NBT Magazine nr4-2023 Online

nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Va k t i j d s c h r i f t v o o r d e t o t a l e b a k k e r s b r a n c h e | A u g u s t u s 2 0 2 3 | 2 4 e j a a r g a n g n o . 4 | P r i j s € 1 0 , 5 0 SPECIAL BAKKERIJMACHINES EN OLIEBOLLEN Coverstory Sonneveld en Kaak Silos & Dosing slaan handen ineen met automatiseringsoplossing

Uw creatieve partner in techniek en voor al uw transportbanden • DIVARDY LEVERT TAILOR MADE TRANSPORTSYSTE- MEN IN ALLE SOORTEN EN MATEN • ALLROUND MONTEURS ZIJN 24/7 BESCHIKBAAR VOOR STORINGEN, ONDERHOUD, INSPECTIES EN REVISIES AAN UW INDUSTRIËLE BROOD OF BANKETLIJN. • GESPECIALISEERD IN SERVICE EN ONDERHOUD AAN CAPWAY INSTALLATIES. • COMPLETE WERKPLAATS GESPECIALISEERD IN SNEL UITLEVEREN VAN SPARE PARTS, PLAAT-, DRAAI- EN FREESWERK EN LASWERKZAAMHEDEN. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op: Pascalbaan 3 | 3439MP | Nieuwegein | +31 343 523 880 | sales@divardy.nl WWW.DIVARDY.NL SERVICE & ENGINEERING FOR THE BAKERY INDUSTRY

NBT MAGAZINE NR 4 2023 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Demi van der Coer (Media-adviseur) d.coer@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Het voelt toch altijd raar om in de zomer te praten over de bereiding van oliebollen, zelfs als het de afgelopen weken meer als herfst aanvoelt, maar dan nog. Hoe lekker ook, ik moet er persoonlijk niet aan denken om op dit moment een oliebol te eten. Ieder zijn ding natuurlijk, maar voor mij is het bij uitstek een ‘december’ product. Dat geldt natuurlijk voor lang niet iedereen. Kijk maar eens op een willekeurige braderie of kermis en je zult zien dat oliebollenkraam de ‘attractie’ is waar de langste rij voor staat. Niet voor niets dat ook in deze uitgave van NBT Magazine – waarin wij een oliebollenspecial hebben – het meerdere malen gaat over een ‘mooie omzetmaker’. Het moet je wel liggen; de productie van oliebollen, want gemakkelijk is het zeker niet. En dan heb je ook nog te maken met een kritische consument, die een slecht geproduceerde of ronduit vieze oliebol op ieder social media platform met de grond gelijk zal maken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. De Visie nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Va k t i j d s c h r i f t v o o r d e t o t a l e b a k k e r s b r a n c h e | A u g u s t u s 2 0 2 3 | 2 4 e j a a r g a n g n o . 4 | P r i j s € 1 0 , 5 0 SPECIAL BAKKERIJMACHINES EN OLIEBOLLEN Coverstory Sonneveld en Kaak Silos & Dosing slaan handen ineen met automatiseringsoplossing Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl Bakker Klootwijk is een specialist op het gebied van oliebollen. Ze zijn niet voor niets de laatste winnaar van de AD-oliebollentest. Op het piekmoment in december produceren zij maar liefst 10.000 oliebollen per uur. Laten we voor het gemak een verkoopprijs hanteren van €1,- en u kunt zelf middels een simpele rekensom wel uitrekenen wat je kan verdienen aan een deegbol met of zonder krenten. Voeg daaraan toe dat het productieproces steeds verder geautomatiseerd kan worden – zoals bij Bakker Klootwijk ook het geval is – waardoor je marge stijgt. De perfecte oliebol draait natuurlijk voor een groot deel om het recept. Je hebt genoeg varianten, van hartig tot zoet. Het geheime recept van een prijswinnende oliebol gaan wij niet snel achterhalen, maar wat voor iedere oliebollenbakker van doorslaggevend belang is, is consistentie. Een constant, kwalitatief hoogwaardig deeg, een constante baktemperatuur en baktijd en een constante kwaliteit van het eindproduct. Daar draait het om en dan komt de rest vanzelf. Het klinkt allemaal zo simpel, maar in de praktijk werkt het niet zo, dat weet ik ook wel. Het vergt tijd en investeringen om een goede oliebol te maken, maar mocht je overwegen om oliebollen te maken, lees dan zeker aandachtig de verhalen in deze editie van NBT Magazine door. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. WAT VOOR IEDERE OLIEBOLLENBAKKER VAN DOORSLAGGEVEND BELANG IS, IS CONSISTENTIE

NBT MAGAZINE NR 4 2023 4 INHOUD P. 21 COVERSTORY Als bakker wil je controle houden over de kosten en voldoen aan de klantvraag. Om dat te realiseren, zetten bakkerijen in op het verbeteren van bakkerijprocessen en de kwaliteit van eindproducten. Kortom: je wilt jouw bakkerij toekomstbestendig maken. Daar hebben de productontwikkelaars en proefbakkers bij Sonneveld in samenwerking met Kaak Silos & Dosing een oplossing voor ontwikkeld. P. 12 VAN ’T WOUT Metaalindustrie Van ’t Wout maakt al twintig jaar de bakken en onderstellen voor de automatische oliebollenlijnen van Ter Haar. De redactie van NBT Magazine sprak met Jory Toetenel en Aat Huijsing van Metaalindustrie Van ’t Wout en Maarten ter Haar van Ter Haar Bakkerijmachines over de oliebollenlijn, de samenwerking en de toekomst. “Kwaliteit is iets waar wij nooit op zullen inboeten.” P. 19 ZELA ZELA is uitgegroeid tot een bekende naam in de bakkerijbranche. Al 40 jaar worden de invet- en spraymachines door ambachtelijke en industriële bakkerijen wereldwijd gebruikt. De specialist biedt een breed spectrum aan machines voor allerhande oplossingen in de bakkerij. De nieuwste ontwikkeling is de ZELA 1600 invetmachine voor grotere bakkerijen om verschillende maten broodkoppels in te vetten. P. 8 VEMAG Het hoofdkantoor van Vemag Maschinenbau in Verden an der Aller – onder de rook van Bremen – ondersteunt dagelijks Vemag.NL en de Belgische agentuur Dirk Latré Foodmachinery. “Qua support, producttesten of de realisatie van maatwerk bij onze klanten, biedt het enorm veel voordelen dat wij een dochteronderneming zijn van Vemag”, weet Erik van Roekel van Vemag.NL. 8 19 19 21 12

