Meat&Co nr 4 2023 online

Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vak t i j ds ch r i f t voo r de t o t a l e v l ee s - en e iwi t ve rwe r kende i ndus t r i e | Sep t embe r 202 3 | 1 8 e j aa r gang no . 4 | Pr i j s € 10, 50 Special MACHINES, PRODUCTIELIJNEN & AUTOMATISERING COVERSTORY HITEC FOODSYTEMS Gelijkmatig, dubbelzijdig bakken en braden zonder toevoeging van extra vet

Voedselverwerking van A tot Z Bij Van Uhm professionals in food processing weten we precies wat er nodig is om een foodproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Machines mogen niet stil te komen staan en het productieproces moet op rolletjes verlopen, elke dag weer. Vlees, vis, kaas, groente, fruit, vegetarische en kant-en-klaar producten: onze professionals weten precies hoe uw foodproces verloopt en voorzien u van de juiste adviezen voor een optimaal productieproces. De Bieffel 3 7622 BM Borne T 074-2662905 E info@vanuhm.nl W vanuhm.nl Morseweg 6 1131 PK Volendam T 0299-366199 E info@habuba.nl Van Uhm in één oogopslag Passie en liefde voor food De beste machines van de beste merken Persoonlijk advies op maat van ervaren experts Korte communicatielijnen Eigen servicemonteurs bij calamiteiten Benieuwd naar de beste machines voor uw foodproces? Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies of een demo aan op www.vanuhm.nl/contact ONZE MERKEN VAN UHM ZORGT VOOR Een optimaal foodproces

MEAT&CO NR 4 2023 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vak t i j ds ch r i f t voo r de t o t a l e v l ee s - en e iwi t ve rwe r kende i ndus t r i e | Sep t embe r 202 3 | 1 8 e j aa r gang no . 4 | Pr i j s € 10, 50 Special MACHINES, PRODUCTIELIJNEN & AUTOMATISERING COVERSTORY HITEC FOODSYTEMS Gelijkmatig, dubbelzijdig bakken en braden zonder toevoeging van extra vet Met onze vaktijdschriften voor de vleessector (Meat & Co en SlagersVak) verschijnen wij zowel in Nederland als in Vlaanderen. Taal is één van de gemene delers tussen beide ‘landen’, wat het gemakkelijker maakt om artikelen te publiceren die interessant en relevant zijn voor lezers aan beide kanten van de grens. Veel machinefabrikanten, vleesverwerkers en leveranciers van grondstoffen zijn ook actief in de Benelux, zij het direct of via een agentschap. Tegenover de vele overeenkomsten tussen beide landen, staan ook de nodige verschillen. Zeker op het gebied van vlees (eten), verschillen Nederlanders en Belgen nogal. Dat ervaarde ik afgelopen zomer zelf, toen ik op vakantie was in Nieuwpoort. Op de menukaart moest met een vergrootglas worden gezocht naar vegetarische alternatieven, laat staan dat ik wat vegan gerechten tegenkwam. Vlees (eten) is onderdeel van de Vlaamse cultuur. Dat verschil uit zich overigens ook in de advieshoeveelheid vlees die het nationale voedingscentrum hanteert: 75 gram in Nederland, 150 gram in België. Blijkbaar is gezondheid ‘subjectief’. Of zou het rode vlees in Oostende nét wat minder vet zijn dan in Culemborg? Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl IN NEDERLAND DAALT DE VLEESCONSUMPTIE AL JAREN NIET TOT NAUWELIJKS. IN HOEVERRE VOLDOE JE DAN NOG AAN EEN VRAAG ALS JE AANBOD UIT 60 OF 80 PROCENT PLANTBASED FOODPRODUCTEN BESTAAT? De Visie Vraag en aanbod Het is deze subjectiviteit die de gehele discussie ‘bevuilt’. Op basis van onderbuikgevoelens worden beslissingen genomen. Op hoog niveau. Zo stapt het Erasmus MC over naar een menu dat uiteindelijk voor 80 procent uit plantaardige eiwitten gaat bestaan. “Dierlijke eiwitten heb je bijna niet meer nodig”, stelt specialist Koen Joosten in een interview met de Telegraaf . En tien van de dertien grootste cateringbedrijven van Nederland spraken onlangs de intentie uit om per 2030 meer dan zestig procent ‘van de verkochte eiwitten plantaardig te laten zijn’. Gezondheid wordt vaak genoemd als belangrijk argument om deze keuzes te rechtvaardigen. Tegenover deze nieuwsfeiten kwam het bericht vanuit de Universiteit van Gent (UGent) dat zij ‘het vegetarisch aanbod in restaurants gaan verminderen, omdat studenten meer vlees en vis willen’. In België werd in de zomer eveneens een convenant opgesteld door 1000 gerenommeerde wetenschappers uit de gehele EU, die een meer evenwichtige discussie rondom voeding, duurzaamheid en gezondheid wensen. “In plaats van de continue anti-veeteelt-toon.” Het grappige is: zowel in het artikel van de tien grote cateringbedrijven als dat van de UGent staat dezelfde quote: “Het is de bedoeling om het aanbod in de toekomst beter af te stemmen op de vraag.” In het geval van UGent klopt dit. Zij gaan van een 50-50 naar 75% niet-vegetarische en 25% vegetarische gerechten in de studentenrestaurants. In Nederland kun je hier echter vraagtekens bijzetten. De vleesconsumptie daalt al jaren niet tot nauwelijks en het marktaandel plantbased producten is net aan 5 procent. In hoeverre voldoe je dan nog aan een vraag als je aanbod uit 60 of 80 procent plantbased foodproducten bestaat? Als de vraag naar plantaardig groeit, groeit automatisch ook het aanbod. In Nederland lijkt het tegenovergestelde het geval. Het ‘Groot Dictee der Nederlandse Taal’ wordt meestal gewonnen door een Vlaming. Is dat omdat ze wijzer zijn? Op het gebied van vlees (eten) lijkt dat alvast het geval. Veel leesplezier.

