NBT
magazine
22
Innovatiedrang KOMA
kent geen grenzen
KOMA introduceert Green Box en realiseert nieuw
universeel besturingssysteem
De Green Box is een innovatie door het
gebruik van natuurlijke koudemiddelen,
waarmee het gebruik van schadelijke
chemische koudemiddelen tot het verle-
den behoort. Milieuvriendelijker dus en
zodoende de benaming ‘green’. “Speciaal
voor de realisering van de Green Box heb-
ben wij in eigen beheer een propaan/CO2-
cascadesysteem ontwikkeld, waarvoor wij
een patent hebben aangevraagd en recent
ook hebben gekregen. De technische en
bouwkundige vernieuwing van dit systeem
is de combinatie van propaan en CO2.
Met propaan voor hogere temperaturen
en CO2 voor lagere temperaturen kunnen
bijna alle voor ons noodzakelijke toepas-
singen worden gedekt”, aldus Olaf Graff.
Omkeerklep
De moeilijkheid van de ontwikkeling van
de Green Box was om propaan en CO2 te
combineren in een omgeving waar geen
constante temperatuur is. Graff: “In een
bakkerij heb je grote drukverschillen en
dus een schuivende temperatuur. Doordat
de temperatuur verandert, is de omgeving
niet geschikt om natuurlijke koudemidde-
len te gebruiken. Onze systemen leveren
ook geen constante temperatuur, maar
een variabele temperatuur. Vanaf IBA 2012
zijn we ons idee om natuurlijke koudemid-
delen te gebruiken voor onze verschillende
systemen toch verder gaan ontwikkelen,
mede met het oog op de verplichte invoe-
ring van natuurlijke koudemiddelen in
2020 en we zijn erin geslaagd om de com-
binatie van propaan en CO2 toch te bun-
delen in één systeem. Daarvoor hebben we
een zogenaamde omkeerklep ontwikkeld
die dit mogelijk maakt.”
Bio-bakkerij Knoll
Naar de wens van een grote biologi-
sche bakker uit Duitsland - die hele hoge
eisen stelt aan haar partners als het gaan
om duurzaamheid - werd een installa-
tie gebouwd, waarbij de Green Box voor
het eerst onderdeel werd van een pro-
ject. “Alles moet puur biologisch zijn bij
Backstube ‘Backen mit Leidenschaft’ van
COVERSTORY: KOMA KOELTECHN I EK
Tijdens IBA 2012 presenteerde KOMA een
prototype van haar zogenaamde Green
Box. Met het oog op de verandering in
de regelgeving van natuurlijke koudemid-
delen in 2020, was KOMA genoodzaakt
haar koelsystemen verder te innoveren en
zodoende heeft het bedrijf de afgelopen
jaren volledig ingezet om een ‘groene’
koeltechnische installatie te realiseren.
Tijdens IBA 2012 was al een glimp te zien
van deze ontwikkeling, maar nu is de Green
Box volledig tot wasdom gekomen en
klaar om de markt te veroveren. Erkenning
is er in ieder geval al wel voor de Green
Box, want tijdens de Südback 2014 heeft
KOMA reeds een prijs ontvangen voor het
revolutionaire ontwerp. Maar daar houdt
de innovatiedrang van KOMA niet op voor
dit jaar, want het besturingssysteem van
de specialist in koel- en vriesinstallaties is
geheel vernieuwd en daardoor toepasbaar
op alle mogelijke KOMA-systemen. Zoveel
innovatie in een jaar voor de IBA; dat
belooft veel voor 2015. De redactie van
NBT Magazine trad in gesprek met general
manager Olaf Graff en Rein Ferwerda van
KOMA Koeltechniek.
Het PRM systeem
Olaf Graff neemt tijdens Südback een prijs in ontvangst