NBT MAGAZINE NR 4 2023 5 P. 40 RETRO In mei opende Bakkerij Schreuder haar nieuwste vestiging in Nunspeet op de Veluwe. Met zeven succesvolle andere winkels is deze uitbreiding een belangrijke stap in de voortdurende groei van het familiebedrijf, dat sinds 2007 onder leiding staat van Marjanne en Kor Schreuder. We gingen langs in de winkel en spraken met Marjanne over de lunchroom, het versstraatje en het dankbare gevoel dat overheerst. P. 34 CREARE In Rotterdam en omstreken is Bakker Klootwijk een begrip. Producten zoals bijvoorbeeld het Poldervolkorenbrood en Romeo’s zijn echte specialiteiten, maar ook oliebollen mogen we tot die categorie rekenen. Voor de productie van deze lekkernij maken de bakkers van Klootwijk gebruik van de CREARE oliebollenlijnen van EverBake Group. P. 37 BEKO TECHNIEK De mixer (planeetmenger) Varimixer ERGO is speciaal ontwikkeld om te kunnen voldoen aan grote(re) productiebehoeften waarbij efficiëntie, procestijd en -afstemming nauw met elkaar verbonden zijn. Daarnaast voldoet de Varimixer ook aan alle hygiëne-eisen dus een snelle, eenvoudige en uiterst zorgvuldige reiniging is gegarandeerd. P. 28 AVT Het is alweer dertig jaar geleden dat Mischa Waterlander besloot dat het werkende leven onder een baas niets voor hem was. Hij begon voor zichzelf en drie decennia later doet hij nog steeds wat hij het allerliefste doet: zijn technische kennis en kunde in de praktijk brengen en daarmee klanten ontzorgen. Wij waren in Oudenbosch om met hem te spreken. 28 37 34 40

Verbindingsweg 9 3781 LR Voorthuizen T +31 (0)342 47 24 10 E info@veenhuizen.nl veenhuizen.nl Foodservice solutions Bakery solutions Ice Creamsolutions Cool solutions Climatesolutions 24/7 service 2023 Laat je onderdompelen in de wereld van bakkerijtechniek en bakkerijovens zondag 17 en maandag 18 september 2023 • Reis met Veenhuizen naar het MIWE live baking center in Arnstein • Bezoek Schäfer dein Backer, 150 zaken en zo’n 1500 medewerkers • Leer alles over productie-ovens én winkelovens • Verschillende interessante sprekers Meer informatie: veenhuizen.nl/miwenajaar 024 - 648 62 88

NBT MAGAZINE NR 4 2023 7 VOORBESCHOUWING IBA 2023 TICKETS VOOR IBA 2023 ONLINE BESCHIKBAAR Vijf dagen, tien hallen en één internationaal ontmoetingspunt voor de gehele bakkersbranche; van 22 tot en met 26 oktober staat iba in het teken van innovatie, variëteit, kwaliteit, internationale markttrends, nieuwe contacten en kennisoverdracht. iba.TOPIC Naast een groot aantal noviteiten die te ontdekken zijn bij de diverse producenten, zijn er ook workshops en presentaties gedurende de dagen dat iba plaatsvindt. Denk aan onderwerpen als foodtrends, artisanale bakkerij, gezondheid en duurzaamheid, maar ook digitalisering, totaaloplossingen en kwaliteitsmanagement. Deze onderwerpen belichten de belangrijkste trends in de branche, brengen vraag en aanbod bij elkaar en kijken naar de toekomst. Het onderwerp foodtrends gaat bijvoorbeeld over hoe de eetcultuur zich ontwikkelt, welke nieuwe producten de wereldwijde bakkerij-industrie presenteert en welke mogelijkheden alternatieve ingrediënten bieden. Op het gebied van ambachtelijke bakkerij draait alles om traditionele en moderne ambachten, vakopleidingen en cultuur. Gezondheid gaat over eetgewoonten: de behoefte aan verse, evenwichtige, gevarieerde en kwaliteitsvolle voeding is ook een belangrijk aspect van nieuwe bedrijfsmodellen en het afstemmen van de focus op veranderende klantenbehoeften. iba.FORUM Bezoekers kunnen zich verheugen op nieuwe programma-items. Zo wordt de iba. SPEAKERS AREA de hub voor gespecialiseerde presentaties, discussies en netwerken met een internationale focus. Het iba.FORUM biedt interessante informatie over alle aspecten van de bakkerij- en zoetwarenindustrie met een focus op ambachtelijke bakkerijen en dient tegelijkertijd als podium voor de vele prijsuitreikingen. Ben je van plan iba te bezoeken – iets wat wij ten zeerste aanraden – dan is het goed om te weten dat je tickets voor de belangrijkste internationale vakbeurs beschikbaar zijn om online te kopen. Iba 2023 vindt van 22 tot 26 oktober plaats in München. Startups Een andere nieuwe feature voor oktober is de iba.START UP AREA, ondersteund door Puratos. Nationale en internationale startups krijgen een eigen podium in hal A4. Hier zal de volgende generatie ondernemers laten zien hoe zij een revolutie teweegbrengen in het bakkerijlandschap. Gerenommeerde experts zullen het programma aanvullen met keynote speeches over onderwerpen die de industrie aangaan. Meer details en nieuwe functies op het programma voor 2023 zullen zeer binnenkort worden aangekondigd. Meer informatie: www.iba.de

NBT MAGAZINE NR 4 2023 8 REPORTAGE: VEMAG MASCHINENBAU De Weserstraße in Verden oogt in eerste instantie als de gemiddelde toegangsweg tot een weinigzeggend industrieterrein. De drukte langs de weg ter hoogte van nummer 32 suggereert echter anders. Achter de façade van de verschillende gebouwen van Vemag Maschinenbau gaat een hele wereld schuil. Zodoende is het op de invalsroute tot het 27.000 tellende dorp elke dag opnieuw een drukte van jewelste. Langs de weg, maar ook op de naastgelegen terreinen. “Vemag heeft zo’n 900 medewerkers. Daarnaast verwelkomen we hier ook onze klanten. Het is dus elke dag zoeken naar een goede parkeerplaats”, lacht media officer Bastian Borchfeld tijdens een rondleiding. Hij stopt bij een groot stuk braakliggend land op vijf minuten lopen van het hoofdgebouw. Het bord langs de weg spreekt boekdelen: ‘Hier werkt Vemag Maschinenbau aan een nieuwe productieruimte van 3.500m2’. “Telkens als er vierkante meters vrijkomen, dan spelen we daar direct op in, want we kunnen maar aan één zijde uitbreiden. Achter deze gebouwen bevindt zich namelijk een natuurgebied”, wijst Borchfeld naar de groene weide achter het Vemag Kundencenter. Duurzame werkgever Duurzaamheid gaat bij Vemag Maschinenbau verder dan behoud van de natuurpracht achter het Kundencenter. Het bedrijf wil met goed werkgeverschap het verschil maken in een gebied waar (technisch) personeel schaars is. ‘HET BIEDT VEEL VOORDELEN DAT WIJ EEN DOCHTERONDERNEMING VAN VEMAG ZIJN’ Vemag Maschinenbau behoeft eigenlijk geen introductie. De Duitse machinebouwer, actief in onder meer de bakkerijsector, vlees- en slagersbranche, geldt als één van de belangrijkste marktleiders op het gebied van automatiseringsoplossingen in de genoemde branches. Het hoofdkantoor in Verden an der Aller – onder de rook van Bremen – ondersteunt dagelijks Vemag.NL en de Belgische agentuur Dirk Latré Foodmachinery. “Qua support, producttesten of de realisatie van maatwerk bij onze klanten, biedt het enorm veel voordelen dat wij een dochteronderneming zijn van Vemag”, weet Erik van Roekel van Vemag.NL. Managing director Cristoph Thelen legt uit: “Iedereen in de regio is op zoek naar goed personeel, zodoende zetten we een stap extra voor onze medewerkers. We hebben hier twee shifts: vroeg en laat. We zijn overgestapt op een werkweek van vier dagen, zodat je één dag extra vrij hebt in de week. Ook hebben we een eigen fitnessfaciliteit waar onze medewerkers gratis gebruik van kunnen maken. We adverteren op regionale bussen, werken samen met twee regionale universiteiten en we hebben headhunters in dienst, die continu op zoek zijn naar nieuwe medewerkers.” Thelen vervolgt: “Iedereen die hier begint, van technici tot kantoorpersoneel, volgt een interne opleiding zodat ze besmet worden met het Vemag-DNA. Wij willen personeel graag in hun kracht zetten. Wij bieden iedereen die dat wil, de kans om door te groeien met interne trainingen. Zo houden we onze mensen vast. Daar zijn we redelijk succesvol in, want we hebben een lange lijs met mensen die al langer dan 25 jaar voor Vemag werken. Onlangs hebben we zelfs nog het 50-jarig jubileum van een medewerker gevierd.” In een tijd dat voedsel steeds duurder is, biedt Vemag hun personeel tevens de mogelijkheid om voor een paar euro een warme maaltijd te nuttigen in de bedrijfskantine. Ook op die manier draagt het bedrijf bij aan goed werkgeverschap en de gezondheid van honderden medewerkers.

