Meat&Co nr 5 2023

Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vak t i j ds ch r i f t voo r de t o t a l e v l ee s - en e iwi t ve rwe r kende i ndus t r i e | Novembe r 202 3 | 1 8 e j aa r gang no . 5 | Pr i j s € 10, 50 Special SLICING & INDUSTRIËLE SNIJMACHINES COVERSTORY SORTARE ‘Automatisch tellen biedt heel veel voordelen ten opzichte van wegen’

VAN UHM ZORGT VOOR Een optimaal foodproces Voedselverwerking van A tot Z Bij Van Uhm professionals in food processing weten we precies wat er nodig is om een foodproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Machines mogen niet stil te komen staan en het productieproces moet op rolletjes verlopen, elke dag weer. Vlees, vis, kaas, groente, fruit, vegetarische en kant-en-klaar producten: onze professionals weten precies hoe uw foodproces verloopt en voorzien u van de juiste adviezen voor een optimaal productieproces. De Bieffel 3 7622 BM Borne T 074-2662905 E info@vanuhm.nl W vanuhm.nl Morseweg 6 1131 PK Volendam T 0299-366199 E info@habuba.nl Van Uhm in één oogopslag Passie en liefde voor food De beste machines van de beste merken Persoonlijk advies op maat van ervaren experts Korte communicatielijnen Eigen servicemonteurs bij calamiteiten Benieuwd naar de beste machines voor uw foodproces? Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies of een demo aan op www.vanuhm.nl/contact ONZE MERKEN

MEAT&CO NR 5 2023 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vak t i j ds ch r i f t voo r de t o t a l e v l ee s - en e iwi t ve rwe r kende i ndus t r i e | Novembe r 202 3 | 1 8 e j aa r gang no . 5 | Pr i j s € 10, 50 Special SLICING & INDUSTRIËLE SNIJMACHINES COVERSTORY SORTARE ‘Automatisch tellen biedt heel veel voordelen ten opzichte van wegen’ Op het moment dat de redactie de laatste hand legde aan deze uitgave, kwamen de belangrijkste spelers uit de wereldwijde vleesindustrie samen in Maastricht. Natuurlijk, de Limburgse hoofdstad ligt op nog geen uurtje treinen of rijden van Keulen (waar in de dagen voorafgaand aan het congres Anuga plaatsvond), maar Maastricht als locatie van het World Meat Congress heeft ook een enorme symbolische waarde. Nederland voor even hét hart van de vleesindustrie, omdat de rest van de wereld wél durft te onderschrijven dat de Nederlandse vee- en vleessector op duurzame wijze bijdragen aan het voeden van de wereld. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl JE MOET HET MAAR DURVEN: DE SLINGERS OPHANGEN VANWEGE EEN STIJGENDE INFLATIE, EEN HOGERE ARMOEDE EN DUS EEN LAGER BESTEDINGSPATROON De Visie Maastricht is ook de keuze voor de woonplaats van de man die met zijn Europese maatregelen de sector en de economie de afgelopen jaren weinig goeds heeft gedaan. Oftewel, de keuze voor Maastricht is in zekere zin de ultieme middelvinger van de sector naar diezelfde persoon, die volgende maand namens PvdA/GroenLinks de verkiezingen hoopt te gaan winnen. Helaas kan ik u geen keiharde cijfers overleggen dat de Green Deal uit zijn koker een slechte uitwerking heeft op onze maatschappij. De gewone burger mag van de Europese Commissie namelijk niet weten wat de impact van de Green Deal is op de werkgelegenheid en de economie. “Je kunt maatregelen nemen die goed zijn voor het klimaat, maar als mensen dan geen werk meer hebben of er te weinig eten is, dan heb je daar weinig aan”, verduidelijkt Hélène Simonin van de Europese Vereniging voor Vee- en Vleeshandel in deze uitgave van Meat&Co (zie pagina’s 33 t/m 35). Vleesconsumptie historisch laag De negatieve beeldvorming lijkt zowaar effect te hebben gesorteerd. De vleesconsumptie per hoofd van de Nederlandse bevolking is gedaald naar 75 kilogram per persoon in 2022: een historisch laag aantal. De waarheid is echter niet dat mensen minder vlees willen eten. Nee, een torenhoge inflatie en stijgende prijzen voor vlees zijn de redenen dat vleesproducten minder gekocht en dus gegeten zijn afgelopen jaar (bron: Wageningen UR). “Nu is het zaak om door te zetten en de oplossing is simpel: maak vlees duurder”, jubelt Collin Molenaar van Wakker Dier. Je moet het maar durven: de slingers ophangen vanwege een stijgende inflatie, een hogere armoede en dus een lager bestedingspatroon. Een vrijwel leeg bord bij het avondeten: het is blijkbaar de natte droom van Wakker Dier. Overigens betekent deze ontwikkeling niet dat er vaker naar een plantaardig alternatief wordt gegrepen. In tegendeel, het marktaandeel vleesalternatieven (5%) stijgt (al enkele jaren) niet. Of er een politieke kentering aanstaande is, weten we pas over een paar weken. Maar dat de sector zich niet zonder slag of stoot naar de slachtbank laat leiden, wordt steeds duidelijker. De veevoederbedrijven Fransen Gerrits en P. Bos Veevoeders hebben de Staat nu aangeklaagd en willen gecompenseerd worden voor het feit dat de veestapel krimpt door overheidsbeleid. “Waarom geldt de compensatie niet voor de gehele keten, terwijl de overheid wel vindt dat boeren gecompenseerd moeten worden voor het inkrimpen van de veestapel?” Verdere krimp heeft uiteindelijk ook zijn weerslag op de andere kant van de keten, namelijk die van slachterijen, slagerijen, vleesverwerkende fabrieken, vervoerders en toeleveranciers. De COV pleit al langer voor een goede regeling, maar concrete voorstellen liggen er nog niet. De sector bijt in ieder geval eindelijk van zich af. En dat komt geen moment te laat.

MEAT&CO NR 5 2023 4 INHOUD P. 10 Interview bij Mess-Nederland Met ruim dertig jaar ervaring binnen de voedselverwerkende industrie behoeft Mess-Nederland steeds minder introductie. Desalniettemin is het voor André Kraaij en Monique Boin ook wel eens fijn om duidelijk te maken dat het bedrijf meer is dan enkel een agentuur van de merken Weber Skinner en Freund. P. 14 Casestudy Provisur bij Sonnberg Biofleisch De nieuwe Formax SX330-snijmachine van Provisur Technologies helpt Sonnberg Biofleisch de efficiëntie van zijn productie te verhogen en downtime te minimaliseren. “Alle producten komen in perfect gesneden, smakelijke porties uit de machine”, legt directeur-eigenaar Stefan Huber van Sonnberg Biofleisch uit. P. 17 Subcover: Visser Goes Verwijs Seafood beschikt over twee lintzagen met een camera- en veiligheidssysteem voor het zagen en portioneren van (verse en bevroren) vis en seafood. “Dankzij de directe rem stopt de zaag zodra de hand te dicht bij de zaag komt”, vertelt Jeroen Visser van Visser Goes, dat de lintzagen leverde. P. 20 Weber lanceert instapmodel slicer Met de weSLICE 1000 lanceert Weber Maschinenbau een nieuwe instapsnijmachine voor de industriële vleesproductie. De cirkelsnijmachine verwerkt producten met een lengte tot 1.000 millimeter, met een maximale snelheid van 400 plakjes per minuut. 10 14 17 20

