Fish&Co Nr 1-2024 Online

COVERSTORY ‘Onze portioneersnijder is de ideale oplossing voor het maken van fixedweight strips en blokjes’ Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | April 2024 | 3e jaargang no. 1 | Prijs € 10,50 Special SEAFOOD PROCESSING GLOBAL

Voedselverwerking van A tot Z Bij Van Uhm professionals in food processing weten we precies wat er nodig is om een foodproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Machines mogen niet stil te komen staan en het productieproces moet op rolletjes verlopen, elke dag weer. Vlees, vis, kaas, groente, fruit, vegetarische en kant-en-klaar producten: onze professionals weten precies hoe uw food- proces verloopt en voorzien u van de juiste adviezen voor een optimaal productieproces. De Bieffel 3, 7622 BM Borne T 074-2662905 E info@vanuhm.nl W vanuhm.nl Morseweg 6, 1131 PK Volendam T 0299-366199 E info@habuba.nl Van Uhm in één oogopslag Passie en liefde voor food De beste machines van de beste merken Persoonlijk advies op maat van ervaren experts Korte communicatielijnen Eigen servicemonteurs bij calamiteiten Benieuwd naar de beste machines voor uw foodproces? Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies of een demo aan op www.vanuhm.nl/afspraak-maken ONZE MERKEN VAN UHM ZORGT VOOR Een optimaal foodproces ROKERIJ JACOB JAN “Bij Van Uhm verliep alles erg soepel, van oriëntatie tot oplevering.”

FISH&CO NR 1 2024 3 Colofon en De Visie COVERSTORY ‘Onze portioneersnijder is de ideale oplossing voor het maken van fixedweight strips en blokjes’ Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | April 2024 | 1e jaargang no. 1 | Prijs € 10,50 Special SEAFOOD PROCESSING GLOBAL Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.fish-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2024 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Fish&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. De Visie Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Fish&Co m.schwillens@gpmedia.nl Het was niet veel meer dan een pennenstreek in het nieuws, maar de weigering van Frankrijk om haar handtekening onder het vrijhandelsverdrag met Canada (CETA) te zetten, kent stiekem meer gewicht dan een simpele éénkolommer in de landelijke kranten. Deze weigering is immers een krachtig signaal van een toonaangevend EU-land dat voedselzekerheid en -soevereiniteit hoog op de eigen agenda durft te zetten. Anders dan door veel linkse partijen wordt gepropagandeerd, is bij de CETA- of Mercosur-deal (met Zuid-Amerika) geen kwestie van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Producenten en verwerkers in de Europese Unie en zeer zeker in Nederland moeten al aan veel strengere eisen voldoen dan gelijksoortige bedrijven aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Of het nu om ecologische footprint, duurzame productie of voedselveiligheid gaat. De Fransen vinden dit alvast oneerlijk en onder druk van het parlement weigert Frankrijk nu de CETA-deal te ondertekenen. Op dit vlak kan Nederland nog veel leren van de chauvinistische Fransen. DE SECTOR IS ER TERECHT KLAAR MEE TE WORDEN WEGGEZET ALS DÉ REDEN VAN OVERBEVISSING EN VERVUILING VAN DE ZEEËN Het ‘Franse’ klimaat is anders dan het ‘Nederlandse’, al zien we ook in de Benelux een voorzichtige kentering in het voordeel van de boeren en vissers. Guus Pastoor, voorzitter van de Visfederatie, legt in zijn (eerste) column op pagina 42 alvast de vinger op de zere plek. De politieke stem van de Nederlandse visserijsector klinkt nu nog vooral vanuit christelijke hoek en het is te hopen dat een nieuw kabinet onze branche, die ons land al eeuwenlang op de kaart zet, opnieuw omarmt. De sector is er terecht klaar mee te worden weggezet als dé reden van overbevissing en vervuiling van de zeeën, terwijl het een nadrukkelijkere rol kan spelen in de vraag van consumenten naar vleesalternatieven. En ook nog vele malen duurzamer. Automatiseren Nederland is en blijft gelukkig groot op het gebied in het verwerken en verhandelen van vis en seafood. In dat kader is de groeiende vraag naar automatiseringsoplossingen een positieve ontwikkeling voor Nederland, dat ook op het vlak van machinebouw wereldwijd een behoorlijk woordje meepraat. Een eerste bewijs hiervoor zag ik onlangs geleverd worden tijdens Anuga FoodTec. De vakbeurs in Keulen is van oudsher een beurs waar machinebouwers vooral oplossingen presenteren voor vlees (vegan), brood en drank, maar veel vertegenwoordigers vertelden ons dat zij verschillende klanten uit Volendam en Urk verwelkomden om hen te helpen met hun vraagstukken naar een meer geautomatiseerde productie of verwerking. Enkele van deze exposanten zijn binnenkort ook aanwezig op Seafood Processing Global in Barcelona, waar heel specifiek machines en automatiseringsoplossingen voor onze sector worden gepresenteerd. In deze editie van vaktijdschrift Fish&Co vindt u alvast een voorproefje. Veel leesplezier gewenst.

4 FISH&CO NR 1 2024 INHOUD P. 21 COVERSTORY JANSEN TECHNIEK Jansen Techniek heeft een oplossing ontwikkeld voor het nauwkeurig portioneren van visblokjes en -strips met een vast gewicht en/of formaat: de dual-lane portioneersnijder PORTIO 1 DAP. “Vanuit retailers en saladeproducenten is er een groeiende vraag naar fixed-weight strips en blokjes”, vertelt sales engineer Thomas van Rijn van Jansen Techniek. P. 13 BAAIJENS OP SEAFOOD PROCESSING “Seafood Processing Global is een mooie ontmoetingsplek waar globale visverwerkers en machineproducenten elkaar kunnen treffen om kennis te nemen van nieuwe productiemethodes en machines”, vertelt Tom Baaijens van Baaijens Industrial Equipment. P. 14 VOORUITBLIK FOOD TECH EVENT 2024 “We hebben gemerkt dat in de vlees-, vis- en foodsector de behoefte aan een technisch vakevenement gericht op de Nederlandse markt groot is. We zien daarom ook kansen om in de toekomst nog verder uit te breiden”, vertelt programmamanager Judith van den Nieuwenhuijzen van organisator Mikrocentrum. P. 10 INTERVIEW JAN VOGELZANG Handtmann Benelux staat al lang bekend in de vleesverwerkende industrie, convenience, snack- en bakkerijsector. Echter, de ambitie van deze machineleverancier reikt verder. Met een focus op veelzijdige technologieën voor hoogwaardige visproducten, betreedt Handtmann nu ook vastberaden de visindustrie. 10 14 21 13