NBT MAGAZINE NR 4 2023 9 ‘Volledige ondersteuning’ Het is in het Kundencenter, oftewel het klant- en testcentrum, dat de redactie van vaktijdschrift NBT Magazine wordt ontvangen door Erik van Roekel en Ralf Lemmerling van Vemag.NL, dat sinds een jaar of vijftien de officiële vertegenwoordiging van het Duitse merk is in Nederland. “Heel veel slachterijen, vleesverwerkers, voedingsmiddelenfabrikanten en bakkerijen zijn bekend met ons bedrijf in Nederland. Maar als dochteronderneming van Vemag Duitsland is het wel eens goed om te laten zien hoe groot het bedrijf eigenlijk is. Wij verkopen niet alleen oplossingen, maar helpen klanten ook met hun productontwikkeling”, vertelt Lemmerling. “Wij zijn in Nederland groot geworden binnen de vleesverwerkende industrie, maar net als in Duitsland beschikken we in eigen land over de expertise en mensen die gespecialiseerd zijn in projecten voor de slagersbranche en bakkerijsector.” Van Roekel geeft aan ‘erg blij te zijn met de support, volledige ondersteuning en de vele mogelijkheden om te testen’ in Verden. “Het is heel fijn om op een paar uur rijden van Nederland een productie volledig te kunnen nabootsen. Bovendien beschikt ons testcentrum over de juiste certificering, zodat producenten het testproduct kunnen meenemen om weg te zetten bij hun eigen klanten. En de meer gangbare producten die we hier testen, worden geleverd aan de kantine. De Zweedse balletjes bij de asperges en de hamburgers die het personeel bij de lunch gegeten heeft, zijn op deze lijn geproduceerd”, vertelt Van Roekel. Behalve een volledige voorzet- en productielijn bevat het Kundencenter ook rookkasten, ovens en een vriesinstallatie om de productie letterlijk van begin tot eind na te bootsen. “Vemag staat open voor innovatie. Zowel qua machines als qua productontwikkeling. Juist door specialisatie kun je het verschil maken voor producenten. Van oudsher realiseerde Vemag veel toepassingen voor de industrie, maar wij beleveren zowel de industrie als het volledige klein- en middensegment. Veel bedrijven zijn ook meegegroeid met ons. Vaak is het een wisselwerking. Wij leren ook enorm veel van onze klanten.” Focus op automatisering Vemag Maschinenbau viert volgend jaar zijn 80-jarig bestaan. Het feit dat in WestEuropa (iets) minder vlees wordt gegeten, maakt volgens Thelen weinig verschil voor hoe het bedrijf de toekomst tegemoet treedt. “Natuurlijk hebben we een lange traditie in de vleesindustrie, maar we zijn actief in vlees en vleeswaren, plantbased, petfood, kaas, brood, maaltijden, noem maar op. Het is zodoende belangrijk om naast onze klanten te blijven staan. Wat willen zij en hoe kunnen wij bijdragen aan de oplossingen op hun vraagstuk? Mensen zullen ook in de toekomst moeten blijven eten. Soms verandert het gedrag van de consument, soms niet. Zoals de markt zich aanpast aan de consument, passen wij onze machines aan de markt aan.” Maar, zo benadrukt Thelen: “Er gaat voorlopig wereldwijd echt nog niet minder vlees gegeten worden. Eerder het tegenovergestelde. Wat we voorheen derdewereldlanden noemden, zijn nu groeilanden geworden die qua VEMAG STAAT OPEN VOOR INNOVATIE. ZOWEL QUA MACHINES ALS QUA PRODUCTONTWIKKELING. JUIST DOOR SPECIALISATIE KUN JE HET VERSCHIL MAKEN VOOR PRODUCENTEN economie eindelijk kunnen opschalen naar industriële volumes. Het eten van vlees is juist in die landen een teken van status. Nog los van het gezondheidsaspect: in plaats van een bolletje rijst een voedzame maaltijd met een stuk kip of vlees. In West-Europa kijken we naar reductie, terwijl de rest van de wereld juist meer vlees wil en nodig heeft. Daarnaast voorspellen wij een groei voor de bakkerijsector en petfood, want steeds meer mensen gaan huisdieren houden. En dan is er nog plantbased. De groei blijft achter bij de eerste verwachtingen, maar het is een onderdeel van de voedselketen geworden dat niet meer verdwijnt. Bovendien hebben wij ons als Vemag ook gespecialiseerd in convenience en kant-en-klaarmaaltijden. Dit beslaat alle producten die op machines en lijnen gemaakt kunnen worden, van brood tot salades en van vlees tot plantbased.” Een andere trend die volgens Thelen nooit meer zal verdwijnen, is de roep om automatisering van de voedselproductie. “Tien jaar geleden riep iedereen: ‘Ik heb genoeg mensen.’ Maar nu komen ze overal handjes tekort, ook in Azië en de Verenigde Staten. Daar is het tekort nog niet zo erg als in Europa, maar over tien jaar is elke foodproducent ter wereld toe aan een volledig of grotendeels geautomatiseerd proces. Personeel is óf niet meer te betalen óf ze doen liever ander werk. Nog los van voedselveiligheid, hygiëne, constante kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Automatisering levert nu eenmaal veel meer voordelen op dan manueel produceren. Zodoende blijven wij innoveren. Om voortdurend mee te kunnen blijven denken met de klant. Dat is waar wij ons op blijven focussen. Zoals we de afgelopen tachtig jaar hebben gedaan, en ook de decennia die volgen zullen blijven doen”, zegt Thelen tot slot. Meer informatie: Vemag NL | Tel. +31 (0)412-640 858 | info@vemag.nl | www.vemag.nl Het Kundencenter van Vemag Maschinenbau in het Duitse Verden

AUTOMATISERING VAN HANDLING IN GROOT EN AMBACHTELIJKE BAKKERIJEN ✓ CREATIEF & FLEXIBEL ✓ VOOR ELKE BESTAANDE SITUATIE ✓ ONDERDEEL VAN PLANTIJNWEG 23 4104 BC CULEMBORG WWW.RADILINQ.NL T: +31 (0)345 543 543 E: SALES@RADILINQ.NL BEZOEK ONS OP STAND C2.350 LOSSINGSMIDDELEN EN INVETMACHINES Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief door de code te scannen en je gegevens in te vullen. sca e eld je aa !

