NBT Magazine nr. 3 2014 - page 26

SPEC I AL
NBT
magazine
26
KOELEN & VR I EZEN
KOMA
is klaar voor
de toekomst
Dit jaar staat bij KOMA in het teken van natuurlijke
koudemiddelen
Als één van de meest vooraanstaande par-
tijen als het gaat om koude- en conserve-
ringstechnieken richt KOMA zich continu
op de toekomst. Beproefde oplossingen
van vandaag passen niet altijd meer bij de
uitdagingen van overmorgen. Dat heeft
KOMA als geen ander in de gaten en dus
blijft het bedrijf zich ontwikkelen.
Duurzaam ondernemen is een hot issue,
óók in de bakkersbranche. Een duurzame
bakkerij opereert op basis van de drie
P’s (People, Profit, Planet), koopt duurza-
mere grondstoffen in en gaat bewuster
om met aspecten als energie, veiligheid
en afval. Dit jaar staat bij KOMA in het
teken van natuurlijke koudemiddelen.
KOMA helpt met haar knowhow bakke-
rijen en foodproducenten aan een, zoals
ze het zelf noemen, ‘Groener geweten’.
“KOMA staat stil bij het energieverbruik,
maar ook bij de zogenaamde ‘footprint’.
Met KOMA maakt u niet alleen uw pro-
ductieproces ‘groener’, ook uw producten
worden zo nóg natuurlijker.”
Natuurlijke koudemiddel
Bij koelen en conditioneren wordt gebruik
gemaakt van koudemiddelen. In de afgelo-
pen jaren werden wettelijke voorschriften
en operationele eisen met betrekking tot
het gebruik van broeikasgassen en ozon-
afbrekende stoffen aangescherpt. “Met
een keuze voor klimaatvriendelijke mid-
delen bespaart u niet alleen op uw ener-
gierekening. Het is ook in juridisch opzicht
duurzaam. Het is namelijk niet zeker of
de wet de huidige chloor en fluor kool-
waterstoffen zoals freon in de toekomst
zal blijven toestaan. Die zekerheid hebt
u wél met natuurlijke koudemiddelen.
KOMA Research deed onderzoek hoe
natuurlijke koudemiddelen zoals propaan
en CO2 in het unieke KOMA TLR-concept
konden worden ingebouwd. De resultaten
waren verbluffend en KOMA ontving voor
haar ‘groenere koeling’ de prestigieuze IBA
Innovation Trophy”, laat KOMA weten.
“Ons systeem is gebaseerd op het rondpom-
pen van CO2 en kan worden ingezet bij een
installatie van minstens twee machines –
bijvoorbeeld bij een volledig automatische
deegrijskast met recovery, chiller, shocker,
koeling, enz. Deze met CO2 gevulde instal-
latie wordt aangestuurd door een propaan-
generator.”
Toekomstige uitbreiding is eenvoudig te
realiseren, vergelijkbaar met een modulair
samengesteld systeem. De in eigen huis ont-
wikkelde en gepatenteerde componenten,
hebben de duurzaamheid en de typische
KOMA TLR-werking sterk geoptimaliseerd.
Dit resulteert in een energiebesparing van
gemiddeld 22%.
Andere voordelen liggen op het gebied van:
• Verdampingstemperatuur tot +17°C,
in tegenstelling tot de collega leveran-
ciers -5°C, dat wil zeggen er is minder
ont- en bevochtiging
• Ontdooien gebeurt via gas injectie,
dat houdt een kortere ontdooitijden
in en garandeert ijsvrije verdamping
• Warmteterugwinning met als voordeel
het verwarmen van de ruimte tot +5°C
zonder additionele warmtebron
• In de warmteterugwinning (HR) reali-
seren we een doorlooptemperatuur
van water tot 90°C (geen legionellage-
vaar of extra e-verwarming nodig)
• Het aantal mobiele, draagbare
onderdelen is verminderd, dat houdt
een kostenbesparingen in service en
onderhoud in tot maximaal 30%
Voor aanvullende informatie:
KOMA
Tel. +31 (0) 475 47 47 00
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,...44
Powered by FlippingBook