NBT Magazine nr.4 2014 - page 12

SPEC I AL
GRONDSTOF FEN & BAKE - OF F
Brood van Joop,
Ambachtscentrum
Driekant
en Simone’s Glutenfree
Bakery
slaan handen ineen
De samenwerkende organisaties zijn Brood
van Joop, Ambachtscentrum Driekant en
Simone’s Glutenfree Bakery. Brood van
Joop is in 2012 een eenmanszaak begon-
nen die zich specialiseert in de verkoop
van onder andere biologisch, gluten- en/
of lactosevrij brood, gecombineerd met
een lunchroom. De lunches worden bereid
met dezelfde broden als die door klanten
gekocht kunnen worden. De broden die
in de winkel liggen bij Brood van Joop zijn
afkomstig van ambachtscentrum Driekant
dat gevestigd is in Zutphen. Deze bakkerij
heeft een uitgebreid aanbod van broden en
banket waaronder spelt- en desembrood en
alles is honderd procent biologisch gepro-
duceerd. De Driekant is in deze keten ver-
antwoordelijk voor de productie van alle
broden die voor de losse verkoop en ook
voor de lunch worden gebruikt. Het derde
en laatste bedrijf in de distributieketen
is Simone’s Glutenfree Bakery, eveneens
gevestigd in Deventer. Zoals de naam al
zegt is deze bakkerij gespecialiseerd in
de productie van glutenvrije producten.
De verantwoordelijkheid voor de productie
van de glutenvrije broden die verkrijgbaar
zijn bij Brood van Joop ligt dan ook bij
Simone’s Glutenfree Bakery.
Ambacht
Als spil in het netwerk van de drie bovenge-
noemde bedrijven ziet Joop van Leeuwen
– eigenaar Brood van Joop – dat consu-
menten het belangrijk vinden om te weten
wat er in het product zit, waar het vandaan
komt en wie het produceert. “Ze kopen
hiermee een stukje veiligheid en zeker-
heid. Om dit te kunnen bieden moet je
samenwerken met kleine organisaties die
Het straatbeeld dat een binnenstad
bestond uit kleine winkeltjes waar nog
ambacht bedreven werd is al lang ver-
leden tijd. Deze ontwikkeling heeft zich
om allerlei redenen de laatste jaren
flink doorgezet. Er zijn nog nauwelijks
ambachtelijke winkels zoals schoenma-
kers, slagers, groenteboeren en bakkers
te vinden. Stilletjes aan komen dit soort
ondernemingen wel weer terug, zo ook
in de bakkersbranche. De redactie van
NBT Magazine is in gesprek gegaan met
drie kleine zelfstandigen die samen een
succesvolle distributieketen hebben
opgezet. Op kleine schaal hebben deze
drie organisaties samen echte kwali-
teitsproducten weten te produceren met
het ambacht en de wens van de klant
voorop.
“Ik verkoop geen brood, ik verkoop ambacht”
Proeverij
Vier keer per jaar organiseert Joop van Leeuwen in zijn winkel Brood van Joop een
proeverij. Deze dag is voor iedereen toegankelijk en staat de eerstvolgende keer in
het teken van brood. Verschillende bakkers zijn op die dag aanwezig om uitleg te
geven over brood en een voedingsdeskundige zal uitleg gaan geven over allergieën
en de rol van voedsel daarin. Wilt u meer informatie? Houd dan de Facebookpagina
in de gaten
.
De ambachtelijke broden van Driekant
De winkel van Brood van Joop in Deventer
NBT
magazine
12
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,...44
Powered by FlippingBook