NBT MAGAZINE NR 4 2023 11 BAKKERIJMACHINES DIRECT DRIVE SPIRAL: MINDER VOEDSELVERSPILLING EN HOGERE PRODUCTIE-EFFICIËNTIE De Direct Drive Spiral biedt veel voordelen voor bakkerijen. “Het zorgt ervoor dat voedselverspilling wordt verminderd en de productie-efficiëntie wordt verhoogd. Dit is mogelijk doordat de banden zorgen voor een goede luchtstroom en een minimale aanraking met de producten. Dit voorkomt dat producten beschadigd raken. Daarnaast zijn de banden gemakkelijk schoon te maken, waardoor er minder water en tijd nodig is voor reiniging. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor minder stilstand van de productielijn.” Twee type banden De Direct Drive Spiral is speciaal ontworpen voor spiraaltoepassingen in bakkerijen. “Er zijn twee types beschikbaar, afhankelijk van de eisen van de toepassing. Het ene type is ideaal voor minder veeleisende situaties waarbij de omgeving schoon is en de precisie van de productpositionering minder Ammeraal Beltech heeft een speciale band ontwikkeld voor bakkerijen, genaamd de Direct Drive Spiral. “Deze band is zeer geschikt voor bakkerijen vanwege de handige eigenschappen en voordelen die het biedt. De Direct Drive Spiral is ontworpen voor zowel wrijvings- als directe aandrijfsystemen. Hiermee worden problemen met luchtstroom en oppervlaktecontact opgelost. Deze banden zijn gemaakt van duurzaam materiaal en hebben het hoogste open-gebiedspercentage in de industrie”, aldus een woordvoerder van Ammeraal Beltech. belangrijk is. Het andere type is meer geschikt voor situaties waarbij de omgeving uitdagender is en een nauwkeurige productpositionering vereist is. De banden van de Direct Drive Spiral zijn van hoge kwaliteit en voldoen aan de voedselveiligheidsnormen. Ze zijn gemakkelijk te reinigen en voorkomen dat producten blijven hangen aan de randen. Dit voorkomt productbeschadiging en mogelijke hygiëneproblemen. Daarnaast zijn de banden robuust en zorgen ze voor een stabiele aandrijving. Dit resulteert in een goede productpositionering op de band en vermindert de noodzaak van frequent onderhoud en reiniging.” Ideale oplossing Bakkerijen kunnen profiteren van de Direct Drive Spiral doordat het de productiekwaliteit verbetert en de verspilling vermindert. “Deze banden zijn geschikt voor verschillende toepassingen, zoals koelen, invriezen, rijzen en pasteuriseren. Ze kunnen ook eenvoudig worden gebruikt voor het transporteren van producten omhoog en omlaag. De betrouwbaarheid en prestaties van de Direct Drive Spiral maken het een waardevolle investering voor bakkerijen die streven naar efficiëntie en kwaliteit in hun productieprocessen. Al met al biedt het Direct Drive Spiral-systeem van Ammeraal Beltech bakkerijen de ideale oplossing voor betrouwbare en efficiënte verwerking van voedselproducten. Deze banden zorgen voor optimale prestaties, verminderen verspilling en verbeteren de productkwaliteit, waardoor ze een waardevolle investering zijn voor bakkerijbedrijven die streven naar succes en klanttevredenheid." Wilt u meer weten, neem dan contact op met Ammeraal Beltech via info-nl@ammeraalbeltech.com & www.ammeraalbeltech.com

NBT MAGAZINE NR 4 2023 12 INTERVIEW “AL TWINTIG JAAR MAKEN WIJ OLIEBOLLENLIJNEN VAN DE HOOGSTE KWALITEIT” Samenwerking De oliebollenlijn is dus een echt Ter Haar-product, benadrukt Aat. “Bij Van ’t Wout maken we de frituurbakken en onderstellen voor de lijn, stellen we ‘m samen en maken we het geheel gereed voor de klant. Ter Haar draagt zorg voor de technische componenten”, legt hij uit. En vervolgt: “Die overeenkomst is exclusief tussen Van ’t Wout en Ter Haar. Wij leveren deze onderdelen aan niemand anders. Zo’n vertrouwenspositie nemen wij heel serieus: producten die wij op aanvraag ontwikkelen of produceren voor een klant, blijven ook altijd klantspecifiek.” Oliebollenlijnen van Ter Haar De samenwerking leidde tot de lancering van de automatische CP-3. “Deze versie van de oliebollenlijn was uitgerust met een geïsoleerde frituurbak met drie manden en een vlonder. Later is deze doorontwikkeld tot een complete werkbank met bovenin een frituurlijn en daaronder grondstoffenladen of kastjes met schuifdeuren. Ook ontwikkelden we een CP-4, CP-5 en CP-6 variant: dit zijn langere lijnen met meer manden”, verklaart Aat. Maarten vult aan: “Het belangrijkste uitgangspunt is nog altijd: als er niet gefrituurd wordt, moet de lijn gebruikt kunnen worden als rvs werkbank. In de beperkte ruimte die bakkers vaak Metaalindustrie Van ’t Wout maakt al twintig jaar de bakken en onderstellen voor de automatische oliebollenlijnen van Ter Haar. De redactie van NBT Magazine sprak met Jory Toetenel en Aat Huijsing van Metaalindustrie van ’t Wout en Maarten ter Haar van Ter Haar Bakkerijmachines over de oliebollenlijn, de samenwerking en de toekomst. “Kwaliteit is iets waar wij nooit op zullen inboeten.” Samen met zijn compagnon Peter van ’t Wout heeft Aat Huijsing gedurende 35 jaar de leiding gevoerd over Van ’t Wout – sinds 2021 onderdeel van Bodijn. De heren hebben het stokje onlangs overgedragen aan de nieuwe generatie: Jory Toetenel en Stefan Guldemundt. Maar Aat is nog altijd de aangewezen persoon om ons alles te vertellen over het ontstaan van de samenwerking met Ter Haar. Die samenwerking begon namelijk zo’n twintig jaar geleden: “In de tijd dat de bakker nog kleinere frituurbakken gebruikte voor de oliebollen, deze steeds meer tegen elkaar aan ging zetten, en er doseermachines op de markt werden gebracht, kwam Ter Haar op het idee om een lijn te maken. Volgens hen zou een grote bak met doorschuifmanden zorgen voor meer productiviteit”, blikt Aat terug. “Het oliebollenseizoen viel echter tegelijk met een drukke periode binnen Ter Haar. Omdat Van ’t Wout als leverancier van producten en onderdelen al jarenlang betrokken was bij Ter Haar spraken we een samenwerking af waarin wij specifieke onderdelen voor hun oliebollenlijn zouden leveren.”

