NBT-Magazine Nr 2-2024 Online

nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | April 2024 | 25e jaargang no.2 | Pr i j s € 10, 50 Coverstory Duurzaam én lagere dosering: de Easy Go Pro® doet het! SPECIAL AUTOMATISERING & VERPAKKINGSOPLOSSINGEN

Maintenance | service | spareparts | engineering Chain Rod Belt Capway service & spare parts Vacuum depanning Needle depanning Tray cleaning Proofing systems Tunnel oven Loading/ Unloading Cooling & tray conveyors Automation The Netherlands I Pascalbaan 3 I 3439MP I Nieuwegein I +31343523880 I sales@divardy.nl I www.divardy.nl

NBT MAGAZINE NR 2 2024 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Sven Noten (Media-adviseur) s.noten@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2024 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Wat is echt belangrijk in het leven? Ik heb mezelf deze vraag de afgelopen tijd vaker dan normaal gesteld. Onlangs heb ik thuis een ongeluk gehad waardoor ik een tijdje uitgeschakeld was. Letterlijk, want een zware hersenschudding zorgde ervoor dat ik even niet zo goed functioneerde. Dat zet alles weer in perspectief. Je ziet dan maar weer hoe afhankelijk je bent van je gezondheid, iets dat je wel weet, maar als je er niet over na hoeft te denken, maak je je er niet zo druk om. Nu is alles weer opgelost en heb ik mijn prioriteiten weer helemaal op orde. Dat kan een periode van bezinning toch met je doen. Ik zou het iedereen kunnen aanraden om weer eens – al dan niet gedwongen – een stapje terug te doen en een blik te werpen op je leven. Hoe geef je invulling aan je (werkende) leven? Ben je nog tevreden en ben je nog wel 100 % toegewijd? Hoe zie je de toekomst voor je? Zeker als druk ondernemer sta je in een soort overlevingsstand en ga je maar gewoon door kan ik me zo voorstellen. De Visie nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | April 2024 | 25e jaargang no.2 | Pr i j s € 10, 50 Coverstory Duurzaam én lagere dosering: de Easy Go Pro® doet het! SPECIAL AUTOMATISERING & VERPAKKINGSOPLOSSINGEN Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl Dat merkte ik tijdens een interview dat ik onlangs had met Ritchie Soekhlal van Patisserie Tummers. Hij heeft zoveel meegemaakt in zijn eerste vijf jaar als ondernemer: dat maak je normaal mee in een heel leven. Corona, een energiecrisis, hyperinflatie, enorm hoge grondstofkosten, een zelfmoord in de bakkerij, een leegloop qua personeel en ga zo maar door. ‘Ik heb wel hele wijze lessen geleerd en dat neem je mee richting de toekomst. Zelf heb ik mijn hele privéleven opgeofferd en woon ik nog steeds bij mijn moeder, maar ik kijk met heel veel trots op waar we nu staan en wat we gerealiseerd hebben. Als ondernemer ben ik verder heel trots op onze mensen en de gemeenschap die ons elke keer weer steunt. Al vijf jaar ben ik ontzettend trots om de eigenaar te mogen zijn van Patisserie Tummers. Ik kijk vol vertrouwen uit naar de mooie jaren die voor ons liggen en ik heb er ontzettend veel zin in. Ik sta nog steeds elke dag met veel plezier op om weer aan de slag te gaan”, zo zegt Ritchie daar zelf over. De gedrevenheid en passie van ondernemers zoals Ritchie is iets waar ik met heel veel bewondering naar kijk. Ik weet niet wat ik zelf in zo’n situatie zou doen, maar ik zou wel even een stap terugnemen – met de kennis die ik nu heb – en kijken wat ik zelf echt zou willen. Het begint toch met intrinsieke motivatie, los van het feit of je het nog leuk vindt of dat je er zo ver financieel in zit dat je niet anders kan dan doorgaan. Maar opgeven is geen optie, zo blijkt wel. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. IK ZOU HET IEDEREEN KUNNEN AANRADEN OM WEER EENS – AL DAN NIET GEDWONGEN – EEN STAPJE TERUG TE DOEN EN EEN BLIK TE WERPEN OP JE LEVEN

4 NBT MAGAZINE NR 2 2024 INHOUD P. 26 NABESCHOUWING ANUGA Anuga FoodTec 2024 heeft opnieuw zijn positie als handelsbeurs voor primaire leveranciers en als centraal platform van de wereldwijde voedingsmiddelen- en drankenindustrie versterkt. Alle aspecten van de voedingsmiddelenindustrie, van processing tot verpakkingen en van digitalisering tot energie- en waterbeheer, kwamen aan bod tijdens de vierdaagse vakbeurs in Keulen. Het thema van deze editie luidde ‘Setting the right course for tomorrow’. P 21 COVERSTORY SONNEVELD In de ambachtelijke bakkerij draait het steeds meer om precisie, efficiëntie en kwaliteit. Ondernemers willen de verbruikskosten onder controle houden of nog beter: kosten besparen. Het vinden van innovatieve oplossingen die zowel efficiëntie als kosteneffectiviteit bevorderen, is daarbij enorm van belang. Daar komt de Easy Go Pro® om de hoek kijken: een nieuwe en gerichte oplossing om bakkerijproducten eenvoudig én duurzaam te lossen. P. 14 EVERBAKE Voor Bakkerij Borgesius in Rotterdam heeft bakeware-producent EverBake broodkoppels ontwikkeld voor gebruik in de automatische productielijn. Alle koppels op deze reeds bestaande lijn werden onlangs vervangen door EverBake broodkoppels, die volledig op deze lijn zijn afgestemd. De redactie sprak Nick Eversdijk om te horen hoe dit proces is verlopen en wat het belang is van goed ontworpen, op-maat-gemaakte broodkoppels. P. 7 SUBCOVER ROYAL KAAK SILOS & DOSING Met de overname van Silowacht door Royal Kaak drie jaar geleden werd een belangrijk sluitstuk aan Kaaks missie ‘from silo to truck’ toegevoegd. Na de overname en onder de naam Kaak Silos & Dosing kreeg die samenwerking extra impact op het gebied van productie-efficiency, schaalvergroting en duurzaamheid. Een en een is drie, was het doel van de overname. Hoe dat heeft uitgepakt vroegen we aan Gert-Jan Bos, managing director. 26 21 7 14