MEAT&CO NR 5 2023 5 P. 22 Coverstory: Sortare Bij NewForrest Fingerfood staan vier telmachines van Sortare opgesteld om partysnacks te doseren en in kartonnen doosjes te doen. “Telmachines voorkomen een giveaway die je bij het afwegen van snacks wel hebt. Bovendien bespaart het mensen aan de lijn die handmatig de producten moeten sorteren en verpakken”, vertelt Ronald Stokkentreef. P. 28 Casestudy Repak bij Vleesboerderij Boot Met de groei van het assortiment bij Vleesboerderij Boot kwam de vraag om het verpakkingsproces te automatiseren. Eigenaar Harry Boot kwam in contact met Repak, dat bij Boot een dieptrekker uit de Repak PRO-serie heeft geleverd. “Deze machine is ideaal om bijvoorbeeld honderd kilo barbecueworst in één keer te verpakken.” P. 32 Round Table Belgian Meat Office Eens per jaar nodigt Belgian Meat Office de internationale vakpers uit voor een Round Table om journalisten meer inzicht te geven in de ontwikkelingen in de Belgische vleessector. Onlangs kwamen de media bijeen in Brussel om te zien hoe de Vlaamse vleesverwerkende industrie aantoonbaar stappen zet om een duurzaam stuk vlees op tafel te krijgen. P. 38 Interview bij Industrial Auctions Jeroen van Kollenburg zal op korte termijn in de voetsporen treden van zijn vader Ad, oprichter van veilingbureau Industrial Auctions. Hij geeft aan in eerste instantie vooral door willen te gaan op de ingezette weg. “Waarbij we continu kijken waar onze groeikansen liggen. We hebben voet gezet in Spanje en zien daar mogelijkheden voor de toekomst.” 22 28 32 38

® Urschel en het Urschel logo symbool zijn geregistreerde handelsmerken van Urschel Laboratories, Inc. U.S.A. Nr. 1 Best verkopende leverancier van industriële snijmachines ter wereld. Neem contact met ons op voor een gratis demonstratie met uw product. URSCHEL B.V. | nl.urschel.com De wereldleider in Voedsel Snijtechnologie Als de Europese en Wereldwijde Leider op het gebied van voedselsnijtechnologie, heeft Urschel de oplossing voor het succesvol verwerken van moeilijk te snijden producten. Robuuste machines uitgerust met heavy-duty messen en onderdelen die speciaal zijn ontworpen voor zware toepassingen. De toekomst van eiwitverwerking vorm gegeven Heavy-duty onderdelen voor moeilijk te snijden producten. 2303UNEDMeatAltProteinMVPINTInterpackTagMeatCo214x148.indd 1 3/20/23 1:10 PM

MEAT&CO NR 5 2023 7 BRANCHENIEUWS Exposanten bieden een uitgebreid portfolio aan robots die steeds eenvoudiger en intuïtiever kunnen worden bediend, waardoor ze betrouwbare medewerkers worden voor de dagelijkse werkzaamheden. De grootste bedrijfstakken waar robots worden gebruikt, zijn traditioneel de elektronica- en automotive-industrie. Anuga FoodTec 2024 laat zien dat de voedingsmiddelenindustrie zich heeft ontwikkeld tot één van de belangrijkste en interessantste groeimarkten. Volgens cijfers van de International Federation of Robotics, IFR, waren er in 2020 wereldwijd ruim 90.000 robots werkzaam bij bedrijven in de foodindustrie. De meeste daarvan bevinden zich in de Europese Unie (37%), gevolgd door China en de VS (beiden respectievelijk 19%). Gebruiksvriendelijke concepten De implementatie van robots is al lang niet meer voorbehouden aan grote bedrijven. Omdat ze repetitief en fysiek zwaar werk verrichten met een verhoogd risico op blessures, zijn ze ook erg populair bij kleine en middelgrote voedselproducenten. Voedselproducenten die voor het eerst in robots investeren of nieuwe toepassingsgebieden willen identificeren, zullen op het beursterrein in Keulen gebruiksvriendelijke concepten vinden die de integratiekosten en de drempels voor automatisering (nagenoeg) weghalen. Functies zoals energieterugwinning en energiebesparende modi ROBOTISERING EN AI IN DE SCHIJNWERPERS OP ANUGA FOODTEC 2024 Technologieleveranciers zullen op Anuga FoodTec demonstreren hoe kunstmatige intelligentie (AI) en slimme sensoren de mogelijkheden van het implementeren van robots kunnen vergroten. De internationale vakbeurs die van 19 tot en met 22 maart 2024 in Keulen wordt gehouden, presenteert een uitgebreid aanbod holistische oplossingen, die voedsel- en vleesproducenten van elke grootte ondersteunen om hun automatisering verder te verbeteren. verminderen het energieverbruik met maximaal 20 procent en dragen bij aan een verbeterde duurzaamheid. De exposanten bieden tevens op maat gemaakte programmeertools voor alle mogelijke gebruikers. Dit begint met handmatig lesgeven, gaat verder met de implementatie van geprefabriceerde modulaire componenten en eindigt met krachtige programmeeromgevingen voor de ontwikkeling van veeleisende toepassingen. Meer informatie en tickets via www.anugafoodtec.com MAREL VERSTERKT SAMENWERKING IN PLUIMVEEVERWERKING TURKIJE Marel breidt zijn samenwerking met Beypilic, een geïntegreerde pluimveeverwerker in Turkije, uit. Beide bedrijven werken al dertig jaar samen en realiseren nu een nieuw, state-of-the-art greenfield-project. “Onze voortdurende samenwerking met Beypilic betekent een gedeelde toewijding aan het transformeren van de productie in de Turkse pluimveesector”, stelt Roger Claessens, executive vice president van Marel Poultry. Beypilic beschikt momenteel over twee productielijnen met Marelapparatuur, waarbij elke lijn 12.000 vogels per uur verwerkt. Marel zal een greenfield-project voor Beypilic ontwerpen en opleveren: een gloednieuwe, geavanceerde faciliteit van 60.000 vierkante meter, uitgerust met twee productielijnen, die elk 15.000 vogels per uur kunnen verwerken. De gehele faciliteit zal worden geïntegreerd met de uitgebreide Innova-software van Marel, waardoor Beypilic de prestaties en de productiviteit in elke fase van het proces kan verbeteren. Daarnaast zal Beypilic tegemoetkomen aan de toegenomen vraag van de consument naar bereid voedsel, met twee lijnen gewijd aan bereide voedselproducten zoals nuggets en schnitzel. “Samen streven Marel en Beypilic ernaar om ervoor te zorgen dat elk product, van boer tot bord, voldoet aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen voor consumenten wereldwijd”, aldus Roger Claessens, Executive Vice President van Marel Poultry. ‘Perfecte partner’ De pluimveemarkt in Turkije groeit, waarbij kip de belangrijkste eiwitbron is in het dieet van het land. De productie van kippenvlees zal naar verwachting met 4,4% stijgen en de consumptie met 4,7%. “We zijn klaar om onze verwerkingscapaciteiten op te voeren om aan de marktvraag te voldoen. Marel is de perfecte partner om ons te helpen dit te bereiken. Bij Beypilic streven we ernaar consumenten kipproducten van de hoogste kwaliteit te bieden”, besluit Dr. Sait Koca, voorzitter van Beypilic. Meer informatie: Marel Poultry Tel. +31 (0)485-586 111 | marel.com/poultry | info.poultry@marel.com

