Meat&Co nr 6-2023 Online

Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | December 2023 | 18e jaargang no. 6 | Prijs € 10,50 COVERSTORY IVS INDUSTRIAL VACUUM SYSTEMS ‘Onze vacuümsystemen zijn specifiek ontwikkeld voor de vleesverwerkende industrie’ CONTROLE & INSPECTIE Special

VAN UHM ZORGT VOOR Een optimaal foodproces Voedselverwerking van A tot Z Bij Van Uhm professionals in food processing weten we precies wat er nodig is om een foodproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Machines mogen niet stil te komen staan en het productieproces moet op rolletjes verlopen, elke dag weer. Vlees, vis, kaas, groente, fruit, vegetarische en kant-en-klaar producten: onze professionals weten precies hoe uw foodproces verloopt en voorzien u van de juiste adviezen voor een optimaal productieproces. De Bieffel 3 7622 BM Borne T 074-2662905 E info@vanuhm.nl W vanuhm.nl Morseweg 6 1131 PK Volendam T 0299-366199 E info@habuba.nl Van Uhm in één oogopslag Passie en liefde voor food De beste machines van de beste merken Persoonlijk advies op maat van ervaren experts Korte communicatielijnen Eigen servicemonteurs bij calamiteiten Benieuwd naar de beste machines voor uw foodproces? Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies of een demo aan op www.vanuhm.nl/contact ONZE MERKEN

MEAT&CO NR 6 2023 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | December 2023 | 18e jaargang no. 6 | Prijs € 10,50 COVERSTORY IVS INDUSTRIAL VACUUM SYSTEMS ‘Onze vacuümsystemen zijn specifiek ontwikkeld voor de vleesverwerkende industrie’ CONTROLE & INSPECTIE Special Al langer wordt vanuit de wetenschap gepleit om meer balans aan te brengen in de discussie over vlees. Zowel qua gezondheid als qua impact op het milieu. De noodzaak voor meer wetenschappelijke feiten is dagelijks te zien en te horen. Zo worden in Utrecht - op initiatief van de Partij voor de Dieren - in bushokjes en andere gemeentelijke eigendommen reclames voor vlees (eten) verboden. En in elk reclameblok op tv zegt Caroline Tensen doodleuk in de spotjes van de Postcode Loterij (waar je cadeaukaarten voor de Albert Heijn krijgt als je lid wordt van de grootste sponsor van Wakker Dier en Varkens in Noord) dat de lekkernijpakketten ‘vegan zijn en dus goed voor het milieu’. De kanttekeningen kunt u zelf bedenken, maar blijven uiteraard onbenoemd. Nog los van alle ethische bezwaren. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl De Visie Het past in een trend die jaren geleden al is ingezet. Zo heeft u in de vorige uitgave van Meat&Co al kunnen lezen over de weigering van de Europese Commissie om onderzoek te laten doen naar de impact van de Green Deal op de economie, het milieu en de landbouw. Uit een recent whitepaper van enkele wetenschappers, die zijn verbonden aan de The Dublin Declaration, blijkt helaas dat ook de Verenigde Naties hieraan meedoen en dat een strategische agenda is uitgedacht om professoren, die kanttekeningen plaatsen bij een (grotendeels) plantaardig dieet, in diskrediet te brengen. De Zwitserse professor Peer Ederer waarschuwde er tijdens het World Meat Congress (pagina’s 11 t/m 13) ook al voor: ‘Hoogleraren en wetenschappers die hun handtekening onder The Dublin Declaration willen zetten, worden onder druk gezet om dit niet te doen.’ Met zelfs bedreigingen dat subsidies voor hun onderzoek worden stopgezet of hun leerstoel wordt afgepakt. Nederlandse en Vlaamse universiteiten bleven helaas niet onbenoemd. Of om Hélène Simonin (UECBV) vrij te citeren: ‘Als de wetenschappelijke feiten niet passen bij de groene agenda waar politici voor staan, dan word je genegeerd. En dat is gevaarlijk!’ Het narratief (vee = CO2-uitstoot, vlees = ongezond en slecht voor het milieu) moet overeind blijven. In die zin is een weerwoord dat is gebaseerd op feiten gewenst, want voor je het weet worden klimaat en steun voor Palestina op één hoop gegooid en worden vleeseters weggezet als supporters van genocide op de Gazastrook. U lacht, maar ondenkbaar is dit helaas niet meer, bleek vorige maand bij de Klimaatmars in Amsterdam. Daags nadat de Utrechtse gemeenteraad had ingestemd met het vleesreclameverbod stond een verslaggever van de NPO op het busstation van Utrecht CS om reizigers te interviewen over het verbod. ‘Ik kan heel goed zelf bepalen of ik vlees wil eten’ en ‘Vlees is toch ook gewoon gezond?’, waren de eerste twee reacties. “Het blijkt maar eens te meer dat dit verbod dus nodig is”, pareerde PvdD-fractieleider Maarten van Heuven die opmerkingen. Een kritische noot van de verslaggever bleef uit, maar een passant liet zich die kans niet ontnemen: ‘Dit is toch gewoon censuur? En zo niet, dan is het regelrechte onzin. Laat mensen zelf bepalen.’ De blik-als-een-oorworm op het gezicht van Van Heuven was alleszeggend. Maar het verbod blijft staan. Ik wens u veel leesplezier met een nieuwe editie van Meat&Co en bovenal veel wijsheid toe in 2024! HET NARRATIEF (VEE = CO2-UITSTOOT, VLEES = ONGEZOND EN SLECHT VOOR HET MILIEU) MOET OVEREIND BLIJVEN. IN DIE ZIN IS EEN WEERWOORD DAT IS GEBASEERD OP FEITEN GEWENST

4 MEAT&CO NR 6 2023 INHOUD 11 16 19 21 P. 21 COVERSTORY: IVS INDUSTRIAL VACUUM SYSTEMS IVS Industrial Vacuum Systems ontwerpt, maakt en test pasklare vacuümsystemen voor transport, verpakken, ontluchten en koelen. “Wij zijn échte vakidioten die geen probleem uit de weg gaan. Wij gaan een stap verder dan wat er tot nu toe werd aangeboden in de vleessector”, benadrukken Raimond van der Meer en Alexander van Boven. P. 16 IN-LINE LASNAADINSPECTIE ENGILICO Engilico, specialist op het vlak van niet-destructieve in-line lasnaadinspectie, levert zowel voor flexibele verpakkingen als voor schaaltjes en dieptrekverpakkingen oplossingen om een betere verpakkingskwaliteit, hogere verpakkingsproductiviteit en end-of-line-automatisering te realiseren. P. 19 DATAMANAGEMENTSOFTWARE METTLER-TOLEDO Mettler-Toledo Productinspectie presenteert de nieuwste versie van de geavanceerde datamanagementsoftware ProdX™. ProdX™ 2.6 werd speciaal ontworpen voor producenten van voedingsmiddelen en verbetert de dataverwerking, kwaliteitscontrole en operationele efficiëntie in de voedingsmiddelenindustrie. P. 11 TERUGBLIK WORLD MEAT CONGRESS CEO’s, directeuren, politici en leveranciers uit alle windstreken lieten zich medio oktober tijdens het World Meat Congress 2023 bijpraten over demografie, dierenwelzijn en gezondheidsaspecten die het imago van vlees kunnen verbeteren en de rol van de sector in de maatschappij beter moeten borgen.

