Fish&co nr 2 2023 Online

COVERSTORY SCHMERSAL NEDERLAND Nieuwe reeks drukknoppen en signaalgevers voor machines in de visindustrie Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | oktober 2023 | 2 e jaargang no. 2 | Pr i j s € 10, 50 Special MACHINES, PRODUCTIELIJNEN & AUTOMATISERING

Voedselverwerking van A tot Z Bij Van Uhm professionals in food processing weten we precies wat er nodig is om een foodproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Machines mogen niet stil komen te staan en het productieproces moet op rolletjes verlopen, elke dag weer. Wilt u uw processen op het gebied van visverwerking optimaliseren? Onze professionals geven u graag advies op maat waarmee u verder komt. Wij bieden de juiste oplossingen voor het bereiden, portioneren en verpakken van vis. En dat doen we al ruim 75 jaar. Met passie en liefde voor food. De Bieffel 3 7622 BM Borne T 074-2662905 E info@vanuhm.nl W vanuhm.nl Morseweg 6 1131 PK Volendam T 0299-366199 E info@habuba.nl Van Uhm in één oogopslag Passie en liefde voor food De beste machines van de beste merken Persoonlijk advies op maat van ervaren experts Korte communicatielijnen Eigen servicemonteurs bij calamiteiten Benieuwd naar de beste machines voor uw foodproces? Vraag vrijblijvend een persoonlijk advies of een demo aan op www.vanuhm.nl/contact ONZE MERKEN VAN UHM ZORGT VOOR Een optimaal foodproces

FISH&CO NR 2 2023 3 Colofon en De Visie COVERSTORY SCHMERSAL NEDERLAND Nieuwe reeks drukknoppen en signaalgevers voor machines in de visindustrie Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | oktober 2023 | 2 e jaargang no. 2 Special MACHINES, PRODUCTIELIJNEN & AUTOMATISERING Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.fish-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Kevin Peeters k.peeters@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Fish&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. De Visie Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Fish&Co m.schwillens@gpmedia.nl De Nederlandse kottervisserij heeft in het eerste half jaar van 2023 een verlies van ruim twaalf miljoen euro geleden. Ook in de garnalenvisserij (-7 miljoen) en platvisserij (-4 miljoen) werden rode cijfers geschreven. Het zijn de kille cijfers van het beleid dat de Europese Commissie heeft ingezet. Veel kotters hebben daarom besloten om te stoppen met hun levenswerk. Meer dan 50 schepen zijn in 2022 en 2023 gesloopt of weggesaneerd, al dan niet met een uitkoopregeling. Deze schrikbarende cijfers over de Nederlandse kottervisserij bewijzen weer eens waarom de Europese Commissie weigerde om onderzoek te laten doen naar de exacte impact van de Green Deal op de economie, het milieu, de maatschappij en op de visserijsector (bron: UECBV). Dat de impact op het milieu groot is, weten onze vissers al jaren. Zij moeten inmiddels naar het noordelijke deel van de Noordzee om nog met een goede vangst terug te kunnen keren naar de Nederlandse havens. In onze eigen wateren blijft de visstand krimpen. Niet door overbevissing – zoals dierenactivisten graag bepleiten – maar door immense windmolenparken. “Het lawaai van windmolens is misschien wel de grootste vervuiling in de Noordzee. Veel vissensoorten communiceren met elkaar met geluiden”, stelt hoogleraar Tinka Murk in NRC. Vanwege de zogenaamde klimaatwinst die de windmolens opleveren, werden te lang geen vraagtekens gezet bij deze schrikbare cijfers. Nu blijkt echter dat de zeehonden in de Noordzee de grootste slachtoffers zijn geworden, want hun voedsel verdwijnt. Gevolg: een stagnatie van het aantal zeehondenpups (bron: de Volkskrant). En de vissen die er nog zwemmen, vullen nauwelijks nog de maag van een zeehond, laat staan van de liefhebbers van Hollandse Nieuwe. “Tegenwoordig mag je al blij zijn als een kabeljauw 50 centimeter lang is. Dertig jaar geleden kwam je nog kabeljauwen van anderhalve meter tegen”, bezweert zeebioloog Kees Camphuysen, die verbonden is aan het NIOZ. Inspelen op ontwikkelingen Visverwerkers en handelaars hebben enkele jaren geleden al voorgesorteerd op de negatieve ontwikkelingen op de Noordzee. Zalm uit Noorwegen, witvis uit IJsland en allerlei exotische vissoorten en seafood uit verre oorden worden naar ons land gehaald, verwerkt en verhandeld. De exportwaarde van vis vanuit Nederland is zodoende gegroeid naar 6,3 miljard euro. Als de sanering van de kotters heeft plaatsgevonden en de nog bestaande schepen de Noordzee opgaan, lopen zij het risico dat de vis straks niet meer in eigen land verwerkt kan worden. Simpelweg omdat de verwerkende keten niet meer over het juiste machinepark beschikt. Gelukkig is zowel de innovatiekracht als de investeringskracht van onze sector bijzonder groot. Een manier om het beste van twee werelden te realiseren, zit hem in verdere automatisering van de vis- en seafoodindustrie, waardoor personeel anders ingezet kan worden en er meer flexibiliteit in de productie kan worden gebracht. Deze uitgave van vaktijdschrift Fish & Co bevat (mede hierom) een special over machines, productielijnen en automatisering. EEN MANIER OM HET BESTE VAN TWEE WERELDEN TE REALISEREN, ZIT HEM IN VERDERE AUTOMATISERING VAN DE INDUSTRIE, WAARDOOR PERSONEEL ANDERS INGEZET KAN WORDEN EN ER MEER FLEXIBILITEIT IN DE PRODUCTIE KAN WORDEN GEBRACHT

FISH&CO NR 2 2023 4 INHOUD P. 26 COVERSTORY: SCHMERSAL NEDERLAND De nieuwste serie drukknoppen en signaalgevers van Schmersal is ontworpen om een maximale hygiëne te garanderen. Het omvangrijke assortiment drukknoppen kan flexibel worden aangepast aan de eisen van de machinebouw, bijvoorbeeld met insteekbare contactblokken. P. 17 SUBCOVER: SARCO PACKAGING Bij twee grote visverwerkers op Urk heeft Sarco Packaging onlangs een lineaire multiheadweger van Manter en een Pronova-zakvulmachine neergezet. “De hoge mate van flexibiliteit en het gebruiksgemak van de machines spreken onze klanten enorm aan”, weet Jaap van der Sar van Sarco Packaging. P. 21 BACKSAVER: WORK HARD, LIFT SMART Backsaver levert kantelaars voor normwagens, vaten, pallets, kuipen plus verschillende liftsystemen die het leven van het personeel een stuk eenvoudiger maken. “Onze heffers en kantelaars optimaliseren het productieproces waardoor medewerkers slimmer tillen”, verzekert Bram van Oirschot. P. 10 REPORTAGE: MESS-NEDERLAND Mess-Nederland is veel meer is dan een agentuur van de merken Freund, Weber Skinner, Gaser, ABM en Henkovac. “Wij zijn de laatste jaren een duurzame partner voor de visindustrie geworden. Wij doen niet alleen machines, we zorgen ook voor service, onderhoud en reparaties”, vertelt André Kraaij. 10 21 26 17