MEAT&CO NR 4 2023 4 INHOUD P. 10 Casestudy GEA bij The Farmchix Company The Farmchix Company bracht de productie onlangs in lijn met de eisen van deze tijd. Hiertoe vertrouwt het West-Vlaamse familiebedrijf mede op machines van GEA. “Dankzij de nieuwe CookStar-frituurlijn van GEA kunnen we de productie van gegaarde producten verdrievoudigen”, vertellen Alexander en Francis Coussens. P. 15 Subcover: Schmersal Nederland Op het gebied van mens-machine-veiligheid op de werkvloer behoeft Schmersal weinig introductie meer. De Duitse fabrikant blijft zichzelf continu uitdagen en lanceert nu de PROTECT SRB-E-serie, een nieuwe reeks veiligheidsrelais in acht basisuitvoeringen. P. 20 Habasit presenteert Cleaning In Place Habasit presenteert het Cleaning In Place-systeem. Deze nieuwe, probleemloze en efficiënte oplossing voor reinigen ‘on the spot’, geproduceerd door Habasit, is een plug-and-play-systeem dat eenvoudig op bijna elke transportband kan worden geïnstalleerd. P. 26 Coverstory: HiTec Foodsystems Voor het op industriële schaal bakken en braden van (vegetarische) vleesproducten en snacks, ontwikkelde HiTec Foodsystems de Belt Grill PRO-serie. “Deze contactcooker is speciaal ontworpen voor het gelijkmatig, dubbelzijdig bakken en braden van producten, zonder toevoeging van extra vet”, vertelt sales director Jeroen Lijkendijk. 10 15 20 26

MEAT&CO NR 4 2023 5 P. 30 Reportage: Spako Food Machinery Spako Food Machinery geniet de uitstraling van een nieuw bedrijf, maar kan bogen op een decennialange traditie als machinebouwer in de vleesverwerkende industrie. “Het bedrijf staat inmiddels zoals het naar ons idee hoort te staan”, vertelt Thomas Waals, co-owner en directeur van Spako Food Machinery en Van Bussel Metaaltechniek. P. 34 Casestudy Handtmann Benelux bij Simons Halal Food Simons Halal Food is producent van een keur aan hoogwaardige Halal vleeswaren en sous-vide vleesproducten voor de convenience-markt. Een constante kwaliteit voor de vleeswaren is een basisvoorwaarde. Daarom vertrouwt Simons onder meer op de nieuwe PVLH 251-lijn van Handtmann. P. 37 CPS - Case Packing Systems bestaat 35 jaar CPS - Case Packing Systems bestaat 35 jaar. “Inmiddels zijn we zover dat we kunnen stellen dat het zelfdenkend vermogen van onze machines op het niveau is dat iedere operator ermee kan werken”, benadrukt Joan Berkvens, Chief Sustainability Officer bij CPS. P. 42 Op bezoek bij Vemag Maschinenbau in Duitsland Vemag Maschinenbau geldt als één van de marktleiders op het gebied van automatiseringsoplossingen in vlees- en eiwitverwerkende industrie. “We zijn veel meer dan enkel een producent van machines. Juist door mee te denken en samen met onze klanten oplossingen te ontwikkelen, maken we het verschil”, aldus Erik van Roekel. 30 34 37 42

MEAT&CO NR 4 2023 6 BRANCHENIEUWS Italian Pack is opgericht in 1988 door een team van ervaren professionals met een pioniersgeest. Het bedrijf is gespecialiseerd in marketinggerichte verpakkingen en heeft een sterke focus op technologische innovatie. De authentieke machines van Italian Pack staan bekend om hun superieure kwaliteit. Daarnaast voldoende machines aan de strengste eisen op het gebied van versheid en hygiëne. “Al deze ingrediënten staan ook bij Van Uhm hoog in het vaandel en daarom zijn wij blij om met deze nieuwe leverancier samen te gaan werken. Wij streven zelf al ruim 75 jaar naar het bieden van de hoogste kwaliteit en de meest efficiënte oplossingen voor onze klanten. Met de traysealmachines van Italian Pack kunnen wij onze klanten nu ook voorzien in de behoefte aan geavanceerde verpakkingsapparatuur”, aldus Van Uhm. VAN UHM BREIDT MERKENPORTFOLIO UIT MET ITALIAN PACK Van Uhm heeft het merkenportfolio uitgebreid met Italian Pack. Met de introductie van het Italiaanse merk biedt Van Uhm haar klanten een nieuwe reeks hoogwaardige traysealmachines. “Met meer dan 30 jaar ervaring biedt Italian Pack betrouwbare verpakkingsoplossingen die voldoen aan de strengste eisen op het gebied van versheid en hygiëne”, laat van Uhm optekenen in een persbericht. Meer informatie: Van Uhm Tel. +31 (0)74-265 70 66 | verkoop@vanuhm.nl vanuhm.nl/italian-pack/ ▲ Een traysealmachines van Italian Pack Om de handelsinkopers meer oriëntatie te geven zijn de deelsegmenten van Anuga Meat als volgt over de hallen verdeeld: Worst (hal 5.2), Roodvlees (hal 6) plus Gevogelte en Roodvlees (hal 9). Het hoge aantal leveranciers dat deelneemt aan Anuga Meat laat zien dat export een centrale rol blijft spelen in de internationale vleesindustrie. De ontwikkeling van nieuw marktpotentieel is bijzonder belangrijk. Tot de topexposanten van dit jaar behoren Bell, Beyond Meat, Bigard, BRF, Campofrio, Cris-Tim, CPF, ElPozo, Grupo Vall Companys, Inalca, JBS, Lamex, LDC, Noel, Tönnies, Tyson, VanDrie, Vion, Westfleisch en Wiesenhof. Belangrijke Europese groepsparticipaties komen uit België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Spanje. Het Zuid-Amerikaanse continent is ook vertegenwoordigd met Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. “Zij vertegenwoordigen het hele spectrum van de vleesproductie in al haar verschillende stadia van verwerking: van onbewerkte vleeswaren via vleesbereidingen en gemaksproducten tot fijne worst- en hamproducten en regionale specialiteiten”, laat de beursorganisatie weten. Anuga is van zaterdag 7 tot en met woensdag 11 oktober 2023 in de Köln Messe in de Duitse stad Keulen. Meer informatie via www.anuga.de ANUGA MEAT 2023: VAN TRADITIONEEL TOT INNOVATIEF, VAN REGIONAAL TOT PLANTAARDIG Het platform Anuga Meat brengt van 7 tot 11 oktober de belangrijkste spelers in de internationale vleesindustrie samen op Anuga. Aan de start van de vakbeurs in Keulen worden in totaal ruim 800 producenten uit het vlees- en worstproductsegment verwacht. Ook wordt extra aandacht besteed aan veganistische en vegetarische vleesalternatieven en plantaardige eiwitproducten op de show ‘Meet more Meatless’.