MEAT&CO NR 6 2023 5 25 27 39 P. 27 RECYCLEBARE MONO-BARRIÈREFOLIE VOOR VLEES “OPTILAYER is de naam van onze nieuwe barrièrefolies, welke ook in volledig recyclebare varianten verkrijgbaar zijn. Daarmee voldoen deze folies aan de groeiende vraag naar circulaire verpakkingen vanuit de vleessector”, weet productmanager vleesindustrie Edwin de Vries van Oerlemans Plastics. P. 38 CONTROLEWEGERS VAN DE KONINGH Door het instellen van een boven- en ondermarge krijgt elke producent in de vleesverwerkende industrie het gewenste gewicht van zijn producten. En dit kan op hoge snelheid van ieder product dat over de band gaat. De Koningh beschikt over een uitgebreid assortiment controlewegers. P. 39 REPORTAGE BIJ ABZ-ANLOO ABZ-Anloo vierde onlangs zijn zestigjarig jubileum. De vleesfabrikant uit het Drentse Anloo werd opgericht door Arie Bos en wordt sinds ruim twintig jaar geleid door de huidige directeur-eigenaar Erwin. Ook Erwins zoon Sander is actief in het familiebedrijf. “Wij onderscheiden ons door innovatief te zijn.” P. 25 TWEEDEHANDS MACHINES VOOR FOODSECTOR MCG Trading is specialist in de in- en verkoop van tweedehands machines in de voedingsindustrie. Het bedrijf wordt gerund door de broers Maarten én Dinant Goud. “Het is onze missie om klanten de best mogelijke én betaalbare oplossing te bieden voor automatisering in de voedselindustrie.” 38

MEAT&CO NR 6 2023 7 BRANCHENIEUWS De oneindige grasheuvels en bergen in Zuidwest-Engeland en Wales vormen behalve fraaie vergezichten ook de rijke (voedings)bodem waarop Britse lammeren, schapen en vleesrunderen bijna het hele jaar door grazen. Naast een vrije uitloop onderscheiden de runderen en lammeren zich door het voer. Zij eten gras en kruiden die ze vinden op de graslanden. Dit zorgt voor gezond en lekker vlees, zonder hormonen, antibiotica of toevoegingen. Onder meer Hilton Foods, Groenland Vlees en Meat Street kopen Brits vlees in. “Nederland is na Ierland en Frankrijk de grootste importeur van Brits rood vlees, maar de volumes zijn nog niet op het niveau van vóór de Brexit”, weet Schilder. “Er zijn echter geen handelsbelemmeringen meer. Zodoende dat we de Nederlandse markt weer nadrukkelijker kennis willen laten maken met Brits rund- en lamsvlees, want onbekend maakt in dit geval ten onrechte onbemind.” Britse kwaliteitsstandaard Het vlees beschikt over het RTA-keurmerk, een waarborg dat door de keten aan hoge normen wordt voldaan qua hygiëne, voedselveiligheid, milieubescherming en dierenwelzijn. Het is een Britse kwaliteitsstandaard, met een specifieke paragraaf voor lams- en rundvlees, dat garandeert dat de boer een schone werkwijze hanteert, de juiste hygiënische codes worden opgevolgd en dat het vervolgproces, tot aan de verpakking, op een voedselveilige wijze worden gedaan. Het RTA-keurmerk is ook een garantie voor exporteurs, importeurs, consumenten en groothandels dat het dierenwelzijn is geborgd. “Veterinaire artsen en levenmiddelenexperts zien toe op deze hoge welzijnsstandaard, die te vergelijken is met de Beter Leven-standaard die wij in Nederland kennen”, legt Schilder uit. De RTA-standaard levert eveneens bewijs voor een verantwoorde veehouderijnorm en het keurmerk garandeert een onafhankelijk verificatie van de Britse herkomst. Het Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB), dat boeren in Engeland en Wales ondersteunt, is een campagne gestart om ‘British Beef’ en ‘British Lamb’ onder de aandacht te krijgen van de Nederlandse vleessector. “Duurzaamheid en dierenwelzijn zijn inmiddels standaardeisen geworden. Juist rund- en lamsvlees uit Groot-Brittannië is geschikt om je te onderscheiden”, weet John Schilder van Green Seed The Netherlands, dat de AHDB in ons land vertegenwoordigt. ‘JUIST RUND- EN LAMSVLEES UIT GROOTBRITTANNIË IS GESCHIKT OM JE TE ONDERSCHEIDEN’ Kansen voor British Beef & Lamb Voor een land dat bekend staat om de vele regenval, is het Britse klimaat één van de andere omstandigheden die ervoor zorgen dat het vlees de titel Premium kan dragen. “Wat Australiërs of Amerikanen ook roepen: alleen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland lopen de koeien tien maanden per jaar, 24 uur per dag buiten. Koppel daaraan het ras, Hereford en Angus, en je hebt dieren die een hele andere kwaliteitsbeleving kennen dan bijvoorbeeld Limousin-koeien, die worden bijgevoerd met graanvoeders, of de koeien in Nederland”, vervolgt Schilder, die eveneens grote kansen ziet voor lamsvlees uit het Verenigd Koninkrijk. “Lamsvlees is het hele jaar door beschikbaar. In Nederland lammeren de schapen vooral in het voorjaar, maar in Groot-Brittannië wordt in het zuiden eerder gelammerd dan in het noorden. Zodoende is er continu lamsvlees beschikbaar van dieren die niet ouder zijn dan één jaar. Je kunt dus op verschillende momenten sourcen. Dat is in ons land bijna niet mogelijk”, onderstreept hij. “Gespecialiseerde boeren fokken lammeren die het hele jaar door buitenlopen. Het fokken wordt ook niet als een nevenactiviteit gezien. Het is een hele andere denkwijze en manier van werken, maar op die manier krijg je wel premium lamsvlees.” Meer informatie: Green Seed The Netherlands Tel. +31 (0)33-4340250 | info@greenseedgroup.nl | www.greenseedgroup.nl De oneindige grasheuvels in Zuidwest-Engeland en Wales vormen de rijke bodem waarop Britse lammeren, schapen en vleesrunderen bijna het hele jaar door grazen