NBT MAGAZINE NR 2 2024 5 P. 39 RETRO: PATISSERIE TUMMERS Heugelijk nieuws voor Patisserie Tummers en voor eigenaar Ritchie Soekhlal in het bijzonder, want 4 maart markeerde het vijfjarig jubileum als eigenaar van de Heemsteedse patisserie. Een mooie mijlpaal voor de jonge ondernemer die nog barst van de ambitie, maar ook in de afgelopen vijf jaar genoeg heeft meegemaakt. “Ik ben heel erg dankbaar voor alle support die we gehad hebben en waar we nu als bedrijf staan”, vertelt Ritchie. P. 36 HAVANTEC Van Dijk Roggebrood heeft een krachtige stap gezet naar een toekomst van verbeterde productie-efficiëntie en ergonomische verantwoordelijkheid met behulp van Havantec. Met de ambitie om hun mengproces te optimaliseren, heeft Havantec een innovatieve oplossing die niet alleen de capaciteit vergroot, maar ook manuren bespaart en kostentechnisch slimmer is. Een win-winsituatie waar Van Dijk Roggebrood meteen de vruchten van plukt. P. 32 HEATMATRIX Voor zowel industriële als ambachtelijke bakkerijen heeft HeatMatrix oplossingen waarmee bakkers efficiënt gebruik kunnen maken van hun restwarmte. HeatMatrix nodigde twintig bakkers uit voor een seminar over het verduurzamen van productieprocessen in de bakkerij. “Wij willen graag weten waar de bakkerijbranche behoefte aan heeft en wat HeatMatrix voor deze ondernemers kan betekenen.” P. 30 AMARANT Ter ere van het 100-jarige bestaan is door Zijne Majesteit de Koning aan Amarant Bakkersholding B.V. het Predicaat Koninklijk toegekend. Deze eervolle onderscheiding is de bekroning op het werk van Amarant Bakkers als één na grootste bakkerij in de sector en toonaangevend op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Het is voor het eerst dat het Predicaat Koninklijk werd uitgereikt in de gemeente Koggenland. 30 36 39 32

6 NBT MAGAZINE NR 2 2024 OPLEIDING NIEUWE MEDEWERKERS BETER VOORBEREID DANKZIJ INTRODUCTIEPROGRAMMA BAKKERIJ Leidinggevenden kunnen hun nieuwe medewerkers eenvoudig en kosteloos laten deelnemen aan het Introductieprogramma. Carla Zwierstra, directeur van de Stichting Bakkracht: “Het programma is beschikbaar via Bakbekwaam en te gebruiken op laptops, desktops, tablets en smartphones. Je stuurt de link naar je nieuwe medewerker, uitzendkracht of stagiair; zij kunnen het programma direct gaan volgen. Bij voorkeur is dat vòòr de eerste werkdag, zodat ze goed voorbereid aan hun nieuwe baan beginnen.” Medewerkers die beginnen met werken in de ambachtelijke of industriële bakkerij kunnen voortaan beter voorbereid van start gaan op hun nieuwe werkplek. Op 15 februari 2024 lanceerde Bakkracht het Introductieprogramma, waarin nieuwe medewerkers interactief kennismaken met het werk in de bakkerij en met belangrijke onderwerpen als veiligheid, hygiëne en gastvrijheid. Duidelijk en interactief Er is een eigen Introductieprogramma voor de ambachtelijke en voor de industriële bakkerij. Nieuwe medewerkers gaan daarin aan de slag met duidelijke instructievideo’s en klikbare afbeeldingen, afgewisseld met praktische tips en quizvragen waarmee ze zichzelf kunnen testen. Zo zien ze hoe ze iets zwaars tillen, veilig met machines werken, hygiënisch met producten omgaan of de klant centraal stellen. In beide programma’s is er veel aandacht voor veilig werken en hygiëne, vertelt Carla Zwierstra. “Nieuwe medewerkers in de industrie hebben niet altijd ervaring in de bakkerij of de voedingssector. Daarom ligt het accent voor hen vooral op die onderwerpen. Het programma voor de ambachtelijke bakkerij is gericht op verkooppersoneel, omdat zij vaker dan productiemedewerkers geen bakkerijervaring hebben. De focus ligt voor hen niet alleen op hygiëne en veiligheid, maar ook op gastvrijheid en presentatie, omdat dit belangrijke aspecten van het werken in een bakkerswinkel zijn.” Goed werkgeverschap Het Introductieprogramma voor de industriële bakkerij was eerder al tegen betaling te gebruiken. Het is nu samen met het nieuw ontwikkelde programma voor de ambachtelijke bakkerij op één platform te vinden en gratis beschikbaar voor alle bakkerijen. “Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf bekostigt de programma’s en daarom zijn er voor werkgevers en medewerkers geen kosten aan verbonden”, licht Carla Zwierstra toe. “Het Introductieprogramma heeft immers belangrijke voordelen voor iedereen in de sector: instromers gaan sneller en beter geïnformeerd aan het werk en het bevordert de veiligheid op de werkvloer voor zowel de nieuwe medewerkers als hun collega’s. Zo helpt het programma de bakkerijsector om een aantrekkelijke werkgever te zijn en medewerkers te behouden, en draagt het bij aan goed werkgeverschap en het imago van de sector.” Meer informatie: De Introductieprogramma’s voor de ambachtelijke bakkerij en de industriële bakkerij zijn te vinden op www.bakbekwaam.nl/ introductieprogramma

NBT MAGAZINE NR 2 2024 7 SUBCOVER: KAAK SILOS & DOSING ‘SAMEN SLIMMER, SAMEN STERKER’ Met de overname van Silowacht door Royal Kaak drie jaar geleden werd een belangrijk sluitstuk aan Kaaks missie ‘from silo to truck’ toegevoegd. Een samenwerking tussen de twee tot dan toe zelfstandig opererende grootheden in de bakkerij-industrie bestond vòòr de overname al. Na de overname en onder de naam Kaak Silos & Dosing kreeg die samenwerking extra impact op het gebied van productieefficiency, schaalvergroting en duurzaamheid. Een en een is drie, was het doel van de overname. Hoe dat heeft uitgepakt vroegen we aan Gert-Jan Bos, managing director en verantwoordelijk voor de dagelijks leiding van het bedrijf in Zwolle. Gert-Jan Bos, Algemeen Directeur Kaak Silos & Dosing