FISH&CO NR 1 2024 5 P. 40 REPORTAGE: MK-GILZE “Bij ons is het nooit het één of het ander. Wij zijn gespecialiseerd in horizontaal verpakken. Of we een gereviseerde of een nieuwe machine adviseren, is altijd afhankelijk van de wensen en de eisen van de klant”, benadrukt eigenaar Bart Kennes van MK Gilze. P. 32 IVS INDUSTRIAL VACUUM SYSTEMS IVS Industrial Vacuum Systems ontwerpt, maakt en test pasklare vacuümsystemen voor transport, verpakken, ontluchten en koelen. “Wij gaan een stap verder dan wat er tot op heden werd aangeboden in de vissector”, benadrukken co-founders Raimond van der Meer en Alexander van Boven van IVS Industrial Vacuum Systems. P. 35 CASESTUDY VISSER GOES BIJ VERWIJS SEAFOOD Verwijs Seafood beschikt over twee lintzagen met een camera- en veiligheidssysteem voor het zagen en portioneren van (verse en bevroren) vis en seafood. “Dankzij de directe rem stopt de zaag zodra de hand te dicht bij de zaag komt”, vertelt Jeroen Visser van Visser Goes, dat de lintzagen van het merk MADO installeerde. P. 28 CASESTUDY VEMAG.NL BIJ LERØY SEAFOOD “Wij zijn uitermate te spreken over de machines die Vemag heeft geleverd, waarbij alles op maat is ontwikkeld zodat het volledig voldoet aan onze wensen”, verduidelijkt plant manager Bart Geuchies van Lerøy Seafood over de geboden oplossing voor het afvullen van zalmsnippers met behulp van een Vacuümvuller en Portioneermachine. 28 32 40 35

6 FISH&CO NR 1 2024 soort vis die wordt verwerkt en of ze levend aankomen. Het afvalwater is vaak koud. Colubris ontwikkelt speciale behandelingssystemen om met deze problemen om te gaan, inclusief enkele uniek op maat gemaakte systemen. Een voorbeeld hiervan is een winstgevend systeem dat waardevolle visolie uit het afvalwater haalt. Meer informatie: Colubris Cleantech Tel. +31 (0)543-55 13 70 info@colubriscleantech.com www.colubriscleantech.com BRANCHENIEUWS COLUBRIS CLEANTECH VIERT 40-JARIG JUBILEUM Op 3 januari 1984 richtte Van den Hurk machine- en constructiebedrijf Redes op in Winterswijk. Na een aantal jaren veranderde de naam in Redox en werd het fundament gelegd voor de nieuwe koers van het bedrijf, gericht op Water en Recycling. Verdere groei werd versneld door de overname van verschillende bedrijven, waaronder K-Pack uit Amersfoort en Ingenieursbureau Schneider uit Terborg. In 2018 kwamen de diverse bedrijfstakken samen in één bedrijf: Colubris Cleantech. Naast Water en Afval ging het bedrijf zich bovendien richten op technologieën voor het verwaarden van plantaardige reststromen. Frank Tillmann, CEO sinds 2018, legt uit: “We zullen dit jaar ook aandacht geven aan diverse activiteiten om het jubileumjaar te vieren. Verder zijn we ontzettend dankbaar voor de klanten, partners en toegewijde teamleden die een essentiële rol hebben gespeeld in het succes en de expansie van Colubris Cleantech gedurende de afgelopen 40 jaar. We blijven ons ook de komende 40 jaar samen inzetten voor onze missie om bij te dragen aan een circulaire wereldeconomie, door onze unieke expertise te bundelen en zo de beste oplossingen voor onze klanten te bieden.’’ Vissector In de visverwerkende industrie hebben verwerkers te maken met hoeveelheden bloed en vet in het water. Deze zijn uitzonderlijk hoog of laag, afhankelijk van de Familiebedrijf Colubris Cleantech bestaat 40 jaar. Het door Gertie van den Hurk opgerichte machine- en constructiebedrijf is in vierde decennia uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevende organisatie, gespecialiseerd in scheidings- en zuiveringstechnologieën. Deze toepassingen worden ook ingezet in de vleesverwerkende industrie en vissector. De Belgian Fries Pilot vertegenwoordigt een flexibele pilootlijn die is ontworpen voor zowel het drogen als het frituren van vis, vlees, aardappelen en groenten. Deze nieuwe toevoeging aan de bestaande lijnen, waaronder die voor het blancheren en invriezen, evenals de snij-, was- en verpakkingslijn, versterkt de veelzijdigheid van de faciliteit. Binnen de piloothal bevindt zich geavanceerde pilootapparatuur voor waterbehandeling, en er wordt geïnvesteerd in technologieën die het energiemanagement van verschillende processen meten. Deze state-of-the-art voorzieningen benadrukken het streven naar innovatie en efficiëntie in de productieprocessen van de Belgian Fries Pilot. Innovatie en efficiëntie Deze state-of-the-art voorzieningen benadrukken het streven naar innovatie en efficiëntie in de productieprocessen van de Belgian Fries Pilot. Inge Arents van Flanders’ FOOD vertelt: “De beschikbaarheid van deze frituur- en bakinstallaties zullen onze aardappel- en groenteverwerkers uitdagen om ook hun grenzen te verleggen. Voor bedrijven die toeleveren aan de sector biedt de infrastructuur mogelijkheden om hun innovaties op vlak van vetten en oliën te demonstreren aan vele verschillende kleine en grotere voedingsbedrijven.” Meer informatie: VEG-i-TEC Tel. +32 (0)56-29 26 00 vegitec@ugent.be www.veg-i-tec.eu VLAAMSE PILOT MET DUURZAAM FRITUREN VAN VIS De nieuwe frituurlijn bij VEG-i-TEC in Kortrijk is begin 2024 geopend. Het duurzaam produceren van gefrituurde aardappelen, groenten, vis of vlees vereist aanzienlijke kennis, ontwikkeling en samenwerking met bedrijven en onderzoekers. Inge Arents van Flanders’ FOOD legt uit: “Hiermee zorgen wij ervoor dat voor alle mogelijke processen in de voedingsindustrie pilootinstallaties beschikbaar komen zodat bedrijven gemakkelijker kunnen innoveren en stappen zetten richting nieuwe processen.” Oprichter Gertie van den Hurk (links) en CEO Frank Tillmann

