NBT Magazine nr 5 2023 Online

nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Va k t i j d s c h r i f t v o o r d e t o t a l e b a k k e r s b r a n c h e | O k t o b e r 2 0 2 3 | 2 4 e j a a r g a n g n o . 5 | P r i j s € 1 0 , 5 0 SPECIAL IBA 2023 & OVENS Coverstory Pionier KOMA grijpt haar verantwoordelijkheid en stapt volledig over op natuurlijke koudemiddelen

Maintenance | service | spareparts | engineering Chain Rod Belt Capway service & spare parts Vacuum depanning Needle depanning Tray cleaning Proofing systems Tunnel oven Loading/ Unloading Cooling & tray conveyors Automation The Netherlands I Pascalbaan 3 I 3439MP I Nieuwegein I +31343523880 I sales@divardy.nl I www.divardy.nl Beurstand B2/160

NBT MAGAZINE NR 5 2023 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Demi van der Coer (Media-adviseur) d.coer@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Vijf jaar geleden was ik voor het eerst in München om IBA te bezoeken. Inmiddels ben ik al ruim 10 jaar hoofdredacteur van NBT Magazine, maar door omstandigheden ben ik pas één keer op de meest belangrijke internationale bakkersbeurs in de wereld geweest. Het is natuurlijk ook zo dat in die ruim tien jaar IBA maar twee keer heeft plaatsgevonden. Het is eigenlijk heel raar als je erover nadenkt, maar daarentegen komt er ook enorm veel kijken bij het deelnemen aan een dergelijke beurs. Het is echt zo dat producenten en bedrijven jarenlang toeleven naar een vakbeurs. Het is nog steeds dé plek om innovaties en ontwikkelingen aan het grote publiek te presenteren, dat doorgaans ook in groten getale naar een dergelijk event komt. Daar moet je zijn, want daar zie je wat er speelt op jouw vakgebied. Zeker dit jaar belooft IBA een groot aantal belangstellenden te mogen ontvangen. Er is dan ook veel gebeurd in de afgelopen vijf jaar. Ga maar na; corona, een energiecrisis, verduurzaming, nieuwe manieren van produceren, personeelsgebrek…. De lijst is lang. De Visie nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Va k t i j d s c h r i f t v o o r d e t o t a l e b a k k e r s b r a n c h e | O k t o b e r 2 0 2 3 | 2 4 e j a a r g a n g n o . 5 | P r i j s € 1 0 , 5 0 SPECIAL IBA 2023 & OVENS Coverstory Pionier KOMA grijpt haar verantwoordelijkheid en stapt volledig over op natuurlijke koudemiddelen Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl Als je door deze extra dikke special bladert, vind je veel informatie over wat verschillende exposanten gaan presenteren op IBA. Digitalisering, nieuwe machines en oplossingen, verdere automatisering, energietransitiemogelijkheden: het komt allemaal aan bod. Ikzelf kan niet wachten om naar München te reizen en zal daar dit keer ook drie volle dagen voor uitrekken. Het kán niet anders of je krijgt een enorme hoeveelheid informatie tot je beschikking zodat je voor de komende jaren weer volledig op de hoogte bent. En tijdens IBA zijn er zoals altijd ook een groot aantal Nederlandse exposanten. Dat zie je al als je deze uitgave doorleest. Wat u mag verwachten? KOMA gaat als pionier voorop in strijd, neemt haar verantwoordelijkheid en stapt volledig over op natuurlijke koudemiddelen. Een grote transitie die het bedrijf móet zetten. Baktec kiest voor digitalisering om haar klanten nog verder te ontzorgen. Verhoeven Bakery Equipment Family verlegt zoals altijd haar grenzen en zo zijn er nog veel meer bedrijven die innovaties tonen op IBA. En dan is deze editie van NBT Magazine ook nog eens onze oven-special, waardoor je meerdere verhalen kunt lezen over de laatste ontwikkelingen op dat gebied. Neem dus zeker ruim de tijd om NBT Magazine te lezen, bijvoorbeeld als je richting München reist. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. ALS JE DOOR DEZE EXTRA DIKKE SPECIAL BLADERT, VIND JE VEEL INFORMATIE OVER WAT VERSCHILLENDE EXPOSANTEN GAAN PRESENTEREN OP IBA

NBT MAGAZINE NR 5 2023 4 INHOUD P. 26 HTI Drie decennia is een lange tijd. Zo lang is het inmiddels geleden dat HTI haar eerste Daub-ovens mocht leveren bij First Class Bakery. “Destijds mochten we een deel van de worstenbroodjesbakkerij inrichten en dat was voor ons het grootste project tot dan toe”, aldus Fons van den Heuvel van HTI. “We zijn dan ook trots dat we zoveel tijd later weer mogen samenwerken waar wij de ovens en narijskasten hebben mogen leveren.” P. 12 IBA Na vijf jaar wachten is het over een paar weken zover: IBA 2023 opent de deuren van Messe München. Zoals we gewend zijn van IBA is de gehele bakkersbranche aanwezig van 22 tot en met 26 oktober, waar je als bakker dus in korte tijd kunt ontdekken wat de ontwikkelingen en trends zijn op het gebied van brood- en banketproductie en alles wat daarbij komt kijken. P. 18 VERHOEVEN Verhoeven Bakery Equipment Family is met haar labels BVT Dough Process Solutions, NewCap Industrial Handling Solutions, Vacuum Cooling & Baking Solutions en Bakepack End of Line Solutions breed vertegenwoordigd op IBA 2023. Het bedrijf heeft gekozen voor het thema ‘the sky is not the limit’. P. 9 BAKTEC Tijdens IBA gaat Baktec een vernieuwd assortiment introduceren, maar laat de water meng- en meetspecialist ook zien hoe het haar klanten nóg meer gaat ontzorgen met een digitaal platform. Wij spreken met Sabine Walbeehm (directeur) en Frank van Eck (managing director) over deze ontwikkelingen en wat we mogen verwachten van Baktec op IBA. 9 18 26 12

NBT MAGAZINE NR 5 2023 5 P. 55 RETRO In een tijd waarin veel bakkerijen worstelen om het hoofd boven water te houden, blijft Bakkerij ’t Kraayennest gestaag groeien. Al sinds 1937 staat deze ambachtelijke bakkerij voor kwaliteit, tevreden medewerkers en goede service. Met elf winkels in en rondom Nijmegen en een vierde generatie die klaarstaat om het stokje over te nemen, is ‘t Kraayennest bij uitstek een voorbeeld van een traditionele familiebakker. P. 36 RADEMAKER IBA 2023 staat op het punt van beginnen en de vele aanwezige exposanten staan te trappelen om u als bezoeker te informeren over de vele innovaties en introducties. Rademaker is aanwezig tijdens IBA en zal naast fysieke machinedemonstraties ook de innovaties en oplossingen digitaal presenteren. P. 44 VERBEKE EN VAN ‘T WOUT In de wereld van bakkerijmachines en ovens is samenwerking van essentieel belang voor succes. Een perfect voorbeeld van een langdurig partnerschap is die tussen Verbeke Bakkerijmachines en Metaalindustrie van ‘t Wout. Deze samenwerking begon lang geleden en heeft geleid tot een sterke relatie die gebaseerd is op vertrouwen, goede communicatie en een gezamenlijke inzet voor klantspecifieke oplossingen. P. 29 COVERSTORY KOMA Als pionier in haar specifieke werkveld is KOMA altijd voorloper geweest en eens te meer floreert de pioniersgeest bij het in Roermond gevestigde bedrijf. KOMA gaat namelijk tijdens IBA 2023 (22 tot en met 26 oktober in München) officieel bekend maken dat het vanaf 2025 haar systemen volledig zal laten koelen door natuurlijke koudemiddelen. 29 44 36 55