MEAT&CO NR 4 2023 7 INTERVIEW ‘VAN KLANKGROEP NAAR NETWERKCLUB’ Meattech Technologisch Platform bestaat twintig jaar. Wat begon als een klankgroep voor een 20-tal foodtechnologen in met name de vleesverwerkende industrie, heeft zich sinds 2003 ontwikkeld tot een netwerkclub waar foodtechnologen en andere professionals in de eiwitverwerkende industrie terecht kunnen voor kennis, vernieuwende inzichten en netwerken. Meat & Co ging in gesprek met de oprichters Paul Grimberg, Philip Schippers en Gerard Smelt: “Wij zijn een progressieve eiwitclub die onze leden wil blijven inspireren en informeren.” Waarom hebben jullie Meattech opgericht? Philip: “Wij merkten dat er binnen de sector behoefte was aan een klankgroep. Zodoende hebben we in maart 2023 Meattech opgericht. Daarvoor hadden we ook een communicator nodig. Dat werd in eerste instantie Elsevier, dat toen nog het vakblad Meat & Meals uitbracht. Caroline van der Plas was de eerste redacteur waarmee wij samenwerkten.” Paul: “Toen Elsevier met dat blad stopte, zijn we in zee gegaan met Meat & Co. Die samenwerking loopt nu al vijftien jaar naar tevredenheid. Wij houden ons bezig met het inhoudelijke stuk en de communicatie verloopt via het blad en, de laatste jaren, ook via hun online kanalen.” V.l.n.r.: Paul Grimberg, Gerard Smelt en Philip Schippers, de oprichters van Meattech Technologisch Platform Hoe verklaren jullie de groei? Gerard: “Meattech kent zo’n honderd leden uit 65 deelnemende bedrijven. Telkens als mensen verhuizen naar een ander bedrijf, zien we een lichte toename. Ze verwijzen collega’s door naar Meattech. Ons doel was én is de kwaliteit en vooral de content hooghouden. In het begin ging het enkel om kennis vergaren, maar het is inmiddels een echte netwerkgroep.” Philip: “Leden komen en blijven doordat we ze tijdens de bijeenkomst veelal interessante onderwerpen aanbieden en ook om anderen te ontmoeten. Leveranciers en fabrikanten beseffen ook dat steeds meer kennis buiten het bedrijf ligt en zien een technologisch netwerk dan ook als een waardevolle aanvulling. Content en netwerken zijn onze belangrijkste pijlers. Alle communicatie met de leden vindt plaats via een speciaal ontwikkelde app. Op deze ledenapp worden presentaties van bijeenkomsten gedeeld en je kan direct in contact komen met de andere leden. Zo heb je een waardevol netwerk binnen de eiwitverwerkende industrie. Voor de fysieke kennisdeling organiseren we elk jaar meerdere seminars en sinds de pandemie wordt er ook regelmatig een webinar aangeboden.” Wat kunnen jullie bieden? Paul: “Het concept dat we hebben neergezet, met een vijftal bijeenkomsten per jaar, is vooruitstrevend gebleken.” Philip: “Vlees was het hoofdthema, maar wij zijn een progressieve eiwitclub. Plantbased is een terugkerend element geworden. Daarom houden wij onze seminars ook onder de noemer ‘Meat & Friends’ en is vaak de content interessant voor beide doelgroepen.” Ook het onderwijs heeft Meattech omarmd. Philip: “De HAS was twee jaar geleden bezig om de Masteropleiding Vleestechnologie te vernieuwen en vroeg ons om mee te denken over een vernieuwend concept. Daar is de masterstudie Alternatieve Eiwitten uit komen rollen, waarbij de industrie ondersteunend is aan de cursisten door middel van gastlessen en de Meattech Challenge, waarbij cursisten een hybride of vegan product ontwikkelen en presenteren als onderdeel van hun diplomering.” Gerard: “Binnen Meattech houden we ons continu bezig met de vraag: hoe kunnen we de leden blijven interesseren door interessante onderwerpen en gastsprekers te zoeken. En dat lukt al 20 jaar. Ook dankzij het Meattech-netwerk en leden die met ons meedenken. Want samen ben je toch sterker!” Hoe ziet de toekomst eruit? Gerard: “De inhoud van onze bijeenkomsten zal blijven variëren, want de eiwittransitie is in volle gang en daar gaan wij zeker niet aan voorbij. Meattech wil zoveel mogelijk de technologische en innovatieve inhoud opzoeken en die kennis verspreiden. Inspiratie en kennis doe je op door interessante gastsprekers uit te nodigen en door mensen te ontmoeten met een andere en frisse visie op het gebied van ingrediënten, eiwitten, consumentengedrag, trends en smaak.” Paul en Philip in koor: “We blijven streven naar uitdagende manieren om, zowel voor als samen met onze leden en kennispartners, kennis en kunde te verhogen met respect voor iedere onderneming en de leden van die onderneming. Want kennis is macht, maar elkaar kennen (relaties) is wellicht nog machtiger. En dat al 20 jaar! Daar zijn we enorm trots op.” Meer informatie: Meattech Technologisch Platform Tel. +31 (0)6-572 036 46 | info@meattech.nl | www.meattech.nl

MEAT&CO NR 4 2023 8 BRANCHENIEUWS De succesformule van Fi Europe combineert een levendige beurs met een interessant conferentieprogramma. In de expositieruimte kunnen de deelnemers een ongekend assortiment producten bekijken dat de hele toeleveringsketen van voeding en dranken bestrijkt. De internationale exposantenlijst bevat veel grote namen, zoals Cargill, ABF Ingredients, Prinova, Brenntag en Lesaffre. Verry legt uit: “Ons beursaanbod varieert van contentsessies van experts tot gerichte netwerkmogelijkheden en een beursvloer die overloopt van ideeën. Ik ben heel enthousiast over de gezamenlijke transformatiekracht van al deze elementen en popel om de creativiteit en de connecties te zien die uit deze smeltkroes van talenten zullen ontstaan.” Meer informatie via www.figlobal.com/fieurope/en/home.html SMAAKMAKERS UIT DE HELE WERELD KOMEN SAMEN OP FI EUROPE Messe Frankfurt staat tussen dinsdag 28 en donderdag 30 november weer in het teken van Food Ingredients (Fi) Europe. Deze vakbeurs voor voedingsspecialisten, dompelt bezoekers onder in een microkosmos van ingrediënten. “Dit jaar vind je op Fi Europe alle ingrediënten die de smaakmakers in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie nodig hebben om hun bedrijf te kunnen innoveren en doen groeien”, laat brand manager Yannick Verry van Fi Europe optekenen. De NVWA zal de komende periode onaangekondigde monsternames blijven uitvoeren in slachthuizen. De NVWA wil in het kader van voedselveiligheid dat geen enkel monster boven de Maximale Residu Limiet (MRL) is. Daar waar de MRL wordt overschreden wordt hard opgetreden. In september 2022 is de pilot monsternames gestart. Met deze pilot heeft de NVWA een beter beeld gekregen van het gehalte diergeneesmiddelen in roodvlees. Deze resultaten gaan over (kleine) herkauwers en het paard. Nog altijd ziet de NVWA MRL overschrijdingen in geslachte dieren. De karkassen en de bijproducten worden dan vernietigd. Wanneer een dier medicijnen toegediend heeft gekregen in een periode voorafgaand aan de slacht, moet dit op een VKI-formulier worden gemeld. Dit was niet bij alle dieren op orde. Speerpunten toezicht komende periode Gezien de uitkomsten van de pilot zal de NVWA aan de hand van extra monsternames erop blijven letten dat het toedienen van diergeneesmiddelen niet leidt tot problemen voor de voedselveiligheid. De extra monsternames in de komende periode worden niet aangekondigd. De NVWA vindt het belangrijk ‘BETERE NALEVING JUIST GEBRUIK DIERGENEESMIDDELEN BIJ SLACHTDIEREN NOODZAKELIJK’ Van september tot eind december 2022 heeft de NVWA extra monsters genomen op slachterijen van paarden, geiten, kalveren en schapen. Dit in aanvulling op het reguliere Nationaal Programma Residuen (NPR). Van de 186 extra genomen monsters zijn er twintig positief bevonden. Dit heeft geleid tot verschillende waarschuwingen en meerdere boetes die opliepen tot 10.000 euro. dat de sector zijn verantwoordelijkheid neemt en spoort sectorpartijen aan om onderling afspraken te maken over een goede naleving binnen de vleesketen. Denk hierbij aan het alert blijven op het juist invullen van de VKIformulieren en het respecteren van de benodigde wachttijd na toediening van diergeneesmiddelen. Meer informatie via www.nvwa.nl