8 NBT MAGAZINE NR 2 2024 SUBCOVER: KAAK SILOS & DOSING “Silowacht bewees zich sinds de oprichting eind jaren tachtig als een toonaangevende leverancier van op maat gemaakte ingrediëntenopslag- en doseersystemen en was een van de marktleiders in de bakkerijsector in de Benelux. Royal Kaak heeft als leverancier van stand-alonemachines en complete, volledig geïntegreerde lijnen voor de bakkerijindustrie wereldwijd een marktleiderpositie. Door de overname zijn we samen slimmer, samen sterker. Slimmer, onder andere door SmartBakery Next waarmee Silowacht al jaren werkt en dat we na de overname hebben geïntegreerd in bakkerijlijnen bij zowel industriële als ambachtelijke bakkers. SmartBakery Next is een automatisch besturingssysteem dat nauwkeurig de benodigde hoeveelheid droge en natte grondstoffen doseert. Het systeem slaat recepturen op en creëert productielijsten. Geïntegreerd met Royal Kaaks data-analysesoftware, het platform iBakeCare, worden gegevens over onder andere de output, de prestaties en de uitval inzichtelijk gemaakt. Dat geeft bakkers, operators en technici inzichten die essentieel zijn voor het stroomlijnen van het complete productieproces of een specifiek onderdeel ervan. Vroeger was het vaak zo dat de bakker zelf de instellingen per ingrediënt beheerde en aanpaste. Nu staan er steeds vaker operators aan de lijn. Daarom hebben we het SmartBakery Next systeem zo gebruiksvriendelijk en robuust mogelijk gemaakt, zodat iedereen het feilloos kan bedienen en de technische dienst het systeem eenvoudig kan aanpassen. Dat bespaart externe kosten. De nauwkeurige precisie garandeert consistente kwaliteit en minimaliseert afval en foutmarges. Daarmee dragen wij, en daarmee ook onze klanten, bij aan het voorkomen van verspilling van grondstoffen. Die doelstelling sluit naadloos aan bij onze duurzaamheidsambitie Food without Footprint.” Aanpassen aan vragen uit de markt “De markt vraagt steeds meer om eerlijke voeding met natuurlijke ingrediënten, naar de smaak van vroeger. Dit is een internationale trend die we zien in alle landen om ons heen en die niet gaat verdwijnen. Consumenten kiezen vaker voor ambachtelijk. Vanuit duurzaamheidsbewustzijn, vanuit de gezondheidsgedachte en omdat ze willen genieten van puur, lekker en gezond eten. Dat betekent voor de industrie aanpassingen in de manier van bakken: terug naar de basis en naar natuurlijke processen: geen toevoeging van e-nummers, minder zout en suiker, een langere voorrijs. Met Silowacht als specialist binnen de Kaak-familie zijn we in staat met meer capaciteit en op een hoger tempo in te spelen op die toenemende en specifieke marktvragen. De kennis die we hiermee toevoegen aan de Kaak-familie heeft een extra positief effect op de kwaliteit die we leveren aan afnemers. Kijken we naar de groei van de wereldbevolking, dan neemt deze en daarmee de broodconsumptie de komende decennia fors toe. Productieprocessen moeten hier klaar voor zijn. Met Silowacht als onderdeel van Royal Kaak zijn we op die schaalvergroting voorbereid. We zien het als onze verantwoordelijkheid dat we een stabiele en hoogwaardige schakel zijn in de voedselproductie wereldwijd, nu en in de toekomst.” Kruisbestuiving “Samen sterker zien we terug bij de inzet van elkaars expertise en de samenwerking bij de bestaande klanten van Silowacht en bij Royals Kaaks klanten. Van silo tot truck betekent dat we als één bedrijf de specialisatie hebben om klanten te ontzorgen in de bakkerij van het begin tot het eind van het productieproces, daar waar dat voorheen nog gescheiden was voor de specialisatie van grondstoffenopslag en -dosering. Silowacht is daarin een essentiële schakel omdat we die eerste stap, het opslaan, doseren en op elkaar afstemmen van de grondstoffen, voor de overname niet in eigen huis hadden. De toetreding tot het wereldwijde netwerk van Royal Kaak betekent voor Silowacht groeipotentieel, resulterend in aanvragen uit het buitenland voor de levering en inrichting van installaties maar ook voor het modificeren en/of het onderhouden van bestaande installaties. Royal Kaak voorziet de al jarenlang bestaande en nieuwe klanten van advies, ondersteuning en technische kennis voor alle onderdelen van de productielijn. Voor alle vragen hebben we experts binnen onze organisatie, voor alle opgaven hebben we een oplossing. Het is een kruisbestuiving die onze dienstverlening op verschillende vlakken heeft uitgebreid en verstevigd. Door de overname kunnen we klanten van Royal Kaak helpen met hun vraagstukken over grondstoffenopslag en -dosering en klanten uit het Silowacht-tijdperk kunnen nu ook bij ons terecht voor mixen, deegopmaak, rijzen, decoreren, bakken, koelen, vriezen, of handling. Door de bundeling van krachten is het een een-plus-een-is-drie-constructie waar klanten en beide bedrijven van profiteren en die we voor de toekomst doorontwikkelen.” Meer informatie: Kaak Silos & Dosing | Tel. +31 (0)315 339 111 | info@kaak.com www.kaak.com Big Bag storage-installatie

NBT MAGAZINE NR 2 2024 9 MET SILOWACHT ZIJN WE IN STAAT MET MEER CAPACITEIT EN OP EEN HOGER TEMPO IN TE SPELEN OP TOENEMENDE EN SPECIFIEKE MARKTVRAGEN

10 NBT MAGAZINE NR 2 2024 ACHTERGROND MARKTCIJFERS 2023: VOORAL AMBACHT ONDER DRUK, ECONOMIE STABILISEERT Er vindt in 2023 over het algemeen een stabilisatie plaats: zowel in economisch opzicht (die groeide in het afgelopen kwartaal 0,3%) als in verkoopcijfers. De totale broodvolumes bleven in 2023 stabiel, en door forse stijging van verkoopprijzen is de totale broodomzet gestegen. Vooral de out-of-home broodvolumes stegen in het afgelopen jaar, terwijl de inhome kanalen een dalende trend laten zien. Na jarenlange daling geven de imagocampagnes Ode aan brood en Brood, goed verhaal vanaf 2018 een boost aan het broodvolume. Ondanks economische onrust in de afgelopen jaren stabiliseert in 2023 het broodvolume. Door een herijking van GfK zijn alle data van 2019 t/m 2023 geoptimaliseerd en is er een trendbreuk ontstaan tussen 2018 en 2019. Verschuiving van ambacht naar supermarkt Sinds 2018 groeide het verkoopvolume binnen het ambacht, maar de economische situatie, internationale onrust en hoge prijsstijgingen maken dat het ambacht het vooral sinds 2022 erg moeilijk heeft. Net als de overige verkoopkanalen zoals markt en warenhuizen overigens. De supermarkt profiteert. Er is een verschuiving van broodvolume inhome naar supermarkten, maar er wordt ook minder verkocht, en daarmee staat het totaal volume inhome onder druk. Prijsverschil supermarkten - ambacht kleiner, koopkracht stijgt weer iets De gemiddelde broodprijs is voor alle kanalen gestegen, maar steeg dit jaar harder bij supermarkten en het overige kanaal dan bij het ambacht. Het absolute prijsverschil tussen supermarkten en ambacht is in 2023 dus iets gedaald ten opzichte van 2022. We zien dat het consumentenvertrouwen en ook de koopkracht weer iets aantrekt aan het begin van 2024. Gelukkig, al zijn deze gemeten cijfers nog altijd erg laag. Een aantrekkende economie, koopkracht en consumentenvertrouwen. Maar ook: stijgende broodprijzen, en nog steeds grote druk op broodvolumes en omzet, voornamelijk in het ambacht. In het jaarlijkse onderzoek van GfK in opdracht van NBC worden de definitieve volumes en omzetcijfers voor de broodmarkt, banket en gebak van 2023 duidelijk. Deze cijfers bieden inzicht in hoe het ervoor staat met onze sector en de trends door de jaren heen. Door deze cijfers in de context van de economische ontwikkelingen en maatschappelijke omstandigheden te plaatsen kunnen we als sector inspelen op de kansen en bedreigingen. Banket & gebak Nieuw in dit onderzoek zijn de banket- en gebakcijfers. Opvallend is dat tijdens de coronajaren de volumes omhoog gingen, maar dat ze in 2023 weer iets daalden. Toch is er in vergelijking met 2019 een licht stijgende lijn te zien in zowel omzet (banket en gebak) als volume (vooral gebak). Het ambacht scoort met name op gebak goed. Onvermijdelijke uitdagingen Doordat de turbulente omstandigheden met extreme inflatie en energietekorten inmiddels wat zijn gestabiliseerd, komen structurele uitdagingen weer op de agenda. Denk aan de arbeidskrapte, verduurzaming en het veiligstellen van grondstoffen te midden van internationale ontwikkelingen en klimaatverandering. Verwachtingen voor 2024 Het blijft ook in deze – nog altijd – economisch onrustige tijd lastig om voorspellingen te doen. Het compenseren van de verliezen tijdens corona is achter de rug. Als reactie op de prijsstijgingen kopen consumenten bewuster. De vraag blijft hoeveel de consument de komende tijd gaat bezuinigen op eten. De seinen zijn positief, de verwachting is dat de Nederlandse economie in 2024 stijgt, de koopkracht stijgt weer, de inflatie is lager dan vorig jaar maar het consumentengedrag blijft desondanks lastig te voorspellen. Met de wetenschap van nu is de verwachting dat de totale broodvolumes in een beperkte mate zullen stijgen in 2024. Supermarkten zullen blijven profiteren maar er zijn ook kansen voor het ambacht. Zo kunnen zij bijvoorbeeld meer inspelen op de jongere generaties, die vaker spontaan kant-en-klare producten kopen voor onderweg. Ook met voedingstrends zoals vega(n), gezonder en gemakkelijker kan het ambacht met haar aanbod innoveren.

