Previous Page  22 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 22 / 44 Next Page
Page Background

NBT

magazine

22

Innovatiedrang KOMA

kent geen grenzen

KOMA introduceert Green Box en realiseert nieuw

universeel besturingssysteem

De Green Box is een innovatie door het

gebruik van natuurlijke koudemiddelen,

waarmee het gebruik van schadelijke

chemische koudemiddelen tot het verle-

den behoort. Milieuvriendelijker dus en

zodoende de benaming ‘green’. “Speciaal

voor de realisering van de Green Box heb-

ben wij in eigen beheer een propaan/CO2-

cascadesysteem ontwikkeld, waarvoor wij

een patent hebben aangevraagd en recent

ook hebben gekregen. De technische en

bouwkundige vernieuwing van dit systeem

is de combinatie van propaan en CO2.

Met propaan voor hogere temperaturen

en CO2 voor lagere temperaturen kunnen

bijna alle voor ons noodzakelijke toepas-

singen worden gedekt”, aldus Olaf Graff.

Omkeerklep

De moeilijkheid van de ontwikkeling van

de Green Box was om propaan en CO2 te

combineren in een omgeving waar geen

constante temperatuur is. Graff: “In een

bakkerij heb je grote drukverschillen en

dus een schuivende temperatuur. Doordat

de temperatuur verandert, is de omgeving

niet geschikt om natuurlijke koudemidde-

len te gebruiken. Onze systemen leveren

ook geen constante temperatuur, maar

een variabele temperatuur. Vanaf IBA 2012

zijn we ons idee om natuurlijke koudemid-

delen te gebruiken voor onze verschillende

systemen toch verder gaan ontwikkelen,

mede met het oog op de verplichte invoe-

ring van natuurlijke koudemiddelen in

2020 en we zijn erin geslaagd om de com-

binatie van propaan en CO2 toch te bun-

delen in één systeem. Daarvoor hebben we

een zogenaamde omkeerklep ontwikkeld

die dit mogelijk maakt.”

Bio-bakkerij Knoll

Naar de wens van een grote biologi-

sche bakker uit Duitsland - die hele hoge

eisen stelt aan haar partners als het gaan

om duurzaamheid - werd een installa-

tie gebouwd, waarbij de Green Box voor

het eerst onderdeel werd van een pro-

ject. “Alles moet puur biologisch zijn bij

Backstube ‘Backen mit Leidenschaft’ van

COVERSTORY: KOMA KOELTECHN I EK

Tijdens IBA 2012 presenteerde KOMA een

prototype van haar zogenaamde Green

Box. Met het oog op de verandering in

de regelgeving van natuurlijke koudemid-

delen in 2020, was KOMA genoodzaakt

haar koelsystemen verder te innoveren en

zodoende heeft het bedrijf de afgelopen

jaren volledig ingezet om een ‘groene’

koeltechnische installatie te realiseren.

Tijdens IBA 2012 was al een glimp te zien

van deze ontwikkeling, maar nu is de Green

Box volledig tot wasdom gekomen en

klaar om de markt te veroveren. Erkenning

is er in ieder geval al wel voor de Green

Box, want tijdens de Südback 2014 heeft

KOMA reeds een prijs ontvangen voor het

revolutionaire ontwerp. Maar daar houdt

de innovatiedrang van KOMA niet op voor

dit jaar, want het besturingssysteem van

de specialist in koel- en vriesinstallaties is

geheel vernieuwd en daardoor toepasbaar

op alle mogelijke KOMA-systemen. Zoveel

innovatie in een jaar voor de IBA; dat

belooft veel voor 2015. De redactie van

NBT Magazine trad in gesprek met general

manager Olaf Graff en Rein Ferwerda van

KOMA Koeltechniek.

Het PRM systeem

Olaf Graff neemt tijdens Südback een prijs in ontvangst