8 MEAT&CO NR 6 2023 BRANCHENIEUWS De investering in de voorverpakkingslocatie vormt een logische volgende stap in de snelle ontwikkeling van Westfort. Zo voltooide het bedrijf vorig jaar de moderne, geïntegreerde slacht- en verwerkingslocatie in IJsselstein. De nieuwe businessunit in Oudewater wordt uitgerust met de nieuwste verpakkingslijnen waardoor snel en flexibel kan worden ingespeeld op de laatste ontwikkelingen in de retailmarkt. Hiermee zet Westfort een strategische stap vooruit in de keten richting de eindconsument. Door zelf voor te verpakken wordt de keten korter. Dit versterkt de positionering en biedt kansen om de vierkantsverwaarding te optimaliseren, waardoor de continuïteit van de keten wordt gewaarborgd. “Het vervult me met trots dat we, precies tien jaar na de oprichting van Westfort in 2013, deze cruciale investering doen. Met de nieuwe investering in Oudewater zetten we nu een belangrijke stap voorwaarts in de keten. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze vernieuwing de positie van onze keten en daarmee die van de varkenshouders kunnen versterken, en volledig kunnen voldoen aan de behoeften van de retail van vandaag en morgen”, vertelt Egbert Kruiswijk, Commercieel Directeur en mede-eigenaar van Westfort Vleesproducten. Kevin is geen onbekende in de verpakkingsbranche, met twaalf jaar ervaring en expertise over dozen handling systemen. “Direct contact met de klant. Wat is zijn doel en hoe kunnen wij daar een oplossing bij bieden. Daar zit voor mij de uitdaging”, legt Kevin uit. “We gaan uit van de vraag van de klant. Een simpel voorbeeld dat ik vaak geef is dat van een gat in de muur. Men wil een gat, dat is het eindresultaat. Wij bedenken hoe we dat moeten realiseren. Zo werkt het ook met verpakkingsmachines. Wij gaan op zoek naar de oplossing voor de uiteindelijke verpakking die de klant wenst. Wat komen we tijdens die zoektocht tegen? Waar moeten we schakelen? Is de eerste gedachte qua verpakking wel de juiste oplossing of moeten we deze aanpassen? Dat maakt het proces zo interessant. Samen komen we dan tot een plan dat we gaan uitvoeren.” Zelfde portfolio “Sarco Packaging Belgium zal hetzelfde portfolio gaan voeren als Sarco Packaging Nederland”, vervolgt directeur Jaap van der Sar van Sarco Nederland. “In eerste instantie zal Kevin starten met Teco-trayopzetters. Betti verticale kartonneermachines en de Actitec dekselmachine. Hier zal de focus op liggen, maar mocht een bedrijf zich melden voor een andere verpakkingsoplossing, dan schromen we zeker niet om dit samen vanuit Nederland op te pakken. Samen sta je immers sterker. Laten we de kennis en ervaring ook zeker met elkaar delen.” Meer informatie: Sarco Packaging Belgium Tel. +32 (0)475-92 04 84 k.mertens@sarcopackaging.be www.sarcopackaging.be WESTFORT REALISEERT VOORVERPAKKINGSFACILITEIT IN OUDEWATER SARCO PACKAGING OPENT VESTIGING IN BELGIË Westfort Vleesproducten gaat begin volgend jaar haar activiteiten uitbreiden met de productie van voorverpakt varkens- en rundvlees voor consumenten. De bestaande faciliteit in Oudewater wordt gerenoveerd en voorzien van de nieuwste techniek. De voorverpakkingslocatie zal in januari 2024 operationeel zijn en werk bieden aan ongeveer zestig medewerkers. Waar Sarco Packaging uit Gameren al jaren zijn naamsbekendheid heeft opgebouwd in de verpakkingsbranche in Nederland, zijn de contacten in België afgelopen jaren ook flink toegekomen. Reden voor het bedrijf om een vestiging in het Belgische Merksplas op te zetten onder leiding van Kevin Mertens. Meer informatie via www.westfort.nl ◄ Jaap van der Sar en Kevin Mertens bij de start van Sarco Packaging Belgium

info@heatandcontrol.nl | heatandcontrol.com Meat your standards for meat and plant-based foods COOKING | COATING + SEASONING | CONVEYING | INSPECTION Our value-added systems can prepare and cook consistently superior beef, pork, chicken, turkey, fish and other meat products including alternative meat to create a distinctive quality that stands out in the marketplace. Whatever your product needs, we can meet it with precision and passion. HP_AMP_Meat&Co_105x300_NoBleed_Aug 2023.indd 1 19/07/2023 10:46:39 AM Mijn ERP. Geeft me de beste kengetallen. Een goed buikgevoel helpt altijd, maar vooral vandaag de dag tellen de feiten. Of het nu gaat om dekkingsbijdragen, materiaalkosten, voorraadniveaus of gewoon de juiste prijzen. Met het CSB-systeem controleert u uw vleesverwerkingsbedrijf op basis van kengetallen. Je hebt dus een duidelijk beeld, zelfs in onduidelijke situaties. Meer over onze oplossingen voor vleesverwerkingsbedrijven: www.csb.com

10 MEAT&CO NR 6 2023 CONTROLE & INSPECTIE Dit geavanceerde systeem biedt een in-line, volautomatische controle op diverse cruciale aspecten van uw verpakkingen. Met een indrukwekkende snelheid van tot wel 120 pakketten per minuut, inspecteert het Vision Control System onder andere de sealrand, de positie van labels, de juistheid van labels (retailer, bonus, logo), de T.H.T. datum, de prijs per kilogram, en barcodes, waaronder EAN13, GS1 en 2D-codes. Deelgebieden zijn eveneens scanbaar, en de lijst gaat maar door. Specifieke behoeften Wat dit systeem zo speciaal maakt, is de modulaire opbouw. Het kan worden aangepast aan uw specifieke behoeften met boven-, onder- en/of sealcamera's. Dit betekent dat u volledige controle hebt over welke aspecten van uw verpakkingen worden geïnspecteerd, en hoe dit wordt gedaan. “Met het Vision Control System van IFS Nederland bent u verzekerd van de hoogste kwaliteit van uw verpakkingen, voordat ze de retailer bereiken. Het is de sleutel tot succes in een competitieve markt waarin kwaliteit en precisie van het grootste belang zijn. Kies voor IFS Nederland en investeer in de toekomst van uw productieproces.” Meer informatie: IFS-Nederland | Tel. +31 (0)36-547 9090 info@ifs-nederland.nl | www.ifs-nederland.nl ‘INNOVATIEVE OPLOSSING DIE UW PRODUCTIEPROCES NAAR EEN HOGER NIVEAU TILT’ In de wereld van retail draait alles om kwaliteit en betrouwbaarheid. De eisen van retailers zijn strenger dan ooit, en het garanderen van de kwaliteit van de verpakkingen die aan hen worden geleverd, is cruciaal. Daarom introduceert IFS Nederland met trots het Vision Control System. “Dit is een innovatieve oplossing die uw productieproces naar een hoger niveau tilt.” ▲ Vision Control System van IFS Nederland IJskristallen hebben tot wel 80 keer meer koelcapaciteit ten opzichte van koude lucht of water. Heirdoor functioneert de Thor Ice Chilling Solution als een soort turbo. De oplossing wordt ingezet na het verstrijken van 60-70% van de koeltijd. De noodzaak om geslachte kippen terug te koelen tot onder de 4 graden Celsius is in de loop der jaren steeds lastiger geworden door toenemende lijncapaciteiten en de zwaardere kuikens. Het overgrote deel van de bestaande slachterijen op de wereld kampt met dit probleem. De Thor Ice Chilling Solution kan in elke koeltunnel gemonteerd worden zonder aanpassingen. Meerdere voordelen Voordelen van het gebruik van de Thor Ice Chilling Solution zijn (hoofdzakelijk) voedselveiligheid verbeteren, zwaardere kuikens terugkoelen en de capaciteit van het aantal kuikens/kippen per uur verhogen zonder uitbreiding. “Daarnaast zijn er nog legio aan andere voordelen waarvan geprofiteerd kan worden. Het Thor Ice Chilling Solution project is medemogelijk gemaakt door deelname aan verschillende EU-gesubsidieerde werkgroepen waarin onder andere PLUIMVEEVLEES VERDER KOELEN DOOR ‘IJSKRISTALLEN SCHIETEN’ Een nieuwe methode om vleeskuikens verder te koelen, is Thor Ice Chilling Solution. Deze gepatenteerde oplossing is ontwikkeld om in een bestaande koelproces van vleeskippen, -kuikens en ander pluimvee lagere kerntemperaturen te bereiken. Dit gebeurt door middel van ‘het schieten van ijskristallen’ op en in het pluimvee dat aan de rail hangt in de koeltunnel. Het schieten gebeurt door de gepatenteerde IceGun. Campylobacter een hoofdrol speelde. Deze projecten zijn succesvol afgerond waarin we reducties van wel 95% hebben ondervonden”, laat sales director Jan Willem Vermeulen van Thor Ice Chilling Solutions weten. Meer informatie: Thor Ice Chilling Solutions Tel. +31 (0)653-577 001 | jan@thorice.is | www.thorice.is ▲ Met een IceGun worden ‘ijskristallen geschoten’ op en in het pluimvee dat aan de rail hangt in de koeltunnel