FISH&CO NR 1 2024 7 BRANCHENIEUWS NIEUW PAND EN VERNIEUWDE WEBSHOP VOOR HHS RVS PRODUCTEN HHS RVS Producten is verhuisd naar een nieuw pand in Brummen. Op de nieuwe locatie, aan de Mercuriusweg 30, beschikt de leverancier van hygiëne- en reinigingstechniek en inrichtingsapparatuur voor de vissector een eigen showroom. “We waren simpelweg uit ons jasje gegroeid in ons vorige pand. Voortaan hebben we ook de mogelijkheid om klanten onze producten te laten zien”, vertelt Egbert Harberink van HHS RVS Producten, dat eveneens een vernieuwde webshop heeft gelanceerd. HS RVS Producten levert zowel direct (vanaf de verschillende machinefabrikanten) als vanuit de eigen groothandel. De vele aanvragen overtroffen inmiddels de beschikbare ruimte in het vorige pand, ook in Brummen gelegen, waarop gezocht werd naar een nieuw onderkomen. “Dat hebben we nu gevonden aan de andere kant van het dorp, op het industrieterrein. Groot voordeel is dat we hier niet alleen voldoende ruimte hebben voor onze voorraad, maar ook bepaalde producten of proefopstellingen in onze showroom kunnen zetten als klanten ze eerst willen zien”, verduidelijkt Harberink. Vernieuwde webshop Daarnaast lanceert HHS RVS Producten een nieuwe webshop (http://h-hs.shop), waarop de veel verkochte (kleine) producten, materialen en apparatuur worden verkocht, onderverdeeld in onder meer de rubrieken Inrichting, Reiniging en Transport. “Mensen die op zoek zijn naar een slangenhaspel, afvalzakkenhouder, papierdispensers of rookstokken willen niet altijd een offerte aanvragen. Zij kunnen voortaan gemakkelijk en snel de meest verkochte producten vinden in onze webshop en deze bestellen. Ze weten dan ook meteen de prijs”, zegt medeeigenaar Wouter Harberink. Geen concessies De lancering van een webshop is naar eigen zeggen een verlengstuk van de hoogwaardige service die HHS RVS Producten biedt. “Onze klanten bevinden zich door de gehele Benelux in alle markten. Van voedingsmiddelenfabrikanten en visverwerkers tot de plaatselijke slager en bakkerij. De gemeenschappelijke noemer is dat al onze klanten kwaliteit en hygiëne hoog in het vaandel hebben staan”, benadrukt Egbert Harberink. “Door u te adviseren voor uw specifieke toepassing, helpen wij u het meest optimale product te selecteren. Zo weet u zeker dat deze voldoet aan al uw eisen en wensen. En door ook maatwerk te bieden, gaan wij verder dan dat de catalogus gaat of op onze webshop te vinden is.” Meer informatie: HHS RVS Producten Tel. +31 (0)85-060 3611 | info@h-hs.nl | h-hs.shop (webshop) | h-hs.nl (website) De showroom van HHS RVS Producten in Brummen

8 FISH&CO NR 1 2024 BEURSNIEUWS Tijdens de vorige editie - in 2022 - begroette de organisatie meer dan 5.000 bezoekers en gaven maar liefst 107 bedrijven en organisaties acte de présence op dit eendaagse evenement. De beurs verbindt zakelijkheid en gezelligheid aan elkaar en inspireert zowel standhouders als bezoekers. In 2022 werd het derde lustrum gevierd. Het thema van de vijftiende Visbeurs was: ’Tijd voor innovatie’. Het thema van de zestiende editie borduurt daar op voort: ‘Creëer je toekomst’. Mogelijkheden en uitdagingen Vis is nog altijd niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond! Er liggen volop mogelijkheden en er zijn diverse uitdagingen voor de visbranche, die absoluut toekomst heeft. En die toekomst maakt de branche voor een groot deel zelf door samenwerking, inventiviteit en creativiteit. De Spakenburgse Visbeurs fungeert daarin vaak als een vliegwiel. “Wilt u op de radar blijven binnen de visbranche en bij uw klanten? Schrijf u dan nu in voor deze beurs. Ga daarvoor naar: www.visbeurs.nl.” Meer informatie: Organisatie Visbeurs Tel. +31 (0)6-25066837 info@visbeurs.nl www.visbeurs.nl INSCHRIJVINGEN VOOR SPAKENBURGSE VISBEURS GEOPEND De inschrijving voor de zestiende Spakenburgse Visbeurs op maandag 7 oktober 2024 is geopend. De tweejaarlijkse visbeurs heeft zich ontwikkeld tot dé ontmoetingsplaats van de visdetailhandel en toeleveranciers. Nautisch Centrum Nieuwboer in Spakenburg is andermaal de locatie van deze vakbeurs. Op 7 oktober 2024 vindt de zestiende Spakenburgse Visbeurs plaats. ‘MADE IN HOLLAND: DAAR GAAN WE HELEMAAL NIETS AAN VERANDEREN’ Erik en Mark werken al jarenlang samen. Zij hebben in eerdere functies veel ervaring opgedaan in de machinebouw en de voedingsmiddelenindustrie en zijn bekend geraakt met het werken met en de werving van technisch personeel. Erik: “Het is altijd een droom van ons geweest om zelf machines te mogen creëren. Van het bekijken naar de mogelijkheden voor de klant en de eerste ontwerpen op papier, tot uiteindelijk een goedwerkende machine waar niet alleen wijzelf maar ook de klant trots op kan zijn. Dat is wat ons allebei trekt in de machinebouw. Dus toen deze kans op ons pad kwam hebben wij die uiteraard met beide handen aangegrepen.” ‘Beter en slimmer aanpakken De eerste paar maanden van kennismaking met klanten en medewerkers en het eigen maken van de machines zijn voorbij en bevielen erg goed. “We zitten nu helemaal op onze plek”, zegt Mark. “Ik ken Zomerdam al een lange tijd. Het is een prachtig bedrijf dat al sinds de oprichting uitblinkt in het bieden van innovatieve en flexibele oplossingen en service aan klanten.” Erik besluit: “Natuurlijk willen we de dingen, waar mogelijk, nog beter en slimmer aanpakken. Bovendien zijn we nog volop bezig met nieuwe ontwikkelingen. Klanten en medewerkers staan daarbij altijd centraal. De lijntjes moeten kort blijven. Techniek is mensenwerk, zo vinden wij.” Meer informatie: Zomerdam Produktidentificatie Tel. +31 (0)486-42 09 80 info@zomerdam.nl www.zomerdam.nl Zomerdam Produktidentificatie is overgedragen aan twee nieuwe eigenaren: Erik Eck (53) en Mark Selten (39). Zij nemen het stokje over van Lute Aarsse, die het bedrijf in 1996 oprichtte en het ontwikkelde tot bekende spelers op het gebied van etiketteer- en inspectiesystemen. “We maken de machines in eigen huis: Made in Holland. Daar gaan we helemaal niets aan veranderen”, zegt Mark. Erik Eck (links) en Mark Selten zijn de nieuwe eigenaren

1 VASTE EN MOBIELE DESINFECTIE SYSTEMEN voor de visverwerkende sector In de voedingsmiddelenindustrie is goede desinfectie cruciaal. De meest effectieve manier is het desinfectiemiddel met kracht in een ruimte te brengen. Dát kan met de desinfectie units van Jasca. • Hoge reductie van micro-organismen • Desinfectie op alle lastig te bereiken plekken • Sneller en effectiever dan handmatig desinfecteren • Automatische werking • Minimale hoeveelheid desinfectiemiddel nodig • Milieuvriendelijk • Energie- en kostenbesparend • Zowel vaste als mobiele systemen • Ook toepasbaar in spiraaltorens Jasca: Duurzame en efficiënte oplossingen voor de visverwerkende sector Jasca Food Technology BV Westwal 4b, 7631 BN Ootmarsum The Netherlands T +31 (0)541 - 29 36 88 I www.jasca.nl E info@jasca.nl Mobiele unit JD-4 geschikt voor ruimtes tot 1500m3

10 FISH&CO NR 1 2024 INTERVIEW: JAN VOGELZANG - HANDTMANN BENELUX ‘WIJ HEBBEN ALLE TECHNOLOGIE EN KENNIS IN HUIS DIE NODIG IS OM EEN VIS VAN KOP TOT STAART TE VERWAARDEN’ Handtmann Benelux staat al lang bekend in de vleesverwerkende industrie, convenience, snack- en bakkerijsector. Echter, de ambitie van deze machineleverancier reikt verder. Met een focus op veelzijdige technologieën voor hoogwaardige visproducten, betreedt Handtmann nu ook vastberaden de visindustrie. Jan Vogelzang, accountmanager bij Handtmann Benelux, legt uit: “We bieden een uitgebreid scala aan technologieën voor de verdere verwerking van vis. Of het nu gaat om complete lijnoplossingen of standalone machines, wij leveren oplossingen die efficiëntie bevorderen en bijdragen aan het benutten van reststromen. ‘Van kop tot staart, uw vis verwaard’, noemen we dat hier.”