NBT MAGAZINE NR 4 2023 13 Dat is natuurlijk een groot compliment voor onze lijn, maar wij zien wel dat de kwaliteit die wij en Van ’t Wout leveren optimaal is. Met onze oliebollenlijn ben je verzekerd van de beste bak, maar daar betaal je ook voor. Dus wat ik met Jory nu aan het onderzoeken ben, is of we de lijn in de toekomst scherper in de markt kunnen zetten.” Jory is sinds twee jaar betrokken bij Van ’t Wout en heeft de rol van Aat overgenomen. “Ik vind het leuk om in te zetten op vernieuwing bij Van ’t Wout. Zo ben ik bijvoorbeeld bezig geweest met 3D-programma’s, waardoor je via je telefoon door middel van augmented reality een nieuwe CP-lijn als het ware rechtstreeks in je bakkerij kunt bekijken”, aldus Jory. “Maarten en ik zetten de samenwerking met positieve nieuwe energie voort en dat werkt erg prettig. Hij kijkt op eenzelfde manier naar vernieuwing en modernisering als ik.” Hoge kwaliteit Ondanks dat hij als nieuwkomer in de branche misschien nog niet alle fijne kneepjes kent, is Jory enorm te spreken over de onderdelen en producten die Van ’t Wout levert aan dealers, in het bijzonder de oliebollenlijn van Ter Haar. “Onlangs liep ik rond op een vakbeurs waar ik toch meerdere van dit soort lijnen heb zien staan en ik vind de CP er met kop en schouders bovenuit steken”, stelt hij. “Je ziet direct dat er een degelijke machine staat, van gedegen bouwkwaliteit en waar goed over is nagedacht.” Maarten vult aan: “Het afwerkingsniveau is van de bovenste plank. Dat is iets wat een bakker misschien over het hoofd ziet, maar waar het oog van een metaalbewerker of dealer direct op valt. Wij gaan simpelweg niet akkoord met slecht afgewerkte producten. Maar dat is iets waar we ons bij Van ’t Wout niet druk over hoeven maken. Al twintig jaar staat de combinatie Van ’t Wout en Ter Haar voor kwaliteit.” De beste bak, voor de beste bol Ter Haar weet goed wat voor bakkers wel en niet wenselijk is, ook als het gaat om oliebollenbakken. Die kennis deelt Ter Haar met Van ’t Wout bij het ontwikkelen van nieuwe frituurbakken en andere onderdelen. “Van ’t Wout heeft bijvoorbeeld een wat diepere bak gemaakt, waar meer vet in gaat. Dat is voordelig voor het vasthouden van de nodige warmte. Daarnaast zijn de bakken geïsoleerd, want ook wanneer je bijvoorbeeld in de winter buiten je oliebollen bakt, mag de temperatuur niet te ver zakken want dan zuigt de oliebol zich vol met vet. De kwaliteit van de oliebol hangt natuurlijk af van het beslag dat de bakker maakt, maar volgens mij is de kwaliteit van de bak waar de bol in wordt gebakken net zo belangrijk. Bij onze CP-modellen weet je zeker dat je goed zit”, besluit Maarten. Meer informatie: Metaalindustrie Van ’t Wout Tel. 0174-292015 info@vantwout.com www.vantwout.com Ter Haar Bakkerijmachines Tel. 0548-616088 info@terhaarnijverdal.nl www.terhaarnijverdal.nl Maarten ter Haar van Ter Haar Bakkerijmachines hebben in hun bakkerij moet de oliebollenlijn niet het hele jaar in de weg staan. Door ‘m om te toveren tot werkbank maken we ‘m 365 dagen per jaar rendabel.” Nieuwe generaties Samen met Mark ter Haar heeft Maarten onlangs het stokje overgenomen van zijn voorgangers Albert en Jan als directie van de firma Ter Haar. “Het leuke is dus dat beide bedrijven een nieuwe generatie aan het roer hebben. Sinds april dit jaar ben ik eigenaar van Ter Haar, en daarvoor werkte ik er als werkvoorbereider en planner. Toen had ik contact met Aat en Peter van Van ’t Wout en nu met Jory en Stefan”, vertelt Maarten. “De samenwerking loopt al heel lang en de kwaliteit die Van ’t Wout aan ons levert is altijd hoog geweest en gebleven. Daar hoeven wij als nieuwe generatie niks aan te veranderen. Bij Ter Haar wijken we ook eigenlijk nooit af van roestvrijstalen producten en onderdelen van de kwaliteit van Van ’t Wout. Kwaliteit is iets waar wij nooit op zullen inboeten.” Bij Ter Haar is de CP-oliebollenlijn ook verder doorontwikkeld. Als optie is hierop nu ook een automatisch doorschuifsysteem leverbaar. “Je kunt als organisatie immers niet stilzitten”, vindt Maarten. “Waar wij destijds de eerste waren met een oliebollenlijn als deze, zie je nu verschillende concurrenten met iets soortgelijks. HET BELANGRIJKSTE UITGANGSPUNT IS: ALS ER NIET GEFRITUURD WORDT, MOET DE LIJN GEBRUIKT KUNNEN WORDEN ALS WERKBANK Jory Toetenel van Metaalindustrie Van 't Wout

NBT MAGAZINE NR 4 2023 14 OLIEBOLLEN Henri vertelt dat het ontzettend moeilijk is om een goede oliebol te maken. “Daar wordt vaak te gemakkelijk over gedacht”, zegt hij. “Het geheim van het ontwikkelen van de beste oliebol is veel meten en noteren, zoals de exacte hoeveelheden van de grondstoffen, de tijden en de temperaturen. Vervolgens keur je de oliebol, pas je één element aan en kijk je wat dat doet met het eindresultaat. Zo blijf je het product verbeteren totdat je de perfecte oliebol hebt. Na het eten van de oliebol moet je het gevoel hebben: daar lust ik er nog wel eentje van.” Basisvoorwaarden voor goede oliebol “Over smaak valt niet te twisten”, weet Henri. Toch kan hij wel een paar belangrijke basisvoorwaarden opnoemen. “De oliebol moet vaktechnisch gewoon kloppen. Dat betekent dat de oliebol een krokante korst heeft met een frisse, egale kleur. De oliebol moet een open structuur hebben en de vulling moet goed verdeeld en luchtig zijn. En een extra toevoeging, zoals kaneel of rum, is lekker als je het subtiel proeft. Maar het mag niet overheersen. Hierdoor verdwijnt de echte oliebollensmaak. Goedgewassen frisse krenten en rozijnen kunnen de oliebol wel een meerwaarde geven, net zoals de toevoeging van stukjes appel.” DE PERFECTE OLIEBOL VOLGENS KEURMEESTER HENRI Klanten komen graag bij de bakker voor een goede oliebol. Het duurt nog even voor ze weer over de toonbank gaan, maar dit is de uitgelezen tijd om je goed voor te bereiden op de drukke decembermaand en je oliebollen te perfectioneren. Henri Elders, keurmeester bij FoodBase, bekroont in de aanloop naar oud en nieuw de beste oliebollen met Goud zodat bakkers hun product extra onder de aandacht kunnen brengen bij hun klanten. Hij weet dus precies waar een goede oliebol aan voldoet. Perfecte oliebalans “Uiteraard zit er olie in een oliebol, maar dat wil niet zeggen dat de oliebol erg vet mag zijn. Te droog is daarentegen ook niet goed. Er moet een perfecte balans gevonden worden. Die balans is te bereiken door een zorgvuldige keuze van ingrediënten én beheersing van het bakproces. Temperatuurbeheersing is daarin heel belangrijk. Net als de rijstijden en een goede, constante bakwaardige olie. Die olie moet stabiel zijn en niet te snel in kwaliteit achteruitgaan. Als je dan ook de olietemperatuur beheerst, ben je al een eind op weg naar een goed product. En als je dan vervolgens tevreden bent over je oliebol, kun je je product laten keuren door FoodBase. Wordt die Bekroond met Goud? Dan kunnen je medewerkers met trots de perfecte oliebol verkopen.” Meer informatie: Tel. +31 (0)317 471234 info@foodbase.nl www.foodbase.nl WAAR AMBACHT EN AUTOMATISERING SAMEN KOMEN EEN COMPACTE MACH I NE VOOR DE AMBACHTE L I J KE BAKKER I J De minirex Multi Een flexibele opbolmachine met een enorm gewichtsbereik (8 tot 330 gram), uitbreidbaar met o.a. een langmaker of rustkastje met stempelinstalatie. We helpen u graag met de oplossing voor uw bedrijf. Koenig Benelux I De Vort 2a I 4225SJ Noordeloos I +31.183.6828.68 I info_nl@koenig-rex.com I www.konig-rex.nl advertentie