MEAT&CO NR 6 2023 11 WORLD MEAT CONGRESS 2023 ‘HET WERKT DAT U DOET, IS ERG BELANGRIJK, WANT U VOEDT DE WERELD’ Congrescentrum MECC in Maastricht vormde op 11, 12 en 13 oktober het hart van de wereldwijde vleesindustrie. CEO’s, directeuren, politici en leveranciers uit alle windstreken lieten zich tijdens het World Meat Congress 2023 bijpraten over demografie, dierenwelzijn en gezondheidsaspecten die het imago van vlees kunnen verbeteren en de rol van de sector in de maatschappij beter moeten borgen. “Ons streven was een inclusief programma, in samenhang met alle stakeholders en vanuit allerlei invalshoeken. Van politiek tot boeren en van de vleessector tot dierenwelzijnsorganisaties. Volgens mij zijn we daarin goed geslaagd”, vindt dr. Bert Urlings, directeur van Vion Food Group en medeorganisator van het congres. ‘Meeting society and consumer’, was het thema van het World Meat Congress. Wie aanwezig was in Maastricht zal die vier woorden vooral als een aansporing zien. De vleessector moet nadrukkelijker deel gaan uitmaken van de dagelijkse maatschappij en de consument opzoeken. Dat betekent niet alleen een stuk vlees op het bord, maar juist zichtbaar zijn als het nodig is. In het publieke debat. Want de vraag naar vlees neemt wereldwijd niet af. Eensgezind waren de gastsprekers in hun opinie dat de manier waarop vlees en vleeswaren worden geproduceerd en hoe vlees kan bijdragen aan het voeden van de wereld, teveel onderbelicht blijven. Klinisch bewijs Prof. Luc van Loon van Maastricht University maakte aan de hand van een nieuwe klinische studie – die begin 2024 wordt gepubliceerd – duidelijk dat spieropbouw dankzij dierlijke proteïnen ‘bijna niet is te vervangen door plantaardige ingrediënten’. Voor deze studie, over de relatie tussen spieropbouw en zowel dierlijke als plantaardige eiwitten, liet Van Loon zien hoeveel plantaardige alternatieven nodig zijn om de dagelijkse benodigde hoeveelheid van 20 gram eiwitten (equivalent van 70 gram rood vlees) binnen te krijgen. “Soja- en graaneiwitten hebben niet dezelfde afgifte van stoffen in je lichaam als dierlijke eiwitten. Essentiële aminozuren zitten ook veel minder in de plantaardige alternatieven. Dit betekent concreet dat je veel meer plantaardig moet eten om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen voor een goede spieropbouw. Kwantiteit ter compensatie van kwaliteit. Maar bedenk dan wel dat je 650 gram bruine rijst, één kilo aardappelen, 260 gram kikkererwten, 240 gram erwten of 90 gram soja moet eten om aan dezelfde hoeveelheid proteïnen te komen als bij 70 gram vlees. Je moet dus meer eten om dezelfde hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Zeker voor oudere mensen, kankerpatiënten, jonge vrouwen en mensen die niet zoveel kunnen kauwen, is dat simpelweg geen optie”, verduidelijkt Van Loon, die daarmee direct de kansen aanstipt voor de zuivel- en vleessector. Want betaalbaar is een kwantitatief rijke maaltijd natuurlijk allerminst. Plantbased als alternatief voor de rijken? Het is alvast niet hoe deze plantbased sector zijn producten in de markt (wil) zet(ten). Reductie van de veestapel? Het aantal boerderijen in de EU is in tien jaar geslonken van twaalf naar negen miljoen Lees verder op de volgende pagina ►