FISH&CO NR 1 2024 11 Vogelzang is als accountmanager Vlees, Vega & Vis binnen Handtmann Benelux verantwoordelijk voor de verkoop van de lijnoplossingen en machines voor de visindustrie. Hij heeft al ruim 25 jaar ervaring in de foodsector. “Ik heb van origine een achtergrond in de slagersbranche, maar de laatste twaalf jaar voordat ik bij Handtmann begon, was ik werkzaam bij een toonaangevende leverancier van ingrediënten en kruiden voor de voedingsmiddelenindustrie waaronder de visindustrie. Vanwege mijn achtergrond wil ik een sparringpartner zijn voor producenten in de visindustrie. Dat betekent verder kijken dan alleen een machine. Het eindproduct moet goed zijn. Het door de klant gewenste product is de start van het gesprek. Op basis daarvan zoeken en vinden wij een technische oplossing die juist is”, benadrukt Vogelzang. Betrouwbaar en duurzaam Handtmann Benelux biedt een breed assortiment aan machines en complete lijnoplossingen voor de hygiënische en betrouwbare verwerking van vis- en seafoodproducten. Dit omvat niet alleen klassieke visproducten zoals gerookte vis, visworst en visburgers, maar ook een scala aan moderne producten zoals visballetjes, zeevruchtensalades, snacks, surimi, kaviaar, sushi en diverse toppings. Bovendien heeft Handtmann nieuwe technologie ontwikkeld om vega(n) en plantaardige visalternatieven te verwerken. “Handtmann biedt uitgebreide technologie voor het vullen, portioneren, separeren, doseren, co-extruderen, garen en vormen van diverse producten”, aldus Vogelzang. “Met ons team van foodtechnologen, die een schat aan ervaring hebben opgedaan in de voedingsmiddelenindustrie, kunnen we de markt uitstekend bedienen. Veel fabrikanten zoeken naar geavanceerde technische oplossingen waarmee ze niet alleen efficiënter kunnen produceren, maar ook hun reststromen beter kunnen benutten. Waar voorheen restproducten vaak eindigden als diervoeding, bieden wij nu diverse consumentwaardige alternatieven die producenten aantrekkelijkere marges en een beter rendement opleveren. Om een totaaloplossing te bieden, werken we ook nauw samen met leveranciers van grondstoffen en een select aantal betrouwbare partners.” Vogelzang benadrukt: “Een groot voordeel van Handtmann Benelux is dat wij niet alleen Handtmann machines leveren, maar exclusief distribiteur zijn van gerenommeerde machinemerken als: Inotec, Laska, Fessmann, Garos en Glass.” Uiteraard biedt Handtmann zelf ook verschillende ‘eigen’ oplossingen. “Handtmann is sterk in het gewichtsnauwkeurig doseren, met een minimale gewichtsafwijking in het eindproduct. Gewichtsnauwkeurigheid maakt o.a. het verschil tussen een goed of slecht rendement. Er is ook een mogelijkheid voor een geïntegreerde weegunit die elk product kan wegen, waardoor de gewichten altijd zeer stabiel blijven, We kunnen een gewichtsnauwkeurigheid garanderen van ongeveer 1%”, onderstreept Vogelzang. “Daarnaast onderscheidt Handtmann zich natuurlijk al decennialang met oplossingen voor vacuüm vullen en vormen.” Samenwerking machinemerken Handtmann Benelux voorziet in verschillende lijnoplossingen dankzij de samenwerking met de reeds genoemde machinemerken. “Inotec (onderdeel van de Handtmann Group) heeft onder andere een krachtige spiraalmenger dat diverse degen aan kan, maar ook delicate producten, zoals groenten. Uniek aspect is dat de spiralen tegelijkertijd linksom en rechtsom kunnen draaien”, benoemt Vogelzang. Dit zorgt ervoor dat de productietijd aanzienlijk wordt verkort. “En Laska is onze partner voor het malen, cutteren en mengen met ook een unieke oplossing van Kantelbare Z-arm mengers. Laska is tevens gespecialiseerd in het verkleinen en mengen van producten. Denk aan cutters, gehaktmolens en mengers. In alle soorten en maten.” Voor het roken, bakken en koken werkt Handtmann Benelux nauw samen met Fessmann. “Fessmann levert rook- en kookkasten, kookketels en bakkasten die zorgen voor gelijkmatig en snel roken, koken of garen van producten”, legt Vogelzang uit. Hij is eveneens enthousiast over de oplossingen van Garos, dat een breed scala aan tumblers en injectors aanbiedt. “Garos is gespecialiseerd in het injecteren van visproducten en heeft hiervoor een speciaal visinjectiesysteem ontwikkeld, met zeer fijne naalden om de vis te injecteren voordat deze eventueel getumbled wordt. Daarnaast is de druk voor het injecteren van de pekel nauwkeurig instelbaar, waardoor de hoeveelheid pekel die in het product wordt gespoten optimaal kan worden geregeld. Door hun specialisatie slaagt Garos erin om vocht met ingrediënten, zoals pekel, te binden als natuurlijk vis-eigen eiwit in het product.” Hij illustreert dit met een recente test waarbij Handtmann een oplossing heeft getest met een kabeljauwfiletverwerker, in samenwerking met een partner op het gebied van hulpstoffen. “Daarnaast werken we samen met het merk Glass, dat gespecialiseerd is in het pletten, egaliseren en tumblen van producten, en biedt bovendien diverse oplossingen voor het emulgeren ervan. Verder hebben we een samenwerking met een wereldwijd erkend machinemerk dat gespecialiseerd is in het omvormen van visresten tot hoogwaardige eindproducten die geschikt zijn voor consumptie. Dit is zowel ideaal als noodzakelijk voor wie reststromen wil verwaarden”, benadrukt Vogelzang. Samen testen Wie wil beoordelen of de oplossingen die Handtmann Benelux biedt geschikt zijn, kan als producent of visverwerker terecht in het foodLAB in Amersfoort of Kuurne, België. “Op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van seminars over vis, om producenten te ondersteunen bij het maximaliseren van de opbrengst van hun producten. Daarnaast stellen we standaard onze faciliteiten kosteloos ter beschikking aan klanten, waar ze samen met onze foodtechnologen kunnen testen”, vertelt Vogelzang. “Dankzij onze expertise en kennis van smakelijke visproducten bieden we ook ondersteuning aan bedrijven die hun receptuur willen verbeteren met behulp van onze machines.” “Kwaliteit en kwantiteit bepalen de prijs van vis, verwaarding van een vis is dan ook van groot belang. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een test uitgevoerd met een visverwerker die een injector gebruikte om 20 ton kabeljauw per week te injecteren. We hebben deze praktijkcase vervolgens in een return on investment-model geplaatst, wat financieel zeer interessant bleek te zijn, met behoud van kwaliteit en verbetering van de houdbaarheid. We bieden verschillende aanschafmogelijkheden aan, zoals koop, huur, abonnementen en lease. Daarnaast hebben we regelmatig gereviseerde tweedehands machines. Op deze manier denken we altijd mee met onze klanten”, voegt hij toe. “De keuze voor de beste machine of productielijn voor een klant afhankelijk is van verschillende factoren. We bespreken en analyseren alle parameters die relevant zijn in een productieomgeving. Alleen door de cruciale punten in het productieproces te identificeren, kunnen we tot de meest geschikte technologische oplossing komen. We presenteren ook de voordelen van automatisering aan fabrikanten, niet alleen voor kostenbesparing op arbeid, maar ook voor verbeterde hygiëne en voedselveiligheid.” “Dankzij onze ingebouwde tools, beschikbaar via de Handtmann HCU (Handtmann Communication Unit), kan een operator eenvoudig alle reinigingsmomenten en metaaldetectiecontroles registreren op de Handtmann vacuümvuller of deze gegevens doorsturen tijdens een audit. Bovendien berekent de machine, op basis van het verwerkte gewicht aan vis, wanneer groot onderhoud moet worden uitgevoerd of wanneer onderdelen moeten worden vervangen.” Op zoek naar partnerships Vogelzang benadrukt dat aftersales tegenwoordig steeds vaker een doorslaggevende rol spelen bij producenten bij het kiezen van een machinemerk. “We willen eindklanten volledig ontzorgen. Dankzij onze onderhoudscontracten blijven machines altijd in optimale conditie en worden ze alleen bediend door gekwalificeerd personeel. Bovendien verzorgen onze technologen trainingen voor medewerkers op de werkvloer, zoals operators. Zij leren in slechts één dag(deel) hoe ze efficiënter met de machines kunnen werken, wat de levensduur van de machine of productielijn verlengt”, verklaart Vogelzang. Hij concludeert: “Bij Handtmann Benelux geloven we in langetermijnpartnerships. We streven ernaar een echte sparringpartner te zijn voor visverwerkers, zodat zij hun productieprocessen zo goed en efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. Het is hun oplossing, maar samen creëren we deze.” Meer informatie: Handtmann Benelux | Tel. +31 (0)6-265 927 33 (Jan Vogelzang) Tel. +31 (0)33-455 43 33 (Nederland) | +32 (0)56-353 254 (België) info.benelux@handtmann.com | www.handtmann.nl