NBT MAGAZINE NR 4 2023 15 advertentie BEKO TECHNIEK: VOOR AL UW OLIEBOLLENBAKAPPARATEN Lekkere oliebollen bakken vereist de nodige kennis en ervaring, maar ook fingerspitzengefühl. Te beginnen met de juiste receptuur, kwalitatieve grondstoffen én vak- en proceskennis, maar evenzeer het gebruik van kwalitatief hoogwaardige, betrouwbare en veilige apparatuur met geschikte toebehoren dragen bij aan een kwalitatieve én vooral smaakvolle oliebol. Sinds jaar en dag is Beko Techniek leverancier van een uitgebreid assortiment topkwaliteit oliebollenbakapparaten. Afhankelijk van beschikbare ruimte en capaciteitswensen biedt Beko Techniek diverse types aan met een capaciteit startend op 600 stuks per uur (BO100) en oplopend tot 3.500 oliebollen per uur (BO400 XL) en alles daar tussenin. De lijnen zijn uit te breiden met bijvoorbeeld een mandendoorschuifsysteem voor het automatisch doorschuiven van de met oliebollen gevulde manden. Dit garandeert een constante baktijd gedurende het gehele bakproces. Ook een mandenuitneemsysteem voor het automatisch uitnemen van de met gebakken oliebollen gevulde manden uit de olie en plaatsing op de uitlektafel behoort tot de mogelijkheden die Beko Techniek biedt. Een dompelrek zorgt voor het blijvend ondergedompeld zijn van de oliebollen in de olie. Dit zorgt voor een kortere baktijd en mooi egale bruine kleuring. Werkbladen met een speciaal op maat gemaakt RVS werkblad met underlayment maakt van het oliebollenbakapparaat in een handomdraai een werktafel. OLIEBOLLEN En verder… Beko Techniek heeft ook planeetmengers voor het mixen van oliebollenbeslagen met capaciteiten van 20 tot en met 200 liter in verschillende uitvoeringen in haar assortiment. Deze zijn compleet met bekken en gereedschappen, uit te breiden met arbeidsvriendelijke elektrische bekkenlift. De bekende doseermachine van Unidos speciaal voor het doseren van vrijwel alle oliebolbeslagen behoren ook tot het gespecialiseerde aanbod. Voor meer informatie: Beko Techniek Tel. 024 648 62 88 | verkoop@beko-techniek.nl

De vele voordelen van Ropanyl Premium Plus transportbanden: • Uiterst flexibel • Perfecte stuureigenschappen • Rafelen niet • Uitstekende lossingseigenschappen • Vrijwel onzichtbare las • Krimpen niet • Zeer eenvoudig te reinigen Ammeraal Beltech is de nummer 1 transportbanden leverancier voor bakkerijen. Wij hebben de beste proces- en transportbanden die noodzakelijk zijn bij het produceren en verwerken van o.a. brood, croissants, koekjes en andere deegproducten. Voor alle toepassingen hebben wij de juiste band; van de deegverwerking, het rijsproces en depannen tot het verpakken. Member of Ammega Group. Vol Kunststof Banden Fabricage & Service Ge-engineerde Banden Synthetische Banden Schakelbanden Eindloos Geweven Banden Deskundig advies Voor elke band die u wenst Lokale voorraad & service. ammeraalbeltech.com/nl Ammeraal Beltech Foxtrot 12, Postbus 38 1700 AA Heerhugowaard Nederland T +31 (0)72 575 1212 info-nl@ammeraalbeltech.com ammega.com We make your business move. food safety Superior

NBT MAGAZINE NR 4 2023 17 BAKKERIJMACHINES JAN DE RUYTER BAKKERIJMACHINES INTRODUCEERT ULTRASOON SNIJMACHINE WIKI WIKI is geboren uit het feit dat arbeidskrachten steeds minder beschikbaar zijn, en het snijden van taarten en plaatgebak een zeer nauwkeurig werk is, zo horen wij van Dennis de Ruyter. “De Ultrasoon snijmachine neemt al dit werk uit handen. De Ultrasoon snijmachine WIKI is geschikt voor 60 x 40 cm en 60 x 80 cm platen waarbij het ultrasoon mes na elke plaat zichzelf schoonmaakt. Ook ronde taarten worden moeiteloos in punten gesneden.” Mimac doseermachines Naast de nieuwe snijmachine WIKI, heeft Jan de Ruyter Bakkerijmachines een uitgebreid assortiment machines waarmee het bakkers ontzorgt. “De Mimac doseermachines zijn de meest complete en veelzijdigste doseermachines die er te koop zijn”, is Dennis stellig. “Je kunt met deze doseermachine heel gemakkelijk – en wel tien keer sneller dan handmatige productie – onder andere soezen, eierkoeken, saucijzen broodjes, kapsel, cupcakes, macarons, gele room, brownies, sprits degen, Weesper moppen, snijkoek, oranje koek en dergelijke moeiteloos produceren. De Mimac neemt bijna de gehele productie van banketproducten uit handen van de bakker.” Jan de Ruyter Bakkerijmachines is al 56 jaar een vertrouwde leverancier voor uw bakkerijmachines en dan met name toegespitst op arbeidsbesparende machines. Dit najaar introduceert Jan de Ruyter zijn eigen Ultrasoon snijmachine WIKI. JDR platenpoetsmachine Een andere machine die bijdraagt aan het vereenvoudigen van het productieproces en arbeid bespaart, is de JDR platenpoetsmachine. Dennis: “De JDR platenpoetsmachine is de meest universele platenpoetser ter wereld. Bakplaten met 2, 3 of 4 opstaande randen gaan moeiteloos door de platenpoetser. Uniek: alle afmetingen zijn geschikt voor de JDR platenpoetser. Deze platenpoetsmachine is geschikt voor alusteel platen, teflon bakplaten, geperforeerde bakplaten, stokbrood en speculaas platen.” Smart uitrolmachine “De Smart computergestuurde uitroller heeft standaard alle eigenschappen die een uitroller nodig heeft. Een RVS onderstel, bandbreedte van 65 cm, automatische bloemstrooier, automatische deeg haspel en rolt op de gewenste breedte uit. Daarbij is de prijs meer dan concurrerend.” Korst- en snijlijnen Ferneto De Ferneto snijlijn snijdt alle koek- en banketproducten: van kaasstengels tot boterkoek, en van appelflappen tot desembroodjes. De bandbreedte is 60 cm. Verder wordt de lijn geleverd inclusief Guillotine en blauwe PU band. De snijlijn is in diverse lengtes verkrijgbaar.” Colbake lineaire opboller “Deze lineaire opboller is perfect om deegstukken met hoog vocht gehalte op te bollen. Met een maximum van 90 % water bolt de opboller de deegstukken perfect tot een mooie ronde bol op. De opboller is leverbaar in 3 lengtes (140 cm, 190 cm en 300 cm) waarbij in elk model gewichten van 70 -2200 gram opgebold kunnen worden.” Alle bovenstaande machines en prijzen zijn uitgebreid te zien op de website www.jdr.nl inclusief vele praktijk video’s. Meer informatie: Jan de Ruyter bakkerijmachines BV | Tel: +31 (0)181 627652 www.jdr.nl | info@jdr.nl

