Previous Page  20 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 20 / 44 Next Page
Page Background

NB T M

a g a z i n e

n r

5 2 0 1 6

20

O

v e n s

Als wij de Bökkers Mölle in Olst bezoeken is de

oven net twee dagen in werking. Stef Alferink tipte

ons dat er een nieuwe Hein-oven geplaatst zou

worden op een bijzondere locatie en hij heeft

niet gelogen. Voor ons wellicht een bijzondere

locatie, Bastiaan kent niet anders. Hij komt uit een

echte molenaarsfamilie. Maar liefst vijf generaties

gingen hem voor als molenaar, maar hij is de eer-

ste Bökkers die ook als bakker te boek staat. “De

Bökkers geschiedenis als molenaar gaat terug naar

het jaar 1789. Ik ken dan ook niet anders. Een

opleiding tot molenaar is er echter niet, daarom

ben ik de vakschool in Wageningen gaan doen.

Dat leek mij een mooi verlengstuk van molenaar.”

GEBOORTEPLEK

Maar in eerste instantie was Bastiaan helemaal

niet van plan zijn bakkersopleiding te gebruiken.

Zijn droom om molenaar te worden was ster-

ker. Jarenlang heeft hij samen met zijn vader Henk Bökkers graan gemalen in de molen de Ooievaar in

Terwolde. Maar toen de mogelijkheid zich voordeed om de molen te kopen waar hij geboren was, twijfelde

hij geen moment. “We konden in Terwolde de maalderij houden en in Olst konden we een bakkerij en

horeca-gedeelte opzetten. Dat was de planning en daarmee zou ook na 25 jaar de Bökkers Mölle weer in

handen van onze familie komen. Een mooi vooruitzicht, maar helaas liep het even wat anders.”

BAKKERIJ

Een verwoestende brand zorgde er namelijk voor dat de molen in Terwolde volledig in vlammen opging.

“We waren echt net in Olst bezig om alles op te zetten toen de molen in Terwolde afbrandde. Dan krijg je

wel even een klap. We zijn echter vol goede moed doorgegaan in Olst, weliswaar zonder echte maalderij,

want de molen is leeggehaald, maar de bakkerij is er gekomen en we hebben ook een ‘proeverij’ waar

mensen de lekkernijen kunnen proeven.”

NIEUWE OVEN

De Bökkers Mölle in Olst is in 1938 door de opa van Bastiaan gekocht. “Daarna is het in de jaren zeventig

een restaurant geworden. Ik ben hier dus ook nog geboren, dus het is wel bijzonder om dan de mogelijk-

EERSTE NIEUWE MACHINE OOIT VOOR

Bökkers Mölle

IS

HEIN INSCHIETOVEN

IN HET OVERIJSSELSE OLST IS SINDS VORIG JAAR EEN WEL HEEL BIJZONDERE BAKKERIJ TE VIN-

DEN. IN DE BÖKKERS MÖLLE – EEN OUDE MOLEN AAN DE DIJK IN OLST – HEEFT BASTIAAN

BÖKKERS SAMEN MET ZIJN VROUW MARINA NAAST EEN BAKKERIJ, OOK EEN PROEVERIJ

EN MAALDERIJ GEREALISEERD. NAAST MOLENAAR IS BASTIAAN NAMELIJK OOK BROODBAK-

KER. EEN UNIEKE COMBINATIE NATUURLIJK EN EEN BAKKERIJ OP EEN UNIEKE LOCATIE. EN

BASTIAAN KAN ZIJN KLANTEN NU NOG BETER VOORZIEN VAN DE MEEST HOOGWAARDIGE

PRODUCTEN, WANT NAAST DE BESTE INGREDIËNTEN, BAKT HIJ ZIJN BRODEN SINDS KORT IN

EEN SPLINTERNIEUWE HEIN ELEKTRISCHE INSCHIETOVEN MET STENEN VLOER. “DIT WAS DE

EERSTE NIEUWE MACHINE DIE WE OOIT GEKOCHT HEBBEN”, ZEGT BASTIAAN ONDER MEER.