Individually, we are one drop. Together, we are an ocean Meer informatie? Bel dan +31 (0)416 37 52 25 of stuur een e-mail naar info@van-beek.nl. WWW.VAN-BEEK.NL Van Beek ontwikkelt en produceert op maat gemaakte schroeftransportsystemen voor een optimaal productieproces voor onder meer de vis-, schaal- en schelpdierenindustrie. Wij ontwerpen en produceren volgens de EHEDG-richtlijnen en voldoen zo aan de strenge hygiëne eisen die gesteld worden binnen deze industrie.

FISH&CO NR 1 2024 13 SEAFOOD PROCESSING GLOBAL 2024 VERKOOPTEAM BAAIJENS INDUSTRIAL EQUIPMENT AANWEZIG OP SEAFOOD PROCESSING GLOBAL “Zo staan we met Fomaco, waarvan we inmiddels al 42 jaar een exclusieve partner zijn, klaar om alle aspecten van industrieel pekelen, zouten en marineren te laten zien. Hoogstaande injectietechnieken met zware focus op hygiëne, gemakkelijk in gebruik en een laag ‘cost of ownership’. Voor alle gezouten visproducten, met name in het conserverende en gerookte segment, bieden we de beste denkbare lijnen met meerdere automatiseringsaspecten in handling en transport van diverse visfilets, maar ook weeglijnen en pekel-aanmaaksystemen”, verduidelijkt Baaijens. Reich Thermoprozesstechnik In de verdere verwerking van gedroogde en koud- of heetgerookte visproducten, brengt het familiebedrijf in Oss het pakket van Reich Thermoprozesstechnik onder de aandacht van beursbezoekers (en onze lezers). “Deze Duitse toporganisatie brengt de modulaire droog-, rook- en kookapparatuur voor al uw gedroogde of gerookte visproducten. De unieke horizontale luchtstroom techniek UKQ heeft Baaijens Industrial Equipment is sinds jaar en dag present op Seafood Processing Global om productieoplossingen en nieuwe technologieën in uitgebreide vorm te presenteren aan relaties en nieuwe (potentiële) contacten. “Seafood Processing Global is een jaarlijks superevenement en ook belangrijk voor de visverwerkende industrie in de Benelux. De vakbeurs in Barcelona is een mooie ontmoetingsplek waar globale visverwerkers en machineproducenten elkaar kunnen treffen om kennis te nemen van nieuwe productiemethodes en machines en ook om ervaringen met elkaar te delen”, vertelt Tom Baaijens van Baaijens Industrial Equipment. inmiddels al veel eindgebruikers weten te vinden in de moderne visrokerijen in de Benelux, maar ook in de rest van de wereld”, vervolgt Tom Baaijens, die persoonlijk aanwezig zal zijn in Barcelona gedurende de beursdagen. “Om uw fysiek kennis te laten maken met het rookkastassortiment van Reich, dat is ontwikkeld voor alle liggende en hangende visproducten. Ook voor het drogen en conditioneren van vis- en petfoodproducten, bieden wij u uitstekende oplossingen.” Hernieuwde samenwerking “De samenkomst van Baaijens en Unifood in Barcelona brengt voor ons team een bijzondere en hernieuwde samenwerking met zich mee”, legt Baaijens uit. “Een jarenlange samenwerking met Unifood is na een korte onderbreking weer volledig in de lucht en biedt ons oplossingen en activiteiten in de levering van verdere verwerking van verse zalm, witvis en filering daarvan. Denk aan: Descalers, Pin Bone Removers, spoelmachines, liften en complete transportsystemen. Deze zijn uiteraard weer koppelbaar aan onze droogzouters en pekelinjectoren”, vertelt Marc Baaijens. “Ons verkoopteam heet u van harte welkom op Seafood Processing Global en uiteraard spreken we u ook graag over onze verdere machines en oplossingen voor de verwerking van vis en seafood. Denk aan Laska, voor de productie van samengestelde vis producten en convenience, of Sterilsystems voor UVC-desinfectie van productieomgevingen. Of misschien wilt u meer weten over hoe u uw rookkast-emissie of geurbestrijding in uw productieomgeving wil aanpakken. Wij praten u graag bij.” Meer informatie: Baaijens Industrial Equipment Tel. +31 (0)412-623 056 | info@baaijens.nl | www.baaijens.nl Stands Seafood Processing Global: Fomaco (3GG301), Oestergaard (1A411), REICH Thermoprozesstechnik (3KK701) en Uni-Food Technic (3EE201)