MEAT&CO NR 4 2023 10 CASESTUDY: GEA BIJ THE FARMCHIX COMPANY ‘DANKZIJ DE NIEUWE GAARLIJN VAN GEA KUNNEN WE STRAKS ONZE PRODUCTIE VERDRIEVOUDIGEN’ Sinds de overname door de familie Coussens in 2012 heeft The Farmchix Company (voorheen Hofkip) een flinke metamorfose ondergaan. Van een klassieke kwekerij en kippenslachterij anno 1988 is het bedrijf uit het West-Vlaamse stadje Menen omgeturnd tot een productiebedrijf dat is gespecialiseerd in ‘further processing’ van allerlei kipproducten. De kernwaarden die kenmerkend zijn voor een familiebedrijf zijn overeind gebleven, maar de productie is in lijn gebracht met de eisen van deze tijd. Hiertoe vertrouwt The Farmchix Company mede op machines van GEA. “Dankzij de nieuwe CookStar-frituurlijn van GEA kunnen we de productie van gegaarde producten verdrievoudigen”, vertellen de broers Alexander en Francis Coussens ons. Een gestegen vraag naar gevormde kipproducten bewoog de broers ertoe om de processen binnen The Farmchix Company onlangs verder te automatiseren. “Veel zaken werden voorheen nog manueel gedaan. We hadden al een drietal tumblers en een SmartPacker van GEA staan. Zodoende kwam Ludo (Tuyaerts, senior sales manager bij GEA, red.) hier vaker over de vloer. Hij adviseerde ons over de verschillende mogelijkheden en onmogelijkheden op basis van wat wij wilden produceren. Inmiddels zijn we geëvolueerd naar inline vormen, coaten garen vriezen verpakken met een minimum aan handling. Onze troef is onze flexibiliteit; we kunnen een waaier aan mogelijkheden en oplossingen bieden voor onze klanten.” “Vanwege de groeiende vraag zijn we in de loop der jaren al extra productiedagen gaan draaien: Eerst naar twee ploegen in de week en daarna kwamen de weekends er nog bij. Uiteindelijk was de huidige capaciteit vol en keken we uit naar uitbreiding”, vervolgt Alexander, wiens ouders en broer ook werkzaam zijn in het bedrijf, dat ondertussen een 70-tal medewerkers telt op beide afdelingen: fresh & convenience. “Maar voor we een dergelijke investering konden maken, moesten we eerst een groeifase doormaken. Toen we er eenmaal aan toe waren, hebben we lang en goed nagedacht over welke machines nodig waren om uit te kunnen breiden naar een capaciteit die past bij waar we als bedrijf naartoe willen. Bij GEA hadden we al een goed gevoel, dus we hebben vervolgens Ludo uitgenodigd en op basis van onze wensen, eisen en capaciteitsvraagstukken, kwam hij met de CookStar van GEA als de juiste oplossing om onze productie te optimaliseren.” ▲ De familie Coussens bij de nieuwe gaarlijn van GEA in de productiesite van The Farmchix Company