NBT MAGAZINE NR 5 2023 6 IBA 2023 De afgelopen vijf jaar heeft AMF een reeks oplossingen ontwikkeld die gericht zijn op het aangaan van de uitdagingen van de industrie van morgen. “En we kunnen niet wachten om u te laten zien waar we aan hebben gewerkt. Dus voor welke problemen u ook komt te staan, wij hebben een passende oplossing. Daarom nodig ik iedereen ook van harte uit voor een goeie kop koffie, vers brood en snacks die met onze apparatuur zijn gemaakt, en om door te spreken wat wij kunnen betekenen voor u en uw doelstellingen.” Digitalisering en automatisering “Het is onze ultieme uitdaging om uw bakkerij strategisch te transformeren door digitalisering en automatisering”, vervolgt Lex. “Deze digitale oplossingen betekenen meer productie-efficiëntie, meer kwaliteitscontrole, toegankelijker kennisdeling, meer productopbrengst, meer winst en meer duurzaamheid voor het behoud van onze planeet. Het Bakery Intelligence-portfolio van AMF Bakery Systems creëert een geheel nieuw tijdperk van kansen voor de bakkerij-industrie.” Productieprocessen in de bakkerij-industrie worden nog altijd beheerst door de kennis en ervaring van operators. “Dit is hét moment om die expertise te gaan ondersteunen door slimme machines te leveren die minder menselijke tussenkomst vereisen. Nu is het tijd voor Bakery Intelligence. Deze visie heeft geleid tot veel nieuwe innovaties die AMF Bakery Systems en haar merkenfamilie de afgelopen jaren en komende jaren op de markt heeft gebracht en zal brengen, wat zal leiden tot het verbeteren van uw duurzaamheids- en bedrijfsdoelstellingen” Hoogtepunten op IBA 2023 In hal C2.110 toont AMF haar complete merkenfamilie en een grote verscheidenheid aan machines, lijnen en oplossingen voor de bakkerij- en voedingsmiddelenindustrie. “Onze bekende merken zoals Tromp, Den Boer en Baketech presenteren de nieuwste technologieën, duurzame diensten en hygiënische ontwerpen. Verder zijn er dagelijkse demonstraties in onze Live AMF BAKERY SYSTEMS PROMINENT AANWEZIG OP IBA 2023 AMF Bakery heeft tijdens IBA grootste plannen. Naast live demonstraties en het presenteren van de diverse oplossingen, toont AMF ‘de bakkerij van de toekomst met de Lights Out Bakery Vision’. Wij spraken met Lex van Houten - Regional Marketing Manager van AMF. “Industriële bakkerijen worden geconfronteerd met een breed scala aan uitdagingen: de verwachtingen van klanten veranderen, het groeiende tekort aan arbeidskrachten en het is nog nooit zo belangrijk geweest voor bakkerijen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Hoe brengt u deze complexe reeks behoeften in evenwicht en behoudt u tegelijkertijd de winstgevendheid in een steeds competitiever wordende markt? Wij willen u daarbij helpen en dat laten we zien op IBA.” Bakery met ons bekroonde Master Baker-team, inclusief onze alles-in-één pizzatoppinglijn, productbehandelings- en transportsystemen, hogesnelheidssnij- en verpakkingsapparatuur, automatisch geleide voertuigen (AGV’s) en nog meer. Wij presenteren bijvoorbeeld ook onze duurzamere bakkerijoplossingen, zoals waterstof-, elektrische en hybride ovens. Je ontdekt hoe onze datagestuurde slimme diensten, zoals onze Sustainable Oven Service, u kunnen helpen uw energieverbruik met wel 20% te verminderen. We laten zien hoe integratie en automatisering u kunnen helpen het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken. Tot slot presenteren wij de bakkerij van de toekomst met onze Lights Out Bakery Vision. Genoeg reden voor een bezoek.” Voor meer informatie bezoek de website: www.amfbakery.com/events-iba-2023/ & www.amfbakery.com IBA: hal C2 stand 110

TRIBELT B.V. UW PARTNER IN METALEN TRANSPORT BANDEN Tribelt B.V. Metaalstraat 9 7483 PD Haaksbergen The Netherlands T +31 (0)74 250 18 77 F +31 (0)74 259 41 34 E info@tribelt.nl Scan de QR-Code en kom achter onze mogelijkheden EEN KLEINE GREEP UIT ONZE OVENBANDEN DRAADOGENBANDEN SPIRAALBANDEN TRI-FLEX Door de stabiele constructie en aandrijving d.m.v. tandwielen of getande trommels zijn deze banden uitermate geschikt voor tunnelovens. Deze banden hebben een rechte bandloop en zijn dus zonder besturing toe te passen in diverse transportsystemen. Tevens zijn deze banden vrij eenvoudig te voorzien van meenemers, kettingen en zijplaten. Een Spiraalband is in diverse uitvoeringen met verschillende draadsterktes en maasopeningen te produceren. Er is een ruime keuze uit tandwiel- of door wrijving aangedreven uitvoeringen. Daarnaast is de spiraalband ook leverbaar met geplet draad om het contactoppervlakte uiteindelijk van de spiraalband te vergroten. De TRI-Flex band kent zijn toepassing vooral in spiraaltorens voor koelen, vriezen, pasteuriseren en koken. Naast de bekende toepassing in spiraaltorens is de TRI-Flex band ook geschikt voor rechte transportsystemen. Maasopeningen zijn variabel uit te voeren d.m.v. het aanpassen van het spiraaldek. ONTDEK MEER TIJDENS DE IBA BEURS: STAND A1.151

www.jac-machines.com info@jac-machines.com 5 GARANTIE Onderdelen Excl. Slijtageonderdelen jaar Broodsnijmachines Deegverwerking Kom en bezoek ons Hal A3 Stand 216 Voor meer informatie: Demi van der Coer | d.coer@gpmedia.nl +31 (0)24-3246146 | www.nbtmagazine.biz sca e schrijf je i voor de ieuwsbrief Altijd op de HOOGTE ZIJN? Volg vaktijdschrift NBT Magazine ook via LinkedIn en/of Facebook en blijf dagelijks op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de Nederlandse en Vlaamse bakkersbranche voor meer informatie ga naar www.nbtmagazine.biz