FISH&CO NR 2 2023 5 P. 44 CASESTUDY BAAIJENS BIJ NEERLANDIA Fishprocessing zit al tientallen jaren in het werkgebied van Baaijens Industrial Equipment (BIE). Het familiebedrijf uit Oss leverde onlangs een aantal automatiseringsoplossingen bij Neerlandia op Urk. “Twee concrete vraagstukken en oplossingen zijn er samen met Neerlandia gerealiseerd”, aldus Tom Baaijens. P. 38 CASESTUDY CSB-SYSTEM BIJ NORFISK Norfisk heeft in Wismar de distributie en logistiek voor de DACH-regio onder één dak gebracht. De omslag van 40.000 pallets per jaar zou zonder de informatietechnologie van CSB-System ondenkbaar zijn. Het IT-systeem biedt gegarandeerde traceability en reduceert de buffervoorraad en het aantal pickfouten. P. 43 CRETEL LANCEERT VISONTHUIDMACHINE Cretel komt met een nieuwe generatie visonthuidmachine in tafelmodel. Deze F360M is ontworpen voor het efficiënt en snel onthuiden van een groot aantal soorten vis. De unieke technologie is gebaseerd op 50 jaar ervaring en wordt gewaardeerd om zijn gebruiksgemak, betrouwbaarheid en lange levensduur. P. 30 INTERVIEW: INDUSTRIAL AUCTIONS Jeroen van Kollenburg zal op korte termijn in de voetsporen treden van zijn vader Ad, oprichter van veilingbureau Industrial Auctions. Hij geeft aan in eerste instantie vooral door te willen gaan op de ingezette weg. “Waarbij we continu kijken waar onze groeikansen liggen. We hebben voet gezet in Spanje en zien daar mogelijkheden voor de toekomst.” 30 38 44 43

Mijn ERP. Maakt mijn beslissingen makkelijker. De juiste beslissingen nemen - dit is nu het belangrijkste voor elke Visverwerkingsbedrijf. Gedetailleerde rapporten, de laatste gegevens uit de productie, de ontwikkeling van de ordersituatie: het CSB-System geeft u precies deze transparantie met een druk op de knop. Zo kunt u zelfs in onzekere tijden veilige beslissingen nemen. Meer over onze oplossingen voor visverwerkingsbedrijven: www.csb.com Kempenbaan 1 5121 DM Rijen Nederland +31 (0)161 22 65 97 food@vanabeelen.eu vanabeelen.eu Service dat is onze kracht! Bij Van Abeelen weten wij hoeveel uw vriezer voor u betekent, en dat stilstand veel geld kost. Daarom bieden wij onze klanten de optimale service voor hun machines. Of het nu gaat om ons eigen merk of een vreemd merk, wij bieden voor iedere vriezer de juiste service. Servicegericht en innovatief!

FISH&CO NR 2 2023 7 BRANCHENIEUWS EUROPÊCHE WIL STOP OP EU-IMPORT VAN NIETDUURZAME VIS: ‘NIET MEER AANVAARDBAAR!’ van voedselzekerheid die de EU nastreeft? Het ATQ-systeem maakt geen onderscheid tussen vis die afkomstig is uit welk land dan ook. Russische koolvis en kabeljauw krijgen belastingvrijstellingen. Dit roept zowel politieke als ethische vragen op”, aldus Garat. “En hoe kan de Europese Commissie voorstellen om bodemvisserij te verbieden en tegelijkertijd grootschalige invoer uit controversiële niet-EU-bodemvisserij ondersteunen?” Eerlijke concurrentie Garat concludeert: “Het belonen van degenen die weinig hebben gedaan voor de duurzaamheid en eerlijkheid van de visstand, is niet langer aanvaardbaar. De Europese markt vraagt niets minder dan hoge normen en verwacht dat vloten uit alle landen werken met hetzelfde niveau van duurzaamheid als Europese vloten. Dit is essentieel om eerlijke concurrentie op de markt te waarborgen”, concludeert Garat, die er nu in Brussel op aandringt dat de EC het ATQ-systeem gaat gebruiken als tegenwicht ‘om onhoudbare en onverantwoordelijke praktijken in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan tegen te houden’. “Op die manier kan de EU de duurzaamheid van onze wateren beschermen en tegelijkertijd zorgen voor eerlijke concurrentie.” Meer informatie via www.europeche.org Brancheorganisatie Europêche wil dat de Europese Commissie (EC) stopt met een opendeurbeleid voor de invoer van nietduurzaam gevangen vis en zeevruchten uit derde landen. Meer dan 800.000 ton komt jaarlijks voor een nultarief op de Europese markt, terwijl vissers uit de EU moeten voldoen aan strenge duurzaamheidsnormen. Dit geldt (nog) niet voor vis die momenteel valt onder de ATQ-verordening. “Het belonen van degenen die weinig hebben gedaan voor de duurzaamheid en eerlijkheid van de visserij is niet langer aanvaardbaar”, stelt president Javier Garat van Europêche. De Europese Commissie zal binnenkort een voorstel doen voor een verordening waarin voor bepaalde tijd autonome tariefcontingenten (ATQ’s) worden vastgesteld voor visserijproducten in 2024 en 2025. De ATQ-verordening heeft betrekking op vis en seafood, zoals tonijn, koolvis, heek, garnalen, kabeljauw of platvis. Dankzij deze verordening kunnen relatief grote hoeveelheden uit niet-EU-landen geïmporteerd worden zonder douanerechten of tegen verlaagde tarieven. Dit heeft ertoe geleid dat in de afgelopen dertig jaar de EU-import van niet-duurzame vis is gegroeid van 43.000 ton (zes soorten) naar 830.000 ton (vijftien soorten). Een toename van ruim 1.900%. De Europese Commissie kijkt hierbij tot op heden niet naar de herkomst, productiemethode, duurzaamheid en/of naleving van arbeidsnormen. Europêche wil dat de EU per direct ‘stopt met dit opendeurbeleid’ en roept op tot beleidscoherentie. “Zeker omdat met dit beleid de Europese visserijsector, die zich wel houdt aan de hoogste ecologische normen, op de knieën wordt gedwongen.” ‘Niet acceptabel’ Europêche haalt ter verduidelijking de tonijnindustrie in Thailand en China aan. Tonijn uit die landen wordt geïmporteerd tegen een nultarief, ondanks een goed gedocumenteerde geschiedenis van dubieuze visserijpraktijken en misbruik van arbeidskrachten. Het huidige ATQ-systeem negeert deze misstanden echter volledig. Dit leidt tot een oneerlijke concurrentie en een niet duurzame visserijsector. De Europese vissers worden op deze manier gedwongen om hun prijzen te verlagen en het verstoort de banden met duurzame partners uit landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (OACPS), die hieronder leiden en waardevolle marktkansen verloren zien gaan. Garat legt uit: “We kunnen niet accepteren dat de Europese Unie voorstander is van producten van dubieuze oorsprong en vangstomstandigheden, terwijl onze industrie worstelt om zich snel aan te kunnen passen aan de steeds strengere milieueisen en duurzaamheidsnormen.” Deze duurzaamheidsnormen worden opgelegd door de EU en zijn gebaseerd op de dringende noodzaak om klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit aan te pakken. De sector vraagt zich af waarom een dergelijke aanpak niet wordt toegepast op het ATQ-systeem. “Terwijl de EU-vloot aan het decimeren is als gevolg van geopolitieke factoren en EU-beleid, blijven de ATQ-volumes juist groeien. We vragen ons inmiddels af of het idee is om de EUproductie te vervangen door import uit verre landen. Is dit de definitie Meer dan 800.000 ton vis en zeevruchten komt jaarlijks voor een nultarief op de Europese markt.