MEAT&CO NR 4 2023 11 Flexibeler opereren Ludo legt uit: “Toen Alexander aangaf dat ze toe waren aan een tweede gaarlijn, zijn we om de tafel gaan zitten en hebben we gekeken hoe alles het beste ingevuld kon worden. Daarbij keken we niet alleen naar welke oplossingen zij wensten, maar ook naar welke andere producten zij in de toekomst eventueel nog willen ontwikkelen”, benadrukt Ludo. “Retailers en industriële klanten eisen dat fabrikanten altijd dezelfde gewichten en vormen kunnen leveren. Maar elke klant heeft zijn eigen eisen, waar je als producent op wilt kunnen inspelen.” “De nieuwe lijn van GEA moet zodoende flexibel ingezet kunnen worden”, gaat Ludo verder. “Op deze lijn wordt gewerkt met een bandbreedte van 600 millimeter, zodat de input en output van de lijn overal hetzelfde zijn. Voorheen werd er gewerkt met 400 millimeter, wat minder efficiënt is, temeer omdat de oven apart beladen moest worden. Nu wordt het gehele proces, van vormen, coaten en frituren in één rechte lijn gebracht. Naargelang de wensen van de familie Coussens hebben wij uitgelegd wat de mogelijkheden zijn met de nieuwe lijn. Vervolgens hebben we doorverwezen naar een aantal andere producenten in West-Vlaanderen, die graag wilden dienen als referentie voor GEA.” Alexander bevestigt de lezing van Ludo: “Wij hadden natuurlijk al vertrouwen in de naam GEA, maar omdat het voor ons een forse investering is en we verzekerd wilden zijn van de best denkbare oplossing, hebben we informatie ingewonnen bij een aantal klanten die een soortgelijke of dezelfde gaarlijn hadden staan. Daaruit kwam naar voren dat de CookStar de ideale oplossing is voor de producten die wij hier verwerken.” Stappen maken The Farmchix Company is opgedeeld in twee afdelingen: Fresh en Convenience. “Wij verwerken rauwe kip tot allerlei producten, zoals worst, saté, kipburgers, gyros et cetera. Deze leveren wij regionaal uit aan professionele grootverbruikers. We zijn in de convenience-afdeling gespecialiseerd in het garen van producten. We hebben zowel gevormde als niet-gevormde producten, met én zonder bot”, legt Alexander uit. “In 2012 was de vleesindustrie voor ons nog een compleet nieuwe sector. Wij hebben een achtergrond in de bakkerijsector en net als mijn broer heb ik een economische studie afgerond. De eerste jaren hebben we veel moeten leren en productkennis opgebouwd. Gedurende die eerste jaren hebben we daarom verschillende bedrijven in deze sector bezocht. We hadden al snel door dat we een flinke inhaalslag moesten maken. Qua voedselveiligheid, certificering en met name qua automatisering. Om mee te kunnen op de markt en de toekomst van de convenienceafdeling te verzekeren zijn wij zelf stappen gaan maken. Totdat we toe waren aan een extra gaarlijn.” Ludo laat aanvullend weten dat de keuze voor de nieuwe CookStar-frituurlijn mede is voortgekomen uit het feit dat GEA de afgelopen jaren de familie Coussens van advies voorzag waardoor het bedrijf stapsgewijs kon groeien. “Zoals elk bedrijf heeft ook The Farmchix Company te maken met een bepaald budget. Elke keer als Alex een occasion wilde aanschaffen voor een bepaalde toepassing, heb ik hem geholpen. Bijvoorbeeld om te achterhalen wat de historiek van een machine was en ongeacht het merk, zodat hij wist dat hij een goede aankoop deed. Daarbij keken we niet naar een snelle winst voor GEA, maar naar het totaalpakket en het ontzorgen van de klant. Daar is een fijne samenwerking uit voortgekomen. Dus toen zij toe waren aan het automatiseren van het verpakkingsproces, hebben we namens GEA een SmartPacker SX400 (ideaal voor zakken met een gewicht tot 10 kilogram) geplaatst. Die draait hier nu al een aantal jaren naar behoren. The Farmchix Company verwerkt met de SX400, afhankelijk van het zakgewicht, vijftig zakken per minuut.” Alexander: “De producten voor de versafdeling gaan in kratten en de convenienceproducten in kartonnen dozen. Als de CookStar volledige capaciteit gaat draaien, zetten we er een tweede Multihead bij, die de zakkenverpakker en traysealer bedient. Dan sluit het verpakkingsproces ook naadloos aan op de hogere productie. Doordat die wordt verdrievoudigd, kunnen we onze producten nog meer gaan exporteren naar het buitenland.” Betrouwbare servicepartner De service van GEA eindigt niet bij het installeren van de frituurlijn. Ook op het gebied van aftersales wenst de machinebouwer zich op te werpen als een betrouwbare partner die naast de voedingsmiddelenfabrikant staat. “Stilstand in de productie is ongewenst. Doordat wij de CookStar wereldwijd leveren, beschikken we over de juiste data om op basis van historiek te kunnen voorspellen welke onderdelen in de machine het snelste slijten. Door The Farmchix Company gericht te informeren over welke spareparts zij het beste kunnen inkopen, kunnen zij snel verder bij een storing en zelfs stilstand van de lijn voorkomen, omdat onderdelen al vervangen kunnen worden voordat ze stuk gaan.” Alexander besluit: “En in de gevallen dat er zich een calamiteit voordoet, komt er snel iemand aan de deur om het probleem te verhelpen. Dat heeft GEA al bewezen bij de andere machines die we van ze hebben. Dat is voor een producent zoals wij gewoon heel erg fijn!” Meer informatie: GEA | Tel. +31 (0)73 6203 111 (Nederland) Tel. +32 (0)3 304 8800 (België) www.gea.com Alexander Coussens

Laurens Hoedemaker, voorzitter COV, vertelt: "De wereld staat aan de vooravond van een aantal grote veranderingen en transities. Sociale en ecologische ontwikkelingen leiden tot een kritische kijk op de productie van vlees en vleesproducten. Tegelijkertijd zet de sector – geholpen door technologische innovatie – grote stappen richting duurzamere productie. Het centrale thema van het congres is dan ook Meeting Society & Consumer." Wereldwijde uitdagingen Op de agenda staan actuele wereldwijde uitdagingen voor de industrie, zoals de rol van vlees in de mondiale klimaatambities, de maatschappelijke verwachtingen over dierenwelzijn, de arbeidsmarkt, alternatieven voor vlees zoals kweekvlees en de impact van (geo)politieke ontwikkelingen op de vleeshandel en -productie. Hoe gaat de internationale vleesindustrie om met al deze uitdagingen? Boeiende sprekers uit de academische wereld, internationale organisaties en vertegenwoordigers van de vleeswaardeketen zullen deze vraag beantwoorden op het komende World Meat Congress. “Dit maakt het congres tevens zeer aantrekkelijk voor stakeholders die niet direct werkzaam zijn in de internationale vleesindustrie, zoals vertegenwoordigers van de overheid, brancheorganisaties, retailers en ngo's.” Meer informatie en aanmelden via www.wmc2023maastricht.com ▲ Het MECC in Maastricht opent tussen 11 en 13 oktober de deuren voor het World Meat Congress MEAT&CO NR 4 2023 12 BRANCHENIEUWS ‘VLEESSECTOR STAAT AAN DE VOORAVOND VAN EEN GROOT AANTAL VERANDERINGEN’ Het International Meat Secretariat (IMS) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) organiseren gezamenlijk het World Meat Congress 2023. Het zal plaatsvinden van 11 tot 13 oktober 2023 in het MECC in Maastricht. Naar verwachting zullen honderden mensen aanwezig zijn die werkzaam zijn in de mondiale vleesindustrie en aangrenzende sectoren. De insteek van de avond is op een informele manier, zakelijk verbinden. Het thema van deze avond is ‘Work smarter’, waarbij de nadruk ligt op apps, scanning en efficiënter werken. Tijdens dit evenement zullen onder andere nieuwe oplossingen geïntroduceerd worden wordt de roadmap voor de toekomst gepresenteerd. “Er zullen een aantal strategische partners van Clæver aanwezig zijn op een mini-expo, waar zij hun producten en diensten zullen tonen. Ook worden enkele workshops en presentaties gegeven”, laat Clæver Systems weten. Aanmelden voor deze avond kan via www.claever-connect.com/aanmelden. Op de homepagina is meer informatie te vinden over deze avond. TWEEDE EDITIE CLÆVER CONNECT OP WOENSDAG 27 SEPTEMBER Clæver Systems nodigt vlees- en visverwerkers uit voor Clæver CONNECT! 2023, een netwerkevenement voor klanten, partners, relaties en geïnteresseerden rond de Clæver ERP-software. Op woensdagavond 27 september 2023 zal de tweede editie van dit evenement plaatsvinden in De Koningshof Party & Events op Urk.