www.verbekebakkerijmac invoerder Bongard ovens & Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +3 www.verb k bakkerij ac invoerder B ngard ovens Sint argrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Werven eg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 www.v rbe bakker invoerder Bongard ov Sint Ma grietestraat 27a 9981 Sint Laure ns (Belg Tel +32 9 373 98 20. info@verb kebakkerijservic Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland www.verbek invoerder Bo Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint La Tel +32 9 373 98 20. info@verbekeba Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70. www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70. WWW.VERBEKEBAKKERIJMACHINES.BE Wervenweg 10 | 4529 PM Eede Zld (Nederland) | Tel +31 0117 30 84 70 | info@verbekebakkerijservice.be Sint Margrietestraat 27a | 9981 Sint Laureins (België) | Tel +32 9 373 98 20 | info@verbekebakkerijservice.be w.verbekebakk rijmach invoerder Bongard o s & Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) T l +32 9 373 98 0. info@verbekebakkerijservice.b Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 IMPORTEUR BONGARD OVENS & MACHINES www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laur ins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70. Goede Bakkers, Goede Machines: www. r i ttershaus.eu info@technischburo.com T +31 (0) 30 23 12 3 92 M +31 (0) 6 53 32 45 60 RVS hefkiepers, deegtrechters, invet-units en deegtransportbanden. Belader en ontlader van ovenwagens. Kleinbroodinstallaties van 3000 t/m 15000 st/u. Silo’s, Grondstoffen- en Fermentatietanks. Automatisering. Z e h o r e n bi j e l kaar De perfecte snit voor kwalitatieve productie ! www.jac-machines.com info@jac-machines.com De vormverdeler

NBT MAGAZINE NR 4 2023 19 BAKKERIJMACHINES ZELA 1600: GEBRUIKSVRIENDELIJKERE, HYGIËNISCHERE EN EFFICIËNTERE INVETMACHINE De Zela 1600 is eigenlijk een geoptimaliseerde versie van het succesmodel Zela 1400. “Je kan dit zien als een upgrade”, zegt Nick. “We merken dat er vanuit de bakker vraag is naar machines die kunnen helpen bij het produceren van grotere volumes. Daarom hebben we bij het ontwerp van deze machine gekozen voor een bredere uitvoering. Daarnaast zijn bakkers meer en meer op zoek naar automatisering. De Zela 1600 biedt je een automatisch invetsysteem, dat gemakkelijk te bedienen is en verlichting in arbeid realiseert." Hygiëne De Zela 1600 is een mobiele roestvrijstalen machine met een automatische vormtransporteur voor het invetten van brood en zoetwaren in bakvormen. De spuitunit is in breedte en hoogte verstelbaar en heeft meerdere spuitmonden, die ook in breedte en hoogte verstelbaar zijn. De vele instellingsmogelijkheden bieden flexibiliteit en garanderen een zuinig en perfect spuitpatroon. Nick: “De belangrijkste verbetering heeft te maken met het gebruikersgemak, maar ook op hygiënegebied hebben we grote stappen gezet. De hygiënestandaarden in de bakkerij liggen een stuk hoger en wij willen met onze machines de lat nog hoger leggen. De Zela 1600 is dan ook gemakkelijk en snel ZELA is uitgegroeid tot een bekende naam in de bakkerijbranche. Al 40 jaar worden de invet- en spraymachines door ambachtelijke en industriële bakkerijen wereldwijd gebruikt. De specialist biedt een breed spectrum aan machines voor allerhande oplossingen in de bakkerij. Middels de inventieve spraytechnologie van ZELA wordt het lossingsmiddel, tijgerpapje, de gelei of chocolade met een lage druk nauwkeurig en met een gelijkmatig patroon over de bakvormen of de producten gesprayd. “ZELA blijft innoveren om op de wensen van de klant in te spelen”, aldus Nick Eversdijk. “Onze nieuwste ontwikkeling is de ZELA 1600 invetmachine voor grotere bakkerijen om verschillende maten broodkoppels in te vetten.” te reinigen. We hebben ons voor veel technieken laten inspireren door de slagerijbranche, waar de hygiëne-eisen nóg hoger zijn. Op deze manier kunnen we klanten ontzorgen.” Gebruikersgemak Nick had het al over het gebruikersgemak. “We hebben alle drukknoppen en -schakelaars van de machine gehaald, behalve de noodstop en aanuitschakelaar. Al onze nieuwe machines zijn uitgerust met een HMIIbeeldscherm met touchscreenfunctie. Dat zorgt voor duidelijkheid en dus gemak. Je kunt alles zo reguleren dat je op de milliseconden de spraytijd en het lossingsmiddel kunt instellen. De Zela 1600 is duurzaam en efficiënt en de softwarematige functies zorgen voor een stuk minder verneveling naast het bakblik.” Flexibel inzetbaar Flexibiliteit in de bakkerij is ook meer een eis dan een wens tegenwoordig. De Zela 1600 biedt juist op dat gebied uitkomst. “Met de Zela 1600 kun je als bakker veel meer varianten van koppels verwerken. We kunnen op wens van de klant de machine produceren en de Zela 1600 kun je sowieso gemakkelijk afstellen op de gewenste koppels. Daarnaast zijn er nog meer opties toe te voegen, zoals een niveauschakelaar waarmee je snel het niveau van het lossingsmiddel inzichtelijk hebt.” In de praktijk De Zela 1600 is binnenkort ook in de praktijk te bewonderen. “Deze nieuwe machine is al afgenomen en we draaien een pilot bij een vooraanstaande bakkerij. Zij zullen als referentieklant fungeren, waardoor wij geïnteresseerde bakkers kunnen laten zien en ervaren hoe de machine in de praktijk functioneert. Dat zullen we ook snel gaan communiceren en dus roep ik iedereen op om onze socialmediakanalen in de gaten te houden”, zegt Nick tot slot. Meer informatie: EverBake Group, tel. +31 (0)88-73 000 00, www.everbake.nl

