en president van GHM (Gesellschaft für
Handwerksmessen) zei: “De zes expositiedagen
werden gekenmerkt door een positieve atmosfeer
bij zowel exposanten als bezoekers. Dit had een
inspirerend en besmettelijk effect.” De president
van de associatie van Duitse bakkers, Peter
Becker, voegde toe: “Voor ons betekenen beur-
zen meer dan een ontmoetingsplek voor (inter)
nationale bakkers en confectioneurs. Dit jaar
hield de IBA meer in dan slechts een productaan-
bod. Workshops, lezingen en live presentaties
over de productie van brood, banket, koffie en
snacks werden goed ontvangen. Velen gebruikten
deze unieke kans voor gratis training om zichzelf
en hun bedrijf voor te bereiden op de toekomst.”
Gerhard Schenk, president van de DKB (Duitse
Confectioneursbond) en vicepresident van de
UIBC (Internationale bakkers- en confectioneur-
sunie), zei ten slotte: “De IBA is niet alleen voor
mensen met vele jaren vak-ervaring. De beurs is
ook ideaal geschikt voor trainee confectioneurs.
Nergens anders wordt er een vergelijkbaar over-
zicht van de gehele industrie geboden. Iedereen
ging met honderden ideeën voor het bedrijf en
het dagelijks leven weer nar huis. Al met al was
er bij de IBA dit jaar een grotere variatie aan pro-
ducten voor (banket)bakkers.”
Uiteraard zal er over drie jaar (2018) weer
een IBA plaatsvinden. Deze zal dan weer in de
beurshal van München worden gehouden, van
15 tot 20 september. Kijk voor meer informatie
op
www.iba.de.
Peter Becker (President of the
German Baker Confederation),
Tim Boers, Kris Huysman en
Wolfgang Schäfer (vice pre-
sident of the German Bakers
Confederation)