NBT MAGAZINE NR 2 2024 11 AMBACHTELIJKE INSPIRATIE: DE EERSTE EDITIE VAN DE DAG VAN HET AMBACHT Na maanden van voorbereiding heeft de eerste editie van De Dag van het Ambacht plaatsgevonden op 11 maart 2024 in Evenementenhal Gorinchem. "Sleutelwoord van De Dag van het Ambacht was proeven. Een thematisch en praktisch ingestoken dag. Een dag die bovendien onze verwachtingen en die van de deelnemers heeft overtroffen wat betreft bezoekersaantallen", aldus Martijn Brandse, Head of Event van Bakkersvak en IJs-Vak. De organisatie van de Dag van het Ambacht is trots op de eerste editie van dit nieuwe evenement, maar kijkt ook terug met een kritische blik. Het besluit om De Dag van het Ambacht te organiseren kwam in eerste instantie voort uit de vraag vanuit de wedstrijden. Zij zochten een podium en wilden graag voor de continuïteit en duidelijkheid naar de deelnemers deze wederom laten plaatsvinden in Evenementenhal Gorinchem. Daarna volgde een uitgebreid marktonderzoek onder bezoekers en exposanten. Vanuit de vraag van de markt en een Veganplein als eerste pilot op Bakkersvak en IJs-Vak, was het een logische stap om een evenement te organiseren dat zich helemaal richt op vegan, allergenenvrij en duurzaamheid. De proeftafels en demonstraties waren de gehele dag drukbezocht met onder andere de populaire masterclasses 'Vegan bakken' van Bakels, geleid door Elina Vasilevska, en 'Vegan IJsbereiding' van Arco Kruik, SVH Meester IJsbereider. Daarnaast was er de masterclass 'Maak je eigen plantaardige carrotcake en betercrème' van Upfield, gepresenteerd door Vincent van der Zalm. Brandse voegt toe: "We hebben maandenlang uitgekeken naar dit moment en het is fantastisch om te zien hoe de bakkers, patissiers en ijsbereiders zich konden vinden in deze toch wel actuele thema’s. Natuurlijk is het afwachten hoe een eerste editie aanslaat bij het publiek, maar het resultaat was een dag vol inspiratie en praktische handvatten." Thema 'Celebration' bij het Dutch Pastry Team Eén van de hoogtepunten was de aanwezigheid van het Dutch Pastry Team, dat een dagvullend programma verzorgde met de jaarlijks georganiseerde vakwedstrijden Dutch Pastry Award en De Beste Bonbon van Nederland. Voor de Dutch Pastry Award presenteerden zeven getalenteerde patissiers hun indrukwekkende showstukken, die de ambachtelijke finesse en innovatie van de patisserie vertegenwoordigden. Noa Vlemmix werd bekroond met goud voor haar uitzonderlijke creatie in het thema Celebration. Rostriana Permatasari behaalde de tweede plaats met een volledig plantaardig showstuk en Luuk Renckens nam de derde plaats in. Daarnaast streden maar liefst twintig deelnemers om de titel van Beste Bonbon van Nederland. De prijs voor het winnen van de Beste Bonbon van Nederland 2024 werd uitgereikt aan Daan van de Lee. Naast deze wedstrijden waren de demonstraties van gastchefs Marike van Beurden en Alexandre Bourdeaux een ware traktatie voor de bezoekers. Hun culinaire kunsten en gepassioneerde presentaties vielen erg in de smaak, waardoor ze een onvergetelijke toevoeging waren aan dit evenement. Terugblik op de eerste editie Hoewel de organisatie verheugd is met het succes van De Dag van het Ambacht, erkent het ook de kritische geluiden die zijn ontvangen. Brandse vult aan: “Alle feedback wordt serieus genomen met als doel een succesvol evenement te realiseren in de toekomst waar de gehele branche zich thuisvoelt.” Eén ding is duidelijk en dat is dat de community behoefte heeft aan een platform zoals De Dag van het Ambacht in de jaren dat er geen Bakkersvak en IJs-Vak is. Volgend jaar kan de gehele branche uitkijken naar een nieuwe editie van Bakkersvak & IJs-Vak. Deze editie staat gepland op 9, 10 en 11 maart 2025 in Evenementenhal Gorinchem. Voor meer informatie en updates over De Dag van het Ambacht en Bakkersvak en IJs-Vak, houd de website www.bakkersvak.nl in de gaten. EÉN VAN DE HOOGTEPUNTEN WAS DE AANWEZIGHEID VAN HET DUTCH PASTRY TEAM, DAT EEN DAGVULLEND PROGRAMMA VERZORGDE MET DE JAARLIJKS GEORGANISEERDE VAKWEDSTRIJDEN DUTCH PASTRY AWARD EN DE BESTE BONBON VAN NEDERLAND TERUGBLIK