12 MEAT&CO NR 6 2023 WORLD MEAT CONGRESS 2023 Informatie in behapbare stukken Thanawat Tiensin, directeur van de Food and Agriculture Organisation (onderdeel van de Verenigde Naties) stelt vast dat boeren ‘niet langer trots en blij zijn om hun werk te doen’. “En dat is jammer, want er is zoveel om trots op te zijn. Boeren produceren voedsel om mensen te voeden. Net als de vleessector”, wijst Tiensin naar de mensen in de zaal. “Het werk dat u doet, is erg belangrijk, want u voedt de wereld. Juist in Nederland zijn ze in staat om op een zeer duurzame en efficiënte wijze vlees te produceren. Feit is nu eenmaal dat het eten van dierlijke eiwitten en eten afkomstig van dierlijke bronnen gezonder is. Het bevat meer voedingsstoffen ten opzichte van plantbased”, weet Tiensin. “Hoe gaan we de wetenschappelijke informatie en de feiten opdelen in behapbare stukken die via social media gedeeld kunnen worden? Consumenten moeten geïnformeerd worden. Dan is het wel noodzakelijk dat het goed overkomt. Niet defensief communiceren, maar informeren. We gaan van 7,7 naar 9,6 miljard mensen in 2050. Dat betekent dat we van 74 miljoen naar 88 miljoen ton dierlijke proteïnen gaan. Deze sector heeft bewezen dat door automatisering en efficiënt produceren we de wereld kunnen voeden. Er zijn er meerdere knoppen waaraan de sector kan draaien: veevoeders, fokken, energieverbruik et cetera. Verbeteringen die we doorvoeren, zijn gericht op een lagere impact van de uitstoot van stikstof.” “Voedselzekerheid is enorm belangrijk, zeker in een wereld met allerlei geopolitieke ontwikkelingen, die daar invloed op hebben”, onderstreept Tiensin. “De productiefaciliteiten én de veesector zijn beter en moderner dan ooit, maar consumenten hebben minder te besteden dan bijvoorbeeld twee jaar geleden. Als we wereldwijd efficiënter en duurzamer gaan produceren, kunnen we blijven bijdragen aan betaalbaar voedsel en vlees voor consumenten wereldwijd. Dat is ook wat ik de Nederlandse overheid wil meegeven.” Waarom geen World Meat Day? Nederland als gidsland. Secretaris-generaal Chein Wei van de China Meat Association en landbouwminister Fernando Mattos Costa van Uruguay zijn uitgesproken (positief) over hoe in hun land aangekeken wordt tegen Nederland. “Nederland en Frankrijk zijn voor ons zeer belangrijke landen. De bijproducten van vlees die in deze landen niet worden geconsumeerd, kunnen volledig worden verwaard omdat wij ze importeren”, vertelt Wei, die aangeeft dat meer dan een kwart van de totale import voor rekening komt van de by-products. China is bovendien bezig aan een kwaliteitsslag, waardoor er volgens Wei meer Westerse vleesproducten en premium vleesproducten in zijn land worden genuttigd. “Exporteurs moeten voldoen aan een nieuwe, hoge hygiënische standaard. Nederlandse vleesverwerkers slagen daarin. Daarnaast zien wij kansen voor West-Europese producenten van rundvlees, want de Chinese consument wordt kritischer en wil steeds vaker premium producten. Er is al een verschuiving zichtbaar van varkensvlees naar rundvlees.” Chinezen eten gemiddeld 71 kilogram vlees per persoon per jaar. Die hoeveelheid blijft al jaren stabiel, met uitzondering van een kleine dip tijdens de coronajaren. Ter vergelijking: in 1990 at een Chinees gemiddeld slechts 12 kilogram vlees per persoon per jaar. Het is het zoveelste bewijs dat welvaart leidt tot meer vleesconsumptie. “De veranderende consumptietrend betekent dat wij anders aankijken tegen voedselzekerheid en voedselveiligheid. Ongeveer 48% van het totale inkomen van een Chinees gaat op aan voedsel. Wij zijn als land nagenoeg zelfvoorzienend, maar voor een deel van de producten blijven we afhankelijk van import. Daar is ons overheidsbeleid dan ook op gericht.” Het eten van vlees moet uit de verdomhoek, vindt Wei. Hij pleitte daarom tijdens het World Meat Congress (net als eerder tijdens een werkbezoek aan Frankrijk) voor een zogeheten World Meat Day. “Er is een wereldwijde Dag van de Zuivel, Dag van het Ei en een Eat No Meat Day. Waarom introduceren we dan geen World Meat Day? Eén specifieke dag per jaar waarop onze sector alle voordelen van vlees nadrukkelijker naar voren kan brengen. Informatie delen en zo laten zien hoe wij als sector wereldwijd positief bijdragen aan de samenleving en de economie”, zegt Wei, die in Frankrijk de handen op elkaar kreeg voor dit initiatief. “Een platform om alle voordelen te benadrukken is noodzakelijk. Nieuwe media en social media bieden fantastische kansen om meningen te vormen en consumenten te informeren over alles wat er binnen onze sector wordt gedaan. Er zijn voldoende ‘good practices’ te vinden die het verdienen om te delen met de consument.” ‘Boeren zijn niet dé hoofdschuldige’ Landbouwminister Fernando Mattos Costa van Uruguay vindt dat in de gehele discussie over stikstof, klimaatverandering en de rol van vlees in de maatschappij vergeten wordt ‘dat voedselzekerheid een middel is om vrede te houden in verschillende landen’. “Een gebrek aan voedsel zorgt voor een sociale onrust die kan leiden tot (burger)oorlog. Dat is niet voor te stellen voor inwoners van landen waar er een overvloed is, zoals Nederland. Maar het is wél een realiteit. Als je nagaat dat de wereldbevolking groeit en we over 25 jaar ook 25% meer voedsel en vlees nodig hebben om de wereld te voeden, dan staan we met z’n allen voor een enorme uitdaging”, onderschrijft Mattos Costa. “Nederland is een gidsland qua efficiënt én duurzaam produceren. Dan is het toch raar dat het land niet zijn rol wil oppakken om meer bij te dragen aan het voeden van de wereld? Boeren en vissers zijn niet de hoofdoorzaak van klimaatverandering. Laten we dat eens gaan erkennen. Er ligt nu een schuldvraag bij boeren, terwijl er amper tien jaar geleden nog een 400 jaar oude consensus was dat boeren wereldwijd bijdragen aan een duurzame invulling van het landschap én het voeden van de wereld.” Het World Meat Congress 2023 vond plaats in het MECC in Maastricht (foto: Aron Nijs Fotografie/Klinkhamer)

MEAT&CO NR 6 2023 13 “Voeg daaraan toe dat vleesalternatieven onjuist worden beoordeeld en zodoende onterecht als een goed alternatief worden gezien aan de hand van onbetrouwbare data, dan moeten we als sector juist wereldwijd de handen ineenslaan”, verwijst Mattos Costa onder meer naar de oproep van Tiensin en Wei. “De footprint van plantbased vleesalternatieven is niet lager dan van vlees, de uitstoot van CO2 is zelfs hoger en het eten ervan is niet gezonder. Laten we dat de wereld eens goed duidelijk maken.” Ignasi Pons, secretaris-generaal van de Spaanse brancheorganisatie FECIC, constateert dat in Spanje ‘de rol van vlees aan het veranderen is’. Er is al langer een daling gaande van het consumeren van vlees, al wordt op het Iberisch Schiereiland nog altijd bijna 25 kilogram vlees per persoon per jaar meer gegeten dan in Nederland. “Door de stierengevechten en stierenrennen is dierenwelzijn, meer dan in de rest van Europa, een belangrijk onderwerp geworden bij met name jongere consumenten. Klimaatverandering, waterverbruik en dierenziekten dragen allemaal bij aan een negatief imago van vlees.” Pons beklemtoont: “De prijs is veelal leidend, maar als we aansluiting willen houden met de maatschappij, dan moeten we ons vlees gaan produceren volgens de wensen en eisen van de consument.” ‘Private sector moet zich uitspreken’ De Zwitserse wetenschapper prof. Peer Ederer is klaar met het Calimerogedrag van de vleesindustrie en roept de private sector op zich nadrukkelijker uit te spreken richting de politiek, omdat de emotie dicteert en wetenschap ‘too easy’ aan de kant wordt geschoven vanwege achterban of ideologie. “Als industrie verliezen we de slag omdat clowneske wetenschap wordt gebruikt om het huidige foodsysteem onderuit te halen, terwijl er tientallen jaren aan studies liggen die aantonen dat dierlijke eiwitten onmisbaar zijn in ethische, duurzame en gezonden diëten”, vertelt Ederer terwijl hij op het scherm een studie toont van UNMAKING, een linkse, activistische organisatie die een antikapitalistische staat ambieert. “Dergelijke pulpstudies worden gefinancierd door de Nederlandse en Europese overheid en zelfs de NWO (Netherlands Organisation for Scientific Research) geeft ze subsidie, terwijl diezelfde NWO tegelijkertijd échte wetenschappers dwingt om vooral niet hun handtekening te zetten onder de Dublin Declaration of Scientists. De Rode Khmer heeft in Cambodja al laten zien waar een experiment met antikapitalisme toe kan leiden, laten we daar dan niet het overheidsgeld insteken”, lacht Ederer, die een belangrijke ‘maar’ wil toevoegen aan zijn verhaal: “Hoe kan het dat dergelijke wetenschap gesubsidieerd wordt en zelfs de media haalt? Wetenschap zou juist het bewijs zou moeten vormen voor de vee- en vleessector om politici te overtuigen! De belangrijkste slag zijn we aan het verliezen. Zeker in Europa en Noord-Amerika. Voedselzekerheid is in China al jaren nummer één in hun politieke beslissingen. Dat zou ook de rest van de wereld te denken moeten geven. Het is nu aan de grote bedrijven om zich directer uit te spreken richting politici. Betrek Kamerleden bij wat de gevolgen zijn van hun maatregelen voor onze industrie en de economie. Maak ze verantwoordelijk voor hun daden en gebruik wetenschappelijke bewijzen voor je verhaal.” Hoeveel vlees eten we? Amerika: 111,5 kg Spanje: 98,7 kg Brazilië: 96,9 kg Maciej Golubiewski sprak op het World Meat Congress namens de Europese Commissie en hij stelde ‘dat de wereld vee nodig heeft voor voedselzekerheid en sociale duurzaamheid’. “Eieren, melk, proteïnen… Vee is heel belangrijk. Het is niet eerlijk om de prijs voor de klimaatdoelstellingen volledig bij de boeren neer te leggen. De gehele keten moet zijn verantwoordelijkheid pakken. Er is daarom negen miljard euro beschikbaar gesteld om innovatie op dit vlak door te voeren. Verder wil ik benoemd hebben dat wij in Brussel heus niet blind zijn voor het feit dat het aantal boerderijen in de EU van 12 naar 9 miljoen is gegaan in de voorbije tien jaar. Ook is er geen beleid of ligt er een voorstel vanuit de Europese Commissie om de vleesproductie in Europa te reduceren”, onderstreept Golubiewski, die de vee- en vleessector oproept om vooral de dialoog op te zoeken. “Draag je meerwaarde voor de maatschappij uit en blijf erover vertellen.” ‘Schandalig dat minister er niet was’ Voor een goede dialoog zijn doorgaans twee partijen nodig. In die zin was minister Piet Adema van Landbouw de grote afwezige op het World Meat Congress. “Eigenlijk is het schandalig dat de minister niet op dit congres aanwezig was”, stelt COV-voorzitter Laurens Hoedemaker. “Het is helaas wel veelzeggend. Maanden geleden kregen we al een afmelding, terwijl de ministers van Uruguay en Frankrijk juist al in een vroegtijdig stadium aangaven aanwezig te willen zijn. Blijkbaar kijken ze daar anders tegen de vlees- en veesector dan wij in Nederland doen. Het is mooi dat China en Uruguay ons land benoemen als voorbeeld voor de rest van de wereld. Helaas zien we die erkenning in eigen land onvoldoende terug. Dat betekent dat we onze boodschap dus nog beter naar voren moeten zien te brengen.” Op de eerste dag van het World Meat Congress werden vooral de uitdagingen genoemd waarmee de sector wereldwijd te maken heeft. Dag 2 stond vooral in het teken van de oplossingen die vanuit de branche en private partners worden ontwikkeld om de uitdagingen het hoofd te bieden. “Zoals een samenwerking met de Nederlandse Dierenbescherming op het gebied van dierenwelzijn of de stappen die we hebben ondernomen met het Wereldnatuurfonds (WWF) om de footprint van vlees verder te verkleinen”, zegt Hoedemaker. “Het is jammer dat de minister niet aanwezig was om deze oplossingen met eigen ogen te zien.” Hij benadrukt tot slot: “Het betekent dat we nog een lange weg hebben te gaan om de politiek duidelijk te maken waarin wij als Nederland onderscheidend zijn ten opzichte van de rest van de wereld. Hopelijk ziet een volgende regering wél welke stappen wij als sector maken.” Meer informatie via www.wmc2023maastricht.com Nederland: 75,0 kg China: 71,2 kg * Hoeveelheid per persoon per jaar Netwerken op het World Meat Congress COV-voorzitter Laurens Hoedemaker: ‘Mooi dat China ons land aanhaalt als voorbeeld voor de rest van de wereld.’