MEAT&CO NR 4 2023 13 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING DECTYL: VOORKOM REPUTATIESCHADE EN ONNODIGE TERUGROEPACTIES Dectyl Metal Detectable-banden, ontwikkeld door Ammeraal Beltech, hebben aanzienlijke voordelen in de voedselindustrie, vooral in de vlees- en pluimveesector, doordat ze de voedselveiligheid verbeteren. Ze voorkomen verontreiniging en zorgen voor een goede werking van de productielijn. Door middel van Dectyl testkaarten kunnen zeer kleine losgelaten onderdelen van bandonderdelen onderschept worden. Hierdoor kunnen mogelijke verontreinigingen op voorhand al voorkomen worden. Dectyl Metal Detectable-banden bieden belangrijke bescherming in de vlees- en pluimveesector, waar productveiligheid cruciaal is. Ze detecteren en voorkomen verontreiniging door stukjes losgelaten plastic of metaal. Dit zorgt ervoor dat consumenten veel minder risico lopen op schadelijke stoffen in hun voedsel. Naast veiligheid zorgt het er ook voor dat er minder geld verloren gaat door onnodige terugroepacties van producten. Het proces is vanzelfsprekend een stuk efficiënter. Ideaal voor vlees- en pluimveesector Het Dectyl-bandassortiment heeft diverse functies, die het ideaal maken voor de vlees- en pluimveesector. Ze zijn gemakkelijk te vervangen en behouden vergelijkbare eigenschappen op het gebied van levensduur, sterkte, flexibiliteit, slijtvastheid en verbindingstechnologie. Hierdoor blijft de productielijn efficiënt en prestatiegericht werken. Daarnaast zijn er twee versies van Dectyl-banden beschikbaar, met een matte afwerking voor antikleefeigenschappen en een glanzende afwerking voor een stevige grip. Hierdoor zijn ze geschikt voor verschillende toepassingen, zoals positionering en ook hellend transport. Dit verbetert de algehele productiviteit in de vlees- en pluimveesector. Optimalisatie van productieprocessen NaastdebandenzijnerdiverseDectyl-accessoiresbeschikbaaromproductieprocessen verder te optimaliseren, zoals Amseal voor afgedichte bandranden, stuursnaren en Bordoflex gegolfde zijwanden. Deze accessoires dragen bij aan een grotere operationele efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid. Het gebruik van Dectyl Metal Detectable-banden in de vlees- en pluimveesector helpt voedselverwerkers te voldoen aan strenge voedselveiligheidsnormen. Ze bieden een praktische oplossing om verontreiniging door plastic en metalen bandonderdelen te detecteren en voorkomen. Door proactief potentiële risico’s van vreemde voorwerpen aan te pakken via testkaarten, dragen fabrikanten bij aan voedselveiligheid. Dectyl-banden van Ammeraal Beltech beschermen niet alleen voedselproducten, maar ook de merkreputatie van fabrikanten. Ze minimaliseren het risico op verontreiniging en voorkomen dat producten teruggeroepen worden. Dit leidt tot meer vertrouwen en tevredenheid bij consumenten. Kortom, Dectyl Metal Detectable-banden, samen met hun accessoires, spelen een belangrijke rol in het veiliger maken van voedselproductie in de vlees- en pluimveesector, waarbij hoogwaardige, schone en veilige producten aan consumenten worden geleverd. Meer informatie: Ammeraal Beltech Tel. +31 (0)72-575 12 12 | info-nl@ammeraalbeltech.com www.ammeraalbeltech.com ▲ Het gebruik van Dectyl Metal Detectable-banden in de vlees- en pluimveesector helpt voedselverwerkers te voldoen aan strenge voedselveiligheidsnormen

Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl Messe 1/2.indd 1 07-04-2022 14:46 Henkovac vacuümverpak ingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine MES -Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mes -nederland.nl mes -nederland.nl Mess 1/2.indd 1 07- 4 202 14:46 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvli s- e ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Tri mer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spa eribs cutter Karkassen bandzaag SB 6-24 AMS 533 ontvliesmachine ME S-Nederland +31341564811 O rveld 2 3848 BT Harderwijk info@me s-nederla d.nl me s-nederla d.nl Messe 1/2.indd 1 7 04-2022 14:46 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en K Trimmer D dubbelk mer Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk Messe 1/2.indd 1 Henkovac vacuümverpakkingsmachines Weber ontvlies- en ontzwoerdmachine Totaalleverancier slachttechniek van Freund en Karl Schermer Trimmer D3 dubbelkamer ASB 560 ontzwoerdmachine Spareribs cutter Karkassen bandzaag SB46-24 AMS 533 ontvliesmachine MESS-Nederland +31341564811 Overveld 2 3848 BT Harderwijk info@mess-nederland.nl mess-nederland.nl 07-04-2022 14:46 A5000 automatische verpakkingslijn

MEAT&CO NR 4 2023 15 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING OPTIMALE VEILIGHEIDSOPLOSSINGEN VOOR PRODUCTIEPROCESSEN DANKZIJ SCHMERSAL De Schmersal Groep ontwikkelt veiligheidssystemen en veiligheidsoplossingen afgestemd op individuele eisen, gebaseerd op ‘s werelds grootste programma van veiligheidsschakelaars. Het gaat immers niet alleen om de beveiliging van afzonderlijke machines, maar ook van complexe productiesystemen. Flexibiliteit in de productie wordt een steeds belangrijkere factor in de voedingsmiddelenindustrie: De batchgroottes worden kleiner en er moet een snelle en eenvoudige manier zijn om de machines en productielijnen aan te passen aan veranderende producten en marktomstandigheden. Van even groot belang zijn een hoge beschikbaarheid van de installaties en een algemeen kosteneffectieve productie. “Maar er hoeft geen conflict te bestaan tussen economisch gebruik en het hoogste niveau van veiligheid, zoals onze nieuwste ontwikkeling aantoont. De Schmersal veiligheidsinstallatiesystemen maken niet alleen goedkope bedrading van veiligheidsschakelinrichtingen in serie mogelijk, maar ook zeer variabele veiligheidsarchitecturen dankzij de combinatie van verschillende componenten. Hier wordt de ‘seriële diagnostische’-interface gebruikt om niet-veilige diagnostische gegevens door te geven, zodat storingen en machinestilstand snel verholpen of helemaal vermeden kunnen worden. Welke weg is de juiste voor uw individuele behoeften? Schmersal geeft u graag advies - en onze businessunit, tec.nicum, is een dienst die u daarbij kan helpen.” Systeemleverancier Schmersal is niet alleen een fabrikant van veiligheidscomponenten, maar geldt ook als een systeemleverancier. “Met de ontwikkeling van de nieuwe PROTECT PSC1 hebben wij een grote stap voorwaarts gezet op het gebied van de besturingstechniek. Het multifunctionele PROTECT PSC1-systeem bestaat uit een betrouwbare, programmeerbare compacte veiligheidscontroller en betrouwbare uitbreidingsmodules en kan perfect worden aangepast aan specifieke toepassingen in verschillende takken van de industrie. Met zijn combinatie van bepaalde eigenschappen is de nieuwe veiligheidscontroller van Schmersal ongeëvenaard. De PROTECT PSC1 heeft unieke eigenschappen die dit besturingssysteem duidelijk onderscheiden van andere oplossingen op de markt.” De veiligheidsbesturing PSC1 bestaat uit een vrij programmeerbare compacte veiligheidsbesturing met I/O uitbreidingsmodules voor signaalverwerking van noodstoppen, veiligheidsdeurschakelaars, lichtschermen en andere mechanische en elektronische veiligheidscomponenten. Bovendien is er via talrijke functies de mogelijkheid van veilige as-bewaking. Lees verder op de volgende pagina ►