MEAT&CO NR 5 2023 8 “De mogelijkheid deed zich voor om het kantoorpand van het bedrijf dat direct naast ons gevestigd zat over te nemen met daarbij behorende opslaghal. Deze kans om uit te breiden hebben we meteen aangegrepen”, legt Van der Sar uit. “In de afgelopen jaren zijn we hard gegroeid. Zowel qua aanbod verpakkingsmachines en verpakkingsmaterialen als in personele bezetting. Hierdoor is de extra bedrijfsruimte zeer welkom. Daarnaast gaan we een deel van de extra ruimte gebruiken om een mooie showroom te creëren waar we onze klanten kunnen ontvangen.” Officiële opening De verbouwing van Sarco Packaging duurde tot eind oktober. Op donderdag 2 en vrijdag 3 november vindt de officiële opening van de uitbreiding plaats. SARCO PACKAGING HEEFT HOOFDKANTOOR UITGEBREID Sarco Packaging gaat uitbreiden. Het pand naast het hoofdkantoor in Gameren kwam beschikbaar en wordt de komende periode bij het huidige gebouw getrokken. “De extra ruimte gaan we voor een deel gebruiken om een mooie showroom te creëren”, vertelt directeur Jaap van der Sar. BRANCHENIEUWS Meer informatie: Sarco Packaging +31 (0)418 56 25 53 | info@sarcopackaging.com | www.sarcopackaging.com ▲Het pand naast het hoofdkantoor van Sarco Packaging in Gameren is de afgelopen periode bij het huidige gebouw getrokken VAN LOON GROUP EN Q-GROUP SLAAN HANDEN INEEN Van Loon Group en Q-group gaan hun krachten bundelen. Door gebruik te maken van elkaars kennis en ervaring in vlees en convenienceproducten voor foodservice en retail, kunnen zij beter inspelen op de snel veranderende vraag van de markt. Samen voorzien zij een verdere groei in de Benelux. “Met deze samenwerking zijn wij in staat een mooie positie op de Belgische foodservice markt te verwerven”, zegt Erik van Loon, eigenaar en voorzitter van Van Loon Group. Het Oost-Vlaamse Q-group is in 50 jaar uitgegroeid tot de marktleider voor de foodservice in België. Het bedrijf van de familie De Bruycker doet de verkoop, productie en distributie van verse vleesproducten, charcuterie en vleesvervangers aan meer dan 2.000 grootkeukens. Een geleidelijke instap door Van Loon Group in Q-group betekent dat Van Loon Group gefaseerd, via een minderheidsbelang, over een periode van vijf jaar, 100% van de aandelen van Q-group overneemt. Guy de Bruycker, uitvoerend voorzitter bij Q-group, legt uit: “We mogen niet blind zijn voor de uitdagingen welke op ons afkomen. Door de intensieve samenwerking met een grote speler als Van Loon Group kunnen we ons traject van verdere professionalisering sneller en efficiënter realiseren. Dit komt alle stakeholders (medewerkers, klanten, leveranciers) ten goede. Deze krachtenbundeling zal Q-group toelaten om verder te groeien en zijn marktpositie nog te verstevigen.” Zelfstandig opereren De directie en het management van Q-group, evenals de actieve aandeelhouders van de familie De Bruycker, blijven zelfstandig opereren. Deze internationale samenwerking is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de twee familiebedrijven die beide recent hun 50-jarig jubileum vierden. Erik van Loon: “Van Loon Group gelooft in de capaciteiten van Q-group en haar medewerkers en ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Meer informatie via www.vanloongroup.com/nl

Kleine Slicer, grote prestaties De perfecte snijmachine voor industrieel snijden op instapniveau. • Flexibele snijmachine voor kleine batches • Hoge snij- en verwerkingskwaliteit • Ideale oplossing voor ambachtelijke bewerkingen • Beschikbaar in een verrijdbare uitvoering Kom meer te weten

MEAT&CO NR 5 2023 10 INTERVIEW: MESS-NEDERLAND ‘WIJ ZIJN DE LAATSTE JAREN ECHT EEN TOTAAL- LEVERANCIER VOOR DE INDUSTRIE GEWORDEN’ Met ruim dertig jaar ervaring binnen de voedselverwerkende industrie behoeft Mess-Nederland steeds minder introductie. Desalniettemin is het voor André Kraaij en Monique Boin, de gezichten achter MessNederland, ook wel eens fijn om duidelijk te maken dat het bedrijf uit Harderwijk veel meer is dan enkel een agentuur van de merken Weber Skinner, Freund, Gaser, ABM en Henkovac. “Wij zijn de laatste jaren echt een totaalleverancier voor de vleesverwerkende industrie geworden. Wij doen niet alleen machines, we zorgen ook voor service, onderhoud en reparaties”, vertelt André. Zijn vader Ben Kraaij begon in 1992 met het bedrijf. Aanvankelijk met verpakkingsmachines. Al snel kwamen daar de slicers van Weber bij. “Later heeft de Weber Group ervoor gekozen om in de Benelux een 100% dochteronderneming te beginnen, maar mijn vader bedong dat hij de ontvlies-, ontzwoerd en onthuidmachines van Weber Skinner exclusief mocht distribueren in Nederland”, legt André uit. Hoger rendement Eén keer per jaar komen alle internationale agenturen en dochterondernemingen van Weber Skinner samen voor een Agent Meeting op het Duitse hoofdkantoor. “Dan bespreek je waar je als agent tegenaan loopt en neem je met ingenieurs de nieuwste ontwikkelingen door. Er is gelukkig veel ruimte voor eigen inbreng. Veel ideeën worden gedeeld en toegepast. Op ons advies heeft Weber speciale aandrukrollen (tandrollen) geïntegreerd in sommige machines, waarmee het André Kraaij en Monique Boin Het bedrijfspand van Mess-Nederland in Harderwijk rendement verbeterd kan worden. Bij varkens- en rundvlees staan de marges continu onder druk, dus als je de snelheid en verwaarding van een dier kunt optimaliseren, dan brengt dat een hoger rendement met zich mee”, verduidelijkt André. Door tips en tricks met elkaar te delen, hebben ze bij Weber de ontzwoerd- en ontvliesmachines kunnen doorontwikkelen en meer rendement per technisch deel voor elkaar gekregen.” Sinds 2017 is Mess-Nederland ook leverancier van de machines van Freund. Eerder dit jaar gingen de exclusieve distributierechten van het Duitse merk voor Nederland in z’n geheel over naar Mess-Nederland. “Wat voor Weber geldt, geldt in zekere mate óók voor Freund, dat eveneens één keer per jaar een Agent Meeting organiseert en in alle openheid en eerlijkheid deelt welke ontwikkelingen eraan komen, en van de agenturen input verwacht waarmee zij hun dienstverlenging en machinepark verder kunnen verbeteren”, vertelt Monique. “Freund is een ideaal merk voor vleesverwerkers die hun proces beetje bij beetje willen automatiseren. Zo hebben we een vleesverwerker geholpen met het in-lijn plaatsen van een zaagmachine voor de middenstukken. Voorheen ging dat proces nog handmatig. Dankzij de zaagmachine van Freund kon onze klant twee FTE’s aan de lijn besparen. Iedereen is op zoek naar goede lijnoplossingen om poppetjes weg te kunnen halen in de productie, als ze die al kunnen vinden. Automatisering is een blijvende trend, zowel in de industrie als het ambacht.” Persoonlijke aandacht Zeker in Nederland en België maken veel vleesverwerkers en voedselfabrikanten voor het eerst kennis met Freund als zij op zoek gaan naar (nieuwe) trimmers of zagen. “Vroeger had één grote speler bijna de gehele markt. Freund neemt inmiddels een marktleidende positie in op het gebied van trimmers. De Duitse