Habasit Netherlands BV +31 (0)33 247 20 30 socials.bnx@habasit.com www.habasit.nl Verlaag uw TCO, downtime en optimaliseer uw productie. • Weefselbanden • Kunststof modulaire banden • Monolitische banden en tandriemen • 24/7 Service en onderhoud Habasit een band vol vertrouwen! Dé partner in innovatie, verduurzaming en automatisering voor de foodindustrie. Integrale aanpak ERP MES & MOMS OEE WMS PLC/Scada RBK Food Automa�sering Logis�ek Architectuur Electrotechniek Werktuigbouw Koudetechniek RBK Food Projects +31 (0)570 – 680100 www.rbk.nl info@rbk.nl Wij hebben de oplossing die u zoekt! Unispray is een specialist als het gaat om spuitsystemen voor de voedingsmiddelenindustrie. Ook geschikt voor Bio-lossing. Hoefslag 7 | 4131ME Vianen | Tel: +31 (0)347-322097 MET DE COMPACT SERIE VAN AVT, KUNT U AL BROOD SNIJDEN EN VERPAKKEN OP SLECHTS 4 M2 OOK VOOR ONDERHOUD EN REPARATIE VAN ANDERE MERKEN SNIJ- EN VERPAKKINGSMACHINES WWW.AVT.NU - INFO@AVT.NU NIJVERHEIDSWEG 25 - 4731 CZ OUDENBOSCH

NBT MAGAZINE NR 2 2024 13 AUTOMATISERING RADINI: PRODUCTIECAPACITEIT UITBREIDEN MET BEHOUD VAN KWALITEIT Met de deegverwerkingslijnen van Radini kunt u uw productie van viennoiserie, croissants, donuts of brood uitbreiden met een verwerkings-capaciteit vanaf 250 kilogram deeg per uur. De lijnen hebben een modulair ontwerp, wat een hoge mate van flexibiliteit garandeert. In vergelijking met handmatige processen bereik je met de oplossingen van Radini gemakkelijk een hogere en consistentere productkwaliteit. Mark Haarsma, verkoopmanager regio Rademaker Nederland: “Tijdrovende en arbeidsintensieve processen, zoals het toeren van deegblokken, worden namelijk geautomatiseerd. Dit biedt voordelen in een tijd van stijgende arbeidskosten en een toenemend tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Met de Radini-lijn worden tijdrovende taken een soepel en doelgericht machineproces. De Radini is eenvoudig te bedienen; zo worden de instellingen automatisch aangepast aan het gekozen recept. U bereikt een hogere kwaliteit, bijvoorbeeld door nauwkeurig lamineren. Hierdoor werkt u met uniforme producten van constante kwaliteit en behaalt u een hogere output in minder tijd.” “Het Radini-concept is zo ontworpen dat u kunt beginnen met een lamineerlijn voor deegblokken en de configuratie op elk gewenst moment kunt aanpassen aan uw behoeften. Bijvoorbeeld met een uitbreiding naar een laminator in L-opstelling voor het produceren van een continue, gelamineerde deegplak. Voor een volledig geautomatiseerd proces kunt u kiezen voor een U-opstelling. Hierbij wordt de deegplak door een deegverwerkingslijn verwerkt tot eind-producten. De mogelijkheden zijn net zo gevarieerd als uw producten”, aldus Mark. Radini Broodlijn “Na de succesvolle lancering van de Radini Lamineer- en Deegverwerkingslijn introduceren we nu de Radini Broodlijn”, vervolgt Mark. “De verwerkingscapaciteit is tot 1.200 kilogram deeg per uur. De werkbreedte van de lijn is 600 of 800 millimeter en de lijn kan produceren zonder dat er deeg moet worden herverwerkt. De Radini Broodlijn is een innovatief systeem dat perfect is voor het verwerken van zowel stevige als zachte gefermenteerde degen. De broodlijn is namelijk uitgerust met een deegplak voorvormer die verschillende soorten deeg verwerkt, zoals groendeeg, roggedeeg, meergranendeeg en zuurdesem. De door u gewenste producten kunnen worden gevormd, zoals baguettes, batards, vierkante broodjes, ciabatta's en focaccia's. De lijn automatiseert de productie van verschillende broodsoorten volledig of gedeeltelijk. Zo is het mogelijk een uniforme deegplak te produceren, om vervolgens unieke handgevormde broodproducten te vormen. Onze broodlijn is ontworpen met het oog op gebruiksgemak en zorgt voor een moeiteloze efficiëntieverbetering zonder afbreuk te doen aan de productkwaliteit en ambacht. Het modulaire ontwerp maakt schaalbaarheid mogelijk, zodat we kunnen meegroeien met de uitbreidingsplannen van uw bakkerij.” Meer informatie: Rademaker BV Tel. +31 (0)345 543 543 | www.rademaker.com/radini Radini broodlijn met handwerkbaan Mark Haarsma Martijn Dingemans Bakkerij technoloog voor Radini ▶

14 NBT MAGAZINE NR 2 2024 AUTOMATISERING EVERBAKE BROODKOPPELS AFGESTEMD OP AUTOMATISCH PRODUCTIEPROCES EverBake heeft voor een industriële bakkerijketen in Nederland een grote partij bakeware ontwikkeld. De geautomatiseerde productielijnen van de industrie vragen om een andere aanpak dan voor de ambachtelijke bakker. Aan de tekentafel zijn er veel factoren waar men rekening mee dient te houden. De redactie sprak met Peter en Nick Eversdijk van EverBake om te horen hoe dit in zijn werk gaat. EverBake produceert al meer dan dertig jaar bakeware voor bakkerijen over heel de wereld. Daarnaast is EverBake producent van ZELA-spraymachines, rvs-oplossingen, coatings en dealer van HEUFT-ovens en Icecool in Nederland voor zowel de ambachtelijke als industriële bakkerij. Peter: “Toen ik in 1992 begonnen ben met de productie van bakeware was er meer handwerk in de industriële bakkerijsector. De industriële sector heeft al vele jaren te maken EverBake automatische productie dieptrek broodkoppels