MEAT&CO NR 4 2023 16 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING Met behulp van de universele communicatie-interface kan een verbinding tot stand gebracht worden met alle standaard veldbussystemen. De basisbesturing PSC1-C-10 of PSC1-C-100 is uit te breiden met centrale of decentrale I/O modules waarmee het mogelijk is om de signalen van een complexe installatie of productielijn veilig te verwerken en te besturen. De nieuwe generatie programmeerbare modulaire veiligheidsbesturingen van Schmersal is ingebed in een omvangrijk pakket van diensten op het gebied van veiligheid. “Veel vanonzeklantenhebbenbehoefteaanontwerpenbegeleidingvanaf het begin, bijvoorbeeld bij het ontwerp van complexe automatiseringssystemen. Hierbij gaat het ook om de ontwikkeling van klantspecifieke toepassingen en de integratie ervan in overkoepelende besturingssystemen”, legt een woordvoerder van Schmersal uit. Een belangrijk onderdeel hiervan is het geven van applicatieadvies. “Gecertificeerde Functional Safety Engineers adviseren onze klanten over geschikte veiligheidsuitrustingen, met de CE-conformiteitsbeoordeling en de risicoanalyse, en voeren ook de technische veiligheidsanalyse uit op bestaande machines. En dit alles gebeurt wereldwijd.” Specifieke afstemming Met een andere service, die van de applicatie-engineering, richt Schmersal zich op gebruikers van veiligheidsbesturingen in de automatiseringstechniek. “Voor hen ontwikkelen wij op maat gemaakte softwaremodules waarmee de veiligheidsfuncties perfect op de specifieke toepassing van de machine of installatie kunnen worden afgestemd. Bovendien berichten wij regelmatig onze klanten en vakspecialisten over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van machineveiligheid. Kortom, wij bieden onze klanten een allesomvattend pakket van geïntegreerde systeemoplossingen op het gebied van veiligheidstechnologie.” De veilige Master to Master communicatie wordt gebruikt bij een samenstelling van veiligheidsbesturingen om veilig gegevens uit te wisselen via de lokale Ethernet SMMC communicatie. In een samengesteld systeem (bestaande uit afzonderlijke systeemcomponenten) met aan elkaar gekoppelde NOODSTOPsignalen of aaneengeschakelde signalen van veiligheidsvergrendelingen, kan aan deze eis worden voldaan door de veilige cross-communicatie te gebruiken.

MEAT&CO NR 4 2023 17 De gecombineerde toepassing van veilige cross-communicatie en veilige remote I/O communicatie en een veld-bus communicatie voor een bovenliggende besturing is mogelijk. Met de universele communicatie-interface kan het gewenste veldbus-protocol via software handmatig gekozen worden. Parallel aan het actieve veldbus-protocol kan de lokale communicatie binnen het PSC1 besturingssysteem gerealiseerd worden via de Ethernet SDDC en SMMC. PSC1-configurator De Schmersal PSC1-configurator is een online tool die 24/7 beschikbaar is, zodat machinebouwers en machinegebruikers eenvoudig en snel een veilig besturingssysteem kunnen configureren voor hun machines op basis van hun individuele behoeften. De PSC1-configurator spreekt voor zich, is eenvoudig te gebruiken en biedt in slechts enkele minuten een zinvolle planningsbasis voor ontwerpers. Het is beschikbaar als een webversie of is eenvoudig toegankelijk via een iOS/Android-app op iPads c.q. touchpads. Safety Field Box SFB Een nieuwe innovatie van Schermsal, die in juni 2023 op de markt is gebracht, is de Safety Field Box voor Ethernet IP met CIP Safety. Deze oplossing is geschikt voor een eenvoudige plug & play-installatie van maximaal acht veiligheidsvoorzieningen. De Safety Field Box is daarbij een eenvoudige en goedkope installatieoplossing, die zeer flexibele en individueel configureerbare veiligheidsoplossingen voor complexe machines en systemen biedt. Bovendien zorgt de extra overdracht van alle diagnosesignalen van aangesloten apparaten voor een optimale procestransparantie. Dankzij de universele interface met een 8-polige M12-connector kan de Safety Field Box SFB worden gebruikt voor het aansluiten van een groot aantal veiligheidsinrichtingen: elektronische en elektromechanische veiligheidsvergrendelingen, schakelaars, sensoren, lichtschermen en bedieningspanelen. Ook veiligheidscomponenten van andere fabrikanten kunnen eenvoudig worden aangesloten, bijvoorbeeld via een adapter. Schmersal System Engineering Tool De Schmersal System Engineering Tool is een eenvoudige tool voor het online ontwerpen van complexe bekabeling met verschillende installatiesystemen. De nieuwe web gebaseerde ontwerptool van Schmersal biedt de elektroontwerper een eenvoudige tool voor het ontwerpen van elektrische bedrading voor veiligheidsschakelaars op machines en systemen. De gebruiker kan kiezen tussen verschillende Schmersal installatiesystemen: Safety Field Box, SD-interface en IO parallelle bedrading. De gebruiker kan dan eenvoudigweg de geselecteerde installatiesystemen en de gewenste schakelapparatuur, zoals veiligheidsvergrendelingen, veiligheidssensoren en bedieningspanelen, en de gebruikte kabels, slepen en neerzetten om een virtuele structuur samen te stellen. De Schmersal System Engineering Tool berekent de voedingsspanning van elk apparaat op basis van het stroomverbruik, de kabellengte en de doorsnede, en evalueert deze op basis van een verkeerslichtsysteem. Als de voedingsspanning onder een minimumwaarde van 20,4 V komt, schakelt het display over van groen naar geel en, als deze lager is dan 19,5 V, naar rood. De Tool geeft dan aan dat er een alternatieve installatieoplossing moet worden gekozen, bijvoorbeeld een passieve veldbus in plaats van seriebekabeling met Y-verdelers op SD-interfacesystemen, om te zorgen voor minder spanningsverliezen door grotere kabeldoorsneden. De gehele configuratie wordt weergegeven in een topologieweergave die kan worden opgeslagen en geladen. Er kunnen ook stuklijsten worden aangemaakt, wat betekent dat de gebruiker slechts één klik verwijderd is van de controle van de elektrische installatie van zijn veiligheidsoplossing. Meer informatie: Schmersal Nederland Tel. +31 (0)341-432525 | info-nl@schmersal.com | www.schmersal.nl Efficiënte en ruimtebesparende oplossingen Schmersal lanceert twee nieuwe veiligheidsmodules: het veiligheidsrelais SRB-E-302ST en de uitgangs-uitbreidings module SRB-E-402EM. Beiden modules zijn efficiënte en ruimtebesparende oplossingen voor een veilige signaalevaluatie. Een evaluatie-eenheid voor twee veiligheidssensoren is het onderscheidende kenmerk van de SRB-E-302ST veiligheidsrelaismodule. Met dit veiligheidsrelais vervangt de aanbieder van veiligheidsschakelapparatuur, relais, besturingen en andere veiligheidstechniek meerdere componenten uit de oudere AESserie. Het bewaakt alle gangbare elektromechanische en elektronische veiligheidsschakelinrichtingen en veiligheidssensoren. Het kan ook worden gebruikt om opto-elektronische beveiligingscomponenten (AOPD’s) te bewaken. Afhankelijk van de toepassing schakelt het veiligheidsrelais met de veilige relaiscontactenofmet een veiligehalfgeleideruitgang. Toepassingen tot categorie 4/PL e (EN ISO 13849-1) en SIL 3 (IEC 61508) kunnen worden geïmplementeerd. Zo bespaart de elektrotechnisch ontwerper plaats in schakelkast en kosten. Hij kan twee keer de volledige functionaliteit van een modern veiligheidsrelais gebruiken. Aansturing is mogelijk via één of twee kanalen. Net als het veiligheidsrelais SRB-E-302ST is de nieuwe uitgangsuitbreiding SRB-E-402EM ondergebracht in de moderne en compacte behuizing van de Safety SRB-E-serie. De ontwerper kan het gebruiken om contacten van veiligheidsrelais en halfgeleideruitgangen te dupliceren en te versterken. Er zijn vier veiligheidscontacten, twee signaleringscontacten en terugmeldcontacten beschikbaar. In vergelijking met de vorige serie is de nieuwe veiligheidstechnologie compacter en bestand tegen een verhoogd temperatuurbereik van -25 ° tot +60 ° Celsius.