MEAT&CO NR 5 2023 11 kwaliteit in combinatie met onze persoonlijke service, spreekt bedrijven enorm aan. Bovendien is Freund bereid om te investeren in R&D. Zo wordt later dit jaar de nieuwe trimmer-lijn gelanceerd. Deze trimmers zijn perfect voor het snijden van vis, vlees, kip en rund”, verduidelijkt Monique. “Er zijn meer merken trimmers op de markt, die vooral op basis van prijsstelling (via internet en direct mailings) klanten proberen te overtuigen om ze te kopen”, weet André. “Maar wij verkopen niet alleen een product of merk. Wie bij ons koopt, weet dat er een duurzame partner achter ze staat, die service en onderhoud aanbieden, waardoor er sprake is van productiezekerheid. Wij denken graag mee. Dat gaat verder dan het leveren van spullen. Als ik ergens kom, loop ik altijd over de productievloer om te zien welke machines er staan en voorzie ik bedrijven graag van advies hoe zij hun productie kunnen optimaliseren. Dat staat los van onze machines en trimmers. Wij installeren alles zelf en leggen het persoonlijk uit. Dit brengt een stukje rust bij de medewerkers. Een week na onze installatie bellen we na om zeker te weten dat alles goed gaat. Onderhoud plannen we ook altijd ruim van tevoren in, zodat de kans dat er iets kapot gaat, wordt geminimaliseerd.” Duurzaamheid André vervolgt: “De kwaliteit en levensduur bij Freund zijn ongeëvenaard, maar een gebruiker moet wel weten hoe een trimmer werkt. Hoe plaats je een mes, hoe wissel je een mes, hoe werkt de kabel? Wij geven trainingen aan de mensen van de technische dienst en leggen ze de meest voorkomende problemen voor. Het verloop van personeel is overal erg groot. Hoe fijn is het dan als er een paar mensen intern rondlopen, die goed getraind zijn en nieuwe medewerkers kunnen uitleggen hoe een machine werkt? Als je fatsoenlijk met spullen omgaat, dan verbetert dat de levensduur. Wij leren onze klanten hoe zij een bot mes zelf kunnen slijpen. Alles wordt duurder. Door de levensduur te verlengen, nemen de operationele kosten af.” Monique en André geven aan dat Mess-Nederland ‘veel meer is dan alleen wij twee’. “Wij verzorgen het management, maar we doen het hier in totaal met zes personen. Er is heel veel kennis voorradig bij onze monteurs. Zelf zit ik al mijn hele leven in het vlees en heb zodoende veel kennis van de producten en de machines die je nodig hebt om ze te maken. Ik heb naast mijn werk veel avondcursussen gevolgd, maar je leert dagelijks door bij klanten over de vloer te komen en goed te luisteren naar wat ze doen en wat ze nodig hebben”, stelt André. Monique vult aan: “Toen we alleen Weber Skinner hadden, zaten we vooral aan de uitsnijkant. Door de toevoeging van Freund, Gaser, ABM en Henkovac hebben we allerlei standalone opties, maar kunnen we eveneens volledige lijnoplossingen bieden. Ook leveren wij gebruikte en gereviseerde machines. We voorzien in het gehele (slacht)traject, van verdovingskasten tot end-of-line-oplossingen. Wij onderscheiden ons met kwaliteit en betrouwbaarheid. Kleinere bedrijven tot 20 medewerkers hebben vaak geen volledige technische dienst meer. Daar verzorgen wij ook steeds vaker het complete onderhoud voor.” Maatwerk leveren André besluit: “Maatwerk bepaalt het succes. Mensen zijn vaak verbaasd over de vragen die we stellen: hoeveel karkassen heb je, verwerk je stieren, oude melkkoeien of juist vleesvee en met welke volumes werk je elke dag? Veel leveranciers willen enkel een machine verkopen, maar wij leveren maatwerk en zorgen voor goede aftersales. En ook de grootte van de klant maakt ons niets uit. Wij leveren van tafelmodellen voor slagerijen tot industriële machines en productielijnen voor bedrijven die duizenden kilo’s per dag of week produceren.” Meer informatie: Mess-Nederland Tel. +31 (0)341-564 811 | info@mess-nederland.nl | www.mess-nederland.nl MAATWERK BEPAALT HET SUCCES. WIJ HEBBEN ONTZWOERDMACHINES OF HAMBURGERMACHINES DIE UITSTEKEND STANDALONE WERKEN, MAAR WE KUNNEN OOK MACHINES AAN ELKAAR KOPPELEN EN VOLLEDIG INLINE PLAATSEN

info@heatandcontrol.nl | heatandcontrol.com Meat your standards for meat and plant-based foods COOKING | COATING + SEASONING | CONVEYING | INSPECTION Our value-added systems can prepare and cook consistently superior beef, pork, chicken, turkey, fish and other meat products including alternative meat to create a distinctive quality that stands out in the marketplace. Whatever your product needs, we can meet it with precision and passion. HP_AMP_Meat&Co_105x300_NoBleed_Aug 2023.indd 1 19/07/2023 10:46:39 AM Mijn ERP. Geeft me de beste kengetallen. Een goed buikgevoel helpt altijd, maar vooral vandaag de dag tellen de feiten. Of het nu gaat om dekkingsbijdragen, materiaalkosten, voorraadniveaus of gewoon de juiste prijzen. Met het CSB-systeem controleert u uw vleesverwerkingsbedrijf op basis van kengetallen. Je hebt dus een duidelijk beeld, zelfs in onduidelijke situaties. Meer over onze oplossingen voor vleesverwerkingsbedrijven: www.csb.com