Het Weerijs 2 8253 PP Dronten +31 (0)321 - 386 600 verkoop@letsbv.nl Totaalleverancier van reinigingssystemen voor de voedselverwerkende industrie Vervaardiging in eigen werkplaats, maatwerk mogelijk Betrouwbaar LETS bv Your professional partner in cleaningsystems Besparen door automatisering! Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl Messe 1/2.indd 1 07-04-2022 14:46 • Henkovac vacuümverpakkingsmachines • Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine • Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer • Totaalleverancier van Gaser Nieuwste trimmer Freund EVO 3 • Één handsbediening met start-stop systeem • licht in gewicht en perfect uitgebalanceerd • vibratiereductie • ergonomisch • ingebouwde duimsteun • smeringsvrij • snelle meswissel • eenvoudige kabelwissel • design voor links- en rechtshandigen • verschillende diameters • verschillende toepassingen • koolborstelloze motor met intelligente motorsturing

MEAT&CO NR 6 2023 15 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING K+G WETTER LANCEERT INDUSTRIËLE SCHOTELCUTTER OP AMBACHTELIJK FORMAAT K+G Wetter heeft onlangs het Hygienic Secure-assortiment verder uitgebreid met een nieuwe industriële schotelcutter op ambachtelijk formaat. De VCM 70 beschikt over grote reinigingskleppen in het vacuümvat. Hierdoor is ook de ruimte onder de messen zeer goed zichtbaar en dus optimaal bereikbaar voor reiniging. Zoals alle cutters van K+G Wetter wordt ook de VCM 70 geleverd door Van Uhm. Geen van de schotelcutters binnen het Hygienic Secure-assortiment heeft vanwege het design een afdichting tussen de cutter en het vacuümvat. K+G Wetter heeft daarom één van de meest kritische punten vanuit hygiënisch perspectief geëlimineerd: productresten kunnen zich niet hechten als er geen afdichting is. Dit betekent dat er geen verborgen gaatjes zijn waar bacteriën of kiemen zich kunnen ontwikkelen. Verbeterde hygiëne Als Hygienic Secure-schotelcutter beschikt de VCM 70 eveneens over de gepatenteerde en afneembare mesafdekstrip, die in 2021 de Silver FoodTec Award heeft gewonnen. Deze strip kan in één eenvoudige stap worden verwijderd en opnieuw worden geplaatst voor reiniging, waardoor de hygiëne en het schoonmaakgemak verder zijn verbeterd. “Bovendien zorgt het speciale ontwerp ervoor dat de mesafdekstrip verticaal kan bewegen, waardoor zowel de slijtage als het remeffect op de cutter wordt verminderd”, laat K+G Wetter weten. De regelaar en onderhoudsvrije ringpomp zijn direct in de VCM 70 ingebouwd. Het voordeel hiervan is dat extra extern aangelegde en hygiënisch kritische kabels en leidingen overbodig worden. Bovendien is de cutter zeer compact uitgevoerd. Werkzaamheden gemakkelijker Vanuit technisch perspectief vergemakkelijkt en ondersteunt deze schotelcutter de dagelijkse werkzaamheden in de worstenmakerij of productieruimte met doordachte functies. Dankzij de traploze aandrijving (STL) kunnen snelheid van het mes en de schotel optimaal worden aangepast aan het betreffende product. De VCM 70 kan intuïtief worden bediend via een touchpanel. Ook is via dit paneel het vacuümniveau eenvoudig in te stellen en behoudt de machine altijd een constant vulniveau. De VCM 70: een industriële schotelcutter op ambachtelijk formaat ▲ Op deze manier komen de voordelen van productie onder vacuüm goed tot hun recht, waardoor producenten van vlees-, vegetarische en veganistische producten te allen tijde kunnen vertrouwen op een constante kwaliteit. Receptenbeheersysteem Het gebruik van de schotelcutter wordt nog eenvoudiger gemaakt door het gebruik van het Cut Control-receptenbeheersysteem: de software slaat de recepten op en begeleidt de operator stap voor stap door het productieproces. Tegelijkertijd worden voor elke productiestap uitschakelfuncties zoals temperatuur, tijd en schotelomwentelingen gedefinieerd, wat een betrouwbare hoge productkwaliteit oplevert. Meer informatie: Van Uhm | Tel. +31 (0)74-265 70 66 verkoop@vanuhm.nl | vanuhm.nl