NBT MAGAZINE NR 5 2023 9 IBA 2023 Lees verder op de volgende pagina >> BAKTEC ZET BELANGRIJKE STAP VOORWAARTS MET DIGITALISERING ÉN NIEUWE RANGE Net als vele andere bedrijven leeft Baktec met grote verwachtingen toe naar de komende editie van IBA. Vijf jaar nadat de vorige editie plaatsvond, reist iedereen die ook maar iets met de bakkersbranche te maken heeft naar München om ofwel haar belangrijkste ontwikkelingen en innovaties te tonen, of te zien wat er allemaal gebeurt in de branche. Baktec behoort tot de eerste groep en heeft de afgelopen jaren alle pijlen gericht op haar deelname aan de belangrijkste vakbeurs in onze branche. Tijdens IBA gaat de specialist op het gebied van water meng- en meetapparatuur een vernieuwd assortiment introduceren en laat Baktec ook zien hoe het haar klanten nóg meer gaat ontzorgen met een digitale service. Wij spreken met Sabine Walbeehm (algemeen directeur) en Frank van Eck (managing director) over deze ontwikkelingen en wat we mogen verwachten van Baktec op IBA. Met ruim veertig jaar ervaring mag je Baktec met recht een specialist in haar eigen werkgebied noemen. Het bedrijf richt zich op het ontwikkelen van water meng- en meetapparatuur en waterkoelers voor ieder type bakkerij en levert deze ook wereldwijd. Baktec staat al decennia – sinds de oprichting door de vader van Sabine, Udo Thom Walbeehm, in 1981 – te boek als producent van hoogwaardige apparaten die zeer betrouwbaar en accuraat zijn. “Wij vinden het belangrijk dat de gebruiker van onze apparaten zich geen zorgen hoeft te maken over randzaken en zich alleen hoeft te richten op zijn werk en vakmanschap. We zien dat het steeds belangrijker wordt om vooruit te regeren en onze klanten waar het kan nog meer te ontzorgen. Deze overtuiging in combinatie met macro-economische en marktontwikkelingen, heeft zich vertaald in onze nieuwe range apparaten en de digitale service die we klanten bieden”, aldus Sabine. Fotografie: Maurits van Hout

NBT MAGAZINE NR 5 2023 10 IBA 2023 Digitaal portaal: Baktec.Assist© De ontwikkelingen bij Baktec de afgelopen jaren hebben mede geleid tot de komst van Frank van Eck als managing director vorig jaar. Zijn aantreden was belangrijk om een volgende stap als bedrijf te kunnen zetten. “We hebben goed gekeken naar waar de behoeftes en uitdagingen liggen bij onze klanten”, zegt Frank. “De kwaliteit van onze Baktec apparaten is evident. Gezien de digitalisering die ook binnen onze branche plaatsvindt, zien wij mogelijkheden om stilstand tot een minimum te reduceren en oplossingen aan te dragen voor het constante tekort aan geschoold personeel. Om onze klanten nog beter te kunnen ontzorgen hebben we zodoende een portaal ontwikkeld waarin álles snel digitaal inzichtelijk is. Ons portaal is eenvoudig door middel van een QR-code op het apparaat te benaderen. In het portaal staan de antwoorden op veel gestelde vragen, waardoor we 75% van de vragen vooraf kunnen beantwoorden en onze klanten snel door kunnen met hetgeen belangrijk voor hen is: het bakken van de lekkerste producten. Daarnaast vind je het onderhoudsverleden van de apparaten terug en is in het portaal door middel van foto’s duidelijk welke onderdelen er per apparaat beschikbaar zijn, zodat klanten deze zelf snel kunnen bestellen. Iedereen kan hiermee werken en door goed informatie te geven vanuit ons als producent, kan iedere bakker ook zo optimaal mogelijk gebruik maken van onze water meng- en meetapparatuur en waterkoelers.” Video content “Door de duidelijke instructievideo’s die we voor alle apparaten hebben gemaakt en te vinden zijn op het portaal, is het voor iedereen mogelijk om met onze apparatuur te werken; van ongeschoold personeel tot en met professionele bakkers” vult Sabine aan. “Het vinden van goed geschoold technisch personeel is lastig en daarop moeten we allemaal inspelen. Onze video’s variëren van installatie van onze water meng- en meetapparatuur en waterkoelers tot video’s waarin de werking van de apparaten uiteengezet wordt. Baktec apparaten blijven zeer gebruiksvriendelijk, eenvoudig te installeren én eenvoudig te bedienen. Daarbij is ons doel altijd ontzorgen en stilstand voorkomen, maar als het toch gebeurt, moeten wij onze klanten snel kunnen helpen. Door dát met ons portaal inzichtelijk te maken, kunnen we 24/7 klaar staan voor onze klanten.” Preventive Maintenance programma Door de jarenlange ervaring en aanwezige expertise kan Baktec haar klanten nog beter adviseren over het onderhoud van hun apparaten. Sabine: “Door middel van ons digitale Preventive Maintenance programma neemt het risico op stilstand nog verder af. We hebben goed inzicht in de levensduur van onderdelen, waardoor we kunnen voorspellen wanneer deze vervangen moeten worden. Via ons digitale portaal kunnen wij klanten vooraf adviseren welk onderdeel aan vervanging toe is. Iets dat ze dus zelf kunnen doen aan de hand van onze servicevideo’s. Wij hebben ook de bouwwijze en leidingwerk van onze apparaten aangepast, zodat iedereen nu in staat is om onderdelen uit te wisselen. Eén plus één is in dit geval echt drie.” Taking service to the next level Met een nieuw bedrijfslogo en het thema ‘taking service to the next level’ gaat Baktec bezoekers op IBA laten zien welke mogelijkheden het bedrijf biedt bij het ontzorgen van de bakker. Dat is dus tweedelig, met Baktec.Assist©, maar ook met een vernieuwd assortiment water meng- en doseerapparaten. “We hebben nu in totaal drie lijnen met nieuwe functionaliteiten en een daarbij horende nieuwe uitstraling: Ceres, Univers en een volledige nieuwe lijn, Digital Touch”, aldus Frank. “We hebben voor alle lijnen een upgrade gebracht in de behuizing en de techniek aangepast. De IP-waarde van alle apparaten is verhoogd en de afmetingen zijn wel hetzelfde gebleven, zodat de apparaten één op één uitwisselbaar blijven met de huidige range.”