MEAT&CO NR 5 2023 13 Meattech Technologisch Platform is in 2003 opgericht door Gerard Smelt, Philip Schippers en Paul Grimberg. Samen zagen zij een behoefte, bij met name technologen, voor een platform op het gebied van foodtechnologie en netwerken. Het antwoord van de ChatGPT is als volgt: ‘Smaak verwijst naar de sensatie die wordt ervaren wanneer iets wordt gegeten of gedronken, en het is gerelateerd aan de smaken die worden waargenomen door de smaakpapillen op de tong. Smaak is één van de vijf primaire zintuigen, samen met zicht, gehoor, aanraking en geur, en het speelt een cruciale rol in ons genot van eten en drinken. Smaak kan worden onderverdeeld in verschillende basissmaken, waaronder zoet, zout, zuur, bitter en umami, met verschillende combinaties en nuances die het brede scala aan smaken creëren dat we kunnen waarnemen.’ Smaak is inderdaad een sensatie die kan worden ervaren als negatief of uiteraard positief. We hebben allemaal wel een moment gehad dat iets niet lekker was of niet smaakte. En we weten vaak ook nog wat het was. Als je kind lastig eet en hij vindt bijvoorbeeld de paddenstoelen vies, dan is het zien vaak ‘ook al vies’. Positieve ervaringen kennen we eveneens allemaal, zoals de wijn op vakantie, die zo lekker was. Philip Schippers COLUMN MAG HET OOK LEKKER ZIJN? ‘Het valt in de smaak’, ‘het smaakt goed’, ‘het is lekker’… Enkele kreten uit testen van producten uit de markt. Smaak is natuurlijk van essentieel belang, want het bepaalt vaak de herhaalaankoop van de consument. Maar wat is de definitie van smaak eigenlijk? Van Dale heeft uiteraard smaak in het woordenboek staan, was mijn eerste ingeving. Maar om bij de tijd te blijven: wat voor definitie geeft ChatGPT eigenlijk aan ‘smaak’? WE HEBBEN ALLEMAAL WEL EENS EEN MOMENT GEHAD DAT IETS NIET LEKKER IS EN NIET SMAAKTE. EN WE WETEN VAAK OOK NOG WAT HET WAS Referentiekader Door al deze ervaringen creëren we ons eigen referentiekader. Wat zijn we gewend, welke standaard hanteren we en wat betekent het voor ons? Dat smaak verbonden is aan ons brein is ook logisch, omdat we als het ware ook eten met onze ogen en oren. Rood aardbei-ijs verkoopt nu eenmaal beter dan zwart aardbei-ijs. In combinatie met alle zintuigen, moet het geheel kloppen. Uiterlijk en vorm moeten voor, tijdens en na het proeven de consument bevestigen in zijn algehele indruk. Als hij het dan toch niet lekker vindt, kan dat een keertje gebeuren. We zijn als ontwikkelaars altijd met elkaar op zoek naar het ultieme sensatiegevoel bij onze consumenten. Waarbij we niet voorbij moeten gaan aan dat smaak een persoonlijke sensatie is. Wat jij lekker vindt, kan voor de ander niet-lekker zijn. Iedereen is op zoek naar een smaaksensatie en heeft daarbij zijn of haar favoriete smaakbeleving als referentiekader. We hebben altijd te maken met verschillen. Maar laten we vooropstellen: het moet lekker zijn!

MEAT&CO NR 5 2023 14 SLICING EN INDUSTRIËLE SNIJMACHINES Sonnberg Biofleisch zet zich sinds dag één in voor 100 procent biologisch eten. Manfred Huber, biologische boer en oprichter van het bedrijf, volgde zijn overtuiging dat vlees van topkwaliteit niet mogelijk is zonder duurzame veehouderij en landbouw. Zijn producten hebben nieuwe grenzen geopend: in 2002 legde Sonnberg de basis voor het succes van het bedrijf. Sonnberg was de eerste biologische slagerij die aan de biologische supermarkten in Oostenrijk leverde. In 2004 breidde het bedrijf uit met de oprichting van een eigen biologische slachterij. Tegenwoordig is Sonnberg de grootste 100 procent biologische vleesproducent in Oostenrijk, en is het bedrijf actief in elke stap van het proces: van het slachten en uitbenen tot het verwerken, in plakjes snijden, het verdelen in porties en het verpakken. “Het kwaliteitscriterium ‘biologisch’ heeft altijd centraal gestaan in onze bedrijfsfilosofie. Bij de productie van onze hoogwaardige voedingsmiddelen hebben dierenwelzijn, bodembehoud en de circulaire economie de hoogste prioriteiten”, zegt Stefan Huber, de zoon van de oprichter van het bedrijf. Sonnberg Biofleisch, gevestigd in Oostenrijk, voorziet retailers en horeca van hoogwaardige biologische vleesproducten. Voor het grote aantal verschillende producten dat dagelijks wordt verwerkt, heeft het bedrijf efficiënte systemen nodig die ontworpen zijn voor een snelle omschakeling. De nieuwe Formax SX330-snijmachine van Provisur Technologies helpt Sonnberg de efficiëntie van zijn productie te verhogen: het flexibele systeem minimaliseert downtime en biedt maximale prestaties met een lage voetafdruk. “Alle producten komen in perfect gesneden, smakelijke porties uit de machine”, legt directeureigenaar Stefan Huber van Sonnberg Biofleisch uit. HOGER RENDEMENT EN MINDER DOWNTIME DOOR NIEUWE FORMAX SX330-SNIJMACHINE Aanpassing van productiesystemen Het concept wordt door veel klanten erg op prijs gesteld en dat is te merken. Sonnberg Biofleisch heeft de afgelopen vijftien jaar een continue groei doorgemaakt. Inmiddels staat de tweede generatie, bestaande uit Stefan Huber, Katja Reisinger-Huber en Thomas Reisinger, aan het roer bij het familiebedrijf. Stefan, slager van beroep, is verantwoordelijk voor de inkoop van productiesystemen en staat daarom voor de taak een machinepark in stand te houden dat aan het groeiende ordervolume kan voldoen. Stefan was op zoek naar een nieuwe snijmachine om verschillende producten de kunnen snijden naar de eisen van de klanten. Het nieuwe systeem moest nog beter presteren om aan de toenemende vraag naar producten te voldoen. “Op basis van ervaringswaarden en klantvereisten produceren we kleine hoeveelheden voor voorraad. Onze systemen moeten goede prestaties leveren en daarnaast zeer flexibel zijn, omdat we een breed scala aan producten produceren. Onze faciliteiten moeten elke dag ongeveer vijftien verschillende producten kunnen verwerken. Elke minuut die we nodig hebben voor een productwissel telt”, legt hij uit. Formax SX330-snijmachine Naast korte insteltijden met minimale hulpapparatuur wilde Sonnberg een systeem met een kleine footprint en ook snelle servicebeschikbaarheid had een hoge prioriteit. Via een aanbeveling van Leidenfrost Lebensmitteltechnik GmbH ontdekte Stefan de productiesystemen van Provisur Technologies. Het bedrijf is een innovatieve leverancier van industriële voedselverwerkingsmachines, maar ook van geïntegreerde productiesystemen voor de verwerking van diverse voedingsmiddelen. Het assortiment van Provisur omvat snijmachines van her merk Formax, die bekend staan om flexibiliteit en robuustheid. Sonnberg Biofleisch heeft gekozen voor het model Formax SX330, een snijmachine die optimaal is afgestemd op kleine series. De krachtige, compacte machine wordt nu gebruikt voor het snijden van veel verschillende biologische vleesproducten Interview met Stefan Huber van Sonnberg Biofleisch