14 FISH&CO NR 1 2024 FOOD TECH EVENT 2024 ‘TECHNIEK VOEDT DE TOEKOMST VAN DE VOEDINGSINDUSTRIE’ Vanuit zes actuele thema’s worden beursbezoekers gedurende twee dagen helemaal op de hoogte gebracht met op food en beverage gerichte oplossingen die aansluiten bij ieders productie- of verwerkingsomgeving. Deze thema’s vallen allemaal onder dezelfde slogan: ‘Techniek voedt de toekomst van de voedingsindustrie’. “Voorheen organiseerden we de beurs Food Technology, maar vanuit exposanten en de voedingsmiddelensector kregen we terug dat er behoefte was aan een (Nederlandse) beurs waar de technische oplossingen voor de productie van voedsel specifiek aan bod komen. Dit betekende voor ons een wat andere focus, maar het plan werd direct enthousiast ontvangen door enkele toonaangevende machinebouwers, zoals Handtmann, GEA, HiTec, Spako en Hoppenbrouwers. Hierdoor is onze beurs bij uitstek geschikt voor voedingsproducenten”, aldus Van den Nieuwenhuijzen. “Er is in ons land nog geen overkoepelende beurs voor voedingsmiddelentechnologie. Je hebt wel wat deeltopics, zoals Empack of de VIV. Of je moet naar het buitenland, zoals Anuga FoodTec, maar die beurs is niet specifiek op de Nederlandse foodsector gericht. Food Technology trok eerst zo’n 80 exposanten. We komen voor het Food Tech Event ruim boven de 100 exposanten uit. We willen daarbij niet te snel groeien maar bouwen op een stevig fundament. Met andere woorden: als het aanslaat en de bezoekers zijn te spreken over dit concept, dan willen we pas verder uitbreiden. Het is de bedoeling dat we deze beurs elk jaar gaan organiseren.” Uitgebreid programma Behalve voor machinebouw, apparatenbouw en techniek voor productie- en verwerkingslijnen is op het Food Tech Event ruim aandacht voor de thema’s Hygiëne en Voedselveiligheid, Future Food Factory (digitaliseren en automatiseren), Kwaliteitsmanagement, Energiemanagement en -besparing plus een Leven Lang Ontwikkelen: kennisborging en -deling, omscholen en ontwikkelen. “Dat laatste thema zit als het ware in ons DNA, want Mikrocentrum is een platform bestaande uit 550 leden in de hightech- en maakindustrie. Kennis vergroten en delen is wat wij met al onze events en activiteiten beogen. Behalve het Food Tech Event houden wij exclusief voor onze leden nog elf events waar kennis vergroten en delen de rode draad is. Ook kunnen bij Mikrocentrum ruim 120 cursussen worden gevolgd, van spuitgieten tot machinerichtlijnen en communicatieskills voor technische bedrijven.” Op woensdag 15 en donderdag 16 mei zijn de Brabanthallen in Den Bosch gastheer van het Food Tech Event 2024. Op deze vakbeurs komen de laatste technieken, innovaties en technologische ontwikkelingen voor voedselproductie en -verwerking uitgebreid aan bod. Ook veel toonaangevende machinebouwers uit de vlees- en visindustrie geven acte de présence op het Food Tech Event. “We hebben gemerkt dat in de foodsector de behoefte aan een technisch vakevenement gericht op de Nederlandse markt groot is. We zien daarom ook kansen om in de toekomst nog verder uit te breiden”, vertelt programmamanager Judith van den Nieuwenhuijzen van organisator Mikrocentrum. Judith van den Nieuwenhuijzen

FISH&CO NR 1 2024 15 ‘Als Food Tech Event hechten wij veel waarde aan ontmoeting, kennisdeling en netwerken’ Van den Nieuwenhuijzen vervolgt: “Vanuit onze organisatie ontstond afgelopen jaar het idee voor een vakbeurs gestoeld op food. Behalve goede invulling van de vierkante meters op de beursvloer is er daarom gekozen voor een uitgebreid rand- en congresprogramma dat volledig aansluit op de zes thema’s. Verder hechten wij veel waarde aan ontmoeting en netwerken. Wij zetten met ons Food Tech Event in op zo’n duizend bezoekers per dag.” Interessant voor de vlees- en vissector Een vluchtige blik over de exposantenlijst leert onze redactie dat de uitbreiding van de beurs, door ook machinebouwers uit te nodigen, het Food Tech Event óók erg interessant maakt voor Nederlandse en Vlaamse vlees- en visverwerkers en -fabrikanten. Baaijens Industrial Equipment, BECKER, Claever Systems, CSBSystem Benelux, GEA Food Solutions, Handtmann Benelux, HiTec Food Systems, HET IS HET TOTAALPLAATJE DAT HET FOOD TECH EVENT ZO INTERESSANT MAAKT Jackit bv, Jansen Techniek, Normec Foodcare, Ruys Groep, Sanders Machinebouw, Schmersal Nederland, Spako Food Machinery, Stäubli Robotics en Van Beek zijn allemaal bedrijven die lezers van onze vakbladen niet onbekend in de oren zullen klinken. “Van verschillende grote partijen kregen we terug dat zij het fijn vinden dat ze kunnen laten zien wat zij precies allemaal in huis hebben om de Nederlandse markt te bedienen. Neem GEA, dat ook invulling geeft aan het congresprogramma. Dat bedrijf levert ook één van de keynote-sprekers. Ook Bolletje verzorgt een lezing”, zegt Van den Nieuwenhuijzen. “Duurzame productieprocessen, minimale verspilling, efficiënter produceren, producten langer houdbaar houden, efficiënter omgaan met energie en kwaliteitsborging zijn allemaal onderwerpen die aan bod komen tijdens onze paneldiscussies en lezingen. En doordat de machinebouwers aanwezig zijn, hebben we ook weer verschillende toeleveranciers van de machinemerken, die hun oplossingen willen laten zien.” Live demonstraties De inzet van cobots, robots en Artificial Intelligence (AI) zijn onderwerpen die eveneens een prominente plek hebben gekregen op de beursvloer. “De nieuwste technieken worden natuurlijk door de standhouders gepresenteerd, maar er zijn ook twee exposanten die live de toepassingen van kunstmatige intelligentie demonstreren in onze ‘AI in Food Area’. Ook worden live machines gedemonstreerd in onze Demo Area door machinebouwers zoals GEA, Handtmann en Bakker Machinebouw. Het is het totaalplaatje dat het Food Tech Event zo interessant maakt”, besluit Van den Nieuwenhuijzen. Het Food Tech Event is op woensdag 15 en donderdag 16 mei (dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur) in de Brabanthallen in Den Bosch. Meer informatie en registratie voor gratis tickets via www.food-tech-event.nl

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de visindustrie? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief door de code te scannen en je gegevens in te vullen. sca e eld je aa !