NBT MAGAZINE NR 2 2024 15 met een krappe arbeidsmarkt. Aan de andere kant is er een stijgende vraag naar brood en banket in de supermarkt en grotere ambachtelijke bakkerijen. Met name door een daling van de warme bakker om de hoek. Daarbovenop zien we de energietransitie die in veel gebieden in Nederland op slot zit en stijgende kosten. Productieprocessen worden mede hierdoor continu gemonitord en geoptimaliseerd. De technologische vooruitgang bij de industriële bakkerij is enorm vooruitgegaan waardoor het productieproces versneld kan worden.” Ontwerp broodkoppel is precisie werk Nick gaat verder: “Doordat EverBake vanaf het begin een trouwe partner is voor de industrie hebben we iedere technologische vooruitgang van dichtbij meegemaakt. Daardoor beschikken we over de benodigde technische kennis. Bij iedere ontwikkeling in het productieproces ontwikkelt onze bakeware mee. Want vaak wordt eerst de productielijn gebouwd, en pas daarna wordt er nagedacht over de koppels of bakplaten die het product zullen vervoeren. Dit was ook het geval bij de bakeware die we voor deze industriële bakkerijketen hebben ontwikkeld. Sommige lijnen werden aangepast, dus onze koppels moesten hierop aangepast worden. Elke bakkerij is nét iets anders, dus er is niet te spreken van een ‘standaard’ broodkoppel. De koppels moeten probleemloos door de automatische productielijn gaan. Daarom zijn we met de engineers van deze klant aan tafel gegaan om te bespreken waar het ontwerp van de broodkoppel aan moet voldoen. Het ontwerp en de uiteindelijk geproduceerde broodkoppel is precisie werk. Met het ontwerp van de broodkoppels is dus rekening gehouden met de volledig automatische lijn van deze industriële bakkerij.” EverBake produceerde eerder al de bakplaten voor deze bakkerij in een van automatische productielijnen. Daarna kwam het verzoek om broodkoppels te produceren, in deelsets. Toen ze plannen maakte om een hele lijn onder revisie te nemen, was dit het perfecte moment om nieuwe koppels aan te schaffen. Nick: “Wij kennen de lijn goed omdat we voorheen al enkele projecten samen hebben gerealiseerd. Vanwege het vertrouwen van deze bakkerij in de kwaliteit van onze producten, hebben we een complete set geproduceerd. Tijdens de ontwerpfase hebben we eerst gekeken naar de verschillende handelingen die de broodkoppel zal ondergaan tijdens het productieproces. Voor het ontwerp zijn er namelijk een aantal punten waar we rekening mee moesten houden. Zoals haakse overnames, zij- en voorstoppers, industriële wassers of een belading- en ontladingssysteem. Daar hebben we het ontwerp weer op afgestemd door onder meer verschillende beugels, nokken en verstevigingen. Het ontwerp is erop gericht dat onze broodkoppels zo lang mogelijk meegaan en het product probleemloos door de automatische productielijn vervoerd wordt.” Extra controlepunt met proefkoppels Na de ontwerpfase is de tijd aangebroken om over te gaan op productie. Nick: “We bouwen in deze fase nog een extra controlepunt in door middel van proefkoppels. Deze kleinere batch heeft een paar weken meegedraaid in het automatische productieproces bij de bakkerij. Dit monitoren we samen met de klant om te kijken of er nog iets aangepast moet worden in het definitieve ontwerp. Als alles in orde is, gaan we over op volledige productie. Deze werkwijze heeft zeker zijn voordelen, vooral bij grote projecten zoals deze, want we willen natuurlijk niet dat er iets misgaat. We staan altijd klaar voor onze klanten om problemen op te lossen, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen.” Nauw contact De kracht van EverBake zit in de relatie die ze hebben met klanten, acht Nick. “We houden voortdurend contact, vóór, na en gedurende het project. Als we toevallig in de buurt zijn, komen we langs om te vragen of er nieuwe ontwikkelingen zijn in de bakkerij. Zo blijven we op de hoogte van wat er speelt en hebben we snel door wat we voor een bakker kunnen betekenen.” Verdere automatisering Het blijft niet bij bakeware. EverBake zet zich op meerdere gebieden in voor de automatisering van bakkerijprocessen. “Wij zitten ook in de machinebouw”, vertelt Nick. Onder de naam Zela Technical Solutions verzorgen wij standaard en op-maat-gemaakte invet- en decoratietoepassingen voor bakkerijen. We hebben bijvoorbeeld de ZELA 2100, een machine die boven elke transportband in de industrie geplaatst kan worden en elke productdrager invet voor de perfecte lossing van broden. We hebben ook een variant van dit systeem dat broden decoreert met glansmiddel. Tevens hebben we een Tijgerpapmixer genaamd de ZELA 3000 die op elke doseerunit aan te sluiten is. We werken met bijna elke leverancier samen. We kunnen elke kant op die de klant wenst.” Daarnaast is EverBake aanwezig op het gebied van ovenautomatisering, samen met partner HEUFT. “Wij zijn de dealer van HEUFT en Icecool in Nederland. HEUFT is groot in ambachtelijke- maar ook in bandovens, allemaal met het oog op het automatiseren van het bakken van het brood.” Nick sluit af: “Ook de (groot)ambachtelijke bakker hebben we veel te bieden. Hierbij kijken we altijd met de klant samen wat de gewenste balans is tussen het pure ambacht en automatisering.” Meer informatie: EverBake Tel. +31 (0)88 73 000 00 | info@everbake.nl | www.everbake.nl ELKE BAKKERIJ IS NÉT IETS ANDERS, DUS ER IS NIET TE SPREKEN VAN EEN ‘STANDAARD’ BROODKOPPEL

GELAMINEERD DEEG VIENNOISERIE CROISSANTS Verwerkt zowel vaste als voorgerezen degen Modulaire configuratie ✔ ✔ Brood productie BROOD DONUTS INNOVATIEVE OPLOSSINGEN VOOR MODULAIRE CONFIGURATIE Wilt u zonder ‘rework’ deeg produceren? Neem contact met ons op via 0345 543 543 of office@rademaker.nl - www.rademaker.com/radini Variatie gestoken/gerolde producten ✔ Member of Possehl Identification Solutions www.possehl-identification.com Novexx Solutions B.V. | Maarssenbroeksedijk 15 | 3542 DL Utrecht + 31 (0)30 760 90 10 | info@ Member ofPossehl www.poss Novexx Solutions B.V. | Maarssenbroeksedijk 15 | 3542 DL +31 (0)30 760 90 10 | info@novexx.nl Voor uw ambachtelijke producten verzorgen wij uw label. Van hardware tot software tot aan consumables en meer. IDENTIFICATION SOLUTIONS THAT WORK EVERY TIME Voor uw ambachtelijke producten verzorgen wij uw label. Van hardware tot software tot aan consumablesen meer. IDENTIFICATION SOLUTIONS THAT WORK EVERY TIME

NBT MAGAZINE NR 2 2024 17 HYGIËNE ‘WE BEGRIJPEN DE NOODZAAK VAN EFFICIËNTIE EN KOSTENBESPARING IN DE BAKKERIJINDUSTRIE’ Kostbare productietijd gaat in de bakkerijbranche vaak verloren door storingen en het inefficiënt reinigen van alle verschillende machines en productiebanden. Daarom wordt het steeds belangrijker om tijdseffectief schoon te maken. Innovi BV kan bedrijven hierbij helpen met de door hen ontwikkelde schoonmaakoplossingen. Het doeltreffend en grondig reinigen van een productiehal is vaak een ware uitdaging voor bedrijven. Denk aan transportbanden of complexe oppervlakken met vastgekoekt vuil en voedselresten, lastig bereikbare plekken met naden en kieren, of elektrische componenten die niet in aanraking mogen komen met vocht. “Droogijsstraalmachines en stoomreinigingsunits kunnen in deze omgevingen de uitweg bieden”, zegt Danny Grooters, Commercieel Directeur van Innovi. Innovi is de importeur van, onder andere, Intelblast droogijsstraalmachines en Tecnovap stoomreinigingunits. “Het zijn machines die uitermate geschikt zijn voor unieke reinigingsklussen. Zo is droogijs bijvoorbeeld geschikt voor machines die niet met water gereinigd mogen worden.” Het bedrijf levert een scala aan mondstukken en accessoires voor deze droogijsstralers, waardoor de klant altijd alle benodigdheden heeft voor zijn of haar schoonmaakklus. Voor het reinigen van productiebanden introduceert Innovi verschillende methoden: “We bieden bedrijven oplossingen die productiebanden bijna droog schoonmaken, zonder schade en zonder demontage. Dit vernieuwende reinigingsproces bespaart niet alleen tijd, maar ook kosten.” Probeer het uit “Voor zowel stoomreinigers als droogijsstraalmachines is het belangrijk dat wij goed kijken naar wat een klant nodig heeft. Iedere branche heeft zijn eigen behoeften en uitdagingen.” Daarom biedt Innovi bedrijven de mogelijkheid om het assortiment aan reinigingsoplossingen eerst uit te proberen. “Ze kunnen de machines huren of we geven een demonstratie op locatie. Zo kunnen wij de reinigings- en productieprocessen van bedrijven optimaliseren.” Verliezen verleden tijd “Door gebruik te maken van een van deze innovatieve reinigingsoplossingen, verliezen bedrijven minder productietijd, die ze eerst kwijt zouden zijn door storingen en intensieve reiniging. Bij Innovi begrijpen we de noodzaak van efficiëntie en kostenbesparing in de bakkerijindustrie. Met onze expertise in innovatieve droogijs- en stoomapparatuur bieden we op maat gemaakte oplossingen die de norm verleggen”, sluit Danny af. Meer informatie: Innovi BV Tel. +31 (0)546 66 07 10 | info@innovibv.nl | www.innovibv.nl VOOR NA