MEAT&CO NR 5 2023 15 van Sonnberg, van Parijse worst tot knakworst en van varkenslende tot venkelsalami. Een hoge productiviteit wordt gegarandeerd door de hogesnelheid waarmee het mes draait en de grote snijgrootte van de machine. De Formax SX330-slicer is configureerbaar naar individuele wensen en is ontworpen voor zowel handmatig als automatisch laden. Bij Sonnberg is de machine uitgerust met een weegschaal voor nauwkeurig wegen en een kantelgoot met uitwerper voor te lichte porties. Nauwkeurig snijproces Naast het hoge rendement en de nauwkeurige snijprocessen profiteert de vleesproducent van diverse productpresentatiemogelijkheden. “De korte insteltijd bespaart ons veel tijd. Een ander pluspunt is de kwaliteit van het gesneden product: alle producten komen in perfect gesneden, smakelijke porties uit de machine. En de ingebouwde weegschaal zorgt voor een betrouwbaar vast gewicht”, zegt Stefan lovend over de machine. Sonnberg levert de gesneden en geportioneerde producten niet alleen aan foodretailers – van biologische supermarkten tot de buurtwinkel – maar ook de horeca, die zo’n 40 procent van de vleesproducten afnemen. Het merendeel blijft in Oostenrijk, maar de biologische producten van Sonnberg zijn inmiddels ook verkrijgbaar in Duitsland en andere EU-landen. Automatisering heeft de toekomst Wat Stefan Huber vooral waardeert aan Provisur is de ongecompliceerde zakenrelatie en korte responstijden: “Een snijmachine die altijd klaar is voor gebruik is voor ons bedrijf van groot belang. Als we hulp nodig hebben, kunnen we op elk moment contact opnemen met Provisur. Dat heeft onze downtime aanzienlijk verminderd.” Met het oog op de toekomst van de industrie heeft Stefan hoge verwachtingen van technologische oplossingen: “Het is moeilijk om personeel te vinden voor monotone taken in de vleesproductie. Veel van deze taken kunnen efficiënter worden uitgevoerd als ze worden geautomatiseerd. Ik was daarom onder de indruk van het compacte Formax FMS-handlingsysteem van Provisur, dat meerdere porties in een geautomatiseerd proces kan produceren.” Hij onderstreept tot slot: “Voor mij is het de meest innovatieve ontwikkeling die ik in lange tijd in onze branche heb gezien.” Meer informatie: Provisur Technologies Tel. +31 (0)20-659 0800 | info@provisur.com | www.provisur.com DE KORTE INSTELTIJD BESPAART ONS VEEL TIJD. EEN ANDER PLUSPUNT IS DE KWALITEIT VAN HET GESNEDEN PRODUCT: ALLE PRODUCTEN KOMEN IN PERFECT GESNEDEN, SMAKELIJKE PORTIES UIT DE MACHINE

Fibrox Dual Grip Zwitserse kwaliteit sinds 1884. De vlijmscherpe messen zijn ondertussen een begrip en niet te missen bij de dagelijkse werkzaamheden in productieomgevingen. De handgrepen van Fibrox zijn hygiënisch en bieden een goede grip, ook onder natte omstandigheden, waardoor men veilig kan werken. Neem contact op voor een adviesgesprek. 088-8543800 | verkoop@delmo.nl | delmo.nl

MEAT&CO NR 5 2023 17 SUBCOVER: VISSER GOES ‘GEWOON VEEL VEILIGER’ VLEES EN VIS ZAGEN DANKZIJ LINTZAGEN MET CAMERASYSTEEM Behalve goed en secuur zagen, moeten lintzagen in de productie ook voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. Zodoende beschikt Verwijs Seafood over twee lintzagen met een camera- en veiligheidssysteem voor het zagen en portioneren van (verse en bevroren) vis en seafood. “Het is voor vlees- en visverwerkers een investering in de veiligheid van hun mensen, want het is gewoon veel veiliger. Dankzij de directe rem stopt de zaag zodra de hand te dicht bij de zaag komt”, vertelt Jeroen Visser van Visser Goes, dat de lintzagen van het Duitse merk MADO bij Verwijs Seafood installeerde. Lees verder op de volgende pagina ►

MEAT&CO NR 5 2023 18 SUBCOVER: VISSER GOES Het is lastig voor te stellen, maar een lintzaag met een camera- en veiligheidssysteemvoor het zagen van vlees of vis is niet verplicht in een slachthuis, bij visverwerkers of in de voedingsmiddelenfabriek. Wie echter het welzijn van zijn medewerkers hoog in het vaandel heeft staan, doet er slim aan om bij de keuze voor een (nieuwe) lintzaag voor de optie van FPS te gaan. FPS staat voor Finger Protection System. “FPS werkt op basis van beeldherkenning. Als een blauwe handschoen in een bepaalde zone rondom het zaagblad komt, dan stopt de zaag binnen 30 milliseconde. Dat betekent dat een operator van de zaag, in het slechtste geval, een heel klein sneetje in de vinger heeft in plaats van zijn vingers kwijtraakt. Het is bijzonder dat de Arbodienst een zaag met veiligheidssysteem niet wettelijk verplicht heeft gesteld. Je wilt als werkgever niet meemaken dat een productiemedewerkers zijn vingers of hand verliest bij het zagen van vlees of vis. Overigens adviseert Arbo wel dat vlees- en visverwerkers continu stappen maken qua veiligheid. Dan is zo’n zaag zoals we hier bij Verwijs hebben geïnstalleerd natuurlijk een hele mooi stap voorwaarts.” ‘Het is de investering waard’ Verwijs Seafood biedt een keur aan exotische vissen, zoals barracuda’s, tonijn, wilde zalm, meervallen en groupers. “Service is waarmee wij het verschil maken. Sommige klanten willen hele vissen en anderen wensen ze juist opgedeeld in steaks van 800 gram of losse visstukken van 5 of 10 centimeter. Onze toegevoegde waarde is het vraaggestuurd en dus klantspecifiek aanbieden van dergelijke producten. Daarvoor gebruiken we de zaag. Die wordt echt met grote regelmaat gebruikt”, weet algemeen manager Harm Pouw van Verwijs Seafood. Goed portioneerwerk betekent een hogere opbrengst en dus een betere marge. De MKB 752, waarvan er twee staan opgesteld in de productie bij Verwijs, heeft een zaaghoogte van maximaal 280 millimeter breed en wordt gebruikt voor verschillende groottes moten en visstukken. “We gebruiken de lintzagen voor het afzagen van een groter deel of om kleinere porties te maken. Sowieso moeten doorgaans de vinnen en het staartstuk eraf voordat je de vissen in moten kunt zagen. Ook daar gebruiken we de lintzagen voor.” De MKB 752 is ideaal voor het zagen en portioneren van verse en bevroren producten ▼