FISH&CO NR 1 2024 17 BRANCHENIEUWS ‘DOOR DEZE OVERNAME KUNNEN WE PROACTIEF INSPELEN OP TOEKOMSTIGE ONTWIKKELINGEN’ Maxima Seafood is sinds december 2023 in handen van het Japanse bedrijf Nissui Corporation, dat al wereldwijd actief was in het vangen, verwerken en vermarkten van vis- en seafoodproducten. Met de overname wil Nissui zijn positie in Europa verder versterken. “Het is onze verwachting dat we synergiën via het netwerk van onze groep realiseren om producten te distribueren over verschillende Europese locaties”, laat directeur en president Shingo Hamada van Nissui Corporation weten. Maxima Seafood verwerkt en verkoopt lokale verse vis en Japanse Sint Jakobsschelpen, naast andere visproducten. Het bedrijf heeft 32 fulltime medewerkers in dienst en levert aan 24 landen met een totale omzet van circa 50 miljoen euro. “In Europa heeft de groeiende aandacht voor gezondheid en milieu geleid tot een toenemende vraag naar vis-, schaal- en schelpdierproducten”, vervolgt Hamada. “Met deze reeks investeringen wil de Nissui Group onze toeleveringsketen versterken en ons vermogen om klanten oplossingen te bieden vergroten. Daarnaast zijn we actief bezig met de export van Japanse visproducten zoals Sint Jakobsschelpen en geelstaartburi.” Nederlands management Martijn Spilt en Martin Riemer van Maxima Seafood blijven ook in de toekomst het management voeren. “In een dynamische markt, waarin veranderingen zich in rap tempo voltrekken, is het essentieel om de bakens te verzetten en proactief in te spelen op toekomstige ontwikkelingen. Met het oog op waar we over vijf jaar willen staan, is het nu de tijd om de eerste stappen te zetten”, verduidelijkt Spilt. “Het idee mag dan simpel lijken – er moet gewoon vis door de tent – maar het vertegenwoordigt een diepere betekenis in onze aanpak. In een tijd waarin de aanvoer van vis uit de Noordzee afneemt, is het onze taak om alternatieve bronnen te identificeren en te benutten.” Collectieve expertise “Deze visie wordt nog krachtiger ondersteund door de langetermijnstrategie van ons Japanse moederbedrijf, die naadloos aansluit bij onze eigen ideeën. Het creëren van waarde van boord tot bord is niet alleen een streven, maar een noodzaak die steeds meer klanten stellen. Klanten verlangen niet alleen hoogwaardige producten, maar eisen ook een volledige borging van de gehele keten.” Riemer voegt daar aan toe: “Wat ons onderscheidt, is de bundeling van kennis binnen onze groep. Deze collectieve expertise heeft het potentieel om onze positie in de markt aanzienlijk te versterken. Door samen te werken en te profiteren van elkaars knowhow, kunnen we de uitdagingen van de snel veranderende markt het hoofd bieden en onze positie in de markt versterken. Het is niet slechts een kwestie van anticiperen op de toekomst; het is de daadwerkelijke realisatie van een duurzame en succesvolle toekomst voor ons bedrijf.” Nissui Corporation breidde de Europese vis-, schaal- en schelpdieractiviteiten van de groep eerder uit met overnames in het Verenigd Koninkrijk (aankoop van Flatfish 2019) en Denemarken (investering in Danish Salmon in 2020 en het visverwerkingsbedrijf Dengso). In 2022 was Nissui goed voor een omzet van meer dan 5 miljard euro. Meer informatie via www.maximaseafood.nl/contact

tŝũ njŝũŶ ŐĞƐƉĞĐŝĂůŝƐĞĞƌĚ ŝŶ ĚĞ ŝŶŬŽŽƉͲ ĞŶ ǀĞƌŬŽŽƉ ǀĂŶ ŐĞďƌƵŝŬƚĞ ŵĂĐŚŝŶĞƐ ǀŽŽƌ ĚĞ ǀŽĞĚŝŶŐƐŵŝĚĚĞůĞŶŝŶĚƵƐƚƌŝĞ͘ ůƐ Ƶ ŽǀĞƌƚŽůůŝŐĞ ŵĂĐŚŝŶĞƐ ŚĞĞĨƚ͕ ǀĂŶ ĞĞŶ ĞŶŬĞůĞ ŵĂĐŚŝŶĞ ƚŽƚ ĐŽŵƉůĞƚĞ ůŝũŶĞŶ͕ ĚĂŶ ŵĂŐ Ƶ ĚĞnjĞ ĂůƚŝũĚ ŽŶƐ ĂĂŶďŝĞĚĞŶ͘ tŝũ ŚĞďďĞŶ ĂůƚŝũĚ ĞĞŶ ŐƌŽƚĞ ĚŝǀĞƌƐŝƚĞŝƚ ŐĞďƌƵŝŬƚĞ ŵĂĐŚŝŶĞƐ ŽƉ ǀŽŽƌƌĂĂĚ͘ EĞĞŵ ĞĞŶ ŬŝũŬũĞ ŽƉ ŽŶnjĞ ǁĞďƐŝƚĞ ǀŽŽƌ ĚĞ ĂĐƚƵĞůĞ ǀŽŽƌƌĂĂĚ͘ ŽŶƚĂĐƚŐĞŐĞǀĞŶƐ͗ &ŽŽĚ DĂĐŚŝŶĞƌLJ ,ŽůůĂŶĚ ͘ s͘ DĂŬŬƵŵŵĞƌǁĂĂƌĚ ϯ ϴϯϮϭ ts hƌŬ d нϯϭ ϲ ϱϯ ϱϵ ϯϳ ϭϱ D ŝŶĨŽΛĨŽŽĚŵĂĐŚŝŶĞƌLJŚŽůůĂŶĚ͘ ĐŽŵ /ŶŬŽŽƉ Θ sĞƌŬŽŽƉ ǀĂŶ ŐĞďƌƵŝŬƚĞ sŽĞĚŝŶŐƐŵŝĚĚĞůĞŶŵĂĐŚŝŶĞƐ ǁǁǁ͘ ĨŽŽĚŵĂĐŚŝŶĞƌLJŚŽůůĂŶĚ͘ ĐŽŵ Het Weerijs 2 8253 PP Dronten +31 (0)321 - 386 600 verkoop@letsbv.nl Totaalleverancier van reinigingssystemen voor de voedselverwerkende industrie Vervaardiging in eigen werkplaats, maatwerk mogelijk Betrouwbaar LETS bv Your professional partner in cleaningsystems Besparen door automatisering!