FISH&CO NR 2 2023 8 BRANCHENIEUWS Na lovende recensies te hebben ontvangen van voedselprofessionals die de Crab Cake hebben geproefd, heeft het bedrijf besloten om het product officieel te lanceren. “We zijn verheugd om onze 100% plantaardige Crab Cakes te introduceren bij zowel visliefhebbers als vegetariërs en vegans”, vertelt Laurens Zandbergen, Manager Marketing. “Er is geen concessie nodig op het gebied van smaak, gezondheid of duurzaamheid: daarom worden onze producten opvolgers genoemd en geen vervangers.” Tijdens de PLMA Amsterdam Expo in mei van dit jaar werd de PLNT Crab Cake al geselecteerd voor de New Product Expo op basis van smaak en innovatieniveau. De Crab Cake is gebaseerd op een ander internationaal bekroond PLNT-product: de Krab, die dit jaar “Best Tasting” won op de Food&Hotel Asia Expo in Singapore en werd geselecteerd als Beste Nieuwkomer op de Tuttofood Expo in Milaan. PLNT LANCEERT PLANTAARDIGE CRAB CAKE PLNT, een merk van Future Food Group, een toonaangevende innovator op het gebied van plantaardige vlees- en visopvolgers, lanceert hun nieuwste product voor Food Service: 100%plantaardige Crab Cake. Het is gekruid zoals de traditionele Crab Cake en krijgt zijn visachtige smaak van zeewier, een natuurlijke smaakversterker. Het product is volledig vrij van GMO’s en palmolie, en duurzaam geproduceerd in Nederland zonder het gebruik van chemicaliën. Meer informatie: Future Food Group | Tel. +31 (0)412-257 770 | www.plntfood.com VAN UHM BREIDT MERKENPORTFOLIO UIT MET ITALIAN PACK Van Uhm heeft het merkenportfolio uitgebreid met Italian Pack. Met de introductie van het Italiaanse merk biedt Van Uhm haar klanten een nieuwe reeks hoogwaardige traysealmachines. “Met meer dan 30 jaar ervaring biedt Italian Pack betrouwbare verpakkingsoplossingen die voldoen aan de strengste eisen op het gebied van versheid en hygiëne”, laat van Uhm optekenen in een persbericht. Italian Pack is opgericht in 1988 door een team van ervaren professionals met een pioniersgeest. Het bedrijf is gespecialiseerd in marketinggerichte verpakkingen en heeft een sterke focus op technologische innovatie. De authentieke machines van Italian Pack staan bekend om hun superieure kwaliteit. Daarnaast voldoende machines aan de strengste eisen op het gebied van versheid en hygiëne. “Al deze ingrediënten staan ook bij Van Uhm hoog in het vaandel en daarom zijn wij blij om met deze nieuwe leverancier samen te gaan werken. Wij streven zelf al ruim 75 jaar naar het bieden van de hoogste kwaliteit en de meest efficiënte oplossingen voor onze klanten. Met de traysealmachines van Italian Pack kunnen wij onze klanten nu ook voorzien in de behoefte aan geavanceerde verpakkingsapparatuur”, aldus Van Uhm. Meer informatie: Van Uhm Tel. +31 (0)74-265 70 66 | verkoop@vanuhm.nl vanuhm.nl/italian-pack/ ▲ Een traysealmachines van Italian Pack

KOUD ROKEN MET OPLOSSINGEN VOOR DE INDUSTRIE EN AMBACHT Wat wij op grote schaal ontwikkelen, kunnen we ook schaalbaar maken voor ambacht en andersom. Onze externe koelunit met glycol-wateroplossing is ontworpen met als doel de temperatuur in de combikast te regelen en te handhaven, waardoor een perfecte omgeving wordt gecreëerd voor het behoud van de viskwaliteit. Kortijzer 11 5721 VE Asten T: +31 (0)493 - 35 21 80 E: sales@spako.nl www.spako.nl

FISH&CO NR 2 2023 10 REPORTAGE: MESS-NEDERLAND ‘WIE BIJ ONS KOOPT, WEET DAT ER EEN DUURZAME PARTNER ACHTER ZE STAAT’ Zijn vader Ben Kraaij begon in 1992 met het bedrijf. Aanvankelijk met verpakkingsmachines. Al snel kwamen daar de slicers van Weber bij. “Later heeft de Weber Group ervoor gekozen om in de Benelux een 100% dochteronderneming te beginnen, maar mijn vader bedong dat hij de onthuidmachines van Weber Skinner exclusief mocht distribueren in Nederland”, legt André uit. Zodoende biedt MessNederland onder meer de ASB 600 F visonthuidmachine. Deze speciaal voor de visindustrie ontwikkelde onthuidmachine is zeer krachtig en flexibel. De compacte ASB 600 is verplaatsbaar via zwenk- en bokwielen. Juiste (hand)gereedschap Van het ontvetten van vlees, gevogelte en visproducten met weinig verlies tot het nauwkeurig snijden van flinterdunne plakjes zalm - met de optionele elektrisch of pneumatisch bediende trimmers bieden Freund-trimmers het juiste handgereedschap voor de uiteenlopende werkzaamheden in het bedrijf. Het modulaire design van de trimmers biedt de mogelijkheid om te kiezen uit vier verschillende soorten messen in vijf diameters (35, 52, 69, 90 en 128 millimeter) en talloze optionele voorzieningen, zoals een ergonomische duimsteun, een diepte-instelling, start-stophandvat en nog veel meer. De trimmers van Freund zijn compatible met concurrerende merk motoren. Monique: “Als wereldwijd fabrikant van slacht- en snijgereedschap, heeft Freund het tot haar kerntaak gemaakt om het vis- en vleesverwerkingsproces te ondersteunen die vriendelijk is voor mens én dier. Op verantwoorde wijze voor de maatschappij en winstgevend klanten.” “Er zijn meer merken trimmers op de markt, die vooral op basis van prijsstelling (via internet en direct mailings) klanten proberen te overtuigen om ze te kopen”, weet André. “Maar wij verkopen niet alleen een product of merk. Wie bij ons koopt, weet dat er een duurzame partner achter ze staat, die service en onderhoud aanbieden, waardoor er sprake is van productiezekerheid. Wij denken graag mee. Dat gaat verder dan het leveren van spullen. Als ik ergens kom, loop ik altijd over de productievloer om te zien welke machines er staan en voorzie ik bedrijven graag van advies hoe zij hun productie kunnen optimaliseren. Dat staat los van onze machines en trimmers. Wij installeren alles zelf en leggen het persoonlijk uit. Dit brengt een stukje rust bij de medewerkers. Een week na onze installatie bellen we na om zeker te weten dat alles goed gaat. Onderhoud plannen we ook altijd ruim van tevoren in, zodat de kans dat er iets kapot gaat, wordt geminimaliseerd.” Met ruim dertig jaar ervaring binnen de vis- en voedselverwerkende industrie behoeft Mess-Nederland steeds minder introductie. Desalniettemin is het voor André Kraaij en Monique Boin, de gezichten achter Mess-Nederland, ook wel eens fijn om duidelijk te maken dat het bedrijf uit Harderwijk veel meer is dan enkel een agentuur van de merken Freund, Weber Skinner, Gaser, ABM en Henkovac. “Wij zijn de laatste jaren een duurzame partner voor de visindustrie geworden. Wij doen niet alleen machines, we zorgen ook voor service, onderhoud en reparaties”, vertelt André. Het bedrijfspand van Mess-Nederland in Harderwijk Duurzaamheid voorop André vervolgt: “De kwaliteit en levensduur bij Freund zijn ongeëvenaard, maar een gebruiker moet wel weten hoe een trimmer werkt. Hoe plaats je een mes, hoe wissel je een zaag, hoe werkt de kabel? Wij geven trainingen aan de mensen van de technische dienst en leggen ze de meest voorkomende problemen voor. Het verloop van personeel is overal erg groot. Hoe fijn is het dan als er een paar mensen intern rondlopen, die goed getraind zijn en nieuwe medewerkers kunnen uitleggen hoe een machine werkt? Als je fatsoenlijk met spullen omgaat, dan verbetert dat de levensduur. Wij leren onze klanten hoe zij een bot mes zelf kunnen slijpen. Alles wordt duurder. Door de levensduur te verlengen, nemen de operationele kosten af.”