NBT MAGAZINE NR 5 2023 11 Digital Touch De Digital Touch lijn mag je omschrijven als de premium lijn van Baktec. “De apparaten in deze lijn zijn voorzien van een duidelijk te bedienen touchscreen die specifiek ontwikkeld is voor gebruik in een industriële omgeving en voor de daar aanwezige omstandigheden. Via het touchscreen is het mogelijk om programmarecepten toe te voegen die het werken met onze apparaten efficiënt en eenvoudig maakt. Deze apparaten kunnen tot 160 liter per minuut doseren met een maximale afwijking van 0,4⁰C, waardoor ze uniek zijn in de markt. Ze zijn tevens verkrijgbaar in een volledig hygiënisch design indien de klant hierom vraagt”, zegt Sabine. De Digital Touch lijn is tevens voorzien van data gestuurde technologie voor preventief onderhoud. Frank: “Door de sensordata te gebruiken van onze onderdelen, kan het systeem meten of het apparaat functioneert binnen de gewenste normen. Indien dit niet het geval is, kan het apparaat voorspellen wanneer er onderhoud moet worden gepleegd en er eventueel onderdelen moeten worden vervangen. Hierdoor wordt stilstand voorkomen, wat zeker in een productieomgeving van groot belang is. Online toegang kan via een wifiverbinding tot stand worden gebracht.” Presentatie Op IBA zal Baktec deze ontwikkelingen groots presenteren. “We gaan onze nieuwe lijnen tonen en op zuilen is ons digitale portaal te ontdekken, zodat bezoekers kunnen ervaren hoe dat werkt. Het portaal is niet alleen beschikbaar voor nieuwe apparaten, klanten kunnen hun huidige apparaten, specificaties en onderhoudsverleden terugvinden in deze digitale omgeving en ermee werken”, vertelt Frank. Hoge verwachtingen De afgelopen vijf jaar hebben voor Baktec in het teken gestaan van het uitwerken van een visie, toekomstgericht worden, een nieuwe productrange en digitaliseren. Sabine: “Alles komt samen op IBA. De afgelopen jaren hebben we met een duidelijk doel gewerkt, de organisatie daarop aangepast en IBA wordt het hoogtepunt van alles waar we hier zo hard voor gewerkt hebben. Onze verwachtingen zijn hoog. We zijn nog steeds hetzelfde servicegerichte bedrijf met de kwalitatief hoogwaardige apparaten, en nu met een nog betere kennis van de wensen en behoeftes van onze klanten. Wij zien de uitdagingen voor de toekomst en spelen daar nu al op in. Er breekt een nieuw tijdperk aan en wij zijn er klaar voor. Dat willen we graag laten zien tijdens IBA, dus ik nodig iedereen van harte uit om ons te bezoeken. We hebben speciaal voor IBA op onze website een landingspagina gerealiseerd zodat iedereen snel een afspraak kan maken. Dat is www.baktec.com/iba. We hopen u te verrassen en kijken uit naar uw komst.” Meer informatie: Baktec B.V. Tel: +31(0) 70 511 8005 | www.baktec.com | IBA: hal B2 stand 275

NBT MAGAZINE NR 5 2023 12 VOORBESCHOUWING OP IBA 2023 WAT MAG JE VERWACHTEN VAN EEN BEZOEK AAN IBA 2023? Na vijf jaar wachten is het over een paar weken zover: IBA 2023 opent de deuren van Messe München. Zoals we gewend zijn van IBA is de gehele bakkersbranche aanwezig van 22 tot en met 26 oktober, waar je als bakker dus in korte tijd kunt ontdekken wat de ontwikkelingen en trends zijn op het gebied van brood- en banketproductie en alles wat daarbij komt kijken. Nederlandse producenten en ontwikkelaars spelen een vooraanstaande rol tijdens IBA en wij geven alvast een overzicht van wat je mag verwachten. In deze uitgave van NBT Magazine blikken wij sowieso uitgebreid vooruit op al het nieuws dat op de internationale vakbeurs te zien en te beleven is. We spraken met verschillende bekende exposanten om te achterhalen welke noviteiten en introducties zij gaan tonen in München, maar daaromheen biedt IBA een breder programma dat interessant is voor bakkers. Bezoekers kunnen zich verheugen op een breed scala aan exposanten die zijn verdeeld over 10 hallen. De hallen zijn deze editie per onderwerp gegroepeerd, waardoor een goed overzicht van het aanbod gerealiseerd wordt en een optimale oriëntatie ter plaatse ontstaat. Verpakkingstechnologie is te zien in hal B1, terwijl bezoekers het nieuwste op het gebied van productietechnologie en apparatuur vinden in de hallen A1, A2, B2, B3, C1 en C2. In de hallen A3 en A4 zijn alle belangrijke ontwikkelingen voor ambachtelijke bakkerijen te zien. Leveranciers van grondstoffen en ingrediënten zullen een podium krijgen in de naastgelegen hal B4.

NBT MAGAZINE NR 5 2023 13 iba.TOPIC Dit jaar onderscheidt IBA zich ook door specifieke workshops en presentaties. Denk aan onderwerpen als foodtrends, artisanale bakkerij, gezondheid en duurzaamheid, maar ook digitalisering, totaaloplossingen en kwaliteitsmanagement. Deze onderwerpen belichten de belangrijkste trends in de branche, brengen vraag en aanbod bij elkaar en kijken naar de toekomst. Het onderwerp foodtrends gaat bijvoorbeeld over hoe de eetcultuur zich ontwikkelt, welke nieuwe producten de wereldwijde bakkerij-industrie presenteert en welke mogelijkheden alternatieve ingrediënten bieden. Op het gebied van ambachtelijke bakkerij draait alles om traditionele en moderne ambachten, vakopleidingen en cultuur. Gezondheid gaat over eetgewoonten: de behoefte aan verse, evenwichtige, gevarieerde en kwaliteitsvolle voeding is ook een belangrijk aspect van nieuwe bedrijfsmodellen en het afstemmen van de focus op veranderende klantenbehoeften. Duurzaamheid Duurzaamheid is een ander belangrijk aandachtspunt: thema’s hier zijn onder meer het gebruik van regionale en seizoensgebonden producten, de mogelijkheid van ecologische verpakkingen en energie- en hulpbronnen besparende productie. Onder de noemer digitalisering presenteert IBA nieuwe manieren en methodes voor de bakkerij-industrie: van procesoptimalisatie en automatisering via kunstmatige intelligentie tot de mogelijkheid om klantloyaliteit te vergroten via nieuwe verkoopkanalen en directe communicatie. Lex van Houten, Regional Marketing Manager, AMF Bakery Systems (Hal C2 stand 110) legt uit: “We zijn verheugd dat IBA 2023 eindelijk weer doorgaat en dat we onze producten en innovaties ter plaatse in München kunnen presenteren. Het thema duurzaamheid is voor ons bijzonder belangrijk. Met slimme, digitale oplossingen met behulp van AI en machine learning, bakken op waterstof en elektrisch bakken, willen we ons steentje bijdragen aan een veilige toekomst van de bakkerij-industrie. We kijken ernaar uit om in oktober van gedachten te wisselen over deze en andere onderwerpen.” Exposanten uit Nederland Wat bezoekers verder mogen verwachten zijn natuurlijk een groot aantal Nederlandse exposanten, zoals onder meer AMF Bakery Systems, Ashworth Belts. Bakon food Equipment, Baktec, Bandall, Boix Europe, Bolidt Synthetic Products & Systems, Cake Concepts, Daub Bakery Machinery, Dijko Ovens, Divardy Bakery Services, Everbake Group, Hoba, Jasca Bakery technology, Royal Kaak, Kalmeijer, KeyBAKE, KOMA, Niverplast, Pcdata, Primus Wafer Paper, Rademaker, Rens Bakery Solutions, Rinc Industrial Bakery Systems, Shuffle-Mix, Sonneveld, Technisch Buro Kortlever, Tribelt, Unispray, Verhoeven Family of Companies, Weber Cooling, Willemse & Van Engelen. Voor verdere informatie en het plannen van een bezoek, kijk op www.iba.de.