Mijn ERP. Geeft me de beste kengetallen. Een goed buikgevoel helpt altijd, maar vooral vandaag de dag tellen de feiten. Of het nu gaat om dekkingsbijdragen, materiaalkosten, voorraadniveaus of gewoon de juiste prijzen. Met het CSB-systeem controleert u uw vleesverwerkingsbedrijf op basis van kengetallen. Je hebt dus een duidelijk beeld, zelfs in onduidelijke situaties. Meer over onze oplossingen voor vleesverwerkingsbedrijven: www.csb.com info@heatandcontrol.nl | heatandcontrol.com Meat your standards for meat and plant-based foods COOKING | COATING + SEASONING | CONVEYING | INSPECTION Our value-added systems can prepare and cook consistently superior beef, pork, chicken, turkey, fish and other meat products including alternative meat to create a distinctive quality that stands out in the marketplace. Whatever your product needs, we can meet it with precision and passion. HP_AMP_Meat&Co_105x300_NoBleed_Aug 2023.indd 1 19/07/2023 10:46:39 AM

Henk Hoogenkamp, vaste columnist van ons vaktijdschrift, is een interdisciplinaire schrijver die in boeken, lezingen en artikelen voor diverse media de balans zoekt tussen voedselproteïnen, sociale interacties, omgeving en de verstoring van de marketingdynamiek. Ergens diep in het emotionele deel van het meisjesbrein zit een niet-weerlegbare logica verscholen dat het slachten van dieren en het eten van vooral roodgekleurd rundvlees ‘zielig is’. Waarschijnlijk zijn het de associaties aan de eerste paar menstruaties, die de gedachtegang van de puberende meisjes beïnvloeden. Vooral deze meisjes kunnen door externe factoren gedreven worden vanwege het zogenaamde coping-effect, zoals make-up en dus ook voeding. Het is iets biologisch en onloochenbaar. Moeilijk zo niet onmogelijk Voor de ouders is het meestal een ‘Mission Impossible’ om de dochter te overtuigen dat het eten van vlees juist op die leeftijd belangrijke nutritionele voordelen heeft. Al is het alleen maar door de toegevoegde kwaliteit van proteïne, ijzer en vitamine B12. Zodra alles uit de kast gehaald is om het meisje op andere gedachten te brengen, trekt de prille vrouw in wording haar emotionele troefkaart: “Ik vind het zo zielig voor de dieren!” Zoals we allemaal weten is het moeilijk -zo niet onmogelijk- op basis van emotionele argumenten te discussiëren. Dus, om de relatie met haar dochter niet te verstoren en juist een belangrijk deel van haar identiteit aan te tasten, wordt de vertwijfelde moeder vaak solidair en dus bondgenoot in hetzelfde consumptiegedrag. In Amerika wordt deze periode in het leven van jonge meisjes omschreven als The Bambi Factor. Voor de (rood) vleesindustrie zijn deze nieuwe inzichten in gedragspsychologie gevaarlijk, vooral omdat de puberende meisjes de moeders van de toekomst worden en dus een belangrijk klantensegment gaan vormen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een forse groep van deze meisjes geen moeite heeft om vlees te eten zolang het maar niet zichtbaar is, zoals vlees dat is verwerkt in pizza’s, lasagne en/of burritos. Daartegenover kunnen de merken van plantaardig vlees in de handen wrijven. The Bambi Factor geeft namelijk behoorlijke verkoopimpulsen, waarbij met name de vegetarische burgers mondiaal gezien een polepositie innemen als het de meest populaire vegetarische vleeskeuze van meiden op weg naar volwassenheid. Nu alleen nog afwachten hoe de marketing experts van vegetarische producten deze ontwikkelingen gaan herijken aan de social media-realiteit en zich vervolgens profileren zonder al te veel de nog immer heersende menstruele taboes in de etalage te zetten. www.henkhoogenkamp.com Henk Hoogenkamp MEAT&CO NR 4 2023 19 COLUMN THE BAMBI FACTOR Om met schaatsfenomeen en ‘beauty-influencer’ Jutta Leerdam te spreken: ‘Het moet maar eens afgelopen zijn de menstruatieperikelen weg te moffelen.’ Al in 2001 heeft deze columnist al eens kenbaar gemaakt dat het geen toeval is dat puberende meisjes juist op deze leeftijd het eten van vlees afzweren.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4