FISH&CO NR 2 2023 11 Monique en André geven aan dat Mess-Nederland ‘veel meer is dan alleen wij twee’. “Wij verzorgen het management, maar we doen het hier in totaal met zes personen. Er is heel veel kennis voorradig bij onze monteurs. Zelf zit ik al mijn hele leven in het vlees en vis en heb zodoende veel kennis van de producten en de machines die je nodig hebt om ze te maken. Ik heb naast mijn werk veel avondcursussen gevolgd, maar je leert dagelijks door bij klanten over de vloer te komen en goed te luisteren naar wat ze doen en wat ze nodig hebben”, stelt André. Monique geeft aan: “Toen we alleen Weber Skinner hadden, zaten we vooral aan de uitsnijkant. Door de toevoeging van Freund, Gaser, ABM en Henkovac hebben we allerlei standalone opties, maar kunnen we eveneens volledige lijnoplossingen bieden. Van ABM hebben we bijvoorbeeld een mooie vormmachine voor het maken van visburgers en van Gaser bieden we een eiwitteer- en paneermachine. Ook leveren wij gebruikte en gereviseerde machines. Wij onderscheiden ons met kwaliteit en betrouwbaarheid. Kleinere bedrijven tot 20 medewerkers hebben vaak geen volledige technische dienst meer. Daar verzorgen wij ook steeds vaker het complete onderhoud voor.” Maatwerk leveren André besluit: “Maatwerk bepaalt het succes. Mensen zijn vaak verbaasd over de vragen die we stellen: hoeveel vissoorten heb je, verwerk je ook seafood, wat is de dagelijkse output en met welke volumes werk je elke dag? Veel leveranciers willen enkel een machine verkopen, maar wij leveren maatwerk en zorgen voor goede aftersales. En ook de grootte van de klant maakt ons niets uit. Wij leveren van tafelmodellen en verpakkingsoplossingen tot industriële machines voor bedrijven die duizenden kilo’s vis en zeevruchten per dag of week produceren.” Meer informatie: Mess-Nederland Tel. +31 (0)341-564 811 | info@mess-nederland.nl | www.mess-nederland.nl WIJ LEVEREN VAN TAFELMODELLEN EN VERPAKKINGSOPLOSSINGEN TOT INDUSTRIËLE MACHINES VOOR BEDRIJVEN DIE DUIZENDEN KILO’S VIS EN ZEEVRUCHTEN PER DAG OF WEEK PRODUCEREN André Kraaij en Monique Boin

VWS Nederland is gespecialiseerd in wegen, etiketteren en automatiseren. Wij verzorgen de verkoop, installatie en service op de door ons geleverde systemen, waaronder weeg- en etiketteersystemen, etiketteersystemen, weegapparatuur, inspectiesystemen, weeg- en registratieterminals en software. Daar waar gewenst realiseren wij specifieke maatwerkoplossingen. Ons team van professionele en gemotiveerde medewerkers heeft samen meer dan 150 jaar ervaring in wegen en etiketteren. Niet voor niets hebben bedrijven van klein tot groot ons hun vertrouwen reeds geschonken en behoren zij tot onze gestaag groeiende groep tevreden klanten. Er zijn al volop systemen van ons operationeel in onder andere Nederland, België, Duitsland, Engeland, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. VWS Nederland B.V. Hoogschaijksestraat 25 5374 EC Schaijk T. +31 (0)88 03 03 100 E. info@vwsnederland.nl vwsnederland.nl De nieuwe standaard in het wegen en etiketteren van vis vws fish&co 20230915.indd 1 15-9-2023 13:25:53 Het Weerijs 2 8253 PP Dronten +31 (0)321 - 386 600 verkoop@letsbv.nl Totaalleverancier van reinigingssystemen voor de voedselverwerkende industrie Vervaardiging in eigen werkplaats, maatwerk mogelijk Betrouwbaar LETS bv Your professional partner in cleaningsystems Besparen door automatisering!