van ERP-systeem tot bedrijfsproces Download het eBook info.delaware.pro/nl/grip-op-food Grip op Food www.verbekebakkerijmac invoerder Bongard ovens & Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +3 www.verb k b kkerijm c invoerder g rd vens Sint argrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be erven eg 10 – 4529 P Eede Zld – Nederland – Tel +31 www.v rbe bakker invoerder Bongard ov Sint Ma grietestraat 27a 9981 Sint Laure ns (Belg Tel +32 9 373 98 20. info@verb kebakkerijservic Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland www.verbek invoerder Bo Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint La Tel +32 9 373 98 20. info@verbekeba Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70. www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70. WWW.VERBEKEBAKKERIJMACHINES.BE Wervenweg 10 | 4529 PM Eede Zld (Nederland) | Tel +31 0117 30 84 70 | info@verbekebakkerijservice.be Sint Margrietestraat 27a | 9981 Sint Laureins (België) | Tel +32 9 373 98 20 | info@verbekebakkerijservice.be w.verbekebakk rij ach invoerder Bongard & Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) T l +32 9 373 98 0. info@verbekebakkerijservice.b Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 IMPORTEUR BONGARD OVENS & MACHINES www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laur ins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70.

IBA 2023 Zachte en efficiënte verwerking van deeg, beslag en vulling op zijn best: dat is wat je bij VEMAG mag verwachten. Ralf: “De afwegers, voorzetapparaten en hulpstukken van VEMAG verwerken een grote verscheidenheid aan grondstoffen met extreme gewichtsnauwkeurigheid, wat resulteert in minimale giveaway, minder rework, optimaal gebruik van grondstoffen en exacte gewichten.” VEMAG HEEFT BAKKERIJOPLOSSINGEN VOOR ELKE TOEPASSING Of u nu toast, rogge- of volkorenbrood, pizza, koekjes, hamburgerbroodjes, Engelse muffins, diverse beslagen, repen of glutenvrije producten gaat produceren; Vemag Duitsland ontwikkelt en verkoopt al tientallen jaren flexibele oplossingen voor brood- en banketfabrikanten over de hele wereld. VEMAG biedt een breed scala aan oplossingen voor zowel ambachtelijke en industriële brood- en banketbakkers en deze oplossingen tijdens IBA in München. Wij spraken met Ralf Lemmerling, Sales Manager van Vemag Nederland. Maximale flexibiliteit Ook degen en vullingen met ingrediënten zoals noten, gedroogd fruit en chocoladestukjes kunnen gemakkelijk worden verwerkt en geportioneerd met de oplossingen van VEMAG. “Bovendien biedt het modulaire systeem maximale flexibiliteit, omdat de machines zich aanpassen aan de grootte van de bakkerij en meegroeien met de eisen als dat nodig is. Het klantspecifiek aanpassen van machines behoort tot de kerncompetenties van Vemag, evenals het implementeren van automatiseringsoplossingen. Bovendien maken de expertise en knowhow van onze specialisten het uitgebreide portfolio compleet en staan ze altijd voor u en uw wensen klaar. Het gebruik van olie voor de afweger is niet meer nodig. En nog een bijzonderheid van deze machines “Made in Germany”: het schoonmaken gaat eenvoudig en snel.” IBA Vemag is één van de toonaangevende machinefabrikanten voor het vullen, portioneren, verdelen, vormen en verwerken van deeg, beslag en vullingen met verschillende consistenties. “In München presenteert het Vemag team een hele reeks nieuwe oplossingen voor de productie van brood en banket. Bezoek ons op IBA in hal A4 stand 210 en laat u inspireren - het Vemag Bakery-team kijkt ernaar uit u te ontmoeten”, aldus Ralf tot slot. Meer informatie: Vemag NL Tel. +31 (0)412-640 858 info@vemag.nl www.vemag.nl IBA: hal A4 stand 210 NBT MAGAZINE NR 5 2023 15

NBT MAGAZINE NR 5 2023 16 NIEUWS Vorig jaar werd Eline Nagelkerke uit Oudenbosch de grote winnaar werd van deze prestigieuze Brabantse wedstrijd. De inschrijvingen voor de 27e editie kunnen vanaf 18 september gedaan worden. De organisatie gaat de wedstrijd in zijn oude vorm herstellen op veler verzoek en dat houdt in dat er weer finalebakken zal plaatsvinden onder de finalisten. Bij de professionele bakker en slager komt de mysteryshopper na inschrijving vanaf 1 november tot en met 27 februari de winkel bezoeken, met uitzondering van de maand december. Wat nieuw is, is dat de worstenbroodjes fysiek in de winkel gekocht moeten kunnen worden en niet via een website. Verder dient deze professional zijn worstenbroodjes ook nog in te leveren voor de jury. De jury zal dan de worstenbroodjes die gekocht zijn door de mysteryshopper en de ingeleverde worstenbroodjes gaan beoordelen. Alle andere klassen, vmboleerlingen, mbo-studenten en thuisbakkers kunnen ook inschrijven en hoeven alleen maar hun worstenbroodjes in te leveren voor de jury. Inschrijven kan via www.hetlekkerstebrabantseworstenbroodje.nl ZOEKTOCHT NAAR HET LEKKERSTE BRABANTSE WORSTENBROODJE 2024 BEGONNEN Stichting het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje gaat voor de 27e keer op zoek naar Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Voor deze wedstrijd kunnen bakkers, slagers, leerlingen VMBO, studenten MBO en thuisbakkers zich aanmelden. Met behulp van UVC-licht biedt Bioclimatic uit Nieuw-Vennep een oplossing om zowel de lucht in de vrije ruimte als de wanden van de tank bacteriologisch schoon te houden. Het Duitse merk UVpro heeft een nieuw armatuur ontworpen, speciaal voor tanks in de voedingsmiddelenindustrie. Deze kan met verschillende RVS flenzen eenvoudig op bestaande tanks gemonteerd worden. Controlemodule Het systeem is compleet met controlemodule en een stevige RVS bescherming voor de UVC lamp. De controlemodule bewaakt het desinfectieproces en met een potentiaal vrij contact kunnen eventuele storingen worden gemeld. Martijn van Klink van Bioclimatic legt uit: “Dit armatuur is met recht plug-and-play te noemen voor veel tanks. De klant kan kiezen voor één of twee lampen in verschillende lengtes. En een geruststelling: voedselveilige splinterbescherming (HACCP) om de UVC-lamp is standaard.” Meer informatie: Bioclimatic B.V. | Tel. +31 (0)252-62 69 62 info@bioclimatic.nl | www.bioclimatic.nl UVC-LICHT IN OPSLAGTANKS VOOR BETERE HYGIËNE In de voedingsmiddelen- en visverwerkende industrie ontstaan soms problemen met microbiologie in opslagtanks. De lege ruimte bovenin een tank met vloeistof (‘head space’) kan ongewenste bacteriën of schimmels bevatten. Vloeistoffen zoals water of siroop kunnen besmet raken vanuit deze lucht. Bioclimatic biedt een oplossing.

NBT MAGAZINE NR 5 2023 17 IBA 2023 JASCA VIERT 25-JARIG BESTAAN MEDE TIJDENS IBA: “VIER DIT MET ONS MEE” Jasca verstaat alweer 25 jaar de kunst van het vernevelen. Toen Paul Grimberg ‘verneveling’ introduceerde in de bakkerijsector viel hoon de eigenaar van Jasca ten deel. Inmiddels is vernevelen een beproefd concept om uitdroging van deeg te voorkomen of productieruimtes te desinfecteren. “Vernieuwing in de voedingssector ligt altijd heel erg moeilijk. Zeker als je richting durft te geven aan zaken die in de toekomst liggen. Eind jaren negentig was verneveling een taboe en marktdoorbrekend, nu alom geaccepteerd”, vertelt Grimberg die zijn beproefde vernevelingstechniek tijdens IBA gaat tonen. Jasca viert dit jaar het 25-jarig bestaan, eenmijlpaal waar Paul ook bij stilstaat. “Ik ben geen techneut of verkoper van huis uit, ik ben levensmiddelentechnoloog. Ik ben een zoon van een bakker en na omzwervingen via een aantal bedrijven ben ik in 1998 voor mezelf begonnen. Ik wilde graag techniek en technologie verenigen om tot de beste oplossingen te komen voor mijn klanten. Al vrij snel nadat ik voor mezelf begon kwam een klant met een vraag bij mij. Hij vertelde over een eeuwenoud probleem in de vleesindustrie, namelijk dat het vlees uitdroogt in koelcellen. Daarvoor zocht hij een oplossing, met daarbij nog wat eisen, zoals het feit dat het hufterproof moest zijn, weinig onderhoud nodig had en simpel te bedienen was. Ik ben daarmee aan de slag gegaan en samen met wat hulp van anderen hebben we na verloop van tijd door simpel na te denken het probleem opgelost met onze vernevelingssystemen.” Koopmans Na successen in de vleesverwerkende industrie, kwam ook vanuit de bakkersbranche interesse voor de oplossingen van Jasca. “Het is in de bakkersbranche voor ons begonnen met Koopmans Meel”, zo geeft Paul aan. “In 2004 werd ik door Cees de Haan benaderd met de vraag of vernevelingstechniek het uitdrogen van deeg tegen kan gaan. Dat wist ik niet, maar ik gaf aan graag de uitdaging aan te gaan en te kijken of we een oplossing konden verzorgen. Proefbakker Piet Reitsma was wel wat sceptisch op voorhand, maar toen de degen uiteindelijk veel beter van kwaliteit bleken, was hij natuurlijk om.” Winst verhogen Ondanks dit eerste succes, stuitte Paul door de jaren heen eigenlijk vooral op sceptische bakkers. “Kan niet, werkt niet; ik heb het allemaal gehoord, maar het kan wel en het werkt wel. Ik heb tegen de heilige huisjes geschopt, maar met een goede reden. Door waterverneveling te integreren in je voor- en narijskast, je bollenkast, je trechter, kneder en deegkuip en de rest van je procesruimte, verbeter je de kwaliteit van je product. Daarnaast zijn er nog een legio bijkomende voordelen die je met het gebruik van stoom niet hebt. Je kunt je productieproces veel beter sturen, vocht en warmte onafhankelijk van elkaar regelen, je energieverbruik verlagen en je winst verhogen door kostenbesparend te werken. Er zijn bijna alleen maar voordelen. Dat willen we graag vertellen en laten zien tijdens IBA waar ik iedereen van harte uitnodig op onze stand.” Meer informatie: Jasca Bakery Technology BV Tel. +31 (0)541-29 36 88 | info@jasca.nl | www.jasca.nl IBA: hal A2 stand 440

NBT MAGAZINE NR 5 2023 18 IBA 2023 VERHOEVEN VERLEGT GRENZEN OP IBA 2023: ‘THE SKY IS NOT THE LIMIT’ Verhoeven Bakery Equipment Family is met haar labels BVT Dough Process Solutions, NewCap Industrial Handling Solutions, Vacuum Cooling & Baking Solutions en Bakepack End of Line Solutions breed vertegenwoordigd op IBA 2023. Het bedrijf heeft gekozen voor het thema ‘the sky is not the limit’. Daarmee presenteert het haar zakelijke filosofie in letterlijke en figuurlijke zin. Het verder kijken dan je neus lang is, flexibel én ‘out of the box’ uitdagingen aangaan. Niet persé terugvallen op standaardoplossingen als er uitdagingen zijn, maar op zoek gaan naar de beste invulling. Zoekend naar en gebruik makend van kennis die gebaseerd is op de studie van het onbekende. Datgene wat zich aan ons ‘aardse gezichtsveld’ onttrekt, maar juist revolutionaire vernieuwing kan brengen, ook voor de bakkerij van de toekomst. Verhoeven Bakery Equipment Family wordt daarbij mede geïnspireerd door ontwikkeling uit de ruimtevaart. De aandacht voor het fenomeen is een tijdje minder groot geweest, maar is momenteel helemaal terug en meer dan ooit ‘hip, hot en happening’. De gezichtsbepalende spelers in de ruimte waren traditioneel de VS en Rusland, maar inmiddels mengen ook China, India en Japan zich in de prestigestrijd en ook Europa heeft met ESA een vinger in de ruimtepap. Particuliere initiatieven van beroemde, geslaagde zakemannen als Richard Branson (Virgin Galactic), Jeff Bezos (Blue Origin) en Elon Musk (Space X) tonen aan dat het geloof in commerciële ruimtevaart groeiende is naast de overwegend militair-strategische en wetenschappelijke drijfveren van de genoemde wereldmachten. Recente signalen over mogelijke tekens van leven buiten onze eigen atmosfeer vergroten de aandacht alleen maar. Belangrijke bijdrage aan innovatie Gedurende meer dan 20 jaar zijn bemande ruimtestations actief, waar vorm wordt gegeven aan de bestudering van het buitenaardse door de uitvoering van tal van experimenten. Deze experimenten hebben uiteindelijk hun

NBT MAGAZINE NR 5 2023 19 waarde voor het leven van de mens hier op aarde, of ooit – misschien zelfs wel binnen afzienbare tijd – op een andere planeet in de ruimte. De experimenten, uitgevoerd door mensen en/of door robots tijdens ruimtevluchten, leveren een niet te onderschatten, belangrijke bijdrage aan een meer circulaire economie. De beperkende omstandigheden tijdens ruimte-excursies dwingen ons namelijk tot innovatief denken op tal van onderwerpen, zoals energieverbruik en -besparing, automatisering, robotica en artificial intelligence (AI), maar daarnaast ook met betrekking tot recycling, afvalbeheer en mogelijke (tijdelijke) bewoning van andere planeten. De lessen uit de ruimte, nieuwe inzichten en ontwikkelde kennis leiden tot vindingrijkheid en vertaling in nieuwe technologieën. We leren op grote afstand eigenlijk veel meer over onszelf, over onze gezondheid, het gedrag van ons menselijk lichaam en over daarmee samenhangende onderwerpen zoals bijvoorbeeld ons slaapgedrag en de werking van immuunsystemen. Ruimtevaart en de bakkerij Wat is de vertaling van dit alles naar de bakkerij? De ruimtevaart heeft ons bijvoorbeeld een beter inzicht gegeven in wat ingrediënten, zoals zout, voor effect hebben op de afbraak van onze botstructuur en het gedrag van gist in de ruimte heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe generatie ‘space-yeast’, die in de toekomst bestand is tegen de veranderende condities op deeg en ook in de ruimte prima brood bakken mogelijk maakt. Ruimtevaarttechnologie is ook de motor voor innovatieve ontwikkelingen zoals de vacuüm technologie, die Verhoeven, inmiddels als wereldmarktleider, heeft geïntroduceerd en toegepast op de industriële- en ambachtelijke bakkerijmarkt. Bij de ontwikkeling van machines die veilig en professioneel het vacuüm bakken en koelen kunnen uitvoeren, gebruikt het bedrijf de software die is ontwikkeld door niemand minder dan de absolute autoriteit op het gebied van ruimtevaart: de National Aeronautics and Space Administration, afgekort – en beter bekend als – NASA. Als je de duizenden jaren geschiedenis van het broodbakken beziet, is de vacuüm technologie een nog piepjonge toepassing die op doorbreken staat in de moderne bakkerij. De voordelen die het bakken onder vacuüm omstandigheden op het product heeft zijn legio. Naast duurzame effecten heeft het invloed op de productkwaliteit en biedt het tevens economische voordelen. Deze technologie wordt uitgebreid getoond en gedemonstreerd op de IBA-stand van Verhoeven Family of Companies, met de aanwezigheid van twee machines uit de VACTORR-collectie. Daarnaast zijn er verschillende vernieuwende presentaties van de uitgebreide portfolio van bakkerijmachines en productielijnen te zien, die in de loop van decennia door de Family is ontwikkeld. Twee dimensionaal, maar ook in 3D én interactief. Geen grenzen; hogere sferen Je niet beperken tot het bekende, maar steeds op zoek gaan naar de optimale oplossing, ook al betekent dat een eenmalige maatwerk oplossing, het wiel opnieuw uitvinden met de kennis van het bestaande, maar dan beter. Grenzen bestaan niet bij die zoektocht. Dat is de uitdaging die wordt verbeeld met de Verhoeven presentatie op s ’werelds grootste bakkersbeurs in München. De ontwikkeling, engineering en productie van maatwerk vindt plaats op één locatie in het Brabantse Oss. Het uitgangspunt ligt bij het zo optimaal mogelijk behalen van de vastgestelde doelen in elk nieuw project. De optimale invulling wordt gezocht in nauw overleg met de opdrachtgever. Daarbij zet de Verhoeven Bakery Equipment Family al haar gespecialiseerde labels in die onderling naadloos op elkaar zijn afgestemd. Verhoeven zoekt in de uitvoering van projecten nadrukkelijk de regie, als aanbieder van turnkey oplossingen, al of niet in samenwerking met derde aanbieders. In een steeds complexere productieomgeving met hogere eisen is een dergelijke regie onmisbaar. Flexibiliteit, expertise, overzicht en een open mind zijn voorwaarde voor het succesvol voltooien van een opdracht. De bezoeker wordt op IBA 2023 meegenomen in deze visie en als het ware in hogere sferen gebracht bij op de stand van Verhoeven Bakery Equipment Family. Maar dat is logisch, want “the sky is not the limit”. Meer informatie: Verhoeven Bakery Equipment Family Tel. 0412 630 545 | info@verhoevenfamily.com | www.verhoevenfamily.com IBA: hal C2 stand 271 De Verhoeven Bakery Equipement Family bestaat uit de volgende merknamen: - BVT Dough Process Solutions - Laminators, sheeting lines, universal lines, etc. - NEWCAP Industrial Handling Solutions - Cleaning, robotizing, conveyors, product conditioning, proofing, etc. - Vacuum Cooling & Baking Solutions - Cooling, freezing, vacuum cooling, etc. - Bakepack End of Line Solutions - Packaging solutions, system integration, etc.

Kwaliteitsproducten maak je met kwaliteitsproducten www.vantwout.com vraag naar ons bij uw dealer! • werkbanken • wagens • bakplaten • afzuigkappen • afwerkingen • puien • stellingen • maatwerk • veel meer! Wij hebben de oplossing die u zoekt! Unispray is een specialist als het gaat om spuitsystemen voor de voedingsmiddelenindustrie. Ook geschikt voor Bio-lossing. Hoefslag 7 | 4131ME Vianen | Tel: +31 (0)347-322097 MET DE COMPACT SERIE VAN AVT, KUNT U AL BROOD SNIJDEN EN VERPAKKEN OP SLECHTS 4 M2 OOK VOOR ONDERHOUD EN REPARATIE VAN ANDERE MERKEN SNIJ-EN VERPAKKINGSMACHINES WWW.AVT.NU - INFO@AVT.NU NIJVERHEIDSWEG 25 - 4731 CZ OUDENBOSCH

NBT MAGAZINE NR 5 2023 21 IBA 2023 De oven staat natuurlijk centraal in het vervaardigingsproces van brood en banketproducten. Met kijk op een veranderende wereld waarin een tendens zichtbaar is om ovens steeds vaker om te bouwen van gas naar een andere energiebron, wordt het belangrijker om de transportbandleverancier te betrekken in het ontwikkeltrajecten. Tribelt is al jaren een betrouwbare partner om zij-aan-zij deze uitdagingen aan te gaan. Partner in kennis Tribelt heeft jarenlange ervaring om de klanten met raad en daad bij te staan op de momenten waarbij er issues ‘in het veld’ zijn en er snel geschakeld moet worden. Hetzij door (op afstand) te sparren met relevante betrokkenen, dan wel door een installatie ter plekke aan een onderzoek te onderwerpen. Tribelt ziet zichzelf dan ook eerder als een partner in kennis en productie van metalen transportbanden, in plaats van alleen een leverancier. METALEN BANDENSPECIALIST TRIBELT NEEMT OOK DEEL AAN IBA 2023 Tribelt, een vooraanstaande Nederlands producent van metalen transportbanden, weet dat haar producten essentieel zijn bij de industriële productie van brood en banketproducten. Met meer dan 70 jaar ervaring en de aanwezige vakkennis denken de vakmensen van Tribelt graag vanaf het beginstadium mee met haar opdrachtgevers. Vanaf de ‘tekentafel’ maakt de specialist gebruik van technische kennis waardoor ze klanten kunnen voorzien van specifieke oplossingen. IBA 2023 Dit jaar neemt Tribelt van 22 tot en met 26 oktober deel aan de IBA in München. Het productassortiment bestaande uit metalen banden voor iedere bakkerij past natuurlijk perfect op deze internationale vakbeurs. Het is dan ook niet de eerste keer dat Tribelt aanwezig zal zijn in München. De voorgaande deelnames hebben aangetoond dat Tribelt hier toch elke editie weer nieuwe contacten legt en mensen enthousiast maakt over de vele mogelijkheden. Bent u nou ook benieuwd naar deze mogelijkheden? Neem dan een kijkje op de stand 151 in hal A1. “Ons kennisteam staat u graag te woord en denkt graag mee in toepassingsmogelijkheden”, aldus het bedrijf. Meer informatie: Tribelt BV Tel. 074-250 18 77 | www.tribelt.nl IBA: hal A1 stand 151

NBT MAGAZINE NR 5 2023 22 IBA 2023 HYGIËNE HEEFT PRIORITEIT BIJ SPUITINSTALLATIES VAN UNISPRAY Om te kunnen voldoen aan de strenge eisen van de voedingsmiddelenindustrie, is bij het ontwerpen en produceren van inbouw-spuitinstallaties creativiteit en ervaring nodig. Unispray ontwikkelde een concept dat bovendien onderhoudsvriendelijk is en gaat dat presenteren tijdens IBA 2023, waar het bedrijf wederom aanwezig is met haar hygiënische oplossingen. Wij spraken met Tom en Bart Gosman over de ontwikkelingen bij Unispray en de specifieke installaties die beschikbaar zijn voor de bakkerijen. De belangrijkste gebruikers van Unispray machines zijn actief in de industriële bakkerijen en middelgrote bakkerijen, maar Unispray heeft in de product-range ook oplossingen voor de kleinere ambachtelijke bakker. Denk hierbij aan volledig geïntegreerde en geautomatiseerde fabrieksinstallaties, maar ook aan een draagbare handspuitmachine. Unispray opereert nationaal, maar vooral internationaal. Bart Gosman vertelt: “Of je nu brood, een koekje of iets anders bakt, het heeft altijd de neiging om aan te bakken aan de bakvorm. Dit voorkom je door lossingsmiddelen op de juiste plek aan te brengen. In de bakkerij zijn dat oliën met specifieke toevoegingen, die onder andere voorkomen dat het lossingsmiddel direct langs de verticale wanden van de bakvorm naar de bodem zakt.” Hygiëne, kwaliteit en gemak Bij het bedenken en construeren van spuitinstallaties komen specifieke uitdagingen kijken. Unispray onderscheidt zich van de concurrentie met een concept dat Tom Gosman uitlegt aan de hand van een spuitlans. De instelling waarmee de aanvoer van lossingsmiddel naar de spuitkoppen wordt ingesteld, zit verborgen onder een schroefdop. Eenmaal ingesteld, kan er niet meer per ongeluk aan worden gedraaid. “Alle onderdelen die zorgen voor de toevoer naar de spuitkoppen zitten verwerkt in de spuitlans. Het geheel is daardoor hygiënisch en erg eenvoudig schoon te houden. Hygiëne is in onze sector enorm belangrijk. Bij andere leveranciers zijn er allemaal losse slangen gekoppeld aan een verdeelbuis. Dat maakt het onderhoudsintensief. Je kunt je voorstellen dat de hygiëne daar al snel onder te lijden heeft. Een opstelling met losse slangen kun je niet volledig reinigen met een hogedrukspuit. Bij ons product kan dat wel.” Bart Gosman noemt nog een voordeel van het concept van Unispray: “Lossingsmiddel wordt vaak verspoten met behulp van nevellucht in combinatie met een bepaalde productdruk. Dan spat er vaak weer een beetje lossingsmiddel op vanuit de bakvorm. Bij een constructie met losse slangen kan het opgespatte lossingsmiddel aan die slangen blijven hangen en vallen er uiteindelijk druppels in de bakvormen. Deze olie zal gaan koken tijdens het bakken. Dat gaat allemaal ten koste van de kwaliteit van het brood. Ook dat probleem voorkom je met ons product.”

NBT MAGAZINE NR 5 2023 23 Onderhoudsvriendelijk Tom Gosman noemt als pluspunt van hun bedrijf de onderhoudsvriendelijkheid van zijn machines. “We leveren aan het buitenland en dat maakt het lastig om even een monteur te sturen. Dat is dan ook zelden nodig. Het is zeer eenvoudig om de machine te installeren en in te regelen. Een onderdeel vervangen is kinderlijk eenvoudig, ook voor de gebruiker zelf.” Geen vervuiling Onderhoudsvriendelijkheid en kwaliteit versterken elkaar bij het voorkomen dat nevellucht de hele fabriek vervuilt. “Nevellucht is nodig om het lossingsmiddel te verspreiden. Bij te veel luchttoevoer ontstaat er een fijne nevel die zich verspreidt door de hele bakkerij. Je komt het overal tegen. De traditionele oplossing is een reduceerventiel. Bij een afname van de druk zorgt een veer voor compensatie en dat is altijd een dynamisch proces. Als het sproeien stopt, schiet de druk weer omhoog en zie je de wijzer van de manometer van de compressor heen en weer springen. In nieuwstaat werkt het prachtig, maar na een half jaar ontstaat er vervuiling in het ventiel en wordt het proces instabiel met alle gevolgen van dien.” Constante druktoevoer Unispray levert een andere oplossing. Niet de druk, maar het volume wordt geregeld. “We hebben druk van 6 bar. Daarachter zit een smoring die altijd voor een constante druktoevoer zorgt. Voor, tijdens en ook na de spuitcyclus. Er zitten geen bewegende delen in het systeem en het is velen malen nauwkeuriger in te stellen. Er ontstaat geen vervuiling en het proces blijft stabiel, ook na langere tijd”, aldus Tom Gosman. Bart Gosman: “Voordat een installatie de deur uitgaat wordt alles uitgebreid getest. De resultaten leggen we allemaal vast. Documenten, programma’s en ook hebben we overal foto’s van. Zo weten we zeker dat onze machines perfect werken en kunnen we op afstand helder met de klant communiceren. De gebruiker en Unispray hebben een gemeenschappelijk belang en dat is een optimale prijs-kwaliteitverhouding met zo min mogelijke nevelvervuiling.” Meer informatie: Unispray Tel. 0347-322097 | www.unispray.nl IBA: hal A2 stand 355

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4