NBT
magazine
23
bio-bakkerij Knoll uit Bremen. Zijn ruim
veertig filialen worden bijvoorbeeld bele-
verd met trucks die volledig elektrisch
rijden. Hij is recent verhuisd naar een gro-
tere productielocatie en dus wilde hij ook
graag dat zijn nieuwe apparatuur volledig
duurzaam en milieuvriendelijk werkt. Zo
kwam hij bij ons uit en voor ons was dit
een unieke kans om de Green Box meteen
in de praktijk te testen. Dit was een prach-
tig pilotproject voor KOMA.”
Geen opstartproblemen
De Green Box is eigenlijk een installatie
in een grote container die buiten de bak-
kerij wordt geplaatst, waardoor er minder
ruimte nodig is en de installatiekosten
drastisch worden verlaagd. “We hebben
zoals altijd alles in huis gemonteerd, van A
tot Z, waarbij alle technische componenten
in de Green Box samenkomen. Het was een
kwestie van vervoeren en installeren. Er
waren geen opstartproblemen en bij het
implementeren van een nieuwe technische
installatie is dat uitzonderlijk. Alles liep
meteen vlekkeloos en daarmee zijn wij
en natuurlijk ook Backstube ‘Backen mit
Leidenschaft’ zeer tevreden over. We heb-
ben naar aanleiding van deze realisatie al
vele nieuwe aanvragen gekregen, dus de
meerwaarde is al aangetoond.”
Voor- en nadelen
Wij zijn heel benieuwd naar de voordelen
van de Green Box. “Ten eerste is het grote
voordeel dat de Green Box milieuvriende-
lijker is dan de bekende andere technieken.
Dit geeft 0 schade aan de omgeving. Ten
tweede kunnen we een energiebesparing
garanderen van 25% tot 30% ten opzichte
van conventionele koelsystemen. De klant
heeft dus heel veel baat bij de Green Box.
Als klap op de vuurpijl wordt op dergelijke
systemen subsidie gegeven. Dat betekent
– afhankelijk van de regelgeving – dat er
20% tot 30% subsidie ontvangen wordt bij
aanschaf van de Green Box. Er kleven dus
vele voordelen aan dit nieuwe systeem.”
Eerlijk als hij is, stipt Graff ook nog de
nadelen aan. “Op het gebied van veilig-
heid en zekerheid brengt de Green Box
veel werk met zich mee, niet alleen voor
ons als leverancier, maar ook voor de klant.
Er moeten specifiek mensen worden opge-
leid om goed om te gaan met de systemen
en dan met name op het gebied van per-
soonlijke veiligheid. Men mag de container
niet betreden zonder zuurstofmasker en
detectieapparatuur. Er moeten allemaal
voorzorgsmaatregelen genomen worden,
omdat propaan en CO2 gevaarlijke stof-
fen zijn om mee te werken. Er worden
vanuit KOMA trainingen verzorgd om ze
daarop voor te bereiden. Daarnaast heb
je het administratieve verhaal. Alles moet
beschreven zijn in protocollen en procedu-
res waar iedereen zich aan moet houden.
Het systeem wordt ook gecontroleerd op
veiligheid door een overheidsinstantie, dus
het kan niet misgaan. Het zijn natuurlijk
wel nadelen die eenmalig van kracht zijn.
Wij hebben daarentegen bij elke klant te
maken met deze zaken en bij elk project
geldt dezelfde procedure.”
Investering
Het mag duidelijk zijn dat KOMA bij de
ontwikkeling van de Green Box niet over
één nacht ijs is gegaan en dat er kosten
noch moeite bespaard zijn om tot het
beste resultaat te komen. Intern heeft
KOMA dan ook personeel opgeleid om
ervoor te zorgen dat de juiste kennis aan-
wezig is. “Het heeft een grote investering
gevergd, maar dit is iets dat wij als markt-
leider moesten doen om onze klanten
te voorzien van een gedegen installatie
en waarmee ze tot in lengte van jaren
verzekerd zijn dat ze voldoen aan alle
gestelde milieueisen door het gebruik van
een verantwoord koudemiddel”, zo vult
Rein Ferwerda aan.
Nieuw besturingssysteem
Naast de Green Box heeft KOMA een
geheel nieuw besturingssysteem ontwik-
keld waardoor alle systemen gebruik
maken van één en dezelfde besturing.
“Speciaal voor de realisering van een
nieuw besturingssysteem hebben wij drie
jaar geleden al twee specialisten in dienst
genomen om dit traject voor ons mede
te verzorgen. Voorheen hadden we voor
elk producttype een andere besturing,
maar dat werkt te omslachtig. De nieuwe
besturing is ook te bedienen middels een
smartphone of tablet om het gemak alleen
maar te vergroten. Tevens zijn meerdere
lijnen te besturen via één scherm.”
IBA 2015
Met het oog gericht op IBA 2015 heeft
KOMA ervoor gekozen om nu alvast de
Green Box te introduceren. “Er is veel
innovatie geweest de afgelopen jaren. We
gaan een tandje erbij zetten met de Green
Box en het nieuwe besturingssysteem en
de IBA is voor ons het platform om der-
gelijke innovaties te presenteren. Daar
leggen we dan ook de focus op. Wat er
nog wel gaat veranderen? We hebben de
Green Box nu voor grotere projecten gere-
aliseerd, maar het is ook de bedoeling om
het kleinschalig te kunnen implementeren,
zodat de Green Box voor alle bakkers toe-
gankelijk wordt”, besluit Graff.
Meer informatie:
KOMA Koeltechniek,
tel. + 31 (0)475 47 47 00,
www.koma.comCOVERSTORY: KOMA KOELTECHN I EK