18 NBT MAGAZINE NR 2 2024 VERPAKKINGSOPLOSSINGEN DUURZAME STAZAKKEN VAN COR RIJKEN VERPAKKINGEN B.V. EN ADELMO Cor Rijken Verpakkingen B.V. is sinds maart 2024 de officiële partner van Adelmo voor het leveren van bedrukte stazakken (doypacks) in de Benelux. Dit nieuwe partnership introduceert een duurzame, eenvoudige en snelle verpakkingsmogelijkheid voor diverse industrieën, waardoor bedrijven hun producten op een milieuvriendelijke en stijlvolle manier kunnen presenteren. Door de gebruiksvriendelijke website en lokale productie zijn de stazakken binnen vijf minuten besteld en binnen vijf dagen geleverd. Stazakken, ook wel bekend als doypacks, bieden een veelzijdige verpakkingsoplossing die de waarde van een product op een unieke manier kan uitdrukken. Deze hersluitbare zakken zijn geschikt voor een breed scala aan producten, waaronder koffie en thee, voeding en supplementen, cosmetica en meer. Wat deze verpakkingen onderscheidt van conventionele oplossingen is niet alleen hun veelzijdigheid, maar ook de mogelijkheid tot volledige personalisatie. “Er zijn werkelijk geen grenzen aan de mogelijke toepassingen van deze hersluitbare stazakken”, meldt Cor Rijken. Een van de opvallende kenmerken van de stazakken van Cor Rijken Verpakkingen / Adelmo is de mogelijkheid om de zakken volledig aan te passen aan de wensen van de klant. Via een gebruiksvriendelijke website kunnen klanten middels een configurator binnen enkele minuten hun eigen doypack ontwerpen, inclusief het formaat, de vorm, en bedrukking. Met hoogwaardige digitale printtechnologieën kunnen zelfs kleine tot middelgrote oplages op een efficiënte en milieuvriendelijke manier worden geproduceerd, waarbij alleen de benodigde hoeveelheid verpakkingen wordt vervaardigd. Doordat er lokaal geproduceerd wordt, zijn bestellingen snel en efficiënt verwerkt. Binnen vijf dagen worden de doypacks geleverd, volledig bedrukt in full-colour. “De doypack is niet enkel en alleen een verpakking. Het is ook een presentatieoppervlak, een manier om op te vallen in het winkelschap.” Tot 100% recyclebaar Wat deze verpakkingen nog aantrekkelijker maakt, is hun duurzaamheid. De stazakken van Cor Rijken Verpakkingen / Adelmo worden geproduceerd met behulp van inkten op waterbasis en zijn volledig oplosmiddelvrij, waardoor ze veiliger zijn voor zowel het milieu als de consument. Bovendien kunnen de zakken tot 100% gerecycled worden in de gebruikelijke recyclingprogramma's, wat bijdraagt aan een circulaire economie en het verminderen van de ecologische voetafdruk van bedrijven. In een tijd waarin consumenten steeds bewuster worden van milieukwesties, groeit de vraag naar duurzame verpakkingsoplossingen. Bedrijven worden dan ook aangemoedigd om te investeren in verpakkingen die niet alleen milieuvriendelijk, maar ook economisch en praktisch zijn. De stazakken van Cor Rijken Verpakkingen / Adelmo voldoen aan al deze criteria, waardoor ze een geschikte keuze zijn voor bedrijven die streven naar duurzaamheid zonder concessies te doen aan kwaliteit of stijl. Kortom, de samenwerking tussen Cor Rijken Verpakkingen B.V. en Adelmo introduceert een innovatieve verpakkingsoplossing die niet alleen duurzaam en praktisch is, maar ook de mogelijkheid biedt voor volledige personalisatie. “Voor bedrijven die streven naar een moderne en milieubewuste benadering van verpakkingen, zijn de stazakken van Cor Rijken Verpakkingen / Adelmo de perfecte keuze”, meldt Cor Rijken. Meer informatie Cor Rijken Verpakkingen B.V. Tel. +31 575 448 430 | www.cor-rijken.nl v.l.n.r. Steffen Orh, Weter Wahsner, Cor Rijken en Ronny Kunze

NBT MAGAZINE NR 2 2024 19 VASTE FINALIST VAN DER STEEN WEDEROM WINNAAR BESTE PAASBROOD De animo voor deelname aan de wedstrijd voor de beste paasbroden was weer enorm want in totaal hebben 67 Echte Bakkers 112 paasbroden ingestuurd voor de voorrondes van de keuring. Bij twaalf finalisten is een paasbrood gekocht in de winkel. De finalekeuring is uitgevoerd door keurmeester Ton Deegenaars van Royal Steensma, technisch adviseur Paul Thomas van Puratos en Hans Som, voorman en teamcoach van het Boulangerieteam. Zij discussieerden eerst volop over de smaak en eeteigenschappen van de broden; twee onderdelen in de keuring die dubbel tellen in het eindcijfer. Op ons paasbest De Paasbroodkeuring is voor veel bakkers de aanjager om te starten met het paasassortiment. Zo kunnen tijdig de puntjes op de i gezet worden en de topkwaliteit kenbaar gemaakt aan alle klanten door het sterrenpromotiemateriaal. De keurmeesters zien een goede kwaliteit van inzendingen. Vooral het uiterlijk scoort hoog dit jaar. Ton: “Ik doe deze keuring nu voor het derde jaar en ik zie de kwaliteit echt wel stijgen. Bij het overgrote deel van de inzendingen kun je zien dat veel aandacht is besteed aan het uiterlijk van de broden.” Lekkerste paasbrood heeft gewonnen Jeroen van der Steen reageert erg blij als de keurmeesters hem het goede nieuws meedelen: “YES! Ik ben hier zó blij mee!” De keurmeesters laten weten dat hij een prachtig brood heeft gebakken en het verschil maakt op de heerlijke smaak en rijkelijke vulling. Finalisten De overige finalisten die dit jaar net naast de prijzen grepen zijn De Echte Bakkers: Gommans uit Sevenum, John Treur uit Oudewater, Kwakman uit Bussum , Nijkamp uit Holten, Theo Pastoor uit Tilburg, Thomassen uit Beneden Leeuwen, Timmer uit Gasselte, Toet uit Apeldoorn, van der Woerd uit Zeist en Vroonland uit Yerseke. Van der Steen, De Echte Bakker uit Made is de winnaar van de landelijke Paasbroodkeuring van het Echte Bakkersgilde. Ze wonnen de trofee ook in 2016 en staan sindsdien ieder jaar in de finale. De tweede plek is dit jaar voor Sjaak Doeleman, De Echte Bakker uit Werkhoven die met amandelstaven vaker hoge ogen gooide maar nu voor het eerst op het podium staat met het paasbrood. Willem Steenbergen uit Meppel behaalde het brons. In januari werden ze al gehuldigd met de 3e prijs Beste Echte Bakker en in de finaleronde van de paasbroden is Steenbergen een vaste waarde. 1 3 2 NIEUWS

