S
P E C I A L
: B
A K K E R I J M A C H I N E S
NB T M
A G A Z I N E
N R
6 2 0 1 5 13
Naast hygiëne zijn ook duurzaamheid, omsteltijden
en natuurlijk een hoge kwaliteit van de producten
belangrijke aspecten. Tijdens IBA 2015 toonde
König haar nieuwste ontwikkelingen die allemaal
voldoen aan de hoge eisen vanuit de branche.
“Tijdens IBA presenteerden we een echte ‘Hygienic
line’. Op verzoek van een Amerikaanse klant kon-
den wij een lijn ontwerpen waarbij alle delen die
met deeg in aanraking komen, verwisselbaar of
uitneembaar zijn voor reiniging. Zelfs het stempel-
station en de banden zijn uitneembaar gemonteerd.
Dit is een trend die ook in Europa navolging zal
vinden. Om aan de hoge eisen van de auditors te
kunnen voldoen dienen de productielijnen dage-
lijks gereinigd te worden en tevens zeer nauwkeurig
en traceerbaar te werken.”
AW
“De vernieuwde König AW is een kopmachine met
een zeer hoge gewichtsnauwkeurigheid, weinig
onderhoud en eenvoudig schoon te maken. Tevens
zijn zowel de opboltrommel als de binnentrommel
uitneembaar voor reiniging. De kleinbroodlijn heeft
onder andere afneembare beplating, open construc-
tie met wegneembare banden en kabels in gesloten
goten met speciale sealings. De nieuwe capaciteit
van de industriële lijnen is bij tien rijen zestig sla-
gen, respectievelijk 48.000 stuks per uur.”
Mini Rex Multi
“Maar we hebben ook oplossingen voor bakkerijen
met een wat lagere productie”, zo vervolgt Rico.
“Zo bieden wij voor de ambachtelijke bakkerij
de zeer flexibele Mini Rex Multi, een compacte
machine voor de verwerking van alle kleinbrood
degen. Met deze machine is het zeer eenvoudig om
te schakelen van minibolletjes van 15 gram, naar
super krentenbollen van 120 gram of Italiaanse
bollen van 140 gram, en alles daartussen. Ook kan
de Multi gebruikt worden voor het afwegen van
baguettes of plakken boterdeeg.”
Rex Futura Multi
“De grote broer van de Mini Rex Multi is de Rex
Futura Multi, een machine die ten opzichte van
zijn voorganger nu ook wisselbare lijsten gekre-
gen heeft. Deze machine is vaak de start van een
kleinbroodlijn, met een langroller en afzetband of
indien gewenst een rijskast met stempelstation die
tussen de kopmachine en de langroller geplaatst
kan worden. De Rex Futura Multi kan eenvoudig
omschakelen van zes naar vijf of vier rijen, en heeft
een gewichtsrange van 15 tot 245 gram. Ook is bij
de nieuwe Multi Futura Multi gelet op het aspect
schoonmaak, waardoor de machine beschikt over
uitneembare lijsten, borstels en trechter.”
Certopan
“Dan hebben we nog een lijn die nu veel in de
belangstelling staat: de Certopan. Deze fantastische
lijn is geschikt voor de productie van kwalitatief
hoogwaardige producten, mede door het stressvrij
verwerken van degen. De Certopan produceert een
continue deegplak, zonder het deeg te beschadigen
en kan degen verwerken met een hoog waterper-
centage en of lange voorrijstijden. Gecombineerd
met een dubbele strooirichting en stressvrije opbo-
lunit kan op deze lijn een breed gamma aan pro-
ducten geproduceerd worden. Niet alleen is deze
lijn compact, eenvoudig te bedienen en te reinigen,
maar tevens is door de gepatenteerde deegband-
vormer een zeer hoge gewichtsnauwkeurigheid
gegarandeerd”, besluit Rico.
Meer informatie:
König Nederland
Tel. +31 (0) 183 682868
www.konig-rex.nlBij König houden de ontwikkelingen gelijke trend
met die van de voedingsmiddelensector. Lag in het
verleden de vraag meer bij machines die sneller
en efficiënter konden produceren, nu is er veel
meer aandacht voor hygiëne, en met name de tijd
die het kost om schoon te maken. Wij spraken met
Rico Sprenkeler van König Benelux over de laatste
ontwikkelingen bij het bedrijf. “Vooral nu aller-
gieën meer en meer aandacht krijgen is het van
belang dat alle onderdelen die met een deeg met
pinda of sesam in aanraking kunnen zijn geweest
snel en makkelijk te reinigen zijn”, vertelt Rico
onder meer.
König
denkt aan hygiëne
Certopan