MEAT&CO NR 5 2023 19 Pouw vervolgt: “Ik heb zelf een geschiedenis in de vleesverwerkende industrie en heb helaas wel eens ongelukken meegemaakt. Nog los van alle ellende voor een medewerker, durft na een bedrijfsongeval ook niemand meer met een zaag te werken. Dankzij dit veiligheidssysteem durft en kan iedereen ermee werken en voorkom je letsels bij je personeel. De lintzagen die we hier hadden, moesten vervangen worden. FPS werd aangeboden tegen een acceptabele meerprijs. De investering in de veiligheid van je mensen laat zich lastig in geld uitdrukken, maar het is het altijd waard”, benadrukt hij. Jeroen vult aan: “Omdat FPS niet verplicht is, bieden we het als optie aan. Maar de meerprijs is financieel goed haalbaar voor elke industriële partij die toe is aan nieuwe lintzagen. Je maakt echt in een slag in je Arbo!” Meest Arboveilige optie Hoe kleiner het (bevroren) stuk vlees of vis dat doorgezaagd moet worden, hoe dichter de vingers doorgaans bij het blad van de zaag komen. “FPS werkt op basis van een geïntegreerd optische sensor. De software is zo ingesteld dat zodra er iets met een blauwe kleur – zoals de typische blauwe hygiënische handschoenen – binnen het afgeschermde kader (2,5 centimeter voor het zaagblad, 1 centimeter ernaast en 0 centimeter aan de achterzijde) komt, dat de zaag dan direct stopt. Zo snel dat het zaagblad niet door de huid gaat”, verzekert Jeroen. “Het camerasysteem van MADO is gepatenteerd. De investering in FPS is relatief laag ten opzichte van de systemen die concurrerende merken aanbieden. Je betaalt een aanvaardbare meerprijs voor heel veel meer veiligheid. Je haalt de angst uit de firma, want als er eenmaal iets gebeurt, dan vindt iedereen het eng om nog met een zaag te werken. Het is goed om die angst op voorhand af te vangen. Bedrijven die willen investeren in de meest Arboveilige optie, komen automatisch bij onze lintzagen uit.” Visser Goes levert de lintzagen van MADO met een training, bijbehorende aftersales en een protocol om optimaal en dus zeer veilig te kunnen werken. “De documenten worden meegeleverd. Alles doet het zoals het moet functioneren. De camera en sensoren sturen op de kleur blauw. Als je geen blauwe handschoenen aanhebt, dan zaagt ie door. Het is dus wel belangrijk dat je als vleesverwerker je veiligheidsprotocol op orde hebt”, legt Jeroen uit. Maatwerk De typische roestvrijstalen constructie van de lintzagen biedt gemakkelijke toegang tot de binnenzijde van de machine alsook om het zaagblad te vervangen. Ook voorziet het open, hygiënische design in een gemakkelijke reiniging. “Er kunnen verschillende bladen in de zaagmachine worden gezet, naargelang het type product. Vers of bevroren. Vis of vlees. Sowieso bieden we altijd een stuk maatwerk. Zo hebben we de MKB 752 bij Verwijs Seafood geleverd met een vergroot werkblad. Dat is een extra service die wij vanuit de fabrikant kunnen aanbieden. We bieden kleine tafelmodellen maar ook zagen met een groot tafelblad voor de grotere vissen”, verduidelijkt Jeroen. “Bijkomend voordeel is dat er geen kabels aan de zaag zitten die je bewegingsvrijheid beperken. Je kunt elke beweging eenvoudig maken, zolang je maar een blauwe handschoen aan hebt.” Meer informatie: Visser Goes B.V. Tel. +31 (0)113-233 263 | info@vissergoes.nl | www.vissergoes.nl

MEAT&CO NR 5 2023 20 SLICING EN INDUSTRIËLE SNIJMACHINES WEBER LANCEERT INSTAPMODEL SLICER VOOR INDUSTRIËLE VLEESPRODUCTIE Weber streeft ernaar omvoor alle klanten en prestatieklassen een juiste oplossing te bieden. Daarom heeft Weber dit jaar zijn portfolio slicers en snijmachines verder uitgebreid: Weber presenteert met de weSLICE 1000 een compacte snijmachine die overtuigt door een uitstekende snijkwaliteit. De machine speciaal is ontworpen voor de productie van gesneden vlees in de kleinere industrie dan wel grootambachtelijke bedrijven. De slicer is robuust, krachtig en eenvoudig te bedienen. Geen concessies Met apparatuur die alleen de essentiële functies bevat, is de weSLICE 1000 ideaal voor voedselproducenten in de ambachtelijke sector, Met de weSLICE 1000 lanceert Weber Maschinenbau een nieuwe instapsnijmachine voor de industriële vleesproductie. De cirkelsnijmachine verwerkt producten met een lengte tot 1.000 millimeter, met een maximale snelheid van 400 plakjes per minuut. leveranciers van een volledig assortiment of voor productie in kleinere series. De meest compacte snijmachine van Weber is echter nog steeds zeer nauwkeurig en doet geen concessies aan de snij- en verwerkingskwaliteit, of de perfecte plaatsing van porties. Deze cirkelsnijmachine verwerkt producten met een lengte tot 1.000 millimeter met een maximale snelheid van 400 plakjes per minuut. De weSLICE 1000 wordt handmatig geladen en de gesneden porties worden via de geïntegreerde universele transportband getransporteerd. De snijmachine is permanent gesmeerd en beschikt over het bekende Weber Hygiene Design voor eenvoudig onderhoud en de hoogste hygiënische standaard. Met een eenvoudige en intuïtieve gebruikersinterface is het standaard geïntegreerde 12”-touchscreen zeer gebruiksvriendelijk. Deze machine, die geldt als opvolger van de snijmachineseries 302, 304 en 305, is bijzonder flexibel, omdat het optioneel kan worden uitgerust met wielen voor mobiel gebruik op verschillende werkstations. Bewijsvoering “Wij zijn altijd bezig met proberen te begrijpen wat klanten nodig hebben om optimaal te kunnen produceren. Dat tekent ook de ontwikkeling die Weber heeft doorgemaakt in de afgelopen veertig jaar. We waren vroeger een machinebouwer. Nu zijn we vooral een leverancier van oplossingen”, zei CEO Tobias Weber eerder al eens in een uitgebreid interview met vaktijdschrift Meat & Co. Met de lancering van de weSLICE 1000 levert de Duitse machinebouwer hiervoor andermaal het bewijs. Meer informatie: Weber Benelux Tel. +31 (0)10-264 0100 | www.weberweb.com De weSLICE 1000 is een instapmodel slicer voor een industriële vleesproductie

Een meesterwerk! De Belgische vleesleveranciers zijn ware meesters in hun vak. Expertise en kwaliteitsgaranties op alle niveaus. Ontdek en geniet van de service van uw naaste buren! Mastered by the Belgian meat suppliers Vind uw Belgische vleesleverancier op belgianmeat.com