16 MEAT&CO NR 6 2023 CONTROLE & INSPECTIE Producten zoals sneetjes charcuterie, spekblokjes en vlees(bereidingen) worden vaak verpakt in plastic schaaltjes, in dieptrekverpakkingen of op kartonnen schaaltjes, die dan afgesloten worden met transparante of geprinte kunstfolie. Voor traditionele visiesystemen, is detectie van contaminatie in de lasnaad vaak moeilijk als er weinig of geen contrast is tussen de kunststoffolie en de verontreiniging, bijvoorbeeld bij vet of olie in een wit schaaltje met transparante lasnaad. Bij bedrukte folies, die vaak gebruikt worden voor luxueuzere verpakkingen, is het zelfs helemaal niet mogelijk om verontreinigingen te zien. Een alternatief is röntgeninspectie, maar deze technologie is alleen efficiënt als de materiaaldichtheid voldoende verschilt om de onderscheidende materialen te onthullen, wat niet altijd het geval is bij verontreiniging door organische materialen zoals vlees, vet, olie, kruiden of paneermeel. IN-LINE 100% LASNAADINSPECTIE VAN VERPAKKINGEN VOOR VLEESPRODUCTEN Verontreiniging in de lasnaad is een belangrijk probleem voor voedselproducenten, aangezien het kan leiden tot lekkage en bijgevolg tot een verminderde houdbaarheid en zelfs kostelijke terugroepacties met bijhorende imagoschade. Daarom is automatische detectie van vervuilde lasnaden uiterst belangrijk voor zowel voedselveiligheid als productieautomatisering. Engilico, specialist op het vlak van niet-destructieve in-line lasnaadinspectie, levert zowel voor flexibele verpakkingen als voor schaaltjes en dieptrekverpakkingen oplossingen om een betere verpakkingskwaliteit, hogere verpakkingsproductiviteit en end-of-line-automatisering te realiseren. Een hyperspectraalcamera ► onderscheidt materialen als vlees, vet en plastic die sterk verschillende spectrale beelden hebben. Zo kan die contaminaties in de lasnaad herkennen

MEAT&CO NR 6 2023 17 Hyperspectrale beeldvorming HyperScope® gebruikt hyperspectrale beeldvorming om contaminatie van de lasnaad met hoog contrast te detecteren, zelfs bij bedrukte folies. Het inspectiesysteem maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI), waardoor zeer nauwkeurige detectie van het lasnaadgebied in real-time mogelijk is, ongeacht de oriëntatie, de layout of het formaat van de verpakking. Een groot voordeel van hyperspectrale cameratechnologie is dat een onderscheid gemaakt kan worden tussen materialen met eenzelfde kleur als ze een andere samenstelling hebben. Een traditionele kleurencamera registreert één beeld met beeldinformatie in drie spectrale banden (rood, groen en blauw). Hyperspectrale data bevatten honderden beelden met telkens informatie van een andere golflengteband. Voor de detectie van contaminaties in de lasnaad bevinden de relevante golflengtes zich grotendeels in het infraroodgebied. Aangezien materialen verschillend reageren op het (nabij)-infrarood licht, kunnen zo met behulp van de transmissie-, reflectie- en absorptie-eigenschappen verschillende materialen betrouwbaar worden gedetecteerd. Hierdoor kunnen contaminaties (zoals vlees, vet en olie) met hoog contrast onderscheiden worden van de plastic folie, zelfs als die geprint is. Flow-packs, pouches en zakken Flow-packs, pouches en zakken: deze typen verpakkingen zijn zeer gangbaar voor in vleesproducten, die meestal verpakt worden onder beschermde atmosfeer. Zeker de flow-packverpakking is courant voor het verpakken van sneetjes vlees, maar ook voor gehakt of patés. Door de snelheid van het verpakkingsproces gebeurt het vaak dat er product of het schaaltje in de lasnaad terechtkomt, waardoor de verpakking niet luchtdicht is met gevolgen voor de houdbaarheid. En zelfs als de lasnaad afgesloten is, is het esthetisch niet gewenst om uit te leveren aan (retail)klanten, die heel streng zijn op de geleverde kwaliteit van de verpakking. Het SealScope® in-line lasnaadinspectie systeem voor flexibele verpakkingen is gebaseerd op sensoren die op de lasbalken van de verpakkingsmachine worden gemonteerd en die het gedrag bij het sluiten van de lasbalken meten. Het gemeten signaal wordt vergeleken met een referentie-meetsignaal van een goede lasnaad. Plooien of product in de lasnaad worden zo tijdens het lassen gedetecteerd en defecte verpakkingen worden verderop op de transportband uitgestoten. Omdat de sensoren worden ingebouwd in de verpakkingsmachine, is er geen nood aan extra ruimte op de werkvloer en hoeven er geen aanpassingen gebeuren aan de productielijn. Merkonafhankelijk Deze integratie is onafhankelijk van het merk van de verpakkingsmachine. SealScope® is inmiddels geïnstalleerd op verpakkingsmachines van Omori, Fuji, Bosch, ULMA Packaging, GEA, Ilapak, PACRAFT (Toyo Jidoki), Leepack, SN, PFM en andere merken. Een bijkomend voordeel van deze niet-destructieve lasnaadinspectie is, dat als het product in de verpakking nog intact is, het weer herverpakt kan worden. Dit leidt globaal tot minder afval. Meer informatie: Engilico BV | Tel. +32 (0)16-498 130 info@engilico.com | www.engilico.com ▲ HyperScope® in-line lasnaadinspectiesysteem met uitstoter ▲ Elk materiaal heeft zijn eigen unieke spectraal profiel waarbij licht op welbepaalde golflengten wordt geabsorbeerd. Hierdoor kunnen verschillende materialen onderscheiden worden en dus contaminaties op ongewenste plaatsen worden gedetecteerd