FISH&CO NR 2 2023 13 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING MEER KOU DOOR NEVEL In koelcellen, waarin vis en zeevruchtenworden bewaard, is niet alleen de temperatuur maar ook de relatieve luchtvochtigheid (RV) van belang. Tijdens het koelen wordt vocht onttrokken aan het product. Dit vocht slaat neer op de koelelementen in de ruimte en wordt uiteindelijk afgevoerd naar het riool. Gebruikelijk is om producten in de koelcel direct nat te maken of te besprenkelen, maar op die manier wordt de vis beïnvloed door het gebruikte middel. Jasca Food Technology heeft een andere weg gekozen, die is gebaseerd op het principe dat de omgevingsfactoren bepalend zijn voor het klimaat waarin het product verkeert: verneveling met verstuiverunits. Door het beheersen en controleren van de klimatologische aspecten kunnen ook de producten beter worden beheerst. Een bijkomend voordeel is dat ze op geen enkele wijze worden gemanipuleerd. Door optimaal te bevochtigen, kan dit proces worden beïnvloed en de indroging worden gereduceerd. Tijdens het bevochtigen wordt een omgeving rondom het product gecreëerd, waarbij het voor het product moeilijk wordt om vocht af te geven aan zijn omgeving. Door een zeer fijne nevel te maken, is het mogelijk dat de vochtdruppeltjes bijna onmiddellijk overgaan in de gasfase en dus direct worden opgenomen in de luchtstructuur. Hierdoor treedt een snelle verzadiging op van de lucht en is er een stabiele osmose tot stand gebracht. Doordat de lucht verzadigd is, vindt er een betere overdracht plaats van koude op de vis. Hierdoor koelt de buitenkant sneller af en wordt de groei van micro-organismen geremd. Om condensatie tot een minimum te beperken, is een continue bewaking met hygrometers vereist, die zelfs bij een hoge vochtigheidsgraad van 95% of meer nog steeds goed en betrouwbaar meten. Op basis van het programma kunnen meerdere fases met verschillende settings worden doorlopen en is een 24-uurs bewaking mogelijk. Vochtverdeling Vocht heeft de eigenschap om zich door een ruimte met stilstaande lucht gelijkmatig te verdelen. Dit gebeurt onder invloed van verschillen in dampspanning van de waterdamp. Bij de gegeven condities, een temperatuur rond en beneden het vriespunt, is de snelheid waarmee dit plaatsvindt echter gering. Daarom is het raadzaam de ventilatoren van de koelunits bij bevochtiging in te schakelen, opdat de bevochtigde lucht zich sneller verdeelt. Voor een gelijkmatige relatieve vochtigheid dient de temperatuur overal in de cel gelijkmatig te zijn. Als er in de cel temperatuurverschillen optreden, zullen er dientengevolge ook verschillen in de relatieve luchtvochtigheid ontstaan. Voor een goed beheersbare luchtvochtigheid is een gelijkmatige temperatuur een voorwaarde. Verstuiving De unieke verstuiverunits, die Jasca Food Technology voor deze systemen inzet, zijn zelfreinigend door een uniek, gepatenteerd systeemwaarmee beide sproeiers, water en lucht, periodiek worden gereinigd. Kalkaanslag en andere verontreinigingen worden op deze wijze effectief verwijderd uit beide sproeiopeningen. De kans op storingen wordt hiermee tot praktisch nul gereduceerd. De verstuiverunits zijn ontworpen en getest om op lange termijn betrouwbaar en storingsvrij te functioneren. Meer informatie: Jasca Food Technology Tel. +31 (0)541-293 688 | info@jasca.nl | www.jasca.nl Verneveling met verstuiverunits

Temperatuur is ons specialisme Tel: 015 - 251 18 31 info@tempcontrol.nl tempcontrol.nl Tempcontrol levert aan bijna alle industrieën waar temperatuur een kritische factor is: medische en voedingsmiddelenindustrie, lucht-, ruimte- en scheepvaart, halfgeleider-, kunststoffenindustrie en defensie, pharma- en petrochemie, machine- en apparatenbouw, installatiebedrijven en laboratoria etc. Bezoek tempcontrol.nl voor ons volledige productportfolio. In de voedingsmiddelenindustrie speelt temperatuur een belangrijke rol. Temperatuurvariaties, drift of ongewenste temperatuurverschillen kunnen het proces en de prestaties ongewenst beïnvloeden. Het goed kunnen meten en regelen van temperatuur zorgt voor minder uitval enheeft eenpositief effect opde levensduur vanmachines. Klantspecifieke temperatuursensoren Tempcontrol ontwikkelt en produceert temperatuursensoren op klantspecificatie en in standaard uitvoering. Met ruim45 jaar ervaring is het ons specialisme om voor elke specifieke toepassing de juiste oplossing te vinden. Bijna alles behoort tot de mogelijkheden: een snelle responsietijd, hoge nauwkeurigheid, lange termijnstabiliteit, bestand tegen hoge of juist lage temperaturen. Temperatuur meten conformHACCP Wij bieden ook een breed assortiment aan kwaliteitsinstrumentatie speciaal voor de voedingsmiddelen en vlees- en visverwerkende industrie, zoals insteekthermometers, handheld instrumenten en dataloggers. Tempcontol vertegenwoordigt kwaliteitsmerken zoals Dostmann, ASL/Wika, AsconTecnologic, Inor, MBW, Giussani, Novasens, Kambic enWeidmann. Wij beschikken over een eigen productieafdeling, cleanroom en kalibratie- en researchlab waar we o.a. kunnen meten, optimaliseren, kalibreren en stabiliseren. Ook (lange termijn) testen, responsietijdmeting en onderzoek van temperatuursensoren en onderdelen behoort tot demogelijkheden. Graag adviseren wij u over de juiste temperatuursensor en apparatuur voor uwproces. Robuust handheld instrument P300 • Goed afleesbare display, zelfs in het donker • Opslagmax- en minwaardes • Spatwaterdicht IP54 PDF dataloggers voor temperatuur en vocht (Ideaal voor tijdens transport en opslag) LOG200 TC LOG40 TS60 LOG200 E Waterdichte precisie temperatuurmeter P4000W • 1/2 kanaal Pt100conformEN60751 • Tot ±0.3 °Cnauwkeurig • Spatwaterdicht IP54 Diverse thermometers, bijvoorbeeld: • Labtherm insteekthermometer • ThermoJack (waterdicht) Naast ons assortiment temperatuur gerelateerde instrumenten, makenwij temperatuursensoren opmaat voor uwproces. Vraag naar demogelijkheden.

