Previous Page  23 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 23 / 44 Next Page
Page Background

NBT

magazine

23

bio-bakkerij Knoll uit Bremen. Zijn ruim

veertig filialen worden bijvoorbeeld bele-

verd met trucks die volledig elektrisch

rijden. Hij is recent verhuisd naar een gro-

tere productielocatie en dus wilde hij ook

graag dat zijn nieuwe apparatuur volledig

duurzaam en milieuvriendelijk werkt. Zo

kwam hij bij ons uit en voor ons was dit

een unieke kans om de Green Box meteen

in de praktijk te testen. Dit was een prach-

tig pilotproject voor KOMA.”

Geen opstartproblemen

De Green Box is eigenlijk een installatie

in een grote container die buiten de bak-

kerij wordt geplaatst, waardoor er minder

ruimte nodig is en de installatiekosten

drastisch worden verlaagd. “We hebben

zoals altijd alles in huis gemonteerd, van A

tot Z, waarbij alle technische componenten

in de Green Box samenkomen. Het was een

kwestie van vervoeren en installeren. Er

waren geen opstartproblemen en bij het

implementeren van een nieuwe technische

installatie is dat uitzonderlijk. Alles liep

meteen vlekkeloos en daarmee zijn wij

en natuurlijk ook Backstube ‘Backen mit

Leidenschaft’ zeer tevreden over. We heb-

ben naar aanleiding van deze realisatie al

vele nieuwe aanvragen gekregen, dus de

meerwaarde is al aangetoond.”

Voor- en nadelen

Wij zijn heel benieuwd naar de voordelen

van de Green Box. “Ten eerste is het grote

voordeel dat de Green Box milieuvriende-

lijker is dan de bekende andere technieken.

Dit geeft 0 schade aan de omgeving. Ten

tweede kunnen we een energiebesparing

garanderen van 25% tot 30% ten opzichte

van conventionele koelsystemen. De klant

heeft dus heel veel baat bij de Green Box.

Als klap op de vuurpijl wordt op dergelijke

systemen subsidie gegeven. Dat betekent

– afhankelijk van de regelgeving – dat er

20% tot 30% subsidie ontvangen wordt bij

aanschaf van de Green Box. Er kleven dus

vele voordelen aan dit nieuwe systeem.”

Eerlijk als hij is, stipt Graff ook nog de

nadelen aan. “Op het gebied van veilig-

heid en zekerheid brengt de Green Box

veel werk met zich mee, niet alleen voor

ons als leverancier, maar ook voor de klant.

Er moeten specifiek mensen worden opge-

leid om goed om te gaan met de systemen

en dan met name op het gebied van per-

soonlijke veiligheid. Men mag de container

niet betreden zonder zuurstofmasker en

detectieapparatuur. Er moeten allemaal

voorzorgsmaatregelen genomen worden,

omdat propaan en CO2 gevaarlijke stof-

fen zijn om mee te werken. Er worden

vanuit KOMA trainingen verzorgd om ze

daarop voor te bereiden. Daarnaast heb

je het administratieve verhaal. Alles moet

beschreven zijn in protocollen en procedu-

res waar iedereen zich aan moet houden.

Het systeem wordt ook gecontroleerd op

veiligheid door een overheidsinstantie, dus

het kan niet misgaan. Het zijn natuurlijk

wel nadelen die eenmalig van kracht zijn.

Wij hebben daarentegen bij elke klant te

maken met deze zaken en bij elk project

geldt dezelfde procedure.”

Investering

Het mag duidelijk zijn dat KOMA bij de

ontwikkeling van de Green Box niet over

één nacht ijs is gegaan en dat er kosten

noch moeite bespaard zijn om tot het

beste resultaat te komen. Intern heeft

KOMA dan ook personeel opgeleid om

ervoor te zorgen dat de juiste kennis aan-

wezig is. “Het heeft een grote investering

gevergd, maar dit is iets dat wij als markt-

leider moesten doen om onze klanten

te voorzien van een gedegen installatie

en waarmee ze tot in lengte van jaren

verzekerd zijn dat ze voldoen aan alle

gestelde milieueisen door het gebruik van

een verantwoord koudemiddel”, zo vult

Rein Ferwerda aan.

Nieuw besturingssysteem

Naast de Green Box heeft KOMA een

geheel nieuw besturingssysteem ontwik-

keld waardoor alle systemen gebruik

maken van één en dezelfde besturing.

“Speciaal voor de realisering van een

nieuw besturingssysteem hebben wij drie

jaar geleden al twee specialisten in dienst

genomen om dit traject voor ons mede

te verzorgen. Voorheen hadden we voor

elk producttype een andere besturing,

maar dat werkt te omslachtig. De nieuwe

besturing is ook te bedienen middels een

smartphone of tablet om het gemak alleen

maar te vergroten. Tevens zijn meerdere

lijnen te besturen via één scherm.”

IBA 2015

Met het oog gericht op IBA 2015 heeft

KOMA ervoor gekozen om nu alvast de

Green Box te introduceren. “Er is veel

innovatie geweest de afgelopen jaren. We

gaan een tandje erbij zetten met de Green

Box en het nieuwe besturingssysteem en

de IBA is voor ons het platform om der-

gelijke innovaties te presenteren. Daar

leggen we dan ook de focus op. Wat er

nog wel gaat veranderen? We hebben de

Green Box nu voor grotere projecten gere-

aliseerd, maar het is ook de bedoeling om

het kleinschalig te kunnen implementeren,

zodat de Green Box voor alle bakkers toe-

gankelijk wordt”, besluit Graff.

Meer informatie:

KOMA Koeltechniek,

tel. + 31 (0)475 47 47 00,

www.koma.com

COVERSTORY: KOMA KOELTECHN I EK