18 MEAT&CO NR 6 2023 BRANCHENIEUWS Hoedemaker is thans voorzitter van COV en VNV, de verenigingen voor de vlees- en vleeswarenproducenten en vleesverwerkers in Nederland. Hij is een ervaren bestuurder en zet zijn expertise en netwerk in voor de belangen van de Europese vee- en vleessector. Hoedemaker verklaarde bij de benoeming: “Vlees is een zeer belangrijk onderdeel van het menselijke menu. De Europese vee- en vleesproducenten leveren vlees van hoge kwaliteit en verdienen daarvoor waardering en respect. UECBV is een belangrijke organisatie die helpt de uitdagingen van onze vee- en vleessector om te zetten in kansen in de komende decennia. Mijn doel is om UECBV een nog sterkere en effectievere organisatie te maken, die de veehouderij, de vleeshandel en de vleesproducenten proactief vertegenwoordigt.” Over UECBV UECBV – opgericht in 1952 - is de Europese koepelorganisatie van meer dan 52 nationale brancheorganisaties uit de gehele vee- en vleessector van vele landen binnen en buiten de EU. Ook zijn bij UECBV verschillende branche-specifieke, internationale en Europese verenigingen aangesloten. In totaal zijn binnen de UECBV ongeveer 20.000 bedrijven en 230.000 banen vertegenwoordigd via de nationale aangesloten organisaties. Meer informatie via uecbv.eu COV/VNV-VOORZITTER LAURENS HOEDEMAKER NIEUWE PRESIDENT VAN UECBV UECBV, de Europese koepelorganisatie voor vleesproductie, vlees- en veehandel, heeft Laurens Hoedemaker tijdens haar jaarlijkse Conferentie en Algemene Vergadering in Barcelona gekozen tot haar nieuwe president. “Mijn doel is om UECBV een nog sterkere en effectievere organisatie te maken, die de veehouderij, de vleeshandel en de vleesproducenten proactief vertegenwoordigt.” Het Wagyu-vee ondergaat een speciaal dieet dat alleen natuurlijke supplementen zoals graan, gras en maïs bevat gedurende minstens 300+ dagen. Dit speciale dieet verbetert niet alleen de smaak, maar maakt het rundvlees ook gezonder en voedzamer. Door dit dieet krijgt het rundvlees een AUSMEAT-marmeringsscore van minstens 6-7. Dit zorgt ervoor dat klanten een consistent product van de hoogste kwaliteit met de beste smaak en textuur ontvangen. Bijkomende voordelen van het 1788 Wagyu-vlees is dat het minstens twee maanden ‘wet-aged’ is, volledig vrij van hormonale groeipromoten (HGP’s) en Halal-gecertificeerd. Het vlees is beschikbaar in 20+ verschillende gekoelde sub-primaire delen. Over 1788 Beef 1788 Beef biedt een verscheidenheid aan Black Angus- en Wagyurundvlees voor de foodservicesector in Europa. “Bij 1788 staan we erom bekend alleen het allerbeste te selecteren, omdat we alleen het allerbeste verkopen. Deze selectie is zo grondig als het zou moeten zijn. Juist door onze selectie, voedingsmethoden en een locatie die bekendstaat om zijn gunstige klimaat en groene vlaktes, kunnen we u het meest hoogwaardige Australische rundvlees bieden.” Meer informatie is te vinden op 1788beef.com 1788 BEEF INTRODUCEERT ‘AUSTRALIAN’ WAGYU-LIJN 1788 Beef, een merk van de Jan Zandbergen Groep, kondigt de lancering aan van zijn nieuwe assortiment Australisch graangevoerd Wagyu-rundvlees. “We zijn ervan overtuigd dat onze klanten tevreden zullen zijn met de uitzonderlijke marmering, malsheid en smaak van ons nieuwe 1788 Wagyu-rundvlees”, zegt Kaj Lelieveldt, Sales Executive bij de Jan Zandbergen Groep.

MEAT&CO NR 6 2023 19 CONTROLE & INSPECTIE METTLER-TOLEDO PRESENTEERT VERBETERDE PRODX™ DATAMANAGEMENTSOFTWARE Mettler-Toledo Productinspectie presenteert de nieuwste versie van de geavanceerde datamanagementsoftware ProdX™. ProdX™ 2.6 werd speciaal ontworpen voor producenten van voedingsmiddelen en verbetert de dataverwerking, kwaliteitscontrole en operationele efficiëntie in de voedingsmiddelenindustrie. Productmanager Peter Spring zegt over de vernieuwde software: “ProdX™ 2.6 is een enorme stap vooruit op het gebied van productiviteit. Deze nieuwe versie vereenvoudigt en automatiseert de documentatie- en rapportageprocessen en elimineert de handmatige dataverzameling waar producenten ooit mee worstelden.” Met deze software-update voor ProdX™ 2.6 wil Mettler-Toledo voldoen aan de hoge eisen van producenten van voedingsmiddelen die op zoek zijn naar alomvattende, efficiënte en datagestuurde oplossingen. ProdX™ 2.6 is van essentieel belang voor de kwaliteitscontrole en het datamanagement tijdens de productie van voedingsmiddelen en wordt naadloos met de productinspectieapparatuur van Mettler-Toledo geïntegreerd, speciaal voor X-ray inspectie, metaaldetectie, checkweighing en vision inspectie. Dit garandeert een beveiligde verzameling en een verbeterd beheer van belangrijke inspectiedata. Toegankelijkheid en automatisering Deze update biedt gebruikers een hoge mate van toegankelijkheid en automatisering bij de controle op uitworpen en verontreinigingen en het aanmaken van rapporten. Voor industrieën waarin precisie en efficiëntie van essentieel belang zijn, zoals tijdens de productie van voedingsmiddelen, is ProdX™ 2.6 de ideale oplossing. De producenten krijgen onmiddellijk toegang tot hun data, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen om de prestaties van de productielijn te verbeteren en aan de hoogste kwaliteitsnormen te voldoen. ProdX™ speelt een cruciale rol bij de productie van vlees en voedingsmiddelen, dankzij de naadloze verzameling en bescherming van alle inspectiedata van de productinspectieapparatuur. De software fungeert als een beveiligde opslagplaats en archiveert deze belangrijke data op een beveiligde centrale server, terwijl de klanten profiteren van de flexibiliteit om ad-hoc of geautomatiseerde rapporten aan te maken. Deze nieuwe, verbeterde productwisselingsfunctionaliteit reduceert niet alleen de downtime, maar minimaliseert ook productverspilling, voor meer duurzaamheid en hogere kostenbesparingen. Aangezien het systeem geen papier gebruikt, helpt ProdX™ producenten met hun duurzaamheidsdoelstellingen door het dagelijkse papierverbruik te reduceren. Peter Spring legt uit: “De administratie wordt aanzienlijk effectiever, waardoor kostbare tijd en middelen worden vrijgemaakt die voor meer strategische activiteiten en taken met toegevoegde waarde kunnen worden gebruikt. Dankzij deze gecombineerde voordelen en de grotere duurzaamheid van de ProdX™ 2.6 wordt de productiviteit, efficiëntie en duurzaamheid van de producenten van voedingsmiddelen ook sterk verbeterd.” Cruciale productvalidatiefunctie Een productvalidatiefunctie voor beveiliging en compliance: voor X-ray inspectiesystemen introduceert ProdX™ 2.6 een productvalidatiefunctie die cruciaal is voor het handhaven van de integriteit van de productinstellingen. Deze functie levert een visuele bevestiging dat het systeem een product op basis van gevalideerde instellingsparameters inspecteert. Als er parameters worden gewijzigd, worden de gebruikte login en alle aangebrachte wijzigingen geregistreerd. Bovendien worden de productparameters van het X-ray systeem in ProdX™ opgeslagen voor weergave op afstand, ongeacht of deze parameters op afstand bewerkt kunnen worden. De integratie van Open Platform Communication Unified Architecture (OPC UA) weegtechnologie met een naadloze connectiviteit zorgt ervoor dat ProdX™ nu ook voldoet aan de aanvullende specificatie van de Open Platform Communication voor weegtechnologie, waardoor een moeiteloze integratie met checkweighers mogelijk is. Meer informatie: Mettler Toledo Productinspectie Tel. +31 (0)344-63 83 63 (Nederland) | Tel. +32 (0)2-334 02 11 (Vlaanderen) www.mt.com/nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4