FISH&CO NR 2 2023 15 VERPAKKINGSMATERIAAL NIEUWE SKINFOLIES VOOR VIS EN MEER Voortdurende ontwikkeling Het van oorsprong Oostenrijkse bedrijf adapa Group zet zich in voor constante ontwikkeling en innovatie, en niet alleen voor nieuwe producten. Ook gevestigde producten worden voortdurend verder ontwikkeld. Dankzij de geoptimaliseerde formule neemt de SkinFresh Top Expert reeks nu een prominente positie in bij prestatievergelijkingen binnen het skinfolie assortiment. De folies zijn live in actie te zien in het Duitse Kempten, waar adapa Group een PackScience Center heeft ingericht voor klanten die willen zien hoe hun eigen producten kunnen worden verpakt met geoptimaliseerde skinfolies. Meer informatie: adapa The Netherlands Leek Tel. +31 (0)594-513 010 | NLL-info@adapa-group.com | www.adapa-group.com Skinfolies zijn een populaire verpakkingsopties voor eersteklas vlees- en visproducten. Ze zien er hoogwaardig uit en er kunnen grondstoffen mee worden bespaard. Om aan de wensen van hun klanten te voldoen, heeft adapa Group zijn SkinFreshTop-lijngrondigherzien. Zij komennumet deSkinFreshTopExpert, een oplossing die voorop loopt op het gebied van zowel verwerking als zichtbaarheid bij het POS. Skinfolies zijn dé verpakking voor hoge kwaliteit vis- en vleesproducten. De transparante folies laten goed de kwaliteit van het product zien en omsluiten het product als een tweede huid. Het product kan hierdoor van alle kanten worden bekeken. Daarnaast beschermt de nauwe verpakking het verpakte product tegen vochtverlies dankzij de nauwsluitende, hoogglanzende folie. Ook de houdbaarheid is een stuk beter dan bij andere gangbare verpakkingsmethoden. Ten slot staat skinfolie ook voor gemak: de skinfolies kunnen ook worden gebruikt voor magnetronmaaltijden, mits de juiste folie wordt gebruikt. SkinFresh Top Expert assortiment Al meer dan dertig jaar is adapa bezig met het ontwikkelen van de perfecte skinfolies. Het resultaat is het hoogwaardige SkinFresh Top Expert assortiment dat voor alle gangbare toepassingen geschikt is. De folies kunnen worden gebruikt voor verse voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kaas. Ze hebben nu een nieuwe samenstelling voor een nog betere verwerking op moderne verpakkingslijnen. Het SkinFresh Top Expert assortiment omvat zeer transparante, glanzende, en zelfs bedrukbare PEgebaseerde folies met een hoge barrière die de producten strak, maar zonder spanning, omsluiten. De folies zijn elastisch, maar toch stevig, en zijn geschikt voor allerlei soorten voedingsmiddelen met verschillende formaten en zijn ook geschikt voor producten met botten. De folies zijn verkrijgbaar in diktes van 80 tot 150 µm en sluiten PE- seallagen of APET en PP-monofolies en trays betrouwbaar af. Het is adapa gelukt de folies dunner te maken en toch dezelfde hoge kwaliteit te behouden. Hierdoor besparen zij materiaal en grondstoffen.

FISH&CO NR 2 2023 16 PRODUCTNIEUWS Bij Pronomar leveren we speciaal ontworpen droogsystemen voor het drogen van alle soorten persoonlijke beschermingsmiddelen. Op de uniek ontworpen, afgeronde hangers kun je niet alleen werkkleding drogen, maar ook reddingsvesten en andere uitrusting die in de visserij worden gebruikt Drogen van binnenuit De duurzame en zeewaterbestendige systemen van Pronomar bieden een handige oplossing voor het drogen van uw PPE. Onze innovatieve technologie droogt visserijkleding van binnenuit met behulp van warme lucht. Dit zorgt voor een snel en zacht proces waarbij uw waardevolle uitrusting met de grootst mogelijke zorg wordt behandeld. “Met onze systemen zullen niet alleen uw persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) een langere levensduur hebben, maar uw personeel zal ook profiteren van een verhoogde motivatie en minder ziekteverzuim, omdat ze hun werkdag consequent in droge kleding kunnen beginnen.” Meer informatie: Pronomar B.V. | Tel. +31 (0)78-68 19 481 info@pronomar.com | www.pronomar.com Voordelen van print & apply zijn het inprinten en aanbrengen van etiketten met één machine en het gebruik van zowel blanco als deels voorbedrukte etiketten. Het is geschikt bij hoge productiesnelheden. Er zijn geen of minimale omsteltijden. Non-stop labeling is mogelijk, wat de productiviteit verhoogt. Thermodirect en thermotransfer zijn eveneens mogelijk, net als integratie met alle pakketten voor labeldesign. Coderen op visverpakkingen Liever werken met voorbedrukte labels? Dan volstaat de etiketteermachine van De Koningh, die de labels op hoge snelheid aanbrengt op visverpakkingen. Voor productspecifieke informatie, zoals de houdbaarheidsdatum of batchcode, biedt de kleinkarakter inkjet printer de perfecte oplossing. Coderen met de kleinkarakter inkjet biedt verschillende voordelen, zoals contactloos printen op vrijwel elk materiaal, een eenvoudige integratie van de inkjetprinters in de productielijn. Het biedt de mogelijkheid om te coderen in de meest veeleisende omgevingen, op zeer snelle productielijnen. Het voorkomt bovendien fouten met eenvoudige softwarekoppelingen. Meer informatie: De Koningh Coding & Labeling BV Tel. +31 (0)26-741 00 00 info@dekoningh.nl www.dekoningh.nl DROOG EN COMFORTABEL BEGIN VAN DE DAG LABELS PRINTEN EN AANBRENGEN OP VISPRODUCTEN Beschermende persoonlijke uitrusting (PPE) wordt dag in dag uit gebruikt, intensief en onder sterk wisselende temperaturen en weersomstandigheden. Het resultaat: natte (werk)kleding. De speciaal ontworpen droogsystemen van Pronomar zorgen voor een droog en comfortabel begin van de dag of volgende shift. Bij het door De Koningh Coding & Labeling BV aangeboden print & apply worden blanke of deels voorbedrukte labels ingeprint en vervolgens direct aangebracht op een visverpakking. Een weeg-prijs-etiketteermachine realiseert dit ook. Daarnaast is het mogelijk om real-time het exacte gewicht en de bijbehorende prijs mee te printen.

17 FISH&CO NR 2 2023 SUBCOVER: SARCO PACKAGING BIJ VISSCHER SEAFOOD EN SEAFOOD CONNECTION ‘DE HOGE MATE VAN FLEXIBILITEIT EN HET GEBRUIKSGEMAK SPREKEN ONZE KLANTEN ENORM AAN’ Visscher Seafood is hard aan het groeien. Na de recente overname van Norwegian Seafood heeft de zalmverwerker op Urk het pand onlangs verbouwd en de capaciteit verder uitgebreid om nog beter te kunnen voldoen aan de groeiende, wereldwijde vraag. Voor het verpakken van vaste porties zalmstukken – exact op gewicht – heeft Visscher Seafood een lineaire multiheadweger van Manter neergezet. Verderop in het vissersdorp, bij Seafood Connection, wordt naar volle tevredenheid de Pronova zakvulmachine gebruikt voor het semiautomatisch verpakken van luxere vis- en seafoodproducten. “De hoge mate van flexibiliteit en het gebruiksgemak van de machines spreken onze klanten enorm aan”, weet Jaap van der Sar van Sarco Packaging.