FISH&CO NR 1 2024 19 VERPAKKINGSMACHINES EN VERPAKKINGEN MAXIMALE EFFICIËNTIE EN PRECISIE IN HET VERPAKKINGSPROCES Bos Machinebouw heeft voor een klant een volledig op maat gemaakte inpaklijn ontwikkeld voor de verwerking van bevroren vis. “De verwerking begint met onze glaceerbak, die de bevroren vis op de middelste verdeelband plaatst. Van daaruit worden de visproducten naar beide doorvoerbanden geleid”, laat Giel Bos van het Urker bedrijf weten. Voor dit project heeft Bos Machinebouw nauw samengewerkt met Metal Work Benelux, dat de pneumatiek componenten (RVS-cilinders) voor zijn rekening nam. Bij deze inpaklijn worden dozen via de onderkant van de lijn met behulp van een luchtcilinder haaks de bocht om gebracht en op een transportband geplaatst, die pas een doos doorvoert wanneer dat nodig is. Wanneer dit nodig is word hij zelf doorgevoerd. Vervolgens worden ze, met een ‘cross section divider’, na elkaar, op de beide weegschalen gezet. De vis wordt van bovenaf via een automatische trechter toegevoegd. Zodra het gewenste gewicht is bereikt, wordt de doos afgedrukt en op de volgende transportband geplaatst. Tegelijkertijd staat de ‘cross section divider’ klaar met de volgende doos, die direct op de weegschaal kan worden geplaatst zodra de vorige is verwijderd. “Deze geoptimaliseerde workflow zorgt voor maximale efficiëntie en precisie in het verpakkingsproces, waardoor onze klant kan vertrouwen op een naadloze productie van hoogwaardige visproducten”, legt Giel Bos uit. DANKZIJ DE GEOPTIMALISEERDE WORKFLOW KAN ONZE KLANT VERTROUWEN OP EEN NAADLOZE PRODUCTIE VAN HOOGWAARDIGE VISPRODUCTEN Specifieke pneumatiekcomponenten “Als partner van Bos Machinebouw hebben we kunnen voorzien in de vraag naar specifieke pneumatiek componenten. Zeker gezien de toepassing in de voedingsmiddelenindustrie, en in het specifiek verwerking van bevroren vis, is gekozen voor RVS cilinders. De cilinders worden aangestuurd vanuit het compacte EB80 BOXI-ventiel-eilandsysteem”, verduidelijkt Metal Work. Metal Work, leverancier van pneumatiek en automatiseringscomponenten, is al ruim 50 jaar wereldwijd actief. Vanuit de productielocatie in Noord-Italië wordt vrijwel alles in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. Dichter bij huis is Metal Work Benelux gevestigd in Ede. “Vanuit deze centraal gelegen locatie worden klanten en partners voorzien van kwaliteitsproducten, service, assistentie en pre-assemblages en/of maatwerkoplossingen.” Meer informatie: Bos Machinebouw Tel. +31 (0)527-760 760 | info@bosmachinebouw.nl | www.bosmachinebouw.nl Metal Work Tel. +31 (0)318-665 111 | metalwork@metalwork.nl | www.metalwork.nl

20 FISH&CO NR 1 2024 BRANCHENIEUWS Wat akoestisch invriezen onderscheidt, is het behoud van de oorspronkelijke kwaliteit, structuur en kleur van voedingsproducten. In tegenstelling tot conventionele invriesmethoden blijft de kwaliteit van versheid volledig behouden en is er weinig tot géén vochtverlies, zelfs niet na langdurige opslag. Dit komt de wereldwijde voedselverspilling ten goede. Wetenschappelijke studies bevestigen de uitzonderlijke resultaten. Klantspecifiek Ontdek de verscheidenheid aan vriezers: van een klein model geschikt voor horeca en catering tot grote magnum containers voor het invriezen van grote capaciteiten geschikt voor fabrikanten. De vriezers worden klant specifiek gemaakt. Daarnaast biedt Acoustic Freezing ook de mogelijkheid om deze innovatieve techniek toe te passen op bestaande vriesinstallaties. “Kies voor akoestisch invriezen en voedselbehoud, waarmee producenten kunnen uitblinken in de competitieve markt door de perfecte balans te bieden tussen langdurige houdbaarheid en uitmuntende productkwaliteit: vers bewaard, smaakvol geserveerd.” Meer informatie: Acoustic Freezing Tel. +31 (0)615-092 038 | sales@advancedfreezers.nl | www.acousticfreezing.nl GÉÉN IJSKRISTALLISATIE MEER IN HET INVRIESPROCES Acoustic Freezing biedt een innovatieve oplossing voor de voedingsmiddelenindustrie, gebaseerd op akoestische golven. Akoestisch vriezen voorkomt de beschadigende ijskristallisatie aan celwanden of eiwitten tijdens het invriesproces. “Hierdoor kunnen uw producten langer worden bewaard dan in een conventionele vriescel”, zegt commercial director Egbert Roerink van Acoustic Freezing. “U hebt volledige controle over de ontdooitijd, watertemperatuur, doorvoer per uur en energieverbruik. De software biedt overzicht van de productie en toegang tot alle ontdooigegevens van begin tot eind”, laat Ingmar Baars van IB Food-Machines weten. De leverancier uit Urk is de agentuur van het IJslandse machinemerk. Dankzij het RoteX Thawing®-systeem kunnen visverwerkers flink besparen op water, elektriciteit en arbeidskracht voor hun ontdooiproces. Voordelen Het RoteX Thawing®-systeem biedt tot 5% opbrengstwinst vergeleken met traditionele luchtdooimethoden. De dompel-ontdooimethode draagt bij aan het behoud van de productkwaliteit, voorkomt druppelverlies en verbetert de opbrengst. Bijkomende voordeel van dit systeem is dat het slechts 0,5 liter water gebruikt voor elke kilo ontdooide vis (traditionele luchtdooimethoden gebruiken ongeveer 5 liter water voor elke kilogram vis). Het RoteX Thawing®-systeem heeft normaliter slechts één operator nodig. Meer informatie: IB Food-Machines Tel. +31 (0)85-0660 247 | info@food-machines.com | www.food-machines.com IB FOOD BIEDT SUPERIEUR ONTDOOISYSTEEM SKAGINN 3X ROTEX: ‘VOLLEDIG CONTROLE OVER ONTDOOITIJD’ IB Food-Machines biedt met het RoteX Thawing®-systeem van Skaginn 3X een geavanceerd ontdooisysteem voor IQF- of blokbevroren grondvissen, zalm en pelagische vissen. Het systeem is ontworpen om de oorspronkelijke kwaliteit van de grondstof te behouden en de productie-efficiëntie en product waarde te maximaliseren.

COVERSTORY: JANSEN TECHNIEK ‘ONZE PORTIONEERSNIJDER IS DE IDEALE OPLOSSING VOOR HET MAKEN VAN FIXED-WEIGHT STRIPS EN BLOKJES’ Al ruim 25 jaar bewijst Jansen Techniek zich als specialistisch machinebouwer voor producenten in de voedingsmiddelenindustrie die hun productie verder willen automatiseren. Passend voorbeeld hiervan is de oplossing die Jansen Techniek heeft ontwikkeld voor het nauwkeurig portioneren van visblokjes en -strips met een vast gewicht en/of formaat: de dual-lane portioneersnijder PORTIO 1 DAP. “Vanuit retailers en saladeproducenten is er een groeiende vraag naar fixed-weight strips en blokjes. Bijvoorbeeld voor het maken van zalmspiesjes of poké bowls”, vertelt sales engineer Thomas van Rijn van Jansen Techniek. Lees verder op de volgende pagina ▶ FISH&CO NR 1 2024 21

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4