MEAT&CO NR 5 2023 22 COVERSTORY: SORTARE ‘AUTOMATISCH TELLEN BIEDT HEEL VEEL VOORDELEN TEN OPZICHTE VAN WEGEN’ Sortare is gespecialiseerd in het verenkelen, oplijnen en tellen van bulkproducten. De afgelopen zestien jaar heeft het bedrijf van Ronald Stokkentreef een mooie portefeuille opgebouwd van tevreden klanten in de voedingsmiddelenindustrie. Ook NewForrest Fingerfood behoort tot deze groep producenten. Bij de snackfabrikant in Wijk bij Duurstede staan vier telmachines opgesteld om partysnacks te doseren en in kartonnen doosjes te doen. “Telmachines voorkomen een giveaway die je bij het afwegen van snacks wel hebt. Bovendien bespaart het mensen aan de lijn die handmatig de producten moeten sorteren en verpakken”, vertelt Stokkentreef. Kwekkeboom is een van de meest bekende merken op de Nederlandse markt. Maar behalve kroketten voor de frituurpan en airfryer produceert NewForrest Fingerfood ook een keur aan minisnacks. Het verpakken van deze snacks komt zeer nauwkeurig. Zodoende heeft de fabrikant dit voorjaar vier telmachines van Sortare in gebruik genomen. “NewForrest was al bekend met onze machines. Ze hadden eerder al vier telmachines van ons staan. Die zijn verhuisd naar hun fabriek in Duitsland, waar ze naar tevredenheid draaien. Bij de fabriek in Wijk bij Duurstede hebben we in april vier nieuwe telmachines geplaatst, waarmee ze 4x4 minisnacks per stuk kunnen tellen en automatisch in kartonnen doosjes kunnen plaatsen.” Ronald Stokkentreef van Sortare

MEAT&CO NR 5 2023 23 Optimale hygiëne en voedselveiligheid Bovendien levert Sortare de machines wereldwijd. Zo stond Stokkentreef onlangs nog op een grote vakbeurs in Indonesië om Aziatische foodfabrikanten kennis te laten maken met de oplossingen die de machinefabrikant uit Zeewolde heeft te bieden. “In Zuid-Korea hebben we een machine neergezet voor het tellen mozzarellaballetjes. De normen en eisen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid in Korea alsook in de Aziatische kaasindustrie zijn veel strenger dan bijvoorbeeld in Europa. Maar de ervaringen die we daar opgedaan hebben, voeren we wel door als nieuwe standaard op onze machines, die volgens IP54-normen zijn gebouwd. Omdat we al onze machines in roestvrijstaal bouwen, bieden we ook IP65- of IP69K-normen voor een aseptische/zware omgeving als een economische optie.” Meer informatie: Sortare | Tel. +31 (0)6-549 21 501 | info@sortare.nl | www.sortare.nl ‘Tellen beter dan wegen’ Tellen biedt grote voordelen ten opzichte van wegen, zeker bij kleinere bulkproducten die geautomatiseerd verpakt moeten worden. Stokkentreef legt uit: “Soms zijn wegers niet precies genoeg om zeker te zijn van de aantallen in een zak of doosje. Bijvoorbeeld als je een klein aantal producten per batch hebt, zoals bij de minisnacks, dan is tellen vele malen beter. Stel, je hebt verpakkingen met zestien snacks (4x4) op basis van gewicht, dan heb je het risico dat het totaalgewicht per doosje varieert. En betekent dus extra giveaway. Als je per minuut 50 verpakkingen verwerkt, dan is het gedurende een hele shift aardig wat kilo’s die je weggeeft. Dat gaat dus behoorlijk in de kosten lopen. Onze machines tellen snel en accuraat. En zorgen ervoor dat de doosjes dus altijd de juiste hoeveelheid snacks hebben.” Operations manager Frans Binnenheij van NewForrest beaamt de woorden van Stokkentreef. “De insteek om met telmachines te gaan werken, was om een fikse efficiencyslag te maken. Het manueel verpakken van minisnacks is arbeidsintensief en foutgevoelig. Bovendien is het steeds moelijker om inpakkers te krijgen. Het gaat hier om stuksverpakkingen, dus een Multihead was geen optie. De vier telmachines die we eerder hadden, zijn naar Duitsland gegaan, maar we kenden dus al de kwaliteiten en meerwaarde van zijn machines. Opnieuw vier telmachines aanschaffen, voelde voor ons als een logische vervolgstap.” Binnenheij rekent voor hoe de vier telmachines zichzelf relatief snel terugverdienen. “Elke machine staat voor één arbeidsplaats, in ons geval dus vier medewerkers per shift oftewel acht arbeidskrachten per dag. Vermenigvuldig dat met 250 productiedagen en dan snap je dat die telmachines een uitkomst zijn gebleken”, bezweert hij. “Automatisering is niet meer weg te denken binnen de voedingsmiddelenindustrie. Voor het ongeschoolde werk krijg je simpelweg bijna geen mensen meer. De telmachines doen exact wat ze moeten doen. De porties kloppen altijd!” Bouw in eigen beheer Stokkentreef geeft aan dat Sortare alle telmachines zelf bouwt. “Wij ontwikkelen en maken alles zelf in Zeewolde. Onze telmachines zijn er in een enkele en een dubbele uitvoering. Dit maakt je als producent flexibeler en je kunt hogere snelheden verwerken. Het frame wordt altijd aangepast aan de behoeften van de producent en de producten die hij verwerkt. De machine is zodoende in hoogte en breedte aan te passen. De platensets maken we aan de hand van het product en de vereiste capaciteit. Wat kan een machine aan en hoeveel kanalen zijn er gewenst? Ook kijken we naar de structuur van een product. Een kaassnack is delicater dan een frikandelletje bijvoorbeeld. Bij NewForrest hebben we de vier telmachines volledig inline geplaatst, boven de transportband waarover de doosjes lopen. Alles is volledig gesynchroniseerd, dus zodra de verpakkingen 4x4 producten bevatten, dan gaat het doosje door naar de doosopzetter. Vervolgens worden ze in grote dozen verpakt voor transport”, zegt Stokkentreef. “En bij Chateaubriand in Soest gebruiken ze de machines bijvoorbeeld om tien gehaktballetjes per zak te kunnen verpakken. Doordat je telt, kun je werken met een ‘circagewicht’ en exacte aantallen op je labels en/of verpakkingen. Als je uit moet gaat van een gewicht, dan kunnen de aantallen nogal eens verschillen omdat een Multihead uitgaat van een gemiddeld totaalgewicht, waarbij de op-een-na-beste-optie ook een optie is. Bij tellen is 16 stuks in een verpakking altijd 16 stuks!” Doordat Sortare de telmachines zelf ontwikkelt en maakt, is het bij uitstek een onderscheidende partij binnen de voedingsmiddelenindustrie. “Er zijn veel wegers, maar niet zoveel goede telmachines op de markt. Maar voor wie bulkgoederen produceert, is tellen eigenlijk altijd wenselijker”, benadrukt Stokkentreef nogmaals. Het verder automatiseren van de snacks-lijn, heeft er ook toe geleid dat NewForrest bij Sortare een aanvraag heeft gedaan om het verwerken van de kroketten te automatiseren. “Dat gebeurt nu nog helemaal handmatig. Wij ontwikkelen echter ook volledige handlingsystemen, waarbij in dit specifieke geval de kroketten per vier of zes worden afgelegd op een dieptrekmachine, waarna een cobot de verpakkingen oppakt en een in doos legt.” Bij NewForrest Fingerfood staan vier telmachines van Sortare opgesteld om partysnacks te doseren en in kartonnen doosjes te doen

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4