FISH&CO NR 2 2023 18 Sarco is exclusief leverancier van het Nederlandse machinemerk Manter, dat onder meer multiheadwegers ontwikkelt. De Manter M12 FR, de lineaire weger die bij Visscher Seafood staat opgesteld, wordt gebruikt voor het nauwkeurig tellen en wegen van zalmstukken. De optimale combinatie voor het gewenste gewicht wordt samengesteld uit de gevulde weegschalen, die een secuur en snel resultaat geven. “De afgelopen tien jaar hebben we een sterke groei doorgemaakt en de overstap gemaakt naar biologische zalm. Door de overname van Norwegian Seafood is onze omzet verdubbeld. We produceren nu op drie zalmlijnen, waarop we ruim zeventig vissen per minuut verwerken”, legt kwaliteitsmanager Richard Brouwer uit. “Het portioneer- en vacuümproces zijn uitgebreid en we hebben er een vrieslijn bijgekregen. Het product moet ook gewogen en verpakt gaan worden. De vraag neemt ook nog steeds toe. Overal ter wereld eet men zalm. In Afrika, Azië en Amerika. Zalm is een ideale vis. Je kunt er een voor- en hoofdgerecht van maken of juist sushi. En het oogt altijd luxe. Wij verwerken hier vooral Noorse zalm, maar we hebben ook zalm uit Schotland, de Faeröer Eilanden en IJsland in ons assortiment. Afhankelijk van wat de klant wenst.” Duidelijke meerwaarde Voor de nieuwe vrieslijn ging Visscher Seafood op zoek naar een multiheadweger voor het nauwkeurig afwegen van de porties alvorens deze naar de verpakkingsmachine worden geleid. “We zijn bij meerdere leveranciers gaan kijken en zagen de Manter op de stand van Sarco tijdens de Empack van vorig jaar. We zijn gaan testen met onze producten en raakten snel overtuigd van de meerwaarde die deze weger ons zou kunnen bieden”, verduidelijkt hoofd productie Pieter Korf van Visscher Seafood. Van der Sar legt uit wat die toegevoegde waarde is. “Op basis van de wensen en eisen van Visscher Seafood hebben we bewust een lineaire weger geadviseerd, zodat het product minder lang onderweg is vanwege de geringe valhoogte, zoals bij een rondkopweger het geval is. Deze weger kon gemakkelijk inline geplaatst worden tussen de uitvoer van de spiraalvriezer en verpakkingsmachine. Bovendien moest de Manter geïntegreerd worden met bestaande apparatuur. Doordat er verschillende afvoersystemen mogelijk zijn, is de weger te combineren met alle verpakkingsmachines. De bediening is door middel van een gebruiksvriendelijk touchscreen.” SUBCOVER: SARCO PACKAGING BIJ VISSCHER SEAFOOD EN SEAFOOD CONNECTION ‘Doet wat ze beloofden’ Er is een groeiende vraag naar zalmporties van tussen de 80 en 120 gram, vertelt Brouwer over de toepassing van de Manter. “Inmiddels slagen we erin om het snijverlies zo minimaal te houden, met een bijna volledige verwaarding. Als het kop- en staartstuk eraf zijn, kunnen we zo’n 98% van de vis verwaarden. Voorheen varieerde dat nog tussen de 52 en 88%. Wij wilden een goede oplossing voor onze 1-kilograms verpakkingen, met daarin zeven zalmstukjes à 147 gram gemiddeld. Alles

FISH&CO NR 2 2023 19 Van der Sar geeft aan dat het gebruiksgemak van de Pronova van een zeer hoog niveau is. “Vijf minuten uitleg en iedereen kan ermee werken”, stelt hij. “Er gaan bij Seafood Connection gemiddeld 30 zakken per minuut door de lijn. Als de verpakkingen er scheef opzitten, dan heb je na vijf minuten al zo’n 150 verpakkingen à 5/6 cent per stuk er verkeerd doorheen gedraaid. Dat voorkom je met deze zakvulmachine. Bovendien heb je de keuze uit verpakkingen met verschillende type sluitingen. Dat kan een seal zijn, maar ook een zip voor hersluitbare verpakkingen.” Flexibel verpakken De geboden flexibiliteit is wat Hakvoort aanspreekt in de Pronova. “Voorheen hadden we een externe partij die voor ons het verpakkingsproces deed, maar we hebben dat naar ons toegetrokken. Dan kijk je in eerste instantie naar goede oplossingen waarmee je uit de voeten kan. Wij hebben allerlei luxe verpakkingen in relatief kleine batches en oplages. Zodoende zochten we een zakvulmachine waarbij we snel kunnen wisselen van verpakkingen. De Pronova gebruiken we voor korte runs van luxe producten in voorgevormde zakjes.” Van der Sar ziet dat veel vis- en voedingsmiddelenfabrikanten de Pronova hebben staan voor premium producten in hoogwaardige verpakkingen, maar ook als opmaat naar een volledig geautomatiseerd verpakkingsproduct. “Dit is een ideale oplossing voor wie de producten handmatig inlegt en vervolgens de zak geautomatiseerd wil dichten en stapelen, zeker omdat er een teller opzit en je dus relatief snel tientallen zakken kunt vullen en verwerken. Mocht je later toch nog willen overgaan op het automatiseren van het vullen, dan kan dat ook in combinatie met de Pronova-verpakkingsmachines. Hiermee ben je al voorbereid op de eventuele toekomst.” Specifieke wensen Als aanvullende service zorgde Sarco er bij de oplevering van de Pronova bij Seafood Connection ook voor dat de verpakkingsdatum en THT op elke verpakking geprint kunnen worden. “Seafood Connection had de nadrukkelijke wens om deze informatie op de verpakkingen te kunnen printen. In plaats van de verpakkingsmachine terug te sturen naar de fabrikant voor een ombouw hebben we samen met onze partner Actitec gekeken hoe zij gemakkelijk én snel konden printen en etiketteren. Al binnen enkele dagen kon deze printer en labelmachine worden geïntegreerd op deze verpakkingslijn.” Van der Sar benadrukt tot slot: “Als een klant een specifieke wens heeft, dan kijken we altijd hoe we dit het beste kunnen oplossen. Dat is voordeel dat we veel partners hebben met wie we heel fijn samenwerken.” Meer informatie: Sarco Packaging | Tel. +31 (0)418-56 25 53 | info@sarcopackaging.com www.sarcopackaging.com | Stand Empack Mechelen: E51 Sarco Packaging gaat hoofdkantoor uitbreiden Sarco Packaging gaat uitbreiden. Het pand naast het hoofdkantoor in Gameren kwam beschikbaar en wordt de komende periode bij het huidige gebouw getrokken. De officiële opening is op donderdag 2 en vrijdag 3 november. “De extra ruimte gaan we voor een deel gebruiken om een mooie showroom te creëren”, stelt Jaap van der Sar. “De mogelijkheid deed zich voor om het kantoorpand van het bedrijf dat direct naast ons gevestigd zat over te nemen met daarbij behorende opslaghal. De kans om uit te breiden hebben we meteen aangegrepen”, legt Van der Sar uit. “In de afgelopen jaren zijn we hard gegroeid. Zowel qua aanbod verpakkingsmachines en verpakkingsmaterialen als in personele bezetting. Hierdoor is de extra bedrijfsruimte zeer welkom.” wordt nauwkeurig gewogen en doorgezet naar de verpakkingsmachine.” Korf vult aan: “Sarco presenteerde hun oplossing aan ons en wij zeiden toen tegen elkaar: ‘Als dit inderdaad werkt, dan kiezen we voor hun. Vanwege hun ervaringen in de foodsector, de testen bij Manter in Emmen, het feit dat het een Nederlands product is en de software ook helemaal op maat voor ons geschreven kon worden, overtuigden ons om voor Sarco te kiezen. De Manter doet precies wat Sarco ons heeft beloofd.” Van der Sar vervolgt: “De Manter is ook zo ingesteld dat de machine altijd vol geraakt voordat de bakjes worden gevuld. Als die bakjes leeg dreigen te geraken, wacht de weger automatisch totdat er meer producten zijn, zodat de zeven porties altijd nauwkeurig op gewicht zijn in plaats van zo dicht mogelijk bij het gewenste gewicht. Daarin verschilt de Manter van veel andere wegers. Bovendien kan de Manter leidend zijn voor een verpakkingsmachine maar net zo gemakkelijk geleid worden door een verpakkingsmachine. Die flexibiliteit is een onderscheidend aspect van onze wegers. Dit maakt snelle wisselingen van verpakkingen mogelijk. De Manter past zich aan naargelang de wensen van de klant. Een andere batch met andere hoeveelheden en gewichten is met één druk op de knop in te stellen. Het gebruiksgemak is ook zeer goed.” Semiautomatisch verpakken Bij Seafood Connection, eveneens op Urk, plaatste Sarco een Pronovazakvulmachine. Deze wordt gebruikt voor het semiautomatisch verpakken van luxere visproducten. “Wij verpakken verschillende producten voor verschillende retailers. Het gaat vooral om premium producten, zoals kabeljauw, roodbaars, coquilles of langoustines”, legt Klaas Hakvoort, directeur retail bij Seafood Connection, uit. “De verpakkingen sluiten aan bij de hoge kwaliteit van het product. Vaak gaat om het stuksverpakkingen. Van de kabeljauwfilet doen we bijvoorbeeld twee stuks per verpakking. Die worden nauwkeurig geportioneerd, gesorteerd en handmatig gevuld. Vervolgens zorgt de Pronova ervoor dat de verpakkingen goed gesloten worden.”