NBT MAGAZINE NR 4 2023 20 BAKVORMEN Bakkers moeten kunnen vertrouwen op bakvormen en coatings die bestand zijn tegen de ontberingen van een veeleisende, industriële omgeving. Ze moeten keer op keer het beste resultaat leveren. Door vakmanschap, geavanceerde technologieën en toewijding aan klanttevredenheid te combineren, blijft de bakvormenindustrie grenzen verleggen. Deze inspanningen eisen bakplaten en vormen die niet alleen voldoen aan de verwachtingen, maar deze zelfs overtreffen, zodat elk product in de bakkerij een bewijs is van toewijding en het streven naar kwaliteit. American Pan erkent deze behoeften en heeft zich ontwikkeld tot een pionier in het leveren van top-of-the-line bakvormen voor de industrie. Met een breed scala aan maatwerkmogelijkheden en innovatieve technologieën streeft American Pan ernaar om nieuwe standaarden te stellen op het gebied van uitmuntende bakvormen, platen en broodkoppels. Nuran zegt: “Door te luisteren naar de behoeften van de klant en het productieproces te kennen, begrijpen we hoe we ontwerpen kunnen verbeteren of nieuwe kunnen ontwikkelen die zijn afgestemd op specifieke eisen. Hierdoor kunnen we betere oplossingen bieden dan anderen.” OPLOSSINGEN AMERICAN PAN ZORGEN VOOR REVOLUTIE IN BAKVORMENINDUSTRIE In de bakkersbranche is toewijding aan kwaliteit, innovatie en service van groot belang voor succes. “Het zijn deze kernwaarden dieaandebasis liggenvandeontwikkelingvanbakvormendiegoed presteren en duurzaam zijn”, zegt Nuran Gelici, Sales Director bij American Pan. “Ons doel is om de bakkers gemoedsrust te bieden, met bakvormen en bakplaten van uitzonderlijke kwaliteit en met een lange levensduur, zodat ze zeker kunnen zijn van continue kwaliteit van hun eigen producten.” Uitzonderlijke klantenservice Met het oog op het leveren van uitzonderlijke klantenservice en om dicht bij hun gewaardeerde klanten te blijven, heeft American Pan onlangs zijn activiteiten uitgebreid naar Duitsland. “Deze strategische uitbreiding maakt snelle renovatiediensten mogelijk voor klanten in de hele regio, inclusief het coaten en repareren van blikken, bakplaten en speciale vormen, waardoor uitgebreide ondersteuning wordt geboden”, aldus Jason Bowman, President American Pan Europe & MENA. Met meer dan tien vestigingen in Europa en 33 over de hele wereld blijft American Pan toegewijd aan het leveren van de best mogelijke service en het voldoen aan de veranderende behoeften van de bakindustrie. Meer informatie: American Pan Tel. +31 (0)6241 08202 | ngelici@americanpan.com | www.americanpan.com

NBT MAGAZINE NR 4 2023 21 SONNEVELD EN KAAK SILOS & DOSING SLAAN HANDEN INEEN MET AUTOMATISERINGSOPLOSSING In de hele sector hebben we te maken met schaarste in de grondstoffenmarkt, stijgende kosten en een tekort aan kundig personeel. Als bakkende ondernemer wil je controle houden over de kosten en voldoen aan de klantvraag. Om dat te realiseren, zetten bakkerijen in op het verbeteren van bakkerijprocessen en de kwaliteit van eindproducten. Kortom: je wilt jouw bakkerij toekomstbestendig maken. Daar hebben de productontwikkelaars en proefbakkers bij Sonneveld in samenwerking met Kaak Silos & Dosing een oplossing voor ontwikkeld. COVERSTORY SONNEVELD Etienne Verhoef ▶ Lees verder op de volgende pagina ▶

NBT MAGAZINE NR 4 2023 22 COVERSTORY SONNEVELD De consument is zich steeds bewuster van keuzes en kijkt met een kritische blik naar voeding. Er is meer vraag naar authentieke producten, die het liefst clean label zijn. Etienne Verhoef, Category Manager Brood bij Sonneveld, erkent deze ontwikkeling: “Met het team zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om op de wensen en behoeften van de hedendaagse consument in te spelen. In de ontwikkeling van nieuwe producten staan, naast consumentenbehoeften, het efficiënter en eenvoudiger maken van bakkerijprocessen en gemak voor de bakker centraal. Dit komt allemaal samen in het vloeibare broodverbetermiddel FermenSon. Door het gebruik van FermenSon verkrijgt de bakker optimale deegstabiliteit en een mooie, veerkrachtige kruimstructuur. Deze multifunctionele verbeteraar helpt het productieproces efficiënter temaken en zorgt ervoor dat brood langer vers is. Het resultaat is een eindproduct van constante kwaliteit met een langere houdbaarheid.” Met FermenSon speelt de bakker in op de vraag van veeleisende klanten die een authentiek product willen. FermenSon versterkt de broodsmaak en daarmee de ambachtelijke kwaliteit. “Vanwege de samenstelling is de dosering van FermenSon lager dan bij andere broodverbetermiddelen”, gaat Verhoef verder. “Bovendien is FermenSon een clean label product. Omdat het vloeibaar is, biedt dit mogelijkheden om via doseerinstallaties het proces een stap verder te automatiseren. Door de automatische doseermogelijkheden is het gebruik van FermenSon efficiënt, tijdbesparend en worden fouten en verspilling voorkomen, wat duurzamer is. Daarmee zetten we in op eenvoud in gebruik en een lage dosering. Beide werken kostenbesparend voor de bakkerij. Daarnaast wordt de basis van FermenSon gevormd door water, wat in de huidige onrust in de grondstoffenmarkt een stabiele en kostenefficiënte drager is.” Geschikt voor allerlei soorten brood en gelamineerde producten Binnen het FermenSon-assortiment zijn er verschillende soorten, met ieder hun eigen verbeterende eigenschappen. Verhoef: “FermenSon kan gebruikt worden voor grootbrood en kleinbrood, wit, bruin of volkoren en we bieden ook oplossingen aan voor gelamineerde producten, zoals croissants. Bij gelamineerde producten wil je meer volume in je product behalen en met FermenSon heb je een clean label oplossing in handen om dit te kunnen doen. Bij de ontwikkeling van het broodverbetermiddel kijken we specifiek naar de behoeften en wensen van de bakker én naar de consument. Op basis daarvan zijn er al diverse type FermenSon ontwikkeld en ontwikkelen we nog meer klantspecifieke oplossingen, want om echt optimaal in te spelen op klantwensen, zijn we een partnerschap aangegaan die daaraan kan bij dragen.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4