VEMAG: UW PARTNER IN PROTEÏNE BARS! VEMAG-Seydelmann | info@vemag.nl | info@seydelmann.nl | 0412 - 640 858 Bakplaten voor Croissants ONTWORPEN VOOR UW BAKKERIJ American Pan begrijpt hoe belangrijk het is om de juiste pan te vinden voor de unieke producten en behoeften van uw bakkerij. Ons team van experts kunnen een innovatieve oplossing op maat van uw bakkerij ontwerpen, met een verscheidenheid aan materialen en versterkingen, evenals: • Maten en verdeling: Pas de maten van uw bakplaat aan, inclusief de verdeling en afmeting van de cups. • Cupdesign: Kies een standaard croissant cup of maak een uniek ontwerp voor uw speciale producten. • Coatings: Kies een van onze gepatenteerde coatings van wereldklasse, ontworpen om te helpen bij het gemakkelijk lossen van een verscheidenheid aan deegrecepten. Nuran Gelici | Director of Sales +31 6241 08202 ngelici@americanpan.com americanpan.com | VINDT ONS IN: Brazilië | Canada | Colombia | Duitsland | Mexico Roemenië | Spanje | Turkije | Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten | Zweden

NBT MAGAZINE NR 2 2024 21 COVERSTORY SONNEVELD DUURZAAM ÉN LAGERE DOSERING: DE EASY GO PRO® DOET HET! In de ambachtelijke bakkerij draait het steeds meer om precisie, efficiëntie en kwaliteit. Elke stap in het productieproces moet goed verlopen om de bakkerij voortvarend te laten draaien. Elk ingrediënt in het proces, van grondstof tot bakker, draagt op zijn manier zijn steentje bij om de hoogste kwaliteit te behalen. Prijzen die stijgen, marges die kleiner worden. Ondernemers willen de verbruikskosten onder controle houden of nog beter: kosten besparen. Het vinden van innovatieve oplossingen die zowel efficiëntie als kosteneffectiviteit bevorderen, is daarbij enorm van belang. Daar komt de Easy Go Pro® om de hoek kijken: een nieuwe en gerichte oplossing om bakkerijproducten eenvoudig én duurzaam te lossen. Lees verder op de volgende pagina >> Lees verder op de volgende pagina >>

22 NBT MAGAZINE NR 2 2024 Efficiënter lossingsproces In gebruik met GoldWax, zorgt de Easy Go Pro® voor een efficiënter lossingsproces, waardoor gebakken producten gemakkelijker uit de vormen kunnen worden gelost. GoldWax is een geconcentreerd lossingsmiddel in een handige keg-verpakking, waardoor een lagere dosering mogelijk is ten opzichte van vergelijkbare systemen, met behoud van gebruiksgemak. De GoldWax Easy Go Keg is het meest krachtige lossingsmiddel in zijn segment. GoldWax heeft een hoge loskracht, is universeel toepasbaar en daarmee geschikt voor allerlei soorten applicaties. GoldWax is ontworpen voor banket, maar ook te gebruiken voor brood met een hele lage dosering zodat je maar één type lossingsmiddel nodig hebt in de bakkerij. Het plantaardige lossingsmiddel minimaliseert de hoeveelheid afgekeurde producten door schade (en leidt dus tot minder waste) en verhoogt de algehele productiviteit van de bakkerij, wat direct resulteert in kostenbesparingen. Daarnaast is het ergonomische design prettig in gebruik en voldoet het systeem aan de eisen op het gebied van hygiëne en kwaliteit. Voor iedere situatie een oplossing Ondanks dat er in de bakkerijsector veel dezelfde processen en processtappen zijn, is geen enkele bakkerij hetzelfde. Elke bakkerij heeft zijn eigen inrichting en daarmee uitdagingen en vereisten. Bij Sonneveld begrijpen ze dat maar al te goed. Met meer dan 65 jaar ervaring in de sector, staat Sonneveld bekend om hun expertise in het ontwikkelen van recepturen en oplossingen die zijn afgestemd op de behoeften van de klant. Hier komt het belang van klant specifieke oplossingen naar voren. Vanuit Sonneveld bieden ze flexibele oplossingen die aanpasbaar zijn aan de specifieke behoeften van elke bakkerij. In nauwe samenwerking met klanten, streven de specialisten van Sonneveld ernaar om op maat gemaakte oplossingen te bieden die voldoen aan de specifieke eisen van de bakkerij en de moderne consument. Bij een hervulbare druktank waar handmatig olie moet worden bijgevuld ontstaat er altijd kans op vervuiling. Easy Go Keg is te allen tijde een gesloten verpakking, die gemakkelijk schoon én hygiënisch gewisseld kan worden. De compressorlucht komt in deze situatie niet direct in contact met het lossingsmiddel, want de perslucht duwt de binnenzak/inliner vanaf de buitenkant leeg. In de bakkerijsector is de concurrentie hoog. Voor steeds meer bakkerijen zijn kostenbesparingen een cruciale factor in het optimaliseren van hun processen en opbrengsten. Om ondernemers te helpen de kosten in de hand te houden, heeft Sonneveld een nieuw systeem ontwikkeld: de Easy Go Pro® in combinatie met de Easy Go Keg. Dit handige, mobiele systeem is ontworpen met het oog op efficiëntie, toepasbaarheid en kosten besparen. Zo kan het systeem voor meerdere lijnen en voor verschillende applicaties naast elkaar gebruikt worden. Jarno Ammerlaan (l) en Bart van der Steen (Sonneveld) Johan van der Hoek (Sonneveld) (l) en Mitchel Ammerlaan COVERSTORY SONNEVELD

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4