Individually, we are one drop. Together, we are an ocean Meer informatie? Bel dan +31 (0)416 37 52 25 of stuur een e-mail naar info@van-beek.nl. WWW.VAN-BEEK.NL Van Beek ontwikkelt en produceert op maat gemaakte schroeftransportsystemen voor een optimaal productieproces voor onder meer de vis-, schaal- en schelpdierenindustrie. Wij ontwerpen en produceren volgens de EHEDG-richtlijnen en voldoen zo aan de strenge hygiëne eisen die gesteld worden binnen deze industrie. TOTAALLEVERANCIER VOOR DE VISINDUSTRIE Coderen | Labelen | Inspectie Altijd de juiste visproducten bij uw klanten Simpele integratie van onze systemen in uw lijn In de meest veeleisende productie-omgevingen printen Voorkom fouten met eenvoudige software koppelingen NEEM CONTACT OP! +31 (0)26 741 00 00 info@dekoningh.nl | www.dekoningh.nl

FISH&CO NR 2 2023 21 MACHINES, PRODUCTIELIJNEN EN AUTOMATISERING LIFTSYSTEMEN BACKSAVER MAKEN LEVEN VAN VISVERWERKERS EEN STUK EENVOUDIGER omdat we willen weten voor welke machines en productielijnen hij de kantelaar wil gebruiken. Het stukje maatwerk is de toegevoegde waarde van Backsaver. Wij vinden het heel belangrijk dat de klant er blij mee is.” “Welke vissoorten heb je? Hoeveel producten wil je draaien per uur of per dag en wil je een Backsaver waar je personeel naast of juist voor gaat staan? Wij beschikken over veel ervaring en denken dus mee met de klant. Wij onderscheiden ons door onze prijs/kwaliteitverhouding en de robuustheid van de machines. Ze zijn simpelweg niet kapot te krijgen. Hoe we dat doen? Door gericht over te calculeren, een gedegen constructie en het gebruik van supersterk materiaal. Het is allemaal heel duurzaam. Sommige Backsavers draaien al dertig jaar in een productie mee. Die komen alleen bij ons terug voor regulier onderhoud”, stelt Bram. Hij vervolgt: “De mensen die ermee moeten werken, werken vaak keihard. Als ze slim gaan tillen, kunnen ze nog beter en dus nog efficiënter werken. Het is een ergonomisch hulpmiddel dat bijdraagt aan de gezondheid van de werknemers, die ook veel prettig kunnen werken en dus blijer zijn met het werk dat ze doen. Je verwacht het misschien niet, maar ook in Nederland en België komen we nog bij visfabrikanten waar het personeel moet bukken om alle vis voor de verwerking uit een bak te tillen. De hele dag door”, zegt Bram. “Dat is onnodig en wij bieden voor deze visverwerkers een mooie en duurzame oplossing.” Meer informatie: Van Oirschot RVS/Backsaver tel. +31 (0)411-689 372 | info@backsaver.nl | www.backsaver.nl Van Oirschot RVS in Boxtel heeft een ijzersterke reputatie binnen de internationale visindustrie onder de naam Backsaver. Het Nederlandse merk levert kantelaars voor normwagens, vaten, pallets, kuipen plus verschillende liftsystemen die het leven van het personeel een stuk eenvoudiger maken. “Onze slogan is ‘Work hard, lift smart’. Het staat voor wat we doen. Onze heffers en kantelaars optimaliseren het productieproces waardoor medewerkers slimmer tillen en efficiënt kunnen werken”, verzekert directeur Bram van Oirschot. Backsaver biedt kantelaars, kiepers en palletliften in diverse uitvoeringen en voor uiteenlopende doeleinden. Daarbij hebben klanten de keuze uit verschillende soorten bakken, storthoogtes, gewicht, kantelhoek (0 tot 120 graden), die handmatig verplaatsbaar zijn of juist als vaste installatie. “We hebben bakken met een inhoud van 200 tot 1500 liter. Oftewel 300 tot 1500 kilogram vis. De grootste range bestaat uit de hefkantelaar voor normwagens. We ontwikkelen zelf, want wij zijn het ook maar zelden eens met wat we andere merken op de markt zien brengen”, zegt Bram. “Naast een goede kwaliteit onderscheiden we ons ook door een goede service en het nakomen van afspraken. Bij ons is er nooit onduidelijkheid over kosten vooraf. Als we zeggen dat we over acht weken leveren, dan doen we dat ook! Ook als een machine bij de concurrent een paar duizend euro goedkoper is, kiezen ze bijna altijd voor ons. De ‘Standard Tipper’ is ons belangrijkste model. Een basismodel waar je altijd op door kunt bouwen. De ene keer wat hoger, de andere keer een andere hoek. Als we weten wat een klant wil, maken we een specifiek 3D-model dat we voorleggen.” ‘Ermee werken doet overtuigen’ Backsaver doet waar het vrij vertaald voor staat: het sparen van de rug. “Door onze geautomatiseerde kiepers hoeven werknemers niet meer te bukken maar werken ze altijd op armhoogte. Dit zorgt voor blije gezichten op de werkvloer. We hebben vijftien basismodellen, maar we leveren vrijwel altijd maatwerk. Als een bepaalde machine wordt opgevraagd, gaan wij